Laʻau

Tausiga lelei ma totoina i luga o le eleele

O Irises o se faʻalauiloa faʻapitoa o laau toto, faʻataʻitaʻi ma ona fugalaau o le ofoofogia o le matagofie ma le manogi matagofie. I le lalolagi, e sili atu i le 200 ituaiga o irises ma o latou uiga patino. E fiafia le Faatoaga ia i latou mo le faigofie o le galueaina, tausiga aupito i sili ona lelei ma le gafatia e toto i luga o le eleele.

E mafai ona tupu aʻe i luga o le eleele?

E mafai ona e tupu i luga o laufanua. Faʻaalia e pei vailaau faasaina, ma mea e tatau ai eli mo le taumaluluina ia latou le oti.

E mafai ona e nofo i le lauʻeleʻele i le tautotogo po o le autumn.

Mo le toto i le eleele i le tautotogo, e tatau ona manatua mea nei:

  1. Afai o le totoina o mea e faatauina i se faleoloa, o aʻa e tatau ona togafitiga ma le tuputupu aʻe e faʻaolaina.
  2. Afai o le kulupu na eliina mo le toe gaosia, e tatau ona vavae ese, ave ese aʻa ma pala. Ona tatau lea ona e togiina le fatu filifilia mo le 20 minute i se vaifofo o le paluga pati.
  3. I le lauʻeleʻele lea e te fuafua e teu ai e tatau ona lava le oneone, lea o le a puipuia ai le fugalaau mai le tele o le susu.
  4. E le mafai ona e totoina loloto, aua o lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni e le fuga le laau.
  5. E tatau foi ona manatua le mamao i le va o fugalaau pe a totoina. E tatau ona totō ituaiga eseese i se mamao pe a ma le 50 inisi le tasi mai le isi, ma e tatau ona totō ituaiga eseese i se mamao e 15 senitimita.

Afai e te mulimuli i nei tulafono, o le isi tausaga e mafai ai ona e fiafia i fugalaau matagofie.

O le fuʻalaʻau o Iris e teuteuina ao le i totoina
Aveesea o Extra Roots
Lua tuʻuina
Aʻo lei toe faʻafoʻi
O le mamao i le va o puʻupuʻu e 50 cm
Irises na totō i le tautotogo o le a totogo na o le tausaga na sosoo ai. Mo fuālaʻau lauolaola e tatau ona aveese ia 'olo na faʻatuina e le laau i le tausaga oi ai nei.

Tausiga o le autumn na faia ia Setema, aʻo leʻi amataina le malulu ma gutu. E taua le manatuaina o le taimi mulimuli e totoina ai se laau totō i le tautotogo, o le a sili atu ona leaga ona o le le lava o aso mafanafana. O le malulu e afaina ai aʻa , ma le malulu e mafai ona faʻaumatia atoa le laau.

Afai e malulu le tau malulu, e fautuaina e ufiufi le lūlūina o laau i le paʻu, laʻau matutu poʻo le oneone. O le totoina o fugalaau i le tautoulu o le a faʻafetai i le tautotogo e ala i lo latou fuga.

Paʻu ma le laʻau

Laʻau uaina ua totōina i le amataga o Iulai. O le taimi lenei latou te mou atu ai. E tatau ona filifili le rhizomes e tasi le tausaga. E taua foi le filifili delenki. Afai e le faia lenei mea, ona fuga lea o fugalaau ma se kapeta mamafa.

Bearded iris

E le totoina le paʻu o le ava, ma o le fatuga ma le pito i luga o le rhizome e le ufiufi palapala ma o loʻo i luga ole luga.

O le tele o le rhizome, o le sili atu lea o le faʻamaoniga o le fugalaau o le a aʻa ma fuga. O le mamao i le va o rhizomes e tatau ona le itiiti ifo i le 45 inisi. I le taimi lava e uma ai le totoina, e tatau ona e faʻaleleia fugalaau.

Laʻau e totōina i vai papaʻu poʻo le talafatai o se vai ia Aokuso po o Setema. Muamua, o le fugalaau e totoina i totonu o se atigipusa ma eleele. A maeʻa lena, faatasi ai ma le tane, e totoina i le eleele i le loloto e 15-25 centimita.

E taua tele o le palapala e masani ona susu. Afai e mu le eleele, o le fugalaau o le a le toe tupu.

O lenei ituaiga e fiafia i le la ma le malu. E faigata tele. E le manaʻomia ona malulu mo le taumalulu.

Lisi o le iris

Vaega o le tausiga pe a uma ona toto

Ina ia mafai e le irises ona faamalie le tagata fai togalaau ma a latou fugalaau e aunoa ma le faalavelaveina, e taua le tuu atu ia i latou se taimi itiiti. Tausiga o le puipuiga o togalaau mai vao leaga, faʻavaitaimi faʻasusu ma luga o lavalava.

E fautuaina ia vao e ave i le lima, ina ia aua nei faʻaleagaina le fugalaau. Faʻamuʻu le irises i le amataga o le tautotogo i le tau o le taumafanafana.

E tatau ona fafagaina mai le tausaga lona lua o le faʻatoʻaga. O lenei mea o le a aloese ai mai le le lelei o le tuputupu ae ma le le lelei o le ola.

Fugalaau fugalaau tau lava i taimi vevela ma vevela. E le fautuaina le faʻaleleia i totonu o le vevela, ae i le afiafi.

Afai e tupu aʻe i luga i se nofoaga e le puipuia mai le matagi, e tatau ona fusifusia, aua e mafai ona latou motusia.

E tatau foi ona tasi le vaiaso fufuluina o irises mai faʻamaʻi. E masani lava ona faʻavasegaina ono vaiaso ao le i fuga. Ae o pests o se fili lona lua o le laau. E sili atu le matautia mo le maʻi o le iris.

O le lala o le puaa o Iris

Afai o le pala na aliali i luga o aʻa, e tatau ona aveese vave. Ina ia faia lenei mea, latou te eliina se laau, fufulu le pala, togafitia le aʻa i se vaifofo faapitoa ma tuu ai e malogo i le la. O le fanua o loʻo ola aʻe ai le faʻamaʻi totoina o loʻo faʻataʻapeʻapeina ma aveesea.

Saunia o irises mo le taumalulu

Faatasi ai ma ituaiga eseese o iris, o loo i ai laau e faigofie ona faapaleni tioata i luga o le eleele, faapea foi ma ituaiga e maaleale i soo se mea malulu ma e le mafai ona i ai i tulaga o lo tatou taumalulu.

Irises e tumau pea le taumalulu i le eleele e tatau ona i totonu o le eleele sili ona matutu.

Mai le timu ua ufitia i latou i le tioata mai luga. Taofi le fafagaina mai le ogatotonu o le taumafanafana. E le gata foi latou te vele. Ia Novema tipi uma laulaau.

O le taunuu mai o le taumalulu, latou te ufiufi ai lala lala vevela poʻo lau vevela, pe a fai o le nofoa o le malulu ma e leai se faʻafefe. I le tautotogo, totogo lala ma lālā mamago ua faʻamamāina ina ia faʻamafanafanaina le palapala ma pala.

O le totōina ma le olaola i le lauʻeleʻele avanoa e le afaina ai le tele o faafitauli. O le taulai atu i le laau, o le a latou teuteuina le nofoaga o soʻo se togalaau ma o le a fiafia i le lalelei mo le tausaga e tasi.