Fugalaau

Tausia le uzambar violet senpolia i le fale

O le aiga o Gesneria na avatu i fugalaau le tele o laau toto, e pei o koleriya, gloxinia, essences, ma, ioe, senpole, e lauiloa foi o viofamatameta. Mafaufau i le faigata ona mafai ona tausia i latou i le fale.

Fugalaau faʻamatalaga

O nei laau laʻititi ma se lapoʻa lapotopoto o laulaʻau lalata ma o loʻo nonofo i luga o fugalaau vaevaega maua le lauiloa tele faafetai i le maualuga o le teuteu ma le le lelei.
I le tele o seneturi o le galueaiina, ua fafagaina e faifaatoaga le sili atu i le 900 ituaiga o Saintpaulia, eseese i le tele o le pusa, le tele ma foliga o fugalaau.

E oo lava i le tagata e sili ona amataina le vine e mafai ona tupu se senpolia. Ae ui i lea, e pei lava o so o se isi lava laau, e manaʻomia ai tulaga tutusa ma lona natura masani. E faʻapefea ona tuʻuina atu ia te ia mea uma e tatau ai ina ia ausia ai le saoasaoa o le tuputupu ae ma vave ona totoina mai le mea e sili ona fiafia i totonu o lona fale?

Aiga Tausi

O tausiga ile aiga mo le senpolia o le a le o se faafitauli pe afai e te tausisia tulafono nei. Fatu le microclimate saʻo, ma o le a ia tali atu ia te oe i le ola maloloina ma le fugalaau.

E pei foi o isi ituaiga o violets, o le a teuteu e Saintpaulia lou fale

Malamalama ma le vevela

E pei o le tele o laau totō, e manaʻomia e senpolis i le susulu malamalamaAe peitai, latou te le fiafia i le susulu o le la. I le tautotogo ma le amataga o le taumafanafana, o fugalaau e maua i sasae, itu i sautesasae ma saute, e masani ona manaʻomia ai le uila. E mafai ona e faʻaaoga se namu namu poʻo se gau mo lenei mea.

O le umi o le ao e taua tele: pe a oʻo i le 12-14 itula, o le a totogo lelei le laau ma ola faʻateleina le laumei lanumeamata, pe a feteenaʻi, o le violet ua moe. E le pei o le toatele o ona aiga tupuʻe, e le pa'ūina e le Saintpaulia laulaau mo le taumalulu, ae ua le toe tupu ma togi ese mai fou fou.

O le faʻamalamalamaina o le laau e faʻaaoga ai le Uila poʻo se moli susulu e mafai ai i le tausaga atoa faamemelo i fugalaau. Ae ui i lea, mai lea taimi i lea taimi e aoga tele le tuuina atu o le laau i ni nai masina malolo.

O le isi itu taua mo le ola maloloina ma le fugalaau o le vevela o le potu. O Saintpaulia e le fiafia i le vevela ma le suiga vave o le vevela, e sili ona lagona i le 18-25 tikeri Celsius. O le laau e faapalepale i le malulu, e faigofie lava ona faʻafeololo le vevela o le vevela i le va i le 5-6 tikeri o le vevela.

O le malamalama malamalama o le uo sili lea o le viola Uzambara, ona e fefe i le susulu o le la

O se tasi o fili matautia o le senpolia o se ata. E oʻo lava i masina mafanafana e le fautuaina laau totő i fafo ma tuʻu i se faamalama matala.

O senpolias faʻapitoa e manaʻomia le sili atu o le malamalama nai lo o latou alofilima i laulaʻau lanumeamata mama, i le le lava o le malamalama o le a leiloloa ai la latou lanu, ola aʻe lau laʻau.

Soo ma luga o laei mo Saintpaulia

E manaʻomia e le senpolia se meaʻai tele i meaʻai, ae i le taimi lava e tasi, o le malamalama, oneone lelei, e le faʻaituau poʻo le gaʻo. I faleoloa fugalaau, o loʻo tuʻufaʻatasia i le lautele o vailaʻau faʻasaina.

Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e faia se mea lelei atoatoa mo violetiti i ou lava lima e ala i le faʻafefiloi mulimuli i vaega:

VaegaO le a le tele o mea e te manaʻomia
Fale o meaʻai6 vaega
Perlite1 vaega
Vermiculite1 vaega
Moss sphagnum1 vaega
Kamupani1 vaega

Aua nei galo e uiga i le alavai: e ui i le mea moni e faapea o le eleele lava ia e aofia ai le tele o le perlite, e tatau ona tuu se vaega talafeagai i le pito i lalo o le ulo. Sphagnum ua lelei ona suia i le launiu o le niu poo le eleele vevela mama.

