Fugalaau

Samoa Bonsai matagofie: Maple Tree i Miniature

Mo faʻamatalaga o bonsai, maple, sakura ma pine pine o ni faʻataʻitaʻiga tonu ia o lenei ata anamua. Ae afai o le pine pine pine e faʻaalia foliga o le laau e le suia i le gasologa o le tausaga, o le sakura e sili ona manaia i le tautotogo, i le taimi o fugālaʻau, ona avea lea o se teuteu matagofie o le tautoulu i luga o laʻau e le masani ai.

Maples e tufatufaina i le itu i matu o le lalolagi. E masani lava ona manumalo le eseesega o le Pasefika, Saina ma Iapani i le aganuu, ae peitai, o le tuputupu ae o lenei itu o le gaosiga o laau toto ua faatagaina ai le aofia ai o ituaiga mai Europa, Caucasus ma le Iunaite Setete Amerika i le lisi o ituaiga.

Ituaiga o Maple mo Bonsai Tupu

Laʻau faʻatasi ma laʻau laititi ma vaʻavaʻai poto masani e sili ona talisapaia, lea e mafai ai ona e fatuina ni vavalalata e tulaga ese i foliga ma tutusa, masani i foliga vaaia.

Faatasi ai ma ituaiga meaola e talafeagai mo le totoina o talofa, o le lapisi o le Iapani ma le taua, Montpelian, fanua ma papa. O le mea e sili ona manaʻomia, o laau manogi ia o foliga faʻalelei e pei o lapisi laʻau. O laulaau o nei meaola e tumau pea i le mumu, faʻavasegaina foliga, lanu samasama po o le lanu viole, e le gata i le autumn, ae i le gasologa o le tausaga. Aua le faʻafememeaʻi lenei meaola i le mumu mūmū, na tupu aʻe foi e avea o se talo. O lona toalima lima e na o le autumn lava e sui ai o latou ofu ma foliga mai o le pale atoa. Mai i Amerika ma Kanata, e fiafia le au faʻasalalau faʻasalalau i le uʻamea palapala, faigofiegofie, le lelei, faʻapea foi ma ituaiga faʻatasi ma fugalaʻau poʻo le siliva.

E le o se mea e ofo ai ona o laau laiti lanu mumu, lanu samasama po o soo se lanu lanu e sili ona matagofie i tagata fai togalaau. O le mea lea, e masani ona 'taʻalo' e tagata faʻatauvalea i luga o lenei mea, e ofoina atu ai fatu laulu blue mo bonsai. Leai se mea e te talitonu ai i folafolaga le aoga. Afai e tupu mai laau mai fatu, o le a sili atu ona avea ma se masani lelei i laulaau lanumeamata. Ma e ui lava e le mafai ona tupu le lanumoana lanumoana, o se meaʻai ma le lanu viole, carmine, mūmū mūmū po o lanu moli e moni.

E tele faʻataʻitaʻiga o ituaiga o loʻo faʻaaogaina mo bonsai mūmū mūmū, ae ona o le maualalo o le chlorophyll e lagolagoina ai laau toto, o ia laau totō e vaivai atu nai lo o latou tagata lanu meamata ma e manaʻomia se gaioiga faapitoa.

O foliga teuteu e masani ona pagatia i le vevela, o le malulu ma le malulu, ma o lo latou susulu saʻo e faalagolago i le filifiliga o le nofoaga. I le paolo, lanu mumu, paʻu ma le fugalaau e mafai ona mou.

O le isi mea iloga o le siama a le Iunaite Setete o laau totoa ma lapisi malolosi e pei o laʻau pama. O ia ituaiga meaola e foliga mai i le faʻafefe o le faʻavae, ae e le fetaui mo le amataina ona o se uiga mataga ma le tiga.

Ae o le tele o ituaiga meaʻai i totonu o bonsai e le mautonu, ma, pe a fai, fesoasoani i se tagata ma o latou tulaga. E le o se mea e tupu ae ai, ae o le faia o se pale malulu e ufiufi i laulaau laititi e taofi ai foliga masani.

Tuutuuga mo le faatupulaia o tulafono

Maples lagona lelei i le totonugalemu o Rusia, ae i le tulaga o se bonesai, o lenei laau e sili ona aafia i aafiaga mai fafo ma e manaomia ona filifilia ma le faaeteete.

O laʻau masani e masani ona fai i luga o laau e foliga mai e foliga mai e foliga mai e foliga mai e mafai ona maʻi ma faigata ona tupu:

  • i le susulu o le la, aemaise lava i le itu i saute;
  • i le matagi po o ata;
  • i le ata malulu.

Ae peitaʻi, a oʻo mai i le filifilia i le va o le malamalama ma le ata lafoia, e lelei le tuʻuina o le fagu i le la, lea o le a le mafua ai se afaina ogaoga i le ogatotonu o le atunuu. I le la, o le laau e fai ai ni laulaau laititi, lea e mafai ai ona e musu e aveese mai ma le faʻavaivaia le laau. E le gata i lea, o lanu o laʻau i le la atoa e susulu ma sili atu ona manaia.

