Fale taumafanafana

Eli eletise, taʻiala faʻavae ma ituaiga

Ola e aunoa ma le vevela vai e leaga. O le mea lea, afai e le maua ile fale i le vai vevela, e tatau ona e faʻapipiʻi se faʻavela vai. Afai ole fale e le faapalapalaina mai le fale vevela, o se afi eletise poʻo le faigata ona faʻafesoʻotaʻi le masini eletise mo le vevela, e le mafai ona faʻaaogaina le eletise eletise mo mafuaaga eseese (e ui lava e le o saʻo le igoa, ua uma ona aʻafia, o tulafono e na o le vai vevela). Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o mataupu faavae o le faagaoioia o meainu, ma a latou ituaiga.

E faʻapefea ona galue le afi eletise mo le faʻavevelaina o le vai?

Pe a pasia le taimi nei e ala i se taʻitaʻitaʻiga, o le a osofaʻi e tusa ai ma le tulafono a Joule-Lenz (o le faiga lenei e fuafua ai le fua faatatau o tulaga faatapulaa o tulaga faatauaina o le malosi eletise ma eletise eletise e tusa ai ma ia - Q = R * I2, iinei Q o le malosi malosi, R o le tetee, o aʻu o loʻo i ai nei). Faʻatasi ai ma le taʻavale i totonu o le vai, o le vevela o loʻo gaosia i le vai.

E ui lava, e tatau ona maitauina, i le taimi nei ua faʻalauiloaina le mafanafana o le vai lea e faʻaaogaina i luga o le mataupu faavae o le faʻasaʻoina o le eletise (e ala i luga o masini eletise mūmū) i vai vai, ae o le a oʻo le taimi seia oʻo ina salalau lautele.

E tatau ona maitauina o loʻo faʻapipiʻiina paipa eletise uma i le eletise, e mafai ona faʻapotopotoina e tusa ai ma le faʻaoga faigofie e faʻaaoga ai le faʻaogaina o le bimetallic, poʻo le faʻalavelave tele i le faʻaogaina o microprocessors.

E le gata i lea, toetoe lava o mea uma e vevela, aemaise lava o mea e teu ai, o loʻo i ai ni puipuiga tele, e masani lava o vaʻa saogalemu ia.

Faʻavasegaga

E lua ituaiga o kapalai eletise mo le faʻavevelaina o le vai:

  1. O le taʻavale faʻafefe, e vevela le vai, e ala atu i fesuiaiga vevela ma se vaega tele. O ia ituaiga masini e sili atu ona faʻamaonia ma faʻafefiloi le vevela i le taimi lava e tuʻuina atu i totonu o le fesootaiga. Ae ui i lea, latou te tele le eletise eletise ma i le tele o tulaga o loʻo manaʻomia le faʻaogaina o masini faʻapipiʻi ma puipui.
  2. Faʻasalaga - e faʻavevelaina faʻavevela o lalo ifo o le malosi iinei (o le mea lea, o le faʻaitiitia o le taimi nei). O le faʻamafanafanaina o le vai e le tupu i se vaitafe e tafe, ae i totonu o se tane (lea e tatau ona tuʻuina atu i ai faʻamafanafana mafanafana). O le lelei o lea ituaiga masini e le gata o le tulaga maualalo lea e pasi atu i le eletise eletise, ae e faigofie foi ona latou taulimaina le tumutumu (mo se faataitaiga, i le taeao pe a fufulu ma fufuluina e le aiga atoa) le faaaogaina o le vai. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le totogiina o le eletise (i le po, o le kilowatts e itiiti ifo), o le faʻaaogaina e faʻamaonia mo mafuaʻaga tau tamaoaiga - e mafai ona vevela le vai pe a fua le mita i le aofaʻi (i le po). O le le lelei o le aoina o afi eletise e aofia ai o latou itu taua. Afai e te manaʻomia se faʻavevela, ia mautinoa ia malamalama i le faʻaogaina o ana faiga faʻafoe. Mai lenei mea, faapea foi ma le maualuga o le vevela o lona faʻaaogaina, e faʻalagolago i le tele o le eletise e faʻaumatia.

O a mea eletise

Ina ia mafai ona malamalama, o le mataupu faavae o le faʻaaogaina o le eletise eletise e tatau ona malamalama pe faapefea ona galue le TEN (o se vavalalata saʻo, e ui o le TEN e masani ona faʻaaoga mo le tautala i gagana Slavic).

