Laʻau

Plectranthus poʻo fale tausi fale i totonu

O le genus plectrantus poʻo le mint totonu o le fale e tusa ma le 250 ituaiga o laau o loʻo avea ma vaega o le aiga Labiaceae. I le vaomatua, e tele lava ina maua i totonu o vaega laiti ma vaipanoa o Aferika, Ausetalia, Asia ma Iapani, faapea foi i Pollenisia.

Faamatalaga lautele

O Plectranthus e tupu aʻe e pei o se vao vao, vao, ma laau toto. Laʻau laʻau uma, faʻapipiʻi i pito. O fugalaau e laʻititi, ma e le mama mo 6-10 fasi 'apa, i le faamalu e pei o le faamalu poʻo le ituaiga racemose, ma se taga foliga.

O le amataga o lenei igoa e afua mai i upu Eleni o le plectron - spur ma anthos - o se fugalaau lea, i totonu o lona tino afu i le faavae o le corolla, e foliga mai o se sulu.

O le plectrantus laau o se tasi o fugalaau e sili ona matagofie i totonu, e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa mo le tausiga, e faigofie ona gaosia, ma e faʻaalia i le vave vave ona tupu.

I totonu o le fale, e manuia lava e oʻo lava i le amataina o faifaatoaga, ma pe a totoina le lauusiusi, e masani ona faʻaaogaina e fausia ai se togamalulu ma faʻatoʻaga totoga.

Plectranthus species

Plectranthus coleus o se laau toto e oʻo atu i le 1 mita le maualuga, faʻatasi ai ma pala, lapisi tetele. O pepa e leai se foliga, e fusi i tafatafa, e oʻo atu i le 6 inisi le umi, lanu meamata ma se paepae paʻepaʻe.

Plectranthus shrubby poʻofualaau i totonu o le vaomatua e tupu i vaomatua vao o vaega ole vaega ole Aferika i Saute. O loʻo i ai le faʻaalia o se laau totogo, e oʻo atu i le 1 mita le maualuga, faʻatasi ai ma lala faʻamalo ma lala laau tetrahedral.

Pepa lapoa e iai se foliga lautele, e toetoe lava o le fatu, faavae, e faaluaina i pito, faʻatasi ai ma se manogi lelei moa. O fugalaau e foliga tutusa i ni pulusulu apical bran, lanu lanumoana i lanu ma se manogi masani.

O le taimi vavalalata mai ia Fepuari ia Me e matua tele lava. E lagona e ia le lelei i totonu o fale ma fale ma o se auala matagofie e taofiofi ai moa; e le faʻafeiloaʻi lona manogi.

Plectrantus Ertendahl maua vao i Aferika e pei o se togavao ma le lauolaola, faatasi ai ma lauʻau fetolofi e oo atu i le 40 centimita le umi.

O lapisi o le petiolet ese e ola e tusa ma le 6 inisi le umi, faatasi ai ma le lautele o le fuamoa poo le lapotopoto, faatasi ai ma le tumutumu po o le felafolafoaiga, i luga o le pito i lalo, e laiti, lanumeamata lanumeamata ma paʻu paʻepaʻe i luga o veins, ma le mumu, faalava i le pito i lalo.

Fugalaau e oʻo atu i le 1.5 centimita le umi, e aoina i le solomose apical inflorescences e oʻo atu i le 30 centimita le maualuga. O le corolla e lua foliga lanu ma le lanu violē poʻo le lanu paʻepaʻe. O le laau o loʻo i ai sona foliga matagofie.

Plectrantus Southmasalo na o le pau lea o le laau o lenei ituaiga lea e toetoe lava leai se manogi. O laulaau e lapotopoto, foliga i luga o petioles uumi ma ufiufi i se laulau malulu lelei o le lanu susulu, lea e maua ai le laau ma se foliga teuteu muamua.

O lenei laau e faʻaaogaina i totonu e pei o le ampel, ona o le vaivai ma le faigofie o le nofo. I le aganuʻu a tagata, o lenei laau na taʻua o Scandinavian poʻo le Swedish Ivy, e ui lava o le plectrantus e le o mamao lava le foliga mai o se mea moni.

Plectrantus tausi fale

O le Plectranthus o ni laau mama-alofa, e ui lava e mafai ona latou faʻafeiloaʻi i le vaivai, latou te fiafia i le malamalama tele pe a tutupu aʻe i totonu. E sili atu le lagona o laau i pupuni o sasaʻe ma sisifo.

Afai, e ui i lea, o le laau e tuu i faamalama ma se togafitiga i saute, ona manaomia ai lea e le talotala le faamaamulu mai le susulu o le la, talu ai ona o le malosi o le malamalama, o le a faasolosolo mai ai laau ma lau laau. E le gata i lea, o le laau e manaʻomia le avanoa i le ea fou.