Afai i le taumafanafana, e pei o le ata, e tatau ona puipuia le otaota mai le matagi, e tatau ona puipuia mai le matagi, a leai o se laau totō ma se faʻaogaina o aʻafiaga e ono le maua ai paleni ma paʻu ese mai se mea papaʻu.

Maples, i le natura ma i le fale i le maualalo o le vevela, aua le faʻafefeina le maualuga o le vevela o le ea ma le le lava o le tafe o le ea. I lalo o ia tuutuuga, e afaina ai le bonsai i gaʻo leaga e mafua ai le paʻu ma le anthracnose.

O le faʻasalaga o se vaega e taua ma sili ona taua o le tausia lelei. I le taumafanafana, o le malosi ma le tele o taimi, pe afai e tatau ai, ia faʻaaoga saʻo le fufuluina. I le taumalulu, pe a paʻu laʻau ma totō le fale, o le a manaʻomia le faʻaitiitia o le malulu.

I le tautotogo ma le fafaguina, e fafagaina ai le maple, ma mo le maple, o le i ai o le uʻamea i le paluga e taua. E taua lenei mea pe a faʻapipiʻi le soʻo. O le eleele mo le suavai e tatau ona lelei, faʻafefeteina, le faʻaituau poʻo sina gaʻo. I le faʻaopoopoga i vaega masani, o loʻo faʻapipiʻiina le palapala ile bonsai i le eleele, lea e faʻamautuina ai le aʻa ma faʻaputu ai le paluga o le eleele.

Suʻe ma suia le koneteina pe a faʻatupulaia le talofa e faʻatasi ma le teuteuina, lea e faia faʻatasi i le tele o 2-3 tausaga. I le tutusa ma le faʻavaeina, o le rhizomes ua mate pe faaleagaina, ua aveeseina paluga o le palapala.

Faʻaleleia o le suamalie mo talo

O ituaiga uma o lenei laau e faigofie ona faʻalauteleina e ala i le vavaeina ma le faʻamaʻaina o aʻa. O fatu e fetaui lelei mo le ola mai le bonsai maple, lea e tatau ona togafitia aʻo lei luluina.

Mo lenei mea, o le fatu e faʻaopoopoina le pata i le susu sphagnum, oneone poʻo le peʻa, pe a maeʻa ona tuʻuina atu lea o le atigipusa o fatu i le pusaaisa. Mo le sauniuniga o fatu o le selu cuneiform, mo se faataitaiga, 3-4 masina i le vaega o fualaau faisua ua lava. O le fanua o lenei mea, i luga o le mafanafana, o le atigi gutu o le a tatala, ma o le a foliga mai ai pine i le malamalama.

Hatching paluga o fatu laau mo bonesai ua tuʻuina atu i se pefu oneone-toto pe totōina i totonu o fualaau mama. I totonu o se fale koli i totonu o le malamalama, ae le o le susulu o le la, i le masina o le a tuu atu ai e le laau se pea o laulaau moni.

Pe a oo atu le latou fuainumera i le 4-5, ua oo i le taimi e faʻafeiloaʻi ai tamaʻi talavou i totonu o a latou lava fagu ma amata le fausia o talo.

Maple crown bonsai formation techniques

E faʻafefea ona tupu ni talofa mai le suamalie e aunoa ma le teuteuina ma fusi le pale? E le mafai lenei mea. O nei metotia, faatasi ai ma le faʻavaeina o 'ie e faʻaaoga ai le uaea, o se vaega taua o ata anamua.

O le teuteuina o lālā e faʻatino pe a oʻo i le lima paʻu laʻau uma e faʻaalia i luga o le ata. E masani lava, e faʻapuupuuina i le 2-4 pepa, ma lapisi laupepa lapopoa e faʻanoʻesea eseese, ma tuʻu ai a latou lapisi.

I le aluga o taimi, o le a paʻu ma pauu le fatu, ma o laulaua lapopoa o le a suia i nai paʻu laiti, sili atu ona talafeagai. I le ogatotonu o le taumafanafana, o laau ola maloloina ma laʻau lanumeamata e maua ai le faʻamalosi poʻo le tosoina o le tuputupu ae o le tupu, lea o le a taʻitaʻia ai:

  • valea tupu;
  • i le faasolosolo faasolosolo mai o pupuiti pupuu;
  • ia faateleina le maualuga o le pale.

I luga o mūmū mūmū mo talo, e leai se taotoga e fai, talu ai e mafai ona faʻavaivaia ai se laau faʻapitoa.

O faʻatulagaga uma e faʻatatau i le teuteuina e sili ona lelei e le faia i le tautotogo pe a tafe le sua, ae i le taumafanafana po o le tautoulu. E tutusa foi le faʻaaogaina o le matua o le soifua matua o bonsai maples. I le afa lona lua po o le faaiuga o le vaitau tuputupu aʻe, o manuʻa e sili atu ona lelei le faamaloloina, ma o le laau e sili atu ona toe faʻaleleia.