Tala Fou

Faʻamatalaga o Aikupito Anamua - o le pusi vaʻai paia

O le talafaasolopito o Aikupito ua tumu i mealilo ma mealilo. O le teleiose pyramids ma mummies o famu, meaola paia ma scarab, o se tasi o faatusa o le tele o le aganuu anamua. Na faaeeina e tagata Aikupito i le paia, ma le tele o tala faʻasolopito ma talatuu ma faʻatautau na faia ai le tagavai o tagata tafafao maimoa i Aikupito. Ina ia malamalama pe aisea ua maua ai lenei laumei laitiiti i le lalolagi atoa, o le a tatou aoao atili ai.

O ai le vaʻai paia?

O le vaʻai paia - o lenei, o lenei toa o lenei ituaiga, o se iniseti paʻu uliuli ma e toetoe lava a vaʻaia le tino 25-35 cm le umi. O tagata matutua e susulu i le taimi. I luga o le ulu o le paluga o loʻo i ai se faʻasaga i luma ma mata, vaevaeina i vaega pito i luga ma lalo. E i ai vaʻavae i luga o vae taitasi. Ese ese feusuaiga i totonu ia i latou o loʻo faʻaalia manino. O le pito i lalo o le tino e ufiufi i lauulu enaena enaena. I le ata o se pusi scarab, faʻaaogaina i le faiga o le macro, o nei foliga e lelei tele.

O nei pusi e maua i le talafatai o le Metitirani ma le Black Seas, i Europa i Saute ma Europa, i le Peninsula Arapi, i Crimea, Turkey ma, ioe, i Aikupito.

O fualaau aina e pei o palu pala o loʻo fafagaina i otaota o povi, solofanua, ma mamoe.

O le mea autu o le anufe o le auala latou te 'ai ai. Latou te taʻavale saʻo atoa le lalolagi mai le tele o lapisi ma tanumia i le eleele, lea latou te faʻaaoga ai mo meaai.

E ola pe a ma le lua tausaga le ola o sikola. Latou te faʻaaluina toetoe lava o latou ola atoa i lalo o lalo, e alu i luga i le po. Latou te lalafi, eli i le loloto o le 2 mita. O le lele o pīpī e amata ia Mati ma e oʻo atu i le ogatotonu o Iulai.

E faia ni vaalele i le taimi o le sauniuni o polo piliki, ma o isi galuega e faia faatasi. O se paipa o mea eli eli se mink ma se loloto o le 15-30 cm, lea e muta i se mea pueata. A maeʻa le faʻaipoipo, ona alu lea o le tama, ma amata e le tamaʻitaʻi ona taʻalo ni polo lapopoa ma tuʻu ai fua i totonu. I le faaiuga, o le mink ua moe.

A maeʻa le 1-2 vaiaso, o le tele o pīpī o loʻo paʻu. Mo se masina latou te 'ai ai meaai na sauniuni eo latou matua mo i latou, ona oʻo ai lea i lalo o le pupae. I le tau leaga, e tumau pea le pupae mo le taumalulu. I le tautotogo, o pepe laiti e minks ma o mai i luga.

E talitonu saienitisi o le vevela i totonu o se vevela vevela o le tau e taua tele i le gaosia o le tele o meaʻai e gaosia e manu feʻai ma vao. E naʻo le elefane e taatele i Aferika e faʻaaogaina pe tusa ma le 250 kilokalama o meaʻai i le aso, ma toe foʻi mai i le natura e pei o le otaota.

I nisi taimi ua mavae, e ala i taumafaiga a le au mai fafo o le scarab i totonu o Ausetalia ma Amerika i Saute, sa faia ai le tele o meaʻai, lea na le toe gafatia e iniseti i totonu. I se nofoaga fou, e le mauaa aʻa, ae sa latou faia a latou galuega ma le atoatoa.

O fea e sau ai tala pepelo?

O le matamata i le mea na tupu, na matauina ai e tagata Aikupito se mea manaia - o taimi uma e taamilo ai a latou polo mai sasaʻe i sisifo, ma felelei na o le aoauli. O le gauai atu i tagata Aikupito na latou vaaia i lenei mea le fesootaʻiga o paluga ma le la. O le fetu e alu ese mai sasaʻe i sisifo ma lafi i tua o le lagi, ma o taeao o le a toe i ai i le itu i sasae.

