Laʻau

Tillandsia - o se meaalofa mai Ecuador

Tillandsia lanumoana (Tillandsia cyanea) - i aganuu talu mai le 1867. O le lauʻeleʻele o Ekuatoa, Peru, e oʻo atu i le 850 mita i luga o le sami i totonu o vaomatua.

Genu Tillandsia (Tillandsia) o le aiga bromelia (Bromeliaceae). E 400 ituaiga i le ituaiga. O le ituaiga e faaigoaina i le igoa o le tagata Suetena o le E. Tillands (1640-1693).

Tillandsia blue (Tillandsia cyanea). © Jonathan Kriz

O lenei laau epiphytic e masani lava ona ola i luga o laau, e le masani ona i luga o papa ma e seasea ona maua i eleele. I le fua o le fuga e oʻo ile 20-25 cm le maualuga. O lona lanu lanumeamata, o nisi taimi ma le lanu mumu-lanu enaena, lauitiiti lau paʻu paʻu e tupu i se umi o le 30-35 cm. Ua latou aoina i se rosette, i le ogatotonu o se pupuʻu e foliga mai e pei o le piniki ma le lanu piniki mafiafia ua faatulagaina i laina e lua ma faalagolago malosi i le tasi ma le isi. Laititi, 2-2.5 cm, fugalaau lanu violē ma fagu, faʻafefe faʻafuaseʻi ma fuga mo le aso e tasi. E masani lava i se tulaga e tasi, e seasea lava lua fugalaau e tasi e tatalaina. I le vaitau o le fugalaau, e oo atu i le 20 fugalaau fugalaau i tarlandsia.

O le taʻitaʻia o se olaga faʻapiphytic, e sili atu le ola o valandia i mea e taʻua o "epiphytic trunks" poʻo ni meaʻai ma le tino o le paʻu. Tillandsia lanumoana lanumoana i totonu o se fagu i luga o se fagu. Taofi i se susulu, ae paolo mai le susulu o le la. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o laulaau o tillandsia e leiloa o latou foliga teuteu, o vailaau e lalagaina i lanu paʻu, o laau totō e le ola lelei ma fuga vaivai ma fuga ua mamae. Latou te moomia le faʻafeinuina mama: na o sina taimi e faʻamamaina ai. I le le lava o le suāvai poʻo le maualalo o le faʻamamafana, o le lauulu o laulaau o Tillandsia ua mago ma punou agai i fafo (alu i le susu). Faatasi ai ma le vevela tele, o laʻau ua lafoai. O laau toto e tatau ona faʻaalu i taimi uma. Ma faʻatasi i le masina - felafoaʻii le vai ma se vaifofo faʻavaivaia o le faʻaaogaina o le suavai. O le vevela lelei mo le tausiga i le taumalulu e mai le 18 ° C i le20e uiga iC.

O le suavai e tatau ona itiiti ifo ma le 60%. Tillandsia e tatau ona sosolo ile vai mafanafana ile 1 taimi i le aso i le tau malulu i le tautotogo ma le taumafanafana, o le tausaga atoa i le vevela o le tau - mai le 1 taimi i le vaiaso i le 1 taimi i le masina e faalagolago i le susu ile potu. O vaomatua o loʻo lata ona fuga pe ua uma ona fuga ona tatau ona faʻapipiʻi ma le faaeteete - ina neʻi paʻu le vai i luga o le puipui.

Manatua! E le talia e Tillandsia vai e iai le lime. Afai e faigata le vai, ile pito i lalo o le laupepa, i lona faavae, faʻaputuina fale teu.

Tillandsia blue (Tillandsia cyanea). © James Ho

Tillandsia blue e faʻapupulaina e fanau, o fatu e seasea lava. Fanau o le Paranesi na gaosia i le tautotogo ma le taumafanafana. E totogo laau talavou i le 1.5-2 tausaga. O le sui mo le totoina o fatu ma mo laau matutua e tatau ona matala ma manava. Latou te ola lelei i totonu o se mea e aofia ai: paʻu paʻu (paina, uila poo le paʻu), lau laʻau, humus, peʻa, oneone poʻo le perlite, faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o moa sphagnum, fern root ma vaega o malala. O aʻa o Tillandsia e le lelei le atinaʻe, o le mea lea, e tatau ai ona faʻamautu lelei laau i totonu o le meaʻai.

O se tagata matua na faʻatau i totonu o se faleoloa ua uma ona i ai i le ponuncle e le manaʻomia se faʻafeiloaʻiga, aua pe a uma le fuga, e totoina e le tina tina ma oti ai. E manaʻomia le faʻapipiʻi vave o lea laau i luga o se nofoaga tumau ma e le suia lona nofoaga seia oʻo i le iuga o le fugalaau e fesoʻotaʻi ma le malamalama masani.

Pests ma faʻamaʻi

E talitonuina o tillandsia, e pei o bromelia, uma lava e afaina ai i meaola faalafua ma faʻamaʻi. Ae ui i lea, o lo latou faʻamautuina e le o faʻamaoni ae le tutusa i ituaiga eseese.

O le tele o taimi, o laau e maua mai i le beliaelia. I le taimi lava e tasi, o lanu uliuli e aliali mai i lalo ifo o laʻau - o talipupuni iniseti, manino manino i mata le lavalava. O le taua faasaga i siama e oʻo mai i le masini e aveeseina ai iniseti, lea e aveeseina ma le faʻaeteete i laau laupapa poʻo palasima, ia faʻaeteete e aua le faʻaleagaina le pito o lau. Ona fufulu lelei lea o laulaau i le vai paʻu.

Tillandsia, e pei o bromelia uma, e mafai foi ona afaina i mala ma fomaʻi. I le taimi lava e tasi, o le manino o laulaau laʻau e faʻapupulaina, ma o le a aliali mai i luga o lanu uli. I ia tulaga, o le ea o le potu ma le aveeseina o lau faamaʻi e lelei. O le sili atu ona faigofie i faʻamaʻi eseese o laau i vao vao, lea latou te mafatia ai i le le lava o le ea ma le malamalama.

Lisi Sini:

  • Birch laau N. Tillandsia o se mea laitiiti // I le Lalolagi o Plants No. 6, 2009. - p. 22-23.