Fugalaau

Buchus, poʻo Boxwood

Boxwood (Buxus) - o se genus o laau o le aiga boxwood. O nei mea e telegese le olaola o vao ma laau e ola i le maualuga o le 2-12 m (o le 15 m). E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai, o le boxwood genus e silia ma le 100 ituaiga.

O le igoa latina o le ituaiga e mai le isi Eleni. Totogi - tusi, nonogatupe mai se gagana le iloa. I le Explanatory Dictionary of the Russian Living Life Rusia, o isi igoa Rusia mo boxwood o loʻo lisiina - pusa faʻailoga, laʻau lanumeamata, o le galu, bukspan, shamshit, ma le pama. Synonyms: Crantzia, Notobuxus, Tricera

Boxwood. © Van Swearingen

I Rusia, o le boxwood e masani ona tupu aʻe e pei o se mea totō, ma i nofoaga e maua ai le mafanafana o le tau, e pei o le puipui.

E le gata i lea, owoodwood o se tasi o laau lauiloa mo bonsai, aua e tele mea lelei e maua mai i lenei laupapa: e ola i totonu o se tamai pesini, talia le teuteuina, totogo lelei, i ai laulaau laiti, ma ua na o se laau aoga.

Boxwood Botanical Description

O laulaau o laupapa laupapa e faʻafeagai, mai le elliptical e toetoe lava a lapotopoto, faʻataʻoto, paʻu.

O fugalaau laupapa e laiti, e le o se mea e tasi, i luga o meaʻai, manogi.

O le fatuwoodwood fruit is a three-noseed box, lea, pe a oʻo i le paʻu, fusi ma faʻasalalau fatu lanumoana.

Boxwood. © Tuinieren

Falelaau Tausi

Luga:

I le taumafanafana, o le potu vevela masani, e ui lava e fiafia le boxwood e tuʻu i fafo. E mafai ona e ave i le faapaologa pe a oʻo atu le taufaamatau o le kiona o le tautotogo, e aumai i le tautoulu, faatasi ai ma le malulu muamua o le tau. O laupapa laupapa e tatau ona malulu i le malulu ma le faʻamautuina o le susu. Mo ituaiga meaola, o le maualuga o le malulu o le tau malulu e tusa ma le 16-18 ° C, e le laʻititi ile 12 ° C. E mafai e ituaiga vao box-frost-resistant ona taumalulu i le eleele avanoa ma fale.

Malamalama:

O Boxwood e fiafia i le susulu malamalama. I le tau mafanafana, o le ufiufi mai le aoauli o le aoauli o le a manaʻomia. I totonu o le togalaau, ua tuu ai boxwood i le paolo masani o laau maualuluga maualuluga.

Faʻasaina boxwood:

I le taumafanafana, e tele lava, i le taumalulu - sili atu le taugata e fuafua i le vevela.

Fertilizer:

I le va o Mati ma Aokuso, 2 vaiaso uma. Fertilizer mo azaleas e talafeagai.

Faʻamamaga o le ea:

E tali lelei laupapawoodwood i le vavave taimi ma le vai tumau.

Totoina o laupapawoodwood:

Tausaga i le palapala ma se pH gaioiga e latalata i le le mautonu. O se faʻafefiloi o le tasi vaega o le eleele suamalie, 2 vaega o lau lauʻeleʻele, 1 vaega o le oneone (vermiculite, perlite). E mafai ona e faʻaopopo ni fasi falala. Lelei lelei alavai, o le gafatia mo le totoina e le tatau ona sola tele, a le o lea e taofia le laau i le tuputupu ae.

Boxwood. © fox-and-fern

Fale laupapa Fausia

Fale laupapa na faʻasalalau e ala i tipi ma fatu. I le aganuu, e masani lava ona tupu mai i le vevela ma le vaitau o le autumn, talu ai o le fatu e umi se taimi malolo. O selesele laupapa e maua ai le aʻa ma umi. O seleni e tatau ona faʻapipiʻiina i lalo, ia le sili atu i le 7 cm ma maua 2-3 internodes. Mo le aʻafia, e fautuaina e faʻaaogaina le manatohormones (aʻa, heteroauxin) ma le vevela i le eleele i totonu o le potu greenhouse.

