Laʻau

Peperomia

Peperomia - O se faʻalauiloaina o le ampel, lea e tupu i le fale. O se sui o le aiga o le pepa. Faaliliu mai Eleni anamua, o le igoa o le laau e foliga mai "tutusa." I lalo o tulaga masani, e tusa ma le 1000 ituaiga o lenei laau. E maua i nofoaga o loʻo i sisifo o Amerika. I totonu o le vaomatua, o pepe pepe e ola ai, lea ua tupu aʻe e pei o se fualaau matagofie, e sili ona lauiloa.

Faatasi ai ma le faʻaumatia, o laumei taʻitasi, vao, ma vaʻavaʻai e maua. I totonu o le fale, ua tupu aʻe e pei o se laau laʻau teuteu, e ui lava o nisi o meaola ua tupu matagofie. Pe a fatuina ni tulaga faʻapitoa, o le a faʻalelei o ia i le togalaau.

Peperomia o se laau e le lelei. O le tausia o ia e faigofie lava. O le matauina o tulafono faigofie mo le tausiga, o le a ia fiafia i lona matagofie mo le tele o tausaga.

Peperomia tausiga i le fale

Malamalama

O le fale sili ona lelei o le ai ai i le itu i sisifo poʻo le faamalama i sasaʻe. E sili i le susