O le togalaau

Laʻau samasama - ituaiga, togavao ma le tausiga

O fugalaau samasama o se tasi o aganuu sili ona manaia oa tatou togalaau. Ioe, o le a le masani ona e feiloai, ae peitai, afai e te taumafai e tuputupu ae, ona le mafai lea ona e teena, aua e le na o se meaʻai, ae o se lalelei foi!

O aoga o fugalaau samasama

O fualaau lanu samasama e itiiti ifo i ai acids, o le mea lea e foliga mai ai latou te tofo suamalie nai lo mūmū.

Mea aoga

O sina vaega itiiti o anthocyanini (vaiinu) e mafai ai ona e 'ai ma tagata e aʻafia i allergies, ma fafine maʻitaga, ma tamaiti laiti. O le faateleina o le anotusi o le lipine acid o loo faamatalaina ai o se auala e faamalosia ai le puipuiga, faamamaina o le toto, tausia o sela fou i se tulaga maloloina.

Yellow raspberries fusi mai "Folgold" (Fall Gold). © monrovia

E pei o le mumu mumu, o le fugalaau lanu samasama o se tagata lelei e faatalitali mai ma le diaphoretic ma antipyretic, ua i ai le gafatia e laveaʻi ai spasms mai leo lelava vaivai, fesoasoani i le maʻi o le intestinal, fesoasoani e aveesea toxins mai le tino.

Faaaoga

O fua o laʻau samasama e masani lava ona 'aina fou, ae e leai se leaga e sili atu ona leaga nai lo lanu mumu. Latou te faia ni faʻamaʻi, marshmallows, jam, jams, compotes ...

Faʻapitoa o Raspberries Yellow

O le tele o momo o raspberries samasama e aofia ai le vaega o le toe faaleleia. O ituaiga uma faʻaonapo nei e faʻaalia i le maualuga o le gaosiga, e oo i le 6 - 9 kilokalama i le vao, o loʻo i ai se laʻau tele, mai le 5 i le 10, ma le 12 g, fualaau faʻateleina, faateleina le faʻafefeteina i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, i le maualalo o le vevela.

O loʻo i ai se manatu e le gata ina mafai ona feaveaʻi vine o lanu samasama, ae e le o latou faʻamalosi foi. O lenei faʻamatalaga e moni lava, ae naʻo le fesoʻotaʻiga i ituaiga tuai, o ituaiga faʻaonapo nei o loʻo i ai se faʻamautu, faʻamatala lelei ma e lelei ona teuina.

Yellow raspberries grade "Mira Miracle". © klubnichnakarta

Tuputupu ae samupama samasama

O le faʻaaogaina o faʻatauga o fugalaau lanu samasama e toetoe lava leai se eseesega mai le tekinolosi tau faʻatoʻaga o ituaiga lanu mumu.

Fanua

O fualaau aina e totoina i laufanua lafulafi, i nofoaga e leai se mafu o le susu ma ei ai puipuiga mai matagi malulu i matu. E sili atu pe afai o laina e tu mai le itu i matu i le itu i saute poʻo mai matu sasaʻe i sisifo i sisifo, aua o lenei auala e maua ai le malosi e maua ai le malamalama maualuga, lea e matua moni lava mo nofoaga e malulu taumafanafana.

Afai ei ai sau filifiliga, o le filifiliga aupito sili ona talafeagai mo le talepeina o le pusa o se nofoaga laugatasi poʻo le pa'ū ile 8 ° C. O le nofoaga, pe a uma le po, e le mafai ona faatagaina, ona o le toilalo o lenei vaega o aganuu e ala i le vilting. Aua e te totoina ni fugalaau pe a uma le fugalaau, ma tuua le fanua e malolo ai mo le 5 tausaga.

Laʻau mo fugalaau lanu samasama

E mafai ona maua ni iuga sili ona lelei e ala i le totoina o fugalaau lanu samasama i luga o le oneone ma le lamolemole eleele palapala. I luga o oneone oneone, o le totoina o le a manaʻomia ai le tele o tausiga. Ae i luga o palapala eleʻele eleʻele e sili atu le lelei e le faʻafefeteina ai ravine (pe afai ole pH o le eleele e <5.5 - e le talafeagai mo le totoina o fugalaau).

Laʻau samasama. © Justin Case Foto

Taimi faʻaleleia

E pei o fugalaau lanumumu, o ituaiga lanu samasama ua totoina i le autumn - i le faaiuga o Setema ma oʻo i le ogatotonu o Oketopa (i le itu i saute i nai vaiaso mulimuli ane po o le amataga o le tautotogo).

O le auala aupito sili ona lelei o le totoina o se vaieli i le laina o le 1.2 - 1.6 m (ma mo ituaiga uumi ma le 2 m), o le lautele o le taʻi 0.5 - 0.6 m. 0.4 m pe sili atu.

Fatuga i le taimi o le totoina e le faʻalolotoina.

Yellow Strap Care

Fertilizers

Ina ia mafai e fugalaau lanu samasama ona maua se seleselega lelei (taʻu mai i le faʻamatalaga mo le ituaiga), e manaʻomia le tausiga lelei mo ia. Ma o le mea muamua e tatau ona e amataina i le fafaga.

Afai e totōina le seleselega i se auala faʻavave, e mafai ona galo e uiga i le faʻamalosiina mo ni nai tausaga. I isi tulaga, e manaʻomia ai le nitrogen, fuamasi, potassium, leroneta, uʻamea, manganese.

O le tele o tusiga ua tusia i le auala e lelei ai le fafagaina o fualaau aina ma le tele o fautuaga ua faia, ae o le au saienitisi e tutusa le manatu: o le fua o lenei fualaau toto e tele lava ina faalagolago i le malosi o le tuputupu aʻe o le vao i le amataga o le olaga. O le mea lea, e tatau ona tuʻuina atu le kulupu i le tele o le kulimi mo le tolu tausaga muamua. Mo le mafuaʻaga lenei, ia Fepuari-Mati, sa faʻaaogaina ai le faʻamaʻi faʻamalosi i lalo ifo o le vaʻa, ma faʻatalatalataina i latou i vaomatua mo le lua tausaga muamua, ona faʻataʻapeʻapeina lea oi latou i se laina.

O nisi taimi e vaevaeina le fuainumera i ni vaega se lua, o le taimi muamua lea e fafaga ai vine i le tautoulu. I le taimi lava e tasi, i le taumalulu-taumalulu, e fufulu ai se vaega o le eletise, ae i le isi itu, o le faʻaleleia o le toto e faʻamalosia ai fugalaau e fausiaina ai le tele o lapisi, lea e le lelei tele foi.

Yellow raspberries grade "Tutu o le taeao" (Porana Rosa, Porana Rosa). © Shoni

E mafai ona e filifilia le fuafuaga o loʻo i lalo: i le tausaga muamua o le ola o le ola, vaevae le fugalaʻau i le nitrogen ma i ni vaega se tolu - e tatau ona faia muamua i le amataga o Me, le lua ma le tolu i le lua vaiaso, faatasi ai ma le vaeluaga o vaiaso e lua. I tausaga mulimuli ane, tuʻu ai na o le faʻamalosia o le tautotogo.

I lenei tulaga, o le lelei sili ona lelei o le aseta o le urea, ae le o se mea malogo, ae faʻafefe i le vai (50 g i le 10 l). I lalo o le togavao, o sea fofo ua lava lea i se voluma e 1 le lita.

O faʻamaoniga o le atinaʻeina atoatoa o togavao (e le o le mamafa ma e le faʻasaina) o le a avea ma faʻaopoopoga i le 10 - 12 vailaau malosi e suia ai, e oo i le 1.5 - 2 mita maualuga (faalagolago i le ituaiga), faatasi ai ma le umi o le internode (i le ogatotonu o le fana) e tusa ma le 8 - 10 cm .

O isi elemene o loʻo faʻaopoopoina pe a manaʻomia, lea e mafai ona fuafuaina e ala i le falesuesue auala poʻo le taulaʻi i faailoga i fafo: lanu ma le tulaga lautele o laulaau, umi o internodes, ma le malosi o le faʻasaina o ata.

Afai e te le faʻaaogaina le tui i lau togafiti, faʻapipiʻi le povi po o le solofanua i lalo o fugalaau i le tautoulu, 2-3 2-3 tausaga, i le aofaiga o le 2.5-3 kg i le sikuea mita, faʻapea foi ma le faʻatulagaina o le fafaga i le pefu.

Laʻau samasama. © fualaau aina

Faʻasalaga fugalaau lanu samasama

O le isi mea e aʻafia ai le aʻafiaga o le seleselega o le fausiaina. I le itu i saute, o le fualaau e fafagaina i le ono i le 8 taimi i le vaitau o le tuputupu ae: i le vaitau o le tuputupu ae o vaomatua, aʻo leʻi fuga, i le vaega o le faia o le ovary lanumeamata ma le maeʻa ona seleseleina. I le ogatotonu, 2 to 4 irrigations ua lava: ao faagasolo le vaitau o le tuputupu ae o vaomatua ma le maeʻa ona seleseleina.

