Fugalaau

Laʻau moa ma le tausiga

O le sili ona faigata ma faʻaalu le taimi ole tausiga o laʻau e masani lava o lauulu. Tusa lava pe o le a le ituaiga laʻau o loʻo e talanoa i ai, o taimi masani, faiga masani o loʻo faʻatino e tusa ai ma tulafono uma o le ki i le manuia. Latou te tuʻuina atu e le gata o le tino ma le foliga mai i le kapeta kapeta, ae o latou foi o se auala taua e puipuia ai faafitauli o laʻau. E manaʻomia le tele o taumafaiga e tipiina, ae o nisi foi taimi e tasi lava le misi tasi o lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ona oʻo atu ai i faafitauli ogaoga. I le avea ai o se vaega o gaoioiga o le moa vao, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i le tausiga ole tausiga: o pito lelei o le mutia e le o fausia ma e le o faasaoina.

Laʻau moa ma le tausiga

Galuega ma fesoasoani i la latou fofo

O auala, sili atu ona taua nai lo le mowing masani mo le soifua maloloina ma le matagofie o le mutia, e le mafai ona maua. O le faafetai i le faʻaleleia o le malosi o le vao, o loʻo i ai se gaogao mafiafia, ma o loʻo ola lelei ai mutia, e mafai ona tetee atu i mea leaga, e aofia ai moa ma vao. O faʻafitauli i se mutia e masani ona totoina e sili atu ona taatele. Ae o soʻo se misi i le lauulu o le a taʻitaʻia ai faafitauli e sili atu ona tāua nai lo mea sese i soʻo se isi ituaiga o tausiga mo le kapeta lanumeamata.

O le vaomatua o le vao i le vaeluagalemu o laina ma itulagi o loʻo i ai faʻamaʻi leaga e masani ona ufiufi ai le taimi mafanafana o le tausaga - mai ia Me e oo i le faaiuga o Setema-Oketopa. O mea e le maua ai le ogaoga o le manumalo, ma o le tautotogo ma le autumn e mafai ai e oe ona faʻalauteleina le gaioiga galue, lauulu le amata muamua ma maeʻa mulimuli ane. Ae e sili atu le faia o se tulafono e faauma ai le moaina o le mutia i le taimi lava e amata ai le tau muamua o le taumalulu ma e le vave amata muamua nai lo le siitia o le mutia i se maualuga e 8 cm.

O le tulafono muamua ma le sili ona taua o le moa vao, lea e le tatau ona solia i lalo o soo se tulaga (ma na o le mautinoa o le vao o le a foliga atoatoa) o le masani lea o taualumaga e oo lava i ni tulaga ogaoga. Ole vavalalata tele poʻo le faʻaaogaina o faʻasalalauga, faatasi ai ma vavave taimi i le va o le mowing, o le a taʻitaʻia ai le manaia ile laʻau, faʻaleagaina le vaovao ma faʻateleina le faʻaaogaina o meaʻai mai le palapala. Luluina pe'ā mafai, o nisi taimi e le taliaina ai laʻau. Afai e le mafai ona e tuʻuina lau kapeta kapeta i le mowing masani, ona lelei lea ona e suʻeina se isi mea i laʻau ma faigofie le tausiga.

O le moa e masani ona faia e ala i le tipi pe a ma le 3 cm le mutia. E le tatau ona lūlū vao, ma a vave ona oʻo i luga pe a ma le 8 cm, e tatau ona faia le isi moa. Afai e maualuga le mutia, o le a faigata ona vavaeeseina uma le "tele" i se tasi lauulu lauulu, ma o le atiina ae o se vao maualuga o le a aafia ai le tele o le turf ma le faaleagaina o le palapala.

