Fugalaau

Faamolemole

Zhivuchka, poʻo Ayuga (Ajuga) - e aofia ai le ituaiga o laau laʻau o le Family Labial, poo Iasnatkovye. I le natura, e sili atu ma le 50 ituaiga o meaola nei: e le gata i le taʻitasi ma le faʻaleleia. O le agaalofa e tupu i luga o konetineta eseese, ae sili ona taatele i Europa ma Asia.

O se tagata ola o se laau matagofie lea e mafai ona fetuunai ma ola i soo se tulaga. E leai se mea na maua e le fugalaau ofoofogia le tele o igoa e faʻamatalaina lona uiga sili: ola, mamae ma neumirashka.

Faʻamatalaga o le laau faʻamau

O gaioiga e mafai ona taʻitasi pe taʻitasi. E faalagolago i le ituaiga, o le maualuga o le tagata ola e ese mai le 5 i le 50 cm O Neumirashka o se laau matagofie tele i lanumoana, lanumoana, lanu viole ma samasama ma o lanu eseese. O le agaalofa e faʻaaloalo, semi-evergreen poʻo le toʻaga.

Na avea le Ayuga ma tagata tausaafia fugalaau i le 17 senituri. Na muamua tuuina atu i se faaaliga fugalaau i Lonetona. Ona faasolosolo malie lea o se laau e le taua tele na vaaia i togalaau ma fuga mai le lalolagi atoa. O le agaalofa e mafai ona vaaia i togalaau, auala i togalaau, i lalo o palealii o laau ma laau toto. O se kapeta manaia matagofie mai lenei laau e mafai ona teuteu ai soʻo se laufanua i atumauga eseese.

Faʻaauau le malosi mai fatu

O le faatauina o fatu ma le totoina o se laau totino e le faigata. Ae, e tatau ona e iloa o le auala lenei e faʻaleleia ai, e le o taimi uma e maua ai e le laau ia uiga o le ituaiga o mea na ave ai fatu. Le lanu o inflorescences ma laulaau e ono eseese mai se tagata matua.

E leai se mea e manaʻomia e totoina ai pusa i pusa. E lūlū fatu i le matala o le eleele pe a pasia le malulu. O le luluina e mafai ona faia i le tautoulu. Faatasi ai ma le amataina o le vevela, o le a foliga mai ai laau toto, lea e masani ona malolosi ma sili atu ona umi nai lo na mea na totoina i le tautotogo.

E le gata ina faʻatau mai fatuga vine i totonu o se faleoloa faapitoa, ae e aoina foi e oe lava. Taofi ia i latou i se nofoaga malulu, mago.

O se tagata ola e mafai ona ia fatuina fatuga o ia lava. Ae, i lenei tulaga, o le a foliga mai o se eseesega eseese o le a aliali mai i luga o le fugalaau. Ina ia aloese mai le faʻaumatiaina o le tele o mea e manaʻomia, e tatau ai ona vavae ese paʻu ua uma ona mou atu i le taimi.

Tausia le vaʻavaʻai i luga o le eleele

E pei ona taʻua muamua, o le gaosia ma le tausiga o lenei laau e leʻo iai se faʻafitauli, e oʻo lava i tagata e amataina le amataga. Ae o loʻo i ai le tele o tuʻutuʻuga o le a foliga mai o le a ola maloloina ai le tagata ola ma o le a le maumau foliga vaaia.

Nofoaga ma moli

O le agaalofa e sili atu ile vaeluaina. E lagona e ia le manaia i lalo o palealii o laau po o lalo o laau vao. Tetee Gaʻo ma le vevela o ave o le la. E mafai ona tupu i luga o auala ma papa togalaau i maʻa.

Soo

E fiafia le Ayuga i eleele suamalie e mauoa i le humus. E le o lona uiga o le a le tupu le laau i se oneone oneone. Pau lava i le tau vevela, e manaomia ona inu vai e le Agugu i nisi taimi. E mafai ona faʻafetaia le umi o le faʻaleleia, ae a aunoa ma le suimui, e mafai ona le toe maua ai lona malosi.

Fertilizers ma faʻamaʻi

O le malosi e tupu i luga o eleele sili ona matitiva. E mafai ona ola o ia i soʻo se tulaga. Ae, afai e te manaʻo i le laau ia foliga maloloina ma matagofie, e manaʻomia lou faʻaleleia o fugalaau i se tasi pe faalua i le masina. E mafai ona e faʻaaoga soʻo se faʻamalaʻau lautele poʻo le faʻamaʻi faʻamaʻi. E le manaʻomia e le Ayuga se taugata taugata.