Faʻamaumauga o le faʻaititia o le faʻavela - faʻamafanafana eletise eletise. O se paipa (metala, porinila, tioata, ma isi mea) lea o loʻo iai se mea faʻavevela e siomia e se vaega o le eletise vevela.

O a latou lapisi ma foliga e mafai ona eseese tele - saʻo, "U" - faʻavaeina, faʻalanoa i se mea lautele. O fesoʻotaʻiga poʻo filo mo le fesoʻotaʻiga o eletise eletise e mafai foi ona maua i auala eseese pe i le tasi pito o le paipa pe i uma. E taua le matauina o lenei masini na faia ma pateni i le ogatotonu o le seneturi ao leʻi oʻo i le taimi mulimuli.

Taiala galue

I le faaopoopo atu i le mea moni na matou suesueina le mataupu faavae lautele o le faagaoioiga o afi eletise, o le a matou iloiloina a latou ituaiga eseese. E le gata i lea, matou te faia se faʻasalaga, o lenei eseesega e le naʻo le ituaiga eletise eletise, o le faʻavasegaina lea ua uma ona matou suʻesuʻeina, ae sili atu i le mamanu. O le mea lea, tatou te mafaufau ai i ituaiga faapitoa o le eletise eletise, ma pe faapefea foi ona latou galulue, o le a tatou tuuina atu ia i latou se parakalafa laitiiti. E ui o nei mea vevela e eseese mai ituaiga masani ma e le tele, ina ia mafai ai ona maua le tulaga, e tatau ona faamasani i ai.

O loʻo faʻaaogaina eletise eletise i eletise mafanafana

E masani lava o le TEN e tu saʻo i totonu o le vai, ma o lona fesootaʻiga i le tino ua vavaeeseina e faʻamau faamau. Ae ui i lea, o loʻo i ai se vailaʻau e taʻua o le eletise eletise i le vai mafanafana, o loʻo i totonu ia i latou mea faʻavevela i totonu o fale ma vavae ese mai le fesoʻotaʻi ma vai. O nei faʻamafanafana e sili atu le saogalemu (e lua le puipuiga e puipuia ai mai le gafatia, ono lamatia le ola i totonu o le vai, lea o se taʻitaʻavale) ma e mafai ona latou faʻaaogaina elemene o le vevela.

O le isi mea sili atu ma ia ituaiga meafaigaluega o se sui faigofie o elemene o le mafanafana, latou te le manaomia ni kuka faaopoopo, e mafai lava ona e aveese le mea e vevela ai le uamea ma faʻapipiʻi se mea fou. E le gata i lea, e leai se eseesega pe o le a le ituaiga o ituaiga mea, o ia ituaiga vevela vai e sili atu ona faigofie ona tausia.

Faʻamalaga faalua eletise

O lenei masini ua mamanuina e faʻafefe ai le vai, faatasi ai ma le fesoasoani a le eletise, ma faʻatasi ai ma le fesoasoani a le faʻaaogaina o le afi. O le mea autu o le eletise eletise eletise e lua, o le faaopoopo lea i elemene mimita, e iai foi ni fesuiaiga o vevela mo vai vevela e faʻaaogaina mai le mafanafana. O lenei auala e mafai ai ona e saunia fale i vai vevela, e tusa lava pe o se vaitau e le faigaluega ai potu e tafe ai vai ma vevela ma malosiaga.

O le lelei o lenei faiga e sili atu le taugofie o le vai vevela ma le eletise nai lo le faʻaaogaina o fesoʻotaiga afi.
O le tele lava o taimi, o nei masini ua faʻapipiʻiina i se masini masini e mafai ai ona le na o le fesuiaiga o elemene faʻamafanafana, ae faʻapea foi pe a manaʻomia. E le gata i lea, o lenei mea e ono mafai ona faʻaaogaina le eletise eletise, poʻo se masini e faʻaaogaina i luga o se faʻatupeina. E oʻo lava i le mea moni o le telē tele o le masini e manaʻomia e faʻaogaina ai le lua ituaiga vai vevela, e faʻateleina pea le faʻamaʻavale eletise faalua.

I se faapuupuuga, o mea uma nei e mafai ona fai e uiga i kiliva vai vevela e faʻaaoga ai le eletise i se mea laiti. E ui lava ina ia mafai ona maua faʻamatalaga auiliili e uiga i lenei autu, e tatau ona e mataʻituina le atinaʻe lata mai, i le tekinolosi faʻavavelosi ma i le atinaʻe fou o kamupani eletise. Ae o le autu lenei mo se tusi, ae le o se tusiga.