Perlite, e pei o le faalauteleina o le oneone, e avea o se alavai lelei, ae e sili atu ona lelei mo violet.

O le isi itu taua e tatau ona e gauai i ai, o le senpolia e tupu lelei ma fuga o fugalaau. O le tele o na mea mo nei fugalaau e le itiiti ifo le lamatia nai lo le leai - o le violet ua tumu i le gaʻo fai se laupepa mataga ma e faigofie lava ona pala mai sina mea itiiti.

O meaola maualuga i le phosphorus i totonu o le eleele e puipuia ai le laau mai le faʻafefeina o le uʻamea ma taʻitaʻi atu ai i le samasama o lau - chlorosis.

I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe, e fafagaina ai viole Uzambara ile lua vaiaso faatasi ai ma se vaifofo o fualaau faisuala maaleale mo fualaau totō, o lona fua e tatau ona afa e fautuaina e le faatonuga.

I le taumalulu, pe afai, ona o le faaitiitia o le ao, o se fugalaau ulufale atu i se tulaga malolo, e na te le manaʻomia ni faʻamaʻi. Faatasi ai ma le faʻamalamalamaina lelei, e mafai ona faʻaogaina le laei pito i luga i le tausaga atoa.

Fertilizers i lalo o le senpolia e faʻaaogaina i le taimi o le faʻavaivai. Foliar top dressing mo i latou e le o se manatu pito sili lea ona lelei, ona o laʻau vaivai o nei laau toto e le fiafia i le susu o le susu, ma e masani ona le fautuaina mo le susunuina.

Faʻasalaina ma faʻaleleia

O le vevela, laʻau papaʻu o le senpolia e fefefe i le soona inu, ae sili atu ona fefefe i le faga. Afai, e aunoa ma le susu, e lipoti mai e le laau le faafitauli i laulaau paʻu e piki ai le tauvaga ma faasaʻo i luga o ni nai itula pe a uma ona faʻasuina, ona oʻo ai lea o le tele o lona malosi i le pala.

O le mea lea, o le Saintpaulia e tatau ona faʻafeinu pe a oʻo i le taimi o le eleele e faʻagogo ai, i le averesi - i le tasi 4-5 aso, e aunoa ma le pau i luga o laʻau, ma sili atu - i le ogatotonu o le pusa.

Usapa viole ua lava maualalo maualalo i totonu, ae afai o le ulo o loʻo i luga o se pusa e latalata ane i le maa, ona tatau lea ona tuʻu se pani i le susu o le perlite i tafatafa o le fugalaau, ma mai lea taimi i lea taimi faaopoopo i ai le vai i lenei pusa.

O le totoina o malo paia e le manaomia ma i le tele o tulaga e oo lava i mea leaga.

Saintpaulia pot

Talu ai ona o le aʻa o le laau e le o se mea mamana tele, i totonu o se ulo tele o le a tumau le le teuina o le palapala ma mafai ai ona amata ona le fiafia. O le mea lea, o le ipu mo le senpolia e tatau ona matua ma papaʻu.

O le lalelei tele o le filifiliga sili lea mo violet, e tusa lava pe e te manaʻo e faʻatau se fugalaau tele

O se laau e manaʻomia se mea faʻapipiʻi faʻalua i le lua i le tolu tausaga, aua e te faanatinati - E lagona lelei le viomole o le Uzambara e tusa lava pe i totonu o pusa laititi, e matua lautele lava laiti nai lo le tapuni lau. A maeʻa le gafa, e le tatau ona e fafagaina le laau i le isi aso pe lua.

O faʻamaʻi o le Usafatama viole

O le tele lava o taimi, o faʻamaʻi o le senpolia e mafua ona o le le faʻaeteete po o tulaga leaga. O le mea lea, mo la latou togafitiga manuia, e tatau ona sailia ma faʻaitiitia le mafuaʻaga vave na mafua ai. A leai, o isi tagata o le windowsill e mafai ona mafatia.

O faʻamaʻi nei e sili ona taatele:

  • Powdery Mildew O laumei suamalie o le laau ua ufiufiina i se paʻepaʻe, manatuaina o le falaoamata falaoamata falaoamata, lea e leai se aoga e taumafai e solo ese - e vave ona toe foi atu i le mea e nofo ai. Laʻau e totogovaivai.

