Fualaau aina

E faʻapefea ona totoina laʻau o le kāpeti i le fale Faʻatonuga o le totoina o kāpeti mo le totō Toto i le eleele

Fualaau tipi fale e tupu ai le ata ma le vitio

Kapisi o se fualaau aina lauiloa ma le tele o meaʻai e maua ai. O le aganuu e sili atu ona maualalo, e aofia ai le tele o vitamini (A, C, E kulupu B ma le PP), lutein ma le zeoxanthin (tuufaatasiga e faʻaleleia atili ai le vaai, latou te puipuia le retina mai faʻamaʻi tuusaʻo e mafua ai le kanesa).

O le i ai o le kapisi i le taumafataga e faʻateleina ai le faʻavaeina o ponaivi, faʻaleleia le gataifale, fesoasoani e faʻatonutonu le faagasologa o le hematopoiesis.

O uiga masani o ituaiga uma o kāpeti o lona muaʻi faʻaogaina i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ina ia maua fualaau aina e aunoa ma ni faailoilo o faʻamaʻi, faʻaleagaina o meaʻai, o togafitiga e togafitia i sauniuniga faʻapitoa i ni taimi faʻapitoa i le vaiaso (pe a tupu aʻe i luga o se tulaga tau alamanuia). Mo le mauaina o se mea e faʻaleleia ai le siosiomaga, e fautuaina e tupu le kāpeti i lau lava eria.

Le filifiliga o fatu ma mea faatekonolosi tau faatoaga mo le totoina o fatu o kapisi

Kapisiisi o soʻo se kulupu (vave, ogatotonu, tuai) ua faʻatupulaia e ala i fatu. Mo le faagasologa ina ia manuia, e tatau ona e filifilia se fatu maualuga. Faatauina fatu i faleoloa faapitoa. O faʻamatalaga nei e tatau ona faʻaalia i luga o le afifi: igoa eseese, sootaga i le vaega, faʻatupulaia o le itulagi, faʻamaoniga o faʻamatalaga mo le luluina ma le totoina i fanua tatala, aso o le seleselega. Faʻalogo lelei i le faʻatoaga - o ituaiga ia e sili atu ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E fautuaina le totoina o ituaiga eseese o aso tafaoga.

Mo kapeti uma, e tusa lava pe o ituaiga (kāpeti paepae, kohlrabi, Savoy, ma isi), o tekinolosi mo le totoina o laau e tutusa. O eseesega o le tausiga e amata pe a uma ona totō ile laufanua.

O metotia mo le totoina o tipu tipu e ono iai ni o latou foliga: i le pikiina, e aunoa ma le teuina, i totonu o atigipusa, i totonu o pusa eseese, i totonu o se kiona, ma isi. O lau o le laau e leaga, faigofie ona faaleagaina, o lea e lelei ai le ola i ni ipu eseese e aunoa ma le tafe. O se togi e mafai ona faʻagesegese ai le tuputupu ae o laau O lenei togafiti e mafai ona toe faʻaleleia pe afai e vave totoina fatu laau poʻo le tau o le tau e le fiafia i le gaosia i totonu o le eleele. A maeʻa ona piki, o le a sili atu ona saʻo, mafiafia, o vao o le a faigofie ona faʻafeiloaʻi mulimuli ane.

O le taimi e totoina ai le kapeti mo tipu

E faʻapefea ona totoina fatu o kāpeti ile ata o le fale

Totoina o le taimi mo tipu tipu:

  • A oʻo ina totoina vave le kapeti mo fualaau: lūlū vave ituaiga o kāpeti i le faaiuga o Fepuari-vave Mati
  • Toto ituaiga ituaiga o kāpeti mai le tolu sefulu tausaga o Mati e oo i le faaiuga o Aperila
  • Pe a totoina le tuai o le kapeti i luga o laau: o ituaiga tuai o le kāpeti e totoina i luga o fualaau aina i le taimi muamua ma le lua sefulu o Aperila.
  • Iuni laʻau paepae pe a totoina i luga o fatu? Ina ia toto laau i le amataga o Iuni, lulu fatu i le faaiuga o Aperila po o le amataga o Me.
  • O le taimi e totoina ai Brussels e totogo mai fatu: mai le lua tausaga o Mati e oo i le sefulu tausaga muamua o Aperila aofia ai.
  • Laʻau laʻau teuteuina pe a lūlūina mo laau toto: mai le ogatotonu o Mati e oʻo atu i le faaiuga o Aperila.
  • O le taimi e totoina ai le kapisi a Beijing mo fualaau: i le sefulu tausaga muamua o Aperila.
  • O le a le taimi e lulu ai le falalaʻau mo tipu: i le lua poʻo le tolu sefulu tausaga o Mati, 40-50 aso ao leʻi totoina i le eleele.