Faʻasalalauga ma faʻaoga

E tolu nofoaga masani:

  • Aferika - i vaomatua ma vaomatua-i le itu i saute o Equatorial Aferika ma Madagascar,
  • Amerika Tutotonu - i vailaʻau ma vailaʻau o loʻo i le itu i saute o Mekisiko i matu ma Cuba (25 ituaiga faʻatagata); O ituaiga o Amerika o laau laʻau lapopoʻa tele ia o le ituaiga, e masani lava ona oʻo atu i le tele o laau laʻau-tetele (e oʻo i le 20 mita),
  • Euro-Asia - mai Atumotu Peretania e ala atu i Europa i Saute, Asia Itiiti ma Asia i Sisifo, Transcaucasia, Saina i Iapani ma Sumatra.

I Rusia, i luga o le talafatai o le Black Sea o le Caucasus, i gorges ma vanu i le lona lua o vaomatua o vaomatua, e tasi le ituaiga meaola - Boxwood Colchis, poʻo le Caucasian (Buxus colchica). O le vaomatua tulaga ese owoodwood o loo i totonu o le ogatotonu o le Vaitafe Tsitsa i le Qitsinsky Forestry o le Kurdzhip Forest i le Republic of Adygea, ei ai le tulaga o se nofoaga ma se pulega faasao puipuia. O lona vaega e tusa ma le 200 heta.

Boxwood Colchis, lala ma laʻau ma fua. © Lazaregagnidze

O le vaega o boxwood e faʻaitiitia faʻaititia ona o le paʻu. O vaega tetele o vaomatua o vaomatua na pagatia i le tautoulu o le 2009 i le taimi o le fausiaina o le auala Olimipeka Adler - Krasnaya Polyana. E afe ni kusi sa tulia ma tanumia.

O laau laupapa e matua leaga lava laau totō: latou te ola i luga o le papa, i luga o le vaomatua, i vaomatua ma le vaeluaina o vaomatua. Loto malu-faapalepale, ae o le vevela-alofa. I le natura latou te ola i luga o eleele papaʻu.

Tulaga malupuipuia

Colchis boxwood o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula a le Rusia.

Uiga ma le Faaaogaina

O le laupapawood o se tasi o laau pito sili ona tuai na faʻaaogaina mo le faʻaogaina o fanua ma togalaau teuteu (masani ona taʻua Buchusus) E taua tele mo lona pale matagofie mafiafia, lanu susulu ma le gafatia e faapalepale ai se lauulu, lea e mafai ai ona e faia ni puipui ma ni tuaoi mai ia i latou, faapea foi ma foliga e le masani ai e taofia ai o latou foliga mo se taimi umi.

Katoliko i Europa i Sisifo teuteu o latou fale ma lala laupapa i luga o le Aso Sa o le Paga.

Boxwood

Boxwood o se vailaʻau o le spelwood e leai ni faʻataunuʻu. O lona uiga i totonu o se laau ua toe totoina, o le lanu lanu i le va o sapwood ma laupapa matua e toetoe lava a le mafai ona iloa. O laupapa laupapa laupapa mamago ei ai le lanu matamata lanu mai le lanu samasama i le pa, lea e faapogisaina sina taimi, ma o se foliga tutusa ma laufanua vavalalata faaletausaga. O vaa e laiti, faʻatasi, e le o vaaia i mata le lavalava. O avega autu e toetoe lava a le mafai ona vaaia i le tipi. O le fafie e tofo i sina mea oona, e leai se manogi faapitoa.

Boxwood i totonu o le ogaumu. © tuinieren

Boxwood o le sili ona faigata ma tele o mea uma i Europa. O lona maualuga e mai le 830 kilokalama / m³ (matuai malogo) i le 1300 kg / m³ (ua leva ona tipi), ma o lona malosi e mai i le 58 N / mm (radial) i le 112 N / mm² (pito).