O le faamaʻi e mafua ona o mea e lelei mo le atinaʻeina o le galo, e pei o le faateleina o le manogi, o se palapala o le pefu o loʻo i luga o laulaau, leai se moli, televave mea oona i le eleele, lea e faʻaitiitia ai le puipuiga o le laau.

I le avea ai o se togafitiga, e fautuaina le togafitia o le togafitiga faalua i le Fundazole poʻo se isi fungicide faatasi ai ma le umi o le sefulu aso.

  • O le lauulu enaena e foliga mai o se fulufulu enaena-enaena e foliga mai i luga o lau, fugalaau, ma le eleele i totonu o se mea e pala i lalo o lona papa. O le palapala, poʻo le, o mea o loʻo totoe o vailaʻau faʻamaʻi o loʻo aofia i totonu, e masani ona avea ma punavai o siama.

O le mea lea ua fautuaina sasaa vai inu po o le paluga o le gaosiga o loʻo saunia mo le totoina o le meaʻai, e tusa lava pe faʻatau i se faleoloa. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faʻaosoosoina ona o suiga o le vevela.

O aʻafiaga e matua aʻafia i le pala e tatau ona susunuina, o mea e mafai ona toe faʻaleleia e togafitia i le fiva 2-3 taimi ma se vaeluaga o le 10-14 aso, aveeseina laulaau pala ma fugalaau.
  • Fusarium O lenei maʻi faʻaleagaina ua lauiloa foi o le pala o le pusa. Faatasi ai, o aʻa ma petioles o laʻau latalata i le eleele ua pogisa ma pala. O togalaau e tele lava ina maʻi ona o le vevela, teu i totonu o se potu malulu, eleele mamafa lea e malulu ai le susu, ma pe a totoina foi i totonu o se ipu.

Fusarium spores e mautinoa lava i totonu o le palapala, o le mea lea, ao le i totoina, e tatau ona faʻamamaina le suāvai i le vai inu poʻo le faʻamaisa, ma o se mea e puipuia ai, e faʻafefe uma ai le lapisi i le lua masina se vaifofo o soo se fualaau faasaina.

Fusarium - o se gaʻo matautia e tau atu ai i taunuuga sili ona faanoanoa mo le fugalaau

O gasegase mama e togafitia foi ma le fundazole poo isi mea oona, e ui o avanoa o lo latou faaolataga e faigofie. Mo le gaioiga, o le fuafuaga lava lea e tasi e faʻaaogaina e pei o le tulaga o le pala.

  • Mosaic viral. O lenei faʻamaʻi e salalau i le gasegase o meaola faalafua ma faasolosolo malie ai le ola maloloina o le laau, e mafua ai le lūlūina o lālā ma fugalaau, ma mulimuli ane maliu. Ua amata ona pala, ma ufiufi solo i luga o taavale solofanua.

E leai se fofo i mosaic viral. O maʻi o le senpolia e tatau ona faʻaumatia ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi.

O nisi taimi e totogo ai laau toto i le mosaic viral faʻafitia e pei o chimeras eseese.

E le faigata le iloa o se fugalaau maloloina mai se siama siama - i ituaiga eseese, na o le lanu ua suia, ao le ua le mautonu le alo o Uzambara, ua peiseai o mimita, laititi fugalaau ma fusi uʻamea.

Natura a Senpolia

Uzambara viole leai ni meaola faalafua, o ana meaola faalafua sili ona matautia o palatini mo le tele o faleplanti: moli vao, thrips ma aphids.

Aphids ave uma sua mai se laau, ma faatele vave vave
  • O miti vavave e laiti, toetoe lava a le mafai ona vaaia i mata e le lavalava, o lona uiga o se mea manifinifi, e pei o le upega tafailagi ile luga ole laupepa.
  • Thrips o iniseti laititi laiti e le sili atu nai lo le milimita le tele. E masani ona latou lalafi i le eleele ma pipii i aʻa. Laʻau e afaina uma tagata matutua ma o latou aʻa.
  • Aphids o iniseti laiti, e leai ni apaʻau po o ni apaʻau, o lanu uliuli, lanumeamata, lanu samasama, le gaoioi, ae toe vave gaosia. Latou te suʻeina le suavai mai le laau, faʻafefe ia mea ma le suka, ma avea ai ma mea lelei mo le faʻalauteleina o fualaau pathogenic.