E tusa ai ma manatu o tagata anamua o Aikupito, o le la o se atua na ola i mea ola uma ma le toetutu pe a mavae le oti. O le taamilosaga o le atinaʻeina o vailaau i totonu o le polo o manu vevela ma o ese atu i luga o le fogaeleele e tagata Aikupito na faʻatasi ma le gaioiga o le la. O le tutusa na matua fiafia ai tagata anamua e faapea o le atua o Khepri, o le igoa o le la oso ae, na amata ona faaalia i se scarab ae le o se ulu.

I Luxor, o loʻo i ai se faʻatagata o se scarab tapu, o se nofoaga e faʻapitoaina e tagata tafafao maimoa ma tagata o le atunuʻu.

O le matafaioi a scarab i le olaga o Aikupito anamua

Na i ai i tagata Aikupito ni tusitusiga faafaamene na taʻua o le Scarab God, o loo nofo i le loto ma puipuia le malamalama o le tagata i totonu. O le mea lea, o le faailoga o le laʻau na faasolo ina avea ma sootaga i le va o le mataupu faavae paia ma le agaga o le tagata, ma tuufaatasia ai.

O le faailoga o le scarab paia sa o faatasi ma tagata Aikupito i aso uma oo latou olaga atoa ma i latou na pasi, e tusa ai ma o latou talitonuga, i le lalolagi. Afai o le tino na mumu pe a uma le oti, ona avea ai lea ma se fatu o se ata o se pusi paia ua faaofiina. A aunoa ma lea, o le toetu o le agaga i le olaga pe a mavae le oti e le mafai ona tupu. E oo lava i le tulaga muamua o vailaau faafomai, na malamalama tagata anamua i le taua o le loto i totonu o le tino o le tagata ma, nai lo le tuu o le ata o le pusi paia i lo latou tulaga, latou te talitonu o loo avea ma sui autu o le toe faafouina o le agaga. I se taimi mulimuli ane, ae le o le ata o se sikarab beet, na faia ai e tagata Aikupito se fatu fatu, ma o igoa o atua sa i ai na faaalia i tafatafa o le faailoga o le pusi vao.

O le a le uiga o paleni ma le scarab o lona uiga i aso nei

I taimi uma lava, e talitonu tagata i le mana ofoofogia o faʻaoga eseese e maua ai le manuia, tamaoaiga, fiafia. O taliga Aikupito i totonu oi latou, ona o lo latou tupuaga anamua, ua manatu e sili ona mamana.

O le mascot o le scarab beetle o se tasi lea e sili ona faʻaaloalo, ma o le mea lea e ofoina atu i tagata tafafao maimoa e fai ma faamanatu. I le taimi muamua, o paleni na faia i maa, e taua ma matagofie. O pulu lanu meamata, maamora, basalt poʻo camalama na faʻaaogaina, lea, pe a uma le masimama, na ufiufi i lanu lanumeamata poʻo le lanumoana. O nei tagata tafafao maimoa ua ofoina atu ni uʻamea ua teuteuina i maa.

Aʻo leʻi faʻatau se mascot i se ata o se vaʻai scarab, e tatau ona e iloa lona uiga. E fesoasoani se tagata e fesoasoani i lona pule e maua le talitonu ia te ia lava, ausia manaoga ma ausia sini. O lenei mea e sili ona popole i le galue ma le gaioiga fatuga. Talu ai o le sikarab o se faailoga o le ola, ua talitonu o loo tumau pea le talavou ma aumaia le matagofie i tamaitai. O se afa malosi o tagata soifua ma lana fesoasoani e tatau ona mauaina se tupe mausali ma se tulaga maualuga i le sosaiete. O tamaiti aʻoga latou te ave le mascot ma i latou mo suʻega, ma i totonu o le fale o le faailoga o le pusi vao e mafai ona puipuia mai le gaoi, afi ma isi faʻalavelave.

E talitonuina o amulega foaʻi e sili atu le malosi, ae o le taulimaina o le amulet e tatau ona faʻaaloalo ma faʻaeteete. O le le faʻaeteete o uiga i mea taufaasese ma i se aganuu ma tala faʻanatura e mafai ona lamatia mo se tagata.