E mafai ona e fufuluina fugalaau i luga o moa po o le fufuluina.

Ginger Raspberry Garter

Afai o le ituaiga ua filifilia e manaʻomia ai le tausiga, ona sosoo ai lea ma le tausaga lona lua talu ona totoina, i laina o fugalaau, e tatau ona faʻatuina pou ma toso i luga o latou luga. O le laina muamua o le uaea ua tosoina i le maualuga o le 1.2 - 1.5 m mai le eleele (fuafua i le maualuga o laau), o laina laiti e lua i itu uma e lua o le laina i le maualuga 0.6 - 0.7 m. E faia le Garter ao leʻi amataina le mata.

Faʻama teuteuina fugalaau samasama

Manaomia fugalaau samasama ma le teuteuina saʻo. O le toe totoina o ituaiga o meaʻai e teuteuina pe a uma ona fua, ona aveese ai lea o fuālaʻau, pe i le tautotogo po o le amataga o le tautotogo, faʻamavae atoa le vao. I le uluaʻi kopi, o lenei mea e mafai ai ona faʻamalosia ni taamilosaga fou ma tuʻuina mai ai le seleselega o le seleselega atoa. I le lona lua - o le mea lea e misi muamua ai laau, ae maua ai se mea sili ona taua lona lua.

O ituaiga e le tumau e vavaeina i le tasi poʻo le lua vaega, ina ia faʻateleina ai le faʻaogaina o le muamua ma le lona lua.

E le gata i lea, e taua le manatuaina o ituaiga lanu samasama e le fiafia i le mafiafia, tali atu i ai ma se faʻaitiitia o le tele ma le lelei o le fua. O le mea lea, i le tautotogo i luga o fugalaau, e tatau ona vevela, ma tuu ai le 4 i le 7 ni fugalaau lelei i luga o le vao.

Laʻau samasama. © tyler_j

Pulea vao

O se mea tāua i le faʻapipiina o le kulupu o le puleaina o otaota ma le palapala.

Nofoaga o fugalaau samasama mo le taumalulu

I le tele o tulaga, o laumei samasama samasama e lava le puipuia i le maualalo o le vevela, ae o le mea e malulu ai le taumalulu e sili atu le lelei ia mautinoa o le a le faʻaumatia le fusi. E faia i le faaiuga o Setema - Oketopa, o fualaupapa ua totoina i luga o le laina ma nonoa ina ia le maualuga atu nai lo le 0.4 mita i luga aʻe o le eleele. I nofoaga e maua ai le maualalo o le vevela i le leai o le kiona, poʻo fanua.

Faʻapenaina o fugalaau samasama

O le tele o taimi, o fugalaau o ituaiga lanu samasama ua faʻalauteleina e fualaʻau. Ae peitaʻi, afai e te manaʻo ai, poʻo le le mafai ona maua ni mea totō, e mafai ona e taumafai e maua mai laau mai fatu. E le o se mea faigofie - o fatu o le fugalaau e manaomia ai tulaga faapitoa e teu ai, sauniuniga lelei mo le lulu ma le leaga le germination, ae afai e te togitogi ai, e mafai ona e maua se lelei lelei i se fua lelei, pe maualuga foi, gafatia gafatia.

Ina ia faʻaleleia fugalaau lanu samasama ma fatu, e tatau ona fufuluina fua o vine mama mai le pulupulu, faʻamago fatu ma tuu i totonu o se taga pepa mo le teuina. E oo atu i le faaiuga o Setema, tuu le fatu i totonu o se taga (e mafai ona faia mai le totina o ni nylon) ma solomuli mo le 24 itula i le vai. Ma, saʻo i totonu o le ato, afifi ai i totonu e tatau ona tafe, totoina laau totino i se vaeluaga o le 5 cm moss sphagnum (i se tulaga o le 3 - 5 cm) ma tuu i se nofoaga malulu, ma le puleaina o le vevela o le 2 - 3 ° C. Afai e faigata ona maua le galu - tuu i totonu o se atigi pusa oneone. I le aso muamua o aso e sefulu o Aperila, lulu fatu i laina ma laina 40 cm i le va o laina.

I le tau mafanafana, e masani lava ona togafitia laau toto: o loʻo faʻafeinuina, vaʻaia, vevela vao. I le autumn, o fualaau talavou e totoina i se nofoaga tumau. I le taimi lava lea e tasi, o laau totő o loʻo i ai povi pogisa ua teena - o fugalaau ma fua samasama o le a le tupu mai ia i latou.

