Fugalaau

Afi laau

O le afi lea na aumaia le titan Prometheus i se tofotofoga matautia, ma maua ai le soifua tagata soifua ma le tamaoaiga, ua faigofie nei ona gaosia. E moni, o lenei faigofie e leʻi faigofie.

O le au muamua o fegalegaleaiga faaonaponei, o le mea e taʻua o le phosphoric matches, na faia i le 1831 e le 19-tausaga le Farani o Charles Soria ma le 5 tausaga mulimuli ane na o mai i Rusia, ae na latou taugata tele mo lenei taimi: o se penny apiece. I le aso 29 o Novema, 1848, na taʻua ai i le tulafono Rusia: "i le mea e tupu i le afi i lenei tausaga ... e masani lava ona faia e solitulafono le solitulafono e ala i matata". O Nicholas na ou faatonuina e faapea o le a sili atu le taugofie o falefaigaluega "i nisi o ulutala, ma o matata na faatauina atu mai faleoloa mo le faatauina atu e tatau ona faamauina i le afe vaega i pusa pusa ma le vaega mulimuli na faapipii i lenei, lea e tatau ona tuuina atu mai aufono a le aai, ma se faasalaga mo soo se vaega mo le siliva siliva. "

O se popolega matua mo le tamaoaiga o le pisinisi fou na taitai atu ai i le mea moni e faapea, i Rusia o loo i ai na o le tasi le fale gaosi oloa, ma le leai o ni matata na amata ona suia e ituaiga uma o mea tau tomai e pei o lanu efuefu e ufitia i le sulfur. Ina ua mavae le 21 tausaga, na tuuina mai ai e Alexander II se tusi fou lea na faatagaina "i soo se mea, i le malo ma i le malo o Polani, e maua ai le gaosiga phosphoric ma faatau atu e aunoa ma ni tapulaa faapitoa."

Aspen

© Tauno Erik

E oo atu i le 1882, o lona uiga, i le na o le 13 tausaga, o le numera o fale gaosi oloa i totonu o le atunuu na ola ae i se numera o le numera o le 263, ae o le faitau selau o faleoloa laiti na le maua ni matata mo le "faletalimalo Rusia".

Ia, ma o le a le mea ua i ai i le taimi nei ma matata, e iloa e tagata uma. O le tele lava i le lalolagi o Soviet e tutusa. I le 1953, e mafai e tagata nofomau uma o le Soviet Union ona faʻaalu le 42 boxboxes, i le 1964 - ua uma 68, ma o le a le ituaiga matāiga e leʻi maua e tagata!

O le fale tuai o le Balabanov, o le Giant, Lighthouse ma le tele o isi mea e maua mai e le gata o tagata masani, ae o loʻo taua foi "i soo se mea e le toe faʻaaogaina matata", e faʻafefeteina e feeseeseaiga i soʻo se mea maualuga, masini vai, gas, tulimanu, afā, susunuina le matagi. O loʻo i ai ni vaʻai ma se vevela vevela e mafai ai ona e faʻafeiloaʻi le telefoni telefoni, e i ai ni mea e fiafia ai e le faʻavevelaina - e mumu ai mea mumu, mea faʻafeiloaʻi ma lanu mumu sesega (e taʻua o sikoa o tagata tomai faapitoa) ma se ulu auro, mumu, lanumoana, lanu mumu.

O se masini sikamea e maua ai le 1.5 miliona matatisi i le itula. E faitau piliona o matata, e faitau miliona pusa o latou o mai mai laina o le falelotu, ma o mea uma mai le tasi ituaiga o fafie.

E oo lava i uluaʻi fale tifaga, o le tele o ituaiga o laau na tofotofoina mo le gaosia o ni fusi, ma o le taimi nei e le mafai ona tatou maua se laau e le mafai ona suʻeina e sikuea. Ae ui i lea, mo se taimi umi, na malilie tagata uma e leai se isi laau sili atu mo matata nai lo aspen. O lenei mea o le a faʻamaonia e saienitisi o le suʻesuʻega faʻasaienisi suʻesuʻe e tasi o le aufaʻatasi i totonu o lo tatou atunuu.