O le tele o meafaigaluega e faʻaaogaina e faʻaumatia ai meaʻai, e amata mai i vailaʻau, e pei o Actellik, Aktara, ma faaiu i togafitiga faʻataʻitaʻi - o se fofo o le pefu laupapa, vai faʻafefe, faʻafefe i cologne. O le tele o taimi, e tasi le togafitiga e leai se aoga, ma e tatau ona toe faaluaina i le tolu taimi.

O le senpolia maʻi e tatau ona taofia - faʻamaʻi, pe a amata ona faʻaumatia i latou, amata ona saili ma le faʻamalosi se fale fou, ma fetolofi i laau lata ane.

E le gata i lea, ina ia aloese ai mai siama o fugalaau maloloina, e sili atu foi faʻamaʻi Fale faʻatau faleoloa fou. E tele taimi e manaʻomia ai lenei fua pe a faʻamaʻi i totonu fale ma faʻataʻitaʻiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tasi lenei o auala e faʻapipiʻi ai se orchid i le taimi o se osofaiga iniseti.

Fugalaau fugalaau

O le faʻalauteleina o le senpolia, faapea foi ma isi laau o le aiga o Gesneriaceae, e masani lava ona faia i laau. O fualaʻau laititi e laiti tele, o laʻau e agavaivai ma faigofie ona afaina i le tele o faʻamaʻi.

O le mea lea, e ala i le lūlūina o fatu, ua na o le faʻapipiʻiina o aʻafiaga, o le mea lea, o lenei metotia e le talafeagai mo se fafie faigofie. O le a le mea e fai pe afai e te manaʻo e maua se isi kopi o lau laau e sili ona e fiafia i ai?

Lefi

Lueina o se laulaau - le sili ona faigofie ma leai se totogi filifiliga. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se laupepa se tasi mai se vao ola maloloina. E sili le ave mai le lua mai le pito i lalo o laupepa i totonu o le pusa. E selesele le laʻau ina ia maua le 3-4 inisi o petiole. O le fasi keke e mafai ona sao pe saʻo.

Pe a faʻalauteleina ituaiga eseese, chimeras, e tatau ona e filifilia se fesuiaiga, ae le o lau lauolaola lauulu, a le o lea, o le a maua ai e tamaiti le lanu meamata.

Afai e le vave tuʻuina le pepa i totonu o le vai poʻo le eleele, pe a lafoina i le meli ma sina pisi, e tatau ona e faʻamavae uma i totonu o se vaivaiga vaivai ma le vevela o le potassium mo le 2-3 itula, mulimuli ane faamago le fasi pepa ia ma amata amataina.

Ia mautinoa o le lau e tumau pea ile centimita o petiole

I le vai

E lua ni auala e aʻafia ai se laʻau o le Saintpaulia: i le vai ma le palapala. Afai e mauaa i totonu o le vai, e taua le filifilia o se atigipusa tioata pogisa pe afifi foi i le pepa-o aʻa talavou e fefe i le la.

E le manaʻomia le suia o le vai i totonu o le tane, e tusa lava pe amata ona fuga, e na o le tosoina. E taua le le faʻafefiloi o le ipu laulaʻau i le vai, o lea ua tumu i le pala.

I le eleele

I totonu o le palapala, e le mafai ona pulea le faagasologa o aʻa, ae o aʻa e saoloto mai le atuatuvale, lea o le a mafua ai ona latou siitia mai se vai i se auala malosi. O le lalolagi e manaʻomia le tutusa ma adult violets - malamalama, manava, taimi uma faʻamaʻiina i le sasaaina o vai inu poʻo le faʻamaisa.

Mo le puipuia o le faʻavaveina o le suavai i se laupepa lalagaina, e sili atu le tuʻuina o le aʻa i totonu o se tamai faletalama pe na o le teuina i lalo o se pusa tioata.

O le suavai suamalie o se auala lelei e faʻamaʻi ai le palapala aʻo lei totoina

O le taimi e faʻatupu ai e faʻalagolago i mea eseese ma fafo atu, e amata i le susu ma faaiʻu i le umi o le ao. E masani lava e lua vaiaso i le lua masina e aʻoaʻoina tamaiti.

Lua pe tolu masina mulimuli ane, o pepe na i ai a latou lava laupepa o ni laulaau nofo i totonu o ipu taʻitasi.