Boxwood e malosi atu nai lo le malosi i le malosi: faʻamalosi i luga o fila - e tusa ma le 74 MPa, faʻapitoa - 115 MPa.

Owoodwoodwoodwood e faʻaaogaina mo laupapa faʻataʻavale laupapa, i le gaosiga o ipu laiti, fasi kesi, puʻe pulou mo le taʻavale, mea fai musika, vaega ole masini, lea e manaʻomia ai le maualuga o le malosi o le tino e faʻapipiʻi faʻatasi ai ma se mea lelei atoatoa: , faʻamalo ma lalaga lalaga, meafaigaluega fua, auiliiliga o mea faigaluega vili ma vaʻaia. O laufanua vaivai e alu i le gaosia o paipa ulaula.

O laupapa laupapa e sosolo i luga o laupepa (pulu) e faʻaaogaina i le fafie. O laupapawoodwood o le laupapa sili ona lelei, ma na mafua ai ona faatamaia atoatoa i le afa lona lua o le 19 seneturi, pe a vaeluaina ni tala i nusipepa i luga o laupapa laupapa, o nisi taimi o le tele o nusipepa o faasalalauina.

Ua uma ona faia vela vevela ma ua faia i ni mea laiti mai boxwood, e faʻaaoga ai masini faapitoa e tipi ese. I le seneturi XX ma le XXI senituri na mafua ai le tau maualuga e faʻaaogaina mo na o le faʻatutuina.

Tsuge (igoa Iapani mo boxweed) o le fafie lea e faia mai ai faʻataʻitaʻiga mo le taʻalo taʻavale.

O ofo e faʻatau woodwoodwood i luga o le maketi e seasea lava, ma o lona tau e maualuga tele.

Le faʻaogaina o boxwood o se vailaʻau faʻamaʻi

Ua i ai i aso anamua, sa faʻaaogaina boxwood e avea ma fofo e faasaga i le tale, gasegase o le tino, faʻapea foʻi ma feʻau masani, mo se faʻataʻitaʻiga, malaria. I le avea ai o se fofo e faasaga i le malaria, e pei ona taua, e tutusa i le gaioiga ma le quinine. I aso nei, e seasea ona faʻaaogaina laupapa laupapa ona o lo latou faʻamaʻi, talu ai e matua faigata tele i le fua saʻo. O le taofiofia e mafai ona oʻo atu ai i le vomiting, faʻasalaga ma e oʻo lava i le oti. Homeopaths o loʻo faʻaaoga pea boxwood e fai ma fofo e faasaga i le rūmāmati.

Ma o sina mea e sili atu nai lo ...

O laupapawoodwood e faʻaaogaina e fai ai ni amulets. E talitonuina o lala laau laupapa e avea o se aulelei matagofie mai le tele o togafiti leaga, mai faʻatalolilo pogisa, mo se faʻataʻitaʻiga, mai mata mataga ma mea leaga, mai le malosi vampirism. E le gata i lea, o laupapa laupapawoodwood o loʻo tuʻuina i lalo o le aluga e mafai ona puipuia mai i miti leaga. E i ai foi se manatu afai e ave e se tagata se lala laau laupapa i taimi uma, o lenei mea e avatu ia te ia le meaalofa o le manino ma puipuia o ia mai faalavelave. E le gata i lea, o muaga amata mai le laupapa na faʻaaogaina o se "fale" mo tagata faataulaitu. O nei pusa laupapa "tapunia" le au faataulaitu, e le faatagaina ai i latou e faaaoga o latou mana mo le leaga.

Fale laupapa i totonu o se fagu. © Zoran Radosavljevic

Mea leaga

O vaega uma o le laau ae maise lava laulaʻau oona. Boxwood e tusa ma le 70 alkaloids, faʻatasi ma isi cyclobuxin D. O mea e maua i le palaloids i lau ma le paʻu e tusa ma le 3%. Fua faʻatau cyclobuxin D mo taifau, 0.1 mg i le kilokalama o le mamafa o le tino pe a faʻaalia i le tautala.