Aspen

I Balabanovo, Kaluga Region, e le mafai ona e faʻalogologo i iloiloga aupito sili ona faasee e uiga i le aspen, ae vaʻai foi i ona suiga matagofie. O le fonotaga muamua o le a faia i le nofoaga, lea o loʻo faʻatali ai i luga laina o ogalaau.

I le Inisinia ole fale gaosi oloa, masini muamua ao leʻi e mata o le a muamua aveese le paʻu mai le aspen, ona tatala lea o ogalaau i le tasi ma le afa mita poloka ma tuu i luga o le "laulau tipitipi" autu. Ole poloka poloka poloka e poloka lemu i luga o se masini faapitoa, ma o ni togi maoaʻe e faʻapipiʻi ma le faʻaeteete fasi fasi pepa mumu e ala ile papa. O lenei faagasologa na taua o le paʻu o le paʻu. I le isi itu, o le veneer e 'otiʻoti i se vavalaʻau, lea e vave ona pikiina i luga o se vaitafe ma ave atu i le fale taele. I totonu o le taele, o loʻo faʻapalaina ai le siakiina o vailaau faʻasaina, pe a maeʻa le eleʻele, ona faʻamagoina lea ma auina atu i le masini e faʻaaogaina le masini e aveese ai le mea e teu ai. Ona sosoo ai lea, o lapisi aspen e faʻavasegaina, ma e na o le isi lava masini otometi e tuʻuina ai se ulu enaena lanu enaena luga.

E manaʻomia ona tuʻuina atu i luga o se fasi laau manulele le ulu o le sulfur: e le tatau ona i ai ni mea faʻavave ma o lona tino e tatau ona mama atoatoa pe a uma le gaioiga, e tatau ona faigofie ona faʻafefiloi, mumu faʻatasi ma se mumu, malu, leai se ulaula; O se tulaga e le manaʻomia ma mafaufau i ai ma faigofie lona faigofie.

O nei tulafono, mai le tele o ituaiga o laau, na o le aspen e fetaui, e ui lava e manaʻomia ai le faʻaaogaina ma le faʻaeteete. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e tipiina mo se fetaui i na o le taumalulu, pe a aofia ai sina susu. E le faʻafeiloaʻi le faʻasaʻoina o le aspen ma le uumi, faʻapala. E tusa ma le 2 tausaga talu ai, e mafai e ona taʻaloga ona faʻatali i laina, ae mulimuli ane e le talafeagai mo le faʻatusaina o le gaosiga.

Aspen e ola i lo tatou atunuu i luga o se eria e sili atu i le afa o le teritori o le Malo Tele o Peretania Tele ma Northern Ireland. Faʻatasi i tupu ua leva ona matauʻa i a tatou oa. Mo le 35 rubles i le auro, o falemaʻi Siamani ma Peretania e tatau ona totogia lo tatou atunuu mo mita taʻitasi o aspen. Mulimuli ane na amata ona latou fausiaina ni mea totino i togalaau faapitoa. O le tasi kamupani Peretania Brimai, o le faatauina mai o laau ina ua maeʻa le Taua Lona Lua a le Lalolagi i le USSR, e tusa ma le 4,000 hectares i lalo o le aspen.

Aspen

I lo tatou atunuu, na o le birch e itiiti ifo i le aspen i le nofoaga o loʻo nofo ai i le va o vao. O ona ogalaau laititi ma se paʻu lanumeamata-lauulu i le pito i luga ma le efuefu uliuli e mafai ona vaaia i tafatafa o le vavau ma pine, birch ma oak, linden ma le maple. O vaomatua aspen e tutusa lava. Po o fea lava tatou te tuputupu aʻe ai! Sei vagana ua fiafia o ia i le malosi o le taʻavale ma le taʻavale, o loʻo nofo o ia i le tele o itulagi ma le naunautai.

