Fugalaau

Fugalaau Afelander

O le fugalaau Afelander o se sui teuteu o le genus ma le 170 vaega eleele o fualaau faiva o le aiga o Acanthus. Ua tupu le fugalaau Afelander i Amerika. Matou te ofoina atu mea e faʻamatalaina ai le laau ma ua faʻamatalaina pe faʻapefea ona tausia le afelandland i le fale, ausia le faʻaleleia ma le faʻalauteleina o le fugalaau.

Faamatalaga o Afelandra ma lana ata

Afelandra o se vao vao e tasi pe lua mita le umi ma laʻau faʻatasi ai ma vevela sinasina e oʻo i le 30 centimita. Fugalaau e tupu mai i mea manogi ma mea matagofie.
O nisi o ituaiga o laʻau ma mamanu mamanu ma faʻamalamalamaga susulu ua faʻaaogaina e avea o se faʻatoʻaga fale. O le lanu o fugalaau o le lauʻeleʻele e mafai ona mumu, lanumumu lanumumu. O se faʻamatalaga lautele lea o le fugalaau, ona mafai lea ona e vaʻavaʻai atu i le faletalimalo i le ata:

E faʻapefea ona tausia le afelandlandra

O le tausia o Afelandra e le faigata tele pe afai e te maua i se maualuga maualuga o le manava ma le mafanafana i le taimi o le tuputupu ae. Aʻo leʻi tausia le vaʻavaʻai, faitau tulafono faigofie o nei mea faʻataunuʻu.
E mafai ona e ola ae le na o totonu o le fale, ae i luga o le laufanua laufanua i se tau malie ma le maulalo eleele humus. Afai e le mafai ona e tuʻuina atu le fugalaau i nei tuutuuga, ona sili atu lea ona faʻafeiloaʻi atu i se fale poʻo se kati.
A e ola i totonu o se falemautotogi poʻo se fale lauʻeleʻele, faʻaaoga se vai faʻafefe e tumu i le kele, peʻa ma le oneone i tutusa tutusa. Tuu se atigipusa i luga o le laufanua i totonu o se potu ma malamalama lelei ae le o se moli. O le faʻamauina o ia e matua faʻaeteete lava, ae e taua le iloa o le galu po o le eleele matutu e mafai ona taʻitaʻia ai le pala.
I le vaitau o le tuputupu ae, pe a tausia Afelandra, "fafaga" le fugalaau i le suavai suamalie, ma a maeʻa le faagasologa o le tuputupu ae, faaitiitia le tele o le faasusu. E le manaʻomia le faʻamalosi, aua o le a maua e oe le tasi auʻau ma se fuga lauulu i fafo atu.
O se itu tāua o le auala e tausia ai le afelandra o le faʻapipiʻi taimi ma le faʻalauteleina o laau toto i auala eseese ma auala. Afelandra e mafai ona faʻapipiʻiina e ala i le tipi. I le tautotogo, aveese le itu o le itu poʻo le paranesi tuai, ona tuu lea i totonu o le oneone (pe afai e ola i totonu o se fale kati). Seʻi vagana ua iai aʻa, e tatau ona i ai i le laufanua mo le tele o aso. Na o le taimi lava lea e mafai ai ona vaeluaina i ni ipu eseese.
E fautuaina foi le totō o fatu i le tautotogo i totonu o koneteina ma le oneone ma le loam. O le maualuga o le vevela ma le faʻafeinuina masani o le a mafai ai e le tupu muamua ona ola i ni nai masina.

Afelandra Squarrosa

Afelandra squarrosa e masani ona taua o le zebra laau ona o le paʻu paʻepaʻe i luga o lau. O se tasi o ituaiga o fugalaau o le aiga o Acanthus, e masani lava i le vaega Atelani o vao vao o Pasila. E masani ona faʻaaogaina o se fugalaau i totonu ona o laʻau matagofie ma laumei paʻepaʻe ma se lanu samasama lalelei. O le ata o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le squarros apeladron:
O se fugalaau e fiafia tele i le malamalama, ae le o se punavai saʻo. Afelandra squarrosa e le vave ona fuga, ae e mafai ona e faʻaleleia le faagasologa i aso uma, faʻalautele le faʻaalia i le susulu o le la. E matua maʻaleʻale foi i le susu - e tele naua pe itiiti foi le susu e faʻapogai ai le foliga mai o lanu enaena i luga o le laʻau ma lona faʻaitiitia (vai i taimi uma, ae itiiti i sina mea itiiti, ae e seasea ma tele).


E toto le laau i le vevela o le 18-21 ½, ma afai e pau i lalo ifo o le 15 tikeri ma teuina mo se taimi umi, ona maualuga ai lea o le avanoa o le oti.