Faʻafeiloaʻi pe a maeʻa

Ina ia foliga matagofie le laau, e tatau ona fufulu ese taimi e fufulu ai le toto. O se faiga e sili ona manaia, ae o le taunuuga o le a le umi ona oʻo mai ma o le a avea le naunautaiga ma se teuteuga matagofie o le laufanua.

Ayuga ma le taumalulu

Aʻo timu le taumalulu, e mafai e le tagata sao ona faʻamaoni lelei e tusa lava pe sili ona leaga. Ae, afai e leai se ufiufi o le kiona, e manaʻomia e le fale le puipuiga faaopoopo. E mafai ona ufiufi Ayuga i lala paʻu, lau paʻu matagogo po o vaʻa. E leai se mea e tatau ona e faʻaaogaina ai se kosi palasitika e fai ma mea ufiufi. O le laau i lalo o le mea e mate ma mate.

Vaega o le tuputupu ae malosi

O se mea laitiiti e mafai ona tupu ma ave le teritori fou. E mafai ona malelemo i fafo atu laau totō. Ina ia le faatagaina le "osofaʻiga" e alu atu i tala atu o le teritori ua vaeluaina, e mafai ona e tuʻuina atu tuaoi faʻatasi ma pebbles. O maʻa e tatau ona faʻalauteleina i totonu o le eleele, ona le tupu aʻe ai lea o le ayuga nai lo le faʻatagaina.

O se auala sili lava e taofia ai le tuputupu ae o le tagata ola ma puipuia ai le taʻavale mai le oʻo atu i ai, o le sasaʻaina lea o auala o iliili poʻo le solo i luga o le laau. E le aʻafia le gasegase i faʻamaʻi ma meaola faalafua, sei vagana ai slugs e aliali i taimi o le maualuga o le susu. O nei meaola faʻamaʻi e faʻaumatia ai laʻau lauusiusi o ayuga.

Faʻaleleia le agavaʻa

E mafai ona e faʻatupulaia se faʻamalosi i auala eseese: fatu poʻo vegetative. Sa ma tusitusi e uiga i le fatu fatu i luga, o lea o le a tatou mafaufau ai i le togalaau o le toe gaosia.

O le mea laitiiti e vave ona tupu. Ina ia mafai ona tuputupu ae lelei ma lava le avanoa, e tasi i le tausaga poʻo le lua tausaga e tatau ai ona vavae ese ia laupepa a se tagata matua. E aoga le faia o lenei mea i le amataga o le tautotogo po o le ogatotonu o Setema. E taua tele le vavaeesega o loʻo i ai se tui.

O le agaalofa e masani lava o se laau fetolofi, o lea o le mamao i le va o laau e le tatau ona laiti: 25-30 cm.

O le totoina o se laau laitiiti, e tatau ona faasūsūina. E masani ona manaʻomia le suāsusu mo le tagata ola e aʻafia. Ona lagona lelei lea o Ayuga i soo se tau. Na o taimi o le lamala po o le vevela o le vevela e manaomia e le fale ona inu i nisi taimi.

Ituaiga ma ituaiga o malosi

O le au faʻatoʻa ua latou gaosia ni ituaiga o gauga e sili ona lelei mo le faʻasologa o laufanua.

Little creeper (Ajuga reptans)

O lenei laau e ola i vaomatua ma laufanua. O se faʻaaloalogia e iai aʻa e fusi ai aʻa. O le aʻa e oʻo i le 25 cm le maualuga. E ufiufi i lauulu lauulu. O fugalaau e pei o logo ma se ipu ulu. Latou te faia se laʻau e pei o le lanu moana po o le lanumoana. E fuga mai mo le tolu vaiaso. O lanu o Ayuga e matagofie pei o fugalaau. Latou te ola tele ma fausia se kapeta lapisi.