Aʻo leʻi amataina au lava togafitiga, mafaufau pe faʻapefea ona faʻafaigofieina le faʻagasologa o le faʻaaogaina o tapeti lanu meamata. Ma o se tiute e le maalofia ma sili ona umi le taimi o le a aumaia ai le fiafia, e le mafai ona e faia e aunoa ma ni mea e teu ai togalaau. O se tagata gaogao faʻamaoni ma faigofie o le a ia liliuina se lauulu i se gaoioiga malie e oʻo lava i luga o vaega tetele. E naʻo luga o laʻau laʻitiiti e mafai ona e tago i le lima o le mowing, e faʻaaoga ai meafaigaluega faigofie. Mo lapoa tetele ma laʻititi, o loʻo i ai le tele o meafaigaluega e ese mai lona tau ma gafatia. O le filifiliga o le totino, masini, eletise ma gasoline mowers lawn e mafai ai e oe ona maua le fofo sili ona lelei. A filifilia se moa vao, ia mautinoa ia mafaufau i uiga o le vaʻaia, o le mafai ona galue i luga o laufanua faigata, o le i ai o se galuega mulching, o le mafai ona fetuunai le maualuga o le maualuga. Ina ia taulimaina vaega o le mutia, o le a e manaʻomia ni seleulu faʻapitoa po o se pulupoto (garden trimmer), e mafai ona fai pe eletise poʻo penisini, ae o nisi o taimi e manaʻomia ai le faʻaeteete tele i le galuega.

Laʻau moa ma le tausiga

Faʻaauau taualumaga

O le tele o taimi masani e faʻaaogaina ai le laʻau e faʻapipiʻi ai le gaioiga o le mutia ma le ituaiga o kuluga vao, ae i le averesi e aoga le taulai i le taimi e sili ona lelei 1 taimi i le vaiaso, pe a tatou talanoa e uiga i se togalaau masani ma le malae vaʻa. O taʻaloga taʻavale, e pei o teuteu, e faʻapipiʻi ese, e taʻitaʻia e faʻailoga o tagata gaosiga o mutia ma mutia. Ae mo le togalaau masani, o le tele o taimi o le moa e le tatau ona seasea ma e le tele ina ia aua nei taofia le vao, ae lagolagoina ma faaosofia ai lona atinaʻe.

E tatau ona fetuutuunai le taimi talafeagai e fuafua ile tau. I le vevela o le tau, o le mutia e sili atu lona malosi, ma, o le mea lea, e tatau ai ona vave tipi le vao, taofi i le va o taualumaga i totonu ole 5 aso. Ae i le tau vevela ma le malosi o le iloa masani i le va o le mowing, e sili atu le faʻaleleia, faʻaalu se lauulu lauulu i le 8-9 aso. Afai o loʻo ola malosi le mutia, i le amataga o le vaitau e vave ona tupu le galu, ona amata mai lea i le ogatotonu o Mei seia oʻo i le faaiuga o Iuni e mafai ona fagaina le vao e tusa ma le 2 taimi i le vaiaso.

Tulaga maualuga

O se mataupu e sili atu ona taua o le vaeluaina. O le maualalo ifo o lauulu e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le turf o le a le gata ina faʻafitauli i vao leaga, ae faʻapea foʻi i faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi, ma i lalo ifo o le tautotogo po o le autumn, e mafai ona mate le oti. O le maualuga pito maualuga mo lawn uma e manatu o se lauulu lauulu o le 4-4.5 cm. O le maualuga aupito maualalo lea o le mutia e mafai ona tuʻuina i le taimi o lenei gaioiga i le vaitau maualuga. I le vaivai o le mutia, i le taimi o uluai taualumaga ia Me-Iuni ma le moa mulimuli, e tatau ona tuu le mutia maualuga, ia le itiiti ifo ma le 5 cm (o le faailoga aupito sili ona lelei o le 5.5-6 cm) ma usitai i faailoga tulaga mai le tolu i le fa i le mowing.

Pe a fetuunai le maualuga o le mowing, e sili atu foi le amanaia o le tau, tuu ai i se lamala ma vevela i le maualuga o le vao e oo i le 6 cm. O le ituaiga laʻau e taua foi. O le laumua o le eleele malulu ua fausiaina i le maualuga o le 3 cm, i le tautotogo ma le autumn - i le 4 cm. Lawns taʻavale e tusa ma le 2 cm ma le maualuga.