O nisi taimi o tamaiti e faia i vae o tagata matutua matutua. E vaeluaina ma faʻapipiʻiina i totonu o ipu eseese i soo se taimi o le tausaga - e na o le taua lava o loʻo i ai le malamalama tele ma o le vevela e sili ona lelei mo le tupu aʻe o violetia Uzambara.

Mo se ola sili atu, e mafai foi ona ufiufi i se ato pe tuu i totonu o se kiona mo le 1-2 vaiaso.

Bush division

O se auala sili ona leaga o le toe gaosia o le vaevaeina o le vao. E na o le tasi lenei mea e mafai ona tupu pe a oʻo i le lua o le senpolia e lua poʻo le sili atu foʻi tulaga tuputupu aʻe. Ua aveeseina le laau mai le ulo, ma ua vavae lelei le togavao ina ia tofu le vaega ma lona lava tuputupu aʻe. A maeʻa, ona totoina lea o vaega i totonu oa latou lava fagu.

A uma ona vaevaeina le vao, e sili atu ona le lelei le suʻeina o faʻataʻitaʻiga fou mo le tele o aso. O lenei mea o le a faʻatagaina aloese mai le pala faaleagaina le aʻa.

Saintpaulia toe faafouina

O le mea e leaga ai, o laau laiti e le tupu laʻititi nai lo le taimi. O le Saintpaulia e tupuina lau laititi, ao faasolosolo le matua mai laina pito i lalo o le rosette, e faasolosolo malie lava ona alu ese, ma o lona ua i luga. O lenei mea e sili atu ona vaivai le laau e pala ma e foliga foliga mataga. O le a le mea e manaʻomia ona fai e toe faʻafou ai le senpolia?

Pe a toe faʻafouina, aua e te fefe e fufulu le rosette o le fugalaau mai laulaʻau mamago ma isi mea - ona tumau ai lea e na o le loloto

E sili ona faigofie - faʻalauteleina le alalaupapa. E sili ona lelei le tuʻufaʻatasia i se gaioiga. A maeʻa ona aveese laʻau mamago ma pito o le laʻau ma fufulu le 'eleʻele mai le eleele, e tatau ona afifi siʻi i le sphagnum ma faʻalolotoina pe a totoina, ina ia i ai le avanoa ile nofoaga masani.

Afai e le manaʻomia se mea e faʻaaogāina ai, ona faʻapipiʻiina lea o le eleele i le ulo. Faʻasalaina muamua o le laau i totonu o le apa poʻo luga o le pito o le ulo.

O le isi filifiliga, e sili atu ona talafeagai mo laau tuai matua ua uma ona faʻalauteleina i le sili atu ma le tasi, ma ua tupu aʻe ai se uumi umi, e le maluelue, o se alalaʻau aʻa.

Faasoa faʻataʻavale ua vavae ese le pusa ma se vevela e tusa ma le centimita le umi, ma tuʻuina lelei i totonu o se ulo e faʻamamaina eleele mama.

E taua tele le faʻaleleia lelei ina ia le faʻaleagaina ia aʻafia o aʻa talavou i se suiga faʻafuasei o le tulaga. O le mea lea e le amata ona vevela le laau, e tatau ona tuʻu i totonu o se kativa poʻo ufiufi i se pusa paʻu.

E mafai ona toe aʻafia le ala i le vai. Mo le faia o lenei mea, ia faʻapipiʻi i luga o le vai ina ia faʻapalapalaina ai le poʻu, ae o gaʻo laʻau ma le tuputupu aʻe tumau tumau.

O aʻa i le oti tipi e aliali mai pe a ma le masina. E le pine ae toe foi mai e fuga.

O le tausiga o Saintpaulia e sili atu le faigofie nai lo le toatele o ona aiga tupuga, e le pei oi latou, e tumau pea ona teuteuina i le tausaga atoa - e tusa lava pe le fuga mai le viole, o foliga lapopoa o laumei lanu meamata e foliga manaia.

E oʻo lava i se tagata e leai se poto masani e mafai ona tuʻuina atu ia te ia tulaga sili ona lelei. E le manaʻomia le vaʻaia ma le itiiti tausiga i le faiga o le fausiaina o le suasami, filifili lelei le palapala ma se aofaʻi o le malamalama, faʻafetai tele le faʻafetai i lē e ona ma puʻu fugalaau uma.

Violets teuteu totonu totonu, ae o le Saintpaulia e matua le lelei lava

O le tuufaatasiga o le matagofie ma le matagofie o le tausiga o le tausiga lea na avea ai o ia ma se tasi o laau e sili ona lauiloa i totonu.