I le faaiuga o Aperila, e oo lava i luma o foliga mai o lau muamua, ua uma ona fuga. E pei o poplars (aspen ma poplar e tutusa uma le ituaiga o meaolaola), o palealii o nisi o laau e ufiufi i paʻu mata (tane), ae o isi e tautau i kusi lanumeamata o fugalaau fafine. I le tasi ma le afa i le lua masina talu ona faʻasalaina, o fafine ua uma ona faʻasalalau le tele o fatu. O a latou fanau e laʻitiiti lava ma e le mafai ona iloagofie i se mata faigofie, ae e fetaui lelei mo malaga mamao i le ea: e tofu lava ma lana pusa parachute.

Aspen fatu ua maua faaeega paia ma se meatotino e le masani ai - vave ona nofo i se nofoaga fou. Ua 12 nei itula talu mai le amataga, e mafai ona latou ola i lalo o tulaga talafeagai. O le mea moni, o fatu o le aspen e vave lava ona leiloa le malosi o le germination ma e seasea ona taofia mo le ono masina. E vaivai vaivai laʻau vavalaʻau, ma e le lava le susu poʻo le malosi o le la e tele naua i latou e oti ai. O le natura o tagata o totoe i le taimi o uluai tofotofoga o loʻo faʻatulagaina ai le tele o tofotofoga ogaoga: o le vaomatua e fiafia i le paʻu o laau talavou, o ona laumei malu e masani lava ona motusia e se matagi matagi, faʻapipiʻi pea i le eleele ma pipili le kiona malulu e faʻapupula ia i latou. O manuʻa fou i luga o le tino o aspen o le a vave ona faʻaaogaina lona fili sili ona taua - o le mushroom parasite. I le nofo ai i le aspen, o le mushroom e faaleagaina lona tino paʻepaʻe - fafie. I le matua o le 60-80, aspen, faʻavaivaia e le galuega a se tagata e le o nofoia, e faʻaumatia mai le afifi, ao laau na sao mai le mai pipisi e ola i le 200 tausaga.

Aspen

E masani lava, o laau o le fatu e tupuga mai ai le maloloina, e ui o le mauaina oi latou i totonu o laau tetele e le o se galuega faigofie. O le mea moni, o le faalagolago laitiiti i luga o ana fatu, aspen ua fuafua e toe gaosia e le aʻa. E naʻo se mea i luga o se eleele lafoaia poʻo le susu e mafai ona mafai e lana fatu ona tuʻuina atu ni fatuga lelei ma lelei. I totonu o le vaomatua, ona o le mafiafia ma le lamolemole o le laʻau, e seasea lava ona pulea e tupu.

Iloiloina le laau o le vine, iinei ma o iina o le ae feiloai ai ma tamaʻi laiti maualalo ma faʻamaʻi ma mimiti. O le tele lea, po o le vegetative, o le fanau lea e toetoe lava o tagata uma o le aspen e latou te ola ai. Ole tele ni taimi e teu ai i luga o se midget, ma o le a e iloa ai o loʻo nofo i luga o se aʻa e le mafiafia, ma afai e te le valea e galue i se suo, ia mautinoa o aʻa e mafua mai i se tagata matua. I se mamao e oo atu i le 50 mita, o nisi taimi e afua mai i le ogaumu o tina o loʻo i luga o aʻa. E oʻo atu i le luasefulu ma le lua o fatu laau e mafai ona faʻavae i luga o le aʻa e tasi. Leai se mea e tupu i le tagata matutua matua ma aʻa. O le mea lea, e le o se mea e le aoga le manatu o ona vaomatua o se vao leaga o vao vao. O le tasi e na o le tipiina o se oak, mo se faataitaiga, o se vaomatua, ma atonu e le mafai ona toe amataina se oak i fafo e aunoa ma le fesoasoani a tagata. Aspen vave ona ave le avanoa atoa, faʻasalaina le totogo mai o le oak, o lona tagata talu ai nei. Ma ia toe faʻafoʻi iinei ia aia tatau a se laau oisa, fai mai, e ala i le tatu aspen, faʻaaogaina le vaega atoa, lea e oso i le matagi. E leai se mea o le a sau mai ai. O le tele, pe afai e le fiaselau, o le a tupu mai ni pine fou ae le o le fasi laau.