Afai, o se taunuuga o lou toesea, ua e faatagaina pea le vao e ola, ua e misia se tasi pe sili atu lauulu, ona leai lea o se mea e tatau ona e moaina i le vao, e pei ona masani ai. Fuga ma le maualuga i luga aʻe o le 10-15 cm e muamua faʻapuupuu le afa, ma naʻo le taimi o taualumaga nei e tuʻuina atu i latou i le maualuga maualuga. O le auala lava e tasi e faʻaaogaina i le tautotogo, pe afai na misi muamua le moa ma o le vao e sili atu ma le 8 cm.

Laʻau moa e iai nai mea lilo e sili atu:

  1. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le tatau ona e faʻagaloina e suia le itu o le lauulu. O le tele o le faʻavaveina o le moaina o le mutia, o le itiiti ifo o le toniga o gaioiga mai le seleseleina i le tipi, o le a sili atu ona lelei. Fai ia avea ma se tulafono e alu i le taimi o le mowing e tutusa lelei ma le itu na e lueina ai le mutia i le taimi mulimuli. Faʻafetai i lenei auala faigofie, o le ae taofia le faʻavaeina o vao mafiafia i totonu o le vaovao o le a faʻaleagaina lau mutia ma liliu i se "washboard".
  2. O le tui i luga o laʻau faʻasalalau e masani lava ona amata mai i itu vaapiapi. Ae i luga o le mutia o se faataamilosaga po o se mea e le masani ai, latou te malaga muamua i le itu, ona sosoo ai lea ma le ogatotonu po o le pito sili ona umi i le pito i luga o mea e tutusa, taavave.
Laʻau moa ma le tausiga

Lagolago pepa

Na o se laʻau ma lau pito lelei e foliga matagofie. O se mea faʻapipiʻi poʻo se tuaoi faʻataʻamilo i se kapeta lanu meamata e tutusa lava lona taua i lona apili o se tausiga atoatoa. Ma e tusa lava pe o le faʻaleleia po o le teuteuina o pito o se faiga e sili ona matagofie (sei vagana ai le taufaʻatau o suauu o loʻo fetolofi i luga o moega fugalaau), e le tatau ona e faʻagaloina.

E tele ni auala e faʻaogaina ai le pito o le mutia ma tausia lona foliga le lelei:

  1. Faasolosolo masani.
  2. Fusi faʻatasi ma se tuaoi.
  3. O le aumaia i lalo o fugalaau fugalaau ma meaola e aofia ai le fesuiaiga o se mea e seasea ae le o le auala e sili ona aoga e le aveesea ai le manaʻoga e faasaʻoina lima le vao vao.

O le auala pito sili ona faigofie e maua ai se tulaga atoatoa mo le mutia o loʻo i le tuaoi. E oo lava i se tuaoi faigofie o le "tolopoina", e tanumia i totonu o le eleele o le sulugi poʻo le mafiafia e le faatagaina le vao e ola, faʻatapulaʻa lona eria ma e oʻo lava i fafo. Afai e manaʻo ai, e sili atu le faigata o filifiliga e mafai ona faʻaaoga e avea o se tuaoi, filifili le sitaili ma mea lalata e tusa ai ma le faiga o le togalaau. A maeʻa, o le ato e le faʻapulaʻaina i na o maa teuteu ua faia poʻo le puipui o puipui puipui, ae o paʻu tuʻufaʻatasiga, o le faʻaputuina o ogalaau, faʻamau uʻamea faʻalelei poʻo ni paʻu paʻu foi e faʻaaogaina. Aua nei galo e uiga i le lafoai i le iliili poʻo le mulch o se filifiliga "suiga".

Lawn Care

O le teuina o tusi i luga o le tusi, o le mea pito sili ona faigata ma le taimi e alu ai. E tatau ona e feagai ma le fufuluina o sodisi taimi i le tausaga, ma e le mafai ona e taʻua lenei galuega faigofie. O le laʻau ua faʻaofuofu lima i se suo poʻo se uʻamea ma se lauulu e pei o le selesaito, e galue i luga o se laupapa umi e faataatia i le pito o le laupapa.