E mafai ona ave le laau i le faapaologa po o le togalaau i le taumafanafana, ae le o le galo le tuuina atu o le laau i le malosi, ae i le taimi lava e tasi e faasalalauina. Fetuunaiga o le laau i lalo o tulaga fou e vave tele, ma e tupu lelei. I le taumalulu, e manaʻomia foi le tuʻuina atu o le moli malamalama i le laau, ona o le le lava o le telefoni e sili atu lona leaga.

O nei laau toto e manaʻomia foi se pulega lelei o le vevela; i le tautotogo ma le taumafanafana e ese mai i le 18 i le 25 tikeri, ma i le taumalulu ua faʻaititia lenei tapulaʻa mai le 12 i le 16 tikeri. Afai e le mafai ona tuʻuina atu le vailaʻau i le maualuga o le vevela, ona e manaʻomia lea ona tuʻuina atu i le tagata o le afi le malamalama lelei, ona o le le lava o le malamalama ma le maualuga o le vevela o le a mafua ai le fuga o le laau.

Plectranthus fafaga i le fale

I le piriota mai le tautotogo e oo i le faaiuga o le taumafanafana, e maua ai le suavai i le plectrantus, pe a uma ona mamago le pito i luga o le eleele. I le vaitau mai le autumn i le taumalulu, e faʻaitiitia le vai i le faʻaleleia, faia o se aso poʻo le lua pe a uma le faʻamagoina o le eleele palapala luga. A faʻaaogaina le faʻaaogaina o vai e puipuia lelei i le vevela o le potu.

Pe a faʻamaligiina, e lua tulaga e tatau ona manatuaina: ia leai se mea e le faʻafefe ai le eletise, o le mea lea e mafua ai le le lelei o le fuga ma le paʻu o faʻalaʻau uma, ma e le mafai ona faʻamama le palapala, e mafai ona taʻitaʻia ai le aʻa ma faʻamaʻi o le laau, aemaise lava i le taumalulu taimi.

E le o faia e le Plectrantus se matafaioi taua mo se laau toto ae le o taaalo le ea pe a oʻo i lalo ifo o le 22 tikeri le maualuga o le vevela, ma a oʻo i le vevela, e tatau ona totogo le laau, talu ai ona vave faʻafuaseʻi ona alu ese le susu, lea e mafai ona faʻamago.

E faʻaaogaina fualaʻau i le vaitau o le faʻaleleia o vao, pe a ma le 2 taimi i le masina. Suʻeina o vailaʻau faʻasaina ma mea faʻalautele.

I le tautotogo, o laau totō na tupu aʻe i le taumalulu e vaeluaina ile afa afa o le mama. A maeʻa ona amata ona toe ola le laau ma a oʻo i le umi e manaʻomia, e mafai ona fusi lona pito i luga, lea o le a avea ma mea e faʻaosofia ai i le fausiaina o tipu fou, o le tele o fuʻa, o le faʻaleleia lelei. E mafai foi ona faia le teuteuina i le tausaga atoa, ma aveese ai lala vaivai ma le mafiafia. E tele fugalaau fugalaau e faʻafouina le laau mai selesele, i le lua tausaga.

Plectrantus totoina

O laau laiti e totoina i tausaga taʻitasi, pe a oʻo i le 3-4 tausaga le matutua, e totoina le laau i le tasi taimi i le 3-4 tausaga. Plectranthus e mafai ona ola i le toetoe o soʻo se eleele o loʻo iai le pH o le 6. E tutusa le humus, turf, eleele laʻau ma le oneone i le tuufaatasiga o le eleele.

E sili atu le filifilia o se ipu meaai mo le tuputupu ae o le plectrantus, talu ai o loʻo i ai se aʻa malosi, ma lautele lautele poʻo mea faʻamafola e le mafai ona tuʻuina atu ai le suavai lelei i le laau, lea e matua talafeagai mo ia.

Faʻaleleia o le Plectranthus e ala i le oti

O le faʻapenaina o le fale o loʻo faʻatino i soo se taimi o le tausaga ma le vaʻaia o le 5-6 centimita le umi, ma faʻavae i totonu o pusa faʻapipiʻi. Laʻau e totogo i le 2-3 vaiaso, mulimuli ane e tatau ona totō i le 7-9 sima centimeter.

I lenei tulaga, o le faʻafefiloi o eleele mai vaega tutusa o le humus, laʻau ma le eleele vavalo ma le faʻaopoopoga o le ½ vaega o le oneone o loʻo faʻaaogaina. O le tele lava o taimi, e maua mai ai vao vao, e tele ni laʻau e totoina i le tasi ipu.