E mafai ona ola mai aspen mai le faʻatoaga ona o le faʻafia ona faʻaoʻo faifai pea, lea o le a mafai ai ona faʻamalosiina fatugaʻau po o meaola e sili ona taatele, pe ala i le taloina o le aspen i lo latou pa'ū. O lenei ua avea le kemisi ma se paaga o le tagata ulu.

Ae o le vaomatua e matua le alofagia i le na o le tau maualalo, o le rotten aspen. Mo le soifua maloloina lelei, latou te le faʻasaoina galuega. Soviet foresters i lalo o le taʻitaʻiga a le Academic A.S. Yablokov ua manuia le faʻaleleia o le aspen rot mo le tele o tausaga. Faailoaina le tele o ituaiga o laau tetele e latalata i le 50 mita le maualuga ma e toetoe lava o le mita uumi. O nei tagata tino olaola, e le o faaleagaina e le fili e faavavau a le aspen - pala, o le faamaualuga ma le faamoemoe o le vaomatua.

Aspen

I le faaopoopo atu i tagata sili ona lelei, o foliga teuteu o aspen faatasi ai ma vaitafe e tafe, tagiauvale po o palealii tutusa lelei e tutupu i totonu o togavao. O le uluai aspen na aumaia e sui usufono o le Academy of Sciences of Ukrainian SSR F. JI. Schepotiev, faaigoaina e faamamalu ai le tagata lauiloa Soviet Aspen Sukachev.

O laau o Aspen, faatasi ai ma lo latou malulu tumau, e maua ai tulaga lelei mo mushrooms mushroom, e fiafia ai le fatu o le mushroom picker. Mai le tautotogo e oo i le faaiuga o le tau mafanafana, e susulu ai lau laau i le matagi, ma maeʻa ai le mafanafana, ma e vaneina uma lava lanu o le nuanua: carmine, meerk, lemon-lanu samasama ma lanu eseese e ofoofogia mea matagofie i laau.

Ae ui i lea, e le o iai le laʻau i ona laulaʻau, atonu mai le taimi ua maeʻa. O ona laʻau e gatete pea lava ma gatete, ma mafua ai le lagona le mautonu i le tagata malaga o loʻo pasia le aspen. O le tele o tagata na latou tuuina atu igoa faaigoa. I aso anamua, i Ukraine sa latou taua le aspen o se laau ua faatautoina. Belarusians christened aspen o se tagata musumusu, Poles - gatete. Ae i totonu o Siamani ma Rusia na talitonu ai Iuta Iuta o Sekara na tautau o ia lava i luga o se fale, ma na te le fiafia e lulu le mafaufau o le tagata faalata e ala i le luluina o laulaau. O lea la o le igoa "Iuta o le laau" na pipii ia te ia.

I le taimi nei, o mea uma lava e faʻamatalaina manino lava. O Petioles o aspen lau i le pito i luga e faʻamafolaina, o le mafuaʻaga lea latou te amata ai ona feʻaveaʻi ma gatete. O lenei vaega o le aspen e atagia mai i lona igoa: nerds telefoni lenei laau o se poplar gatete.

Aspen

Ae ui i lea, o tagata masani io latou olaga i aso uma latou te leʻi faʻaaogaina le "laau a Iuta", ma faʻaaogaina ai pou e fai ai ato, ma fafie laupapa (fale puipui) mo taualuga. E oo lava i le togafitia "fetuuina" aspen. O nei laʻau o loʻo faʻaaogaina i le gaosia o pepa e avea o se mea faʻafefiloi i le gaosia o laupapa ma mo le gaosia o le cellulose - o le mea faʻatau mo le siliki uʻamea. Ae o le mea sili ona taua o le aspen o le afi.

Lisi i meafaitino:

  • S. I. Ivchenko - Tusi e uiga i laau