O le taimi faʻatulagaina e faʻaalia. A o le totoina o fatu laʻau mo fatu e faalagolago i le eseesega, o le tuputupu ae o le laau, o le fesuiaiga o tulaga o lau eria (afaina ai le isi atinaʻe ile eleele avanoa). O le mea lea, o ituaiga o ituaiga muamua ua sauni mo le seleseleina i le 90-120 aso, ogatotonu o le vaitau - i le 150-170, ma mulimuli ane - i le 160-180 aso.

Laufanua mo le tipi kuka ma sauniuniga o koneteina

O le eleele e manaomia le ola maloloina, malamalama, manava, mago. Mo i latou e le fiafia e toesea le taimi, e mafai lava ona faʻatapulaaina i tatou lava i le lalolagi atoa mo tipu.

O le faavae o le meaʻai e mafai ona suamalie poʻo lau lauʻeleʻele (pe tutusa uma i le tutusa). Faʻaopoopo le humus poʻo le peat. Lafoaʻi eleele o le a fesoasoani e maua ai le sawdust, perlite poʻo le oneone. O le vaega o le faʻafefiloi e 1: 2: 1.

O se faʻafefiloi e faʻavae i luga o laufanua faʻatoʻaga ma le faʻaopoopoga o le apa, lime ma le oneone e talafeagai.

Faʻafefiloi lelei mea uma. Faʻaleagaina i se tasi o auala: faʻamaʻalo, calcining, uila, gaioiga faʻatasi ma se vaifofo malosi o le potassium faʻasalalau.

Tausia le faʻafefiloi eleele pe a maeʻa faʻamaʻi faʻatasi ma se vailaʻau faʻamalo.

Ona faʻaaoga lea o le fugalaau. Mo le 10 kilokalama o le eleele o le ae manaomia: 15-20 g o urea poʻo le ammonium nitrate, 20-25 g o le superphosphate granula, 25 g o le lime faʻamama, 10 g o le potassium sulfate. Sui nei vaega e mafai ona 30-35 g nitroammofoski.

E pei o se atigipusa e mafai ona e faʻaaogaina: atigipusa masani, pusa faapitoa faʻatasi ai ma sela, ipu taʻitasi, pusa paʻu.

Lauina o le kapeti mo fualaau

  • A lūlūina i totonu o pusa, lulu i laina, matauina se mamao o 5-6 cm i le va o laina ma 3-4 cm i le va o laau totō.
  • Mo totō taʻitasi, tuʻu le 1 fatu i se kaseti poʻo ni fafie.
  • Paʻu o le faʻapipiʻi - 1-2 cm.
  • Ufiufi tupuaga i ata tifaga.
  • Seivagana e tupu mai laau, faʻamama le palapala ile fulufulu lelei.

E faʻapefea ona toto lelei le kapeti mo fualaau i le vitio o le fale:

Tuputupuina tipeti toto mai fatu

O aiaiga mo le totoina o fatu o kapisi

I laʻasaga eseese o le totoina o fatuga, e manaʻomia se pulega talafeagai ole vevela:

  • Mai le taimi o le lulu i le foliga mai e totogo (pe tusa ma le 7 aso), o le vevela o le eleele e tatau ona 18-20 ° C, ma le vevela o le vevela i le ao - 8-10 ° C, i le po - 7-9 ° C.
  • A maeʻa le 12-15 aso o le tuputupu aʻe, faʻaititia le vevela o le eleele i le ao i le 15-17 ° C, i le po e tatau ona 12 ° C. Tuu le vevela o le ea e le suia.

O le a le mea e fai ina ia le faʻaosoina ai le tipi o le kapeti le ata vitio:

Le Auala e Totoina ai Kapu Cabbage

I le laasaga o le faʻaalia o laʻau moni e lua, filifili se fatu. Tipi le pito o aʻa, ona faʻalolotoina lea ile palapala ile cotyledons.

A uma le tafe, ao le i totoina ile eleele, o le vevela o le eleele e tatau ona 10 ° C, o le vevela o le ea i le aso e tatau ona 14-16 ° C, ma i le po e tatau ona 7-10 ° C.