O ituaiga sili ona taatele o le ola malosi o le:

  • Arctic Snow - se ituaiga fou. O laau totoa e mataʻutia, lanumeamata lanumeamata, fufula-faʻapipiʻi e oʻo atu i le 10 cm le umi ei ai le lautele o le pefu i le ogatotonu. O pito e siosiomia e se paʻepaʻe paʻepaʻe.
  • Black skallop - o se laau ma laulaau lanu violē loloto. O le pito o laʻau e le mafaamatalaina. I foliga vaaia, e foliga tutusa i latou i le taula. O laau toto o lenei ituaiga atonu e eseese i le paolo. Le lanu e faalagolago i le mea e tupu ai mea laiti. Afai e tupu i se la, o le lanu o le a loloto ma sili atu ona tumu;
  • Chocolite Chip - fale maualalo. E ausia le maualuga o le 5 cm le maualuga. O lau o le tagata ola o lenei ituaiga e laiti ma lamolemole. E mafai ona latou faia i le taimi e tasi lanu e lua: lanu uliuli ma lanu viole. Chocolite Chip e lagona le lelei i nofoaga paolo;
  • E tele le mamalu - o se laau matagofie lava. Le lanu o laulaau o le tagata ola o lenei ituaiga eseese e fuafua i luga o le moli. I le malamalama susulu o lau lanu lanu violē lanu violē ma samasama-lanu moli ma mumu mumu. Afai e toto i le paolo, o le a paʻu lau lanu lanumeamata i lanu samasama ma piniki.

Pyramidal Ayuga (Ajuga pyramidalis, Ajuga occidentalis)

I le vaomatua, o lenei meaola ua tupu i Europa. E masani lava ona tupu i totonu o vao ma papa. Bushes e oo atu i le 25 cm le maualuga. O laulaau e agavaʻa ma e iai ni faʻamau i pito. O le pito i luga o pepa laupepa e ufiufi i se faaputuga. O fugalaau o le meaola ola pea e paʻepaʻe, piniki pe lanu violē.

O ituaiga eseese e:

  • Luga Tauleleia - o se feeseeseaiga eseese lea e fiafia pe inosia. E i ai fugalaau samasama.
  • Crispa - Se ituaiga o laulaʻau lanu meamata ma fugalaau lanumoana.
  • Metallica Crispa - eseese le eseesega. O le maualuga o le laau e le sili atu nai lo le 5 cm. O lau lanu lanumeamata lanumeamata ma se lanu lanu.

Geneva Ayuga (Avancy Generation)

O se manatu e lelei mo tagata fai togalaau e leai se taimi e leai se totogi. O lenei mea totino e matagofie i le le salalau i totonu o le teritori. E le manaʻomia e fugalaau Farani ona o mai faʻatasi ma tagata faʻatauvaʻa ia o le a tumau ai le malosi faʻamalosi i le avanoa na tuʻuina atu mo ia.

O tagata o totoe o Sineva o loʻo i ai ni fugapae paʻepaʻe, lanumoana poʻo fugalaau e fuga mai ia Me ia Iulai.

O nisi ituaiga o faʻatoʻaga o loʻo faʻatupulaia mo le manogi manogi poʻo mea tau vailaʻau.

Herringbone Ayuga (Ajuga chamaecyparissus)

O lenei ituaiga meaola e taʻitasi. I le maualuga, e oʻo atu i le 6-7 cm. Laua ma o latou foliga e pei o ni pa. O fugalaau e samasama, latou te maua ai se manogi manaia matagofie. O le vao, e tupu aʻe i luga o le 'upega tafaʻilagi, o le a faia ai se faʻataʻitaʻiga o le iai i se vao vao.

O se tasi o totoe o lenei ituaiga e fuga mai mo se taimi umi lava: mai le ogatotonu o le tautotogo i muamua fulufulu.

Hyuga Ayuga (Ajuga chia)

O lenei ituaiga o meaola e tupu i le Caucasus, i Asia Itiiti, i Iran ma o se laau lauiloa. E oʻo atu i se maualuga o le 20 cm. O tupu e tupu saʻo, faʻalaʻau i le faʻavae. Ua ufiufi i paʻepaʻe paʻepaʻe. Fugalaau samasama ma lanu viole. O tagata ola o Chioscopic o loʻo i ai se faʻamalologa o meatotino.

Ayugha Turkestan (Ajuga turkestanica)

O nofoaga faanatura o le tuputupu aʻe o Tajikistan ma Uzbekistan. O ona foliga vaaia e foliga mai o se laau maualalo. O le tagata ola e paʻu enaena. O lana fugalaau e mumu sesega. O nisi mea mai i le tila o lenei ituaiga o meaola e maua ai vailaʻau. E faʻaaogaina e fai ai faʻamalosiga faʻamaʻi maʻi. O meatotino aoga o tagata Turkestan survivals o loʻo suʻesuʻeina. Spheres i le mea e mafai ai ona faʻaaogaina e faasolosolo malie ona faʻalauteleina.