Laʻau samasama samasama "Goa Vaʻaia". © Shoni

Folafolaina ituaiga eseese o fugalaau samasama

Yellowiant giant. O le ituaiga e semi-tumau. Ogatotonu o le taeao. Toe faʻauluina fua o le autumn. O se tasi o laʻau matagofie sili ona matagofie. O vine e amber-lanu samasama, lapoa tele, e mamafa pe tusa ma le 9 g, manogi, manogi, e masani lava e le faʻapalapalaina, talafeagai mo femalagaiga. O le gaosiga, ma le tausiga lelei, e mai le 4 i le 8 kilokalama i le vaomatua. O le vao e umi, malosi, salalau, lelei ona faia ni taamilosaga lanu, e oʻo atu i le maualuga o le 2.5 mita (pine e leai se totoa). E sili atu ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Winter-hardy enough.

Le timu o le taeao (Igoa Polani - Porana Rosa). Vaʻavaga faʻapisinisi. O se tasi o mea sili ona manogi. O vine e lapotopoto, amber, paʻu, mamafa 5 to 10 g, suamalie suamalie ma le manaia. Gaosia e oo atu i le 3 kilokalama i le fafie. E i ai se laau tele-tele, e oo atu i le 1.8 mita le maualuga, faʻasaina, mama malolosi. E le o se mea e uiga i le tuputupu ae o tulaga, ae le maua ai le suka i le taimi o vevela. E maualalo le faʻafetaui o faʻamaʻi faʻaleagaina. O le taimi o le fualaau aina o le afa muamua lea o Iuni, o le lua sefulu tausaga o Aukuso - aʻo lei oʻo i le pulu. O le fua aupito sili ona maualuga e maua ai le tasi taimi.

Lanu samasama. O le ituaiga e vave vave, ae le o se mea e tupu. E sili atu ona puipuia i faʻamaʻi ma meaola faalafua, faigata faigata taumalulu. O vine e samasama ma sinasina-lanu samasama, lautele, lautele ma le lautele, e mamafa mai le 3 i le 6 g, manogi, mea suamalie, e le faʻapala, ae le talafeagai mo le felauaiga. Gaioiga, ma le tausiga lelei, mai le 3 i le 8 kilokalama i le vaomatua. O le togavao e tutusa le umi-maualuga, e oo i le 1.5 mita le maualuga, e tosoina. O le gafatiaina o le fana e faʻalelei. Spikeless laʻau.

Yaroslavna, Yellow bruzvyana poʻo Rost. O le ituaiga o le vaeluagalemu o le vaitau. Tagata faigaluega. Sili atu le talafeagai mo le itu i saute. E lua vaitau e fua mai ai - mai le lua tausaga o Iuni, ma mai le lua tausaga o Aukuso i le sogi. O vine e susulu samasama, lapoa, suamalie ma mumu, mamafa 10 - 12 g. Gaosia o le 4 kilokalama mai se togavao. Stambovy type bush, medium-tall, e oo atu i le 1.7 mita le maualuga. E le manaʻomia se pa puipui. Lulu vaivai vaivai. E tele talatala.

Yellow raspberries fusi mai "Folgold" (Fall Gold).

Pau le auro (Foldold), Autumn Autumn, o nisi taimi e faaliliuina e pei o le Toa Uro. O le eseese o loʻo toe faʻaleleia. Ua faateleina le tetee atu i meaola faalafua ma faamaʻi. O vine o le samasama auro, mea manogi, manogi, suamalie, tofo suamalie, mamafa mai le 4 i le 7 g. Tuʻu atu i le 7 kilokalama mai le vao. Fuga fualaau. O le togavao e malosi, felafolafoaʻi, e oʻo i le 2.5 mita le maualuga.

Faʻailoga lanumoana. O le ituaiga o loʻo fesuisuiaʻi, ae fautuaina mo le tasi le taimi e fua ai. E le mautonu, alofa i le la, taumalulu-faigata. E sili atu ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O vine o le moli lanumeamata, o le paʻu oona, eleelea, mamafa mai le 4.5 i le 6 g, e le faʻapala, ma e maualuga le mafai ona feaveaʻi. Autumn seleselega mai le 2 i le 2.5 kilokalama i le vao. Bushu e oo i le 1.5 mita le maualuga, faʻapasaʻi faʻalautele, e manaʻomia le lafu.

Fool auro (Fulgodl), po o le Golden Ister. O le ituaiga o loʻo fesuisuiai, ae fautuaina mo se fualaau e tasi. Tetee i le vevela ma le maualalo o le vevela. O vine o moli amber, sili ona suamalie, manogi, e mamafa mai le 4 i le 9 g. O le vao e maualuga, e oʻo i le 1.6 mita.