Ona o le leai o se moli, ua toso mai ai laau. Ina ia mafai ona malosi ia laau toto, e tatau ona tuʻuina atu itula o le ao ile 12-15 itula. E mafai ona e faʻaaogaina moli mumulu.

O le eleele e tatau ona susu. Aua nei faatagaina le susu e faʻapalapala ina ia le aʻafia aʻa o aʻa. Vai pe tusa o le tasi i le vaiaso.

E faʻafefea ona fufulu le kapeti vine i kaseti i le fale, vaai i le vitio:

E faʻafefea ona fufulu le kapeti vine i totonu o se fale koli, vaʻai i le vitio:

Kalama Cabbage Seedling Diseʻa

O fualaau e mafai ona aafia i faʻamaʻi nei: blackleg, mucous ma vascular bacteriosis, fusarium.

Ina ia taofia lenei mea, e tatau ona e:

  • Suavai i laau toto ma se vaifofo o fualaau oona (phytosporin, trichodermin poʻo planriz). Kuki e tusa ai ma faatonuga i le afifi.
  • Faʻamama le palapala ile oneone poʻo isi mea e puipuia ai le susu.
  • Faaitiitia le malosi ma le fausiaina o vai, aemaise lava pe afai e maualalo le vevela o le ea.

Puipuiga mai faʻamaʻi pipisi e manaʻomia foi. Fola faʻatau, pulou kapisi, fugapelu, aphids, paʻuʻu paʻu, mea paʻepaʻe, ma isi mea e lamatia mo kapisi. Afai e maua mai meaola faalafua, togafitia ma se meaola o meaola i totonu o se paluga masini. I le tau faasaga i le 'aiʻai, lepidocide, bitoxybacillin, dendrobacillin ua faʻamaonia lelei lava i latou.

E faʻafefea ona fafaga le tipi seedlings

Fafaga fua. I le laasaga o le fausiaina o 2-3 lau fou, faaopoopo le fofo: mo le 10 l o le vai 20-25 g o le superphosphate, 20 g o le ammonium nitrate, 5-10 g o le potassium chloride. E mafai ona suia i se fofo o le 30-35 g nitroammophoski i le lava voluma lava o vai. Faaopopo se ofu lona lua pe a uma le 10-12 aso, ma le lona tolu (pe a manaʻomia) - pe a uma le 15-20 aso. A maeʻa laei pito i luga, ia mautinoa e fufuluina fualaau i vai mama.

Auala e ita ai

E taua tele le taitaia o le faʻamalosi o fualaau (ia masani i se faiga maualalo o le vevela, sili atu le maua o le okesene, susulu malamalama). Tausia le vevela o le ea i le va o le 7-8 ° C, o le aso 14-14 ° C, ma i le timu 12-14 ° C.

Saunia o kāpeti tipolo mo le totoina ile eleele

O afea e totō ai fatu o kapeti i luga o le eleele

O le a le taimi e totō ai fatu o kapeti i le eleele? O fualaau amata e sauni mo le toe totoina i eleele matala pe a uma le 45-55 aso o le tuputupu ae, ogatotonu ma tuai - pe a mavae le 35-45 aso. E tatau i le seedling ona i ai se laʻau e lelei ona atiina ae, o se mea e gaosi, 5-7 laulaʻau lanu o lanu lanu (e aunoa ma ni afaina, faaleagaina), o le maualuga o le laau talavou e tatau ona 18-20, 20-25 cm, i le faasologa.

E faʻapefea ona totoina fatu o kapeti i le eleele

O fualaau o kapeti e le fefefe i le maualalo o le vevela, e mafai ona toto laau e tusa lava pe tumau le tau e aunoa ma pogisa po. O laau toto e mafai ona tatalia le malulu taimi -2 ° C, ae sili atu ona lelei le toto pe afai e leai ni fulufulu toe faafoi.

O fuainumera faʻamatalaga i totonu o le tusiga e faʻataʻitaʻiina, faʻamaonia. I tulaga taʻitasi, o le a latou maua a latou lava taua e latalata i na faʻalauiloa.

O laau laisi Cabbage ua totoina e le tele, i le ave i luga o le 40x50 cm. Lelei, fai sina loloto, ina ia tafe le vai pe a uma le vai. A maeʻa, pe a faʻamaʻa, o le eleele e ufiufi, o loʻo moe laʻititi i le laʻau sipuni i le maualuga o laʻau, ona o le aʻafia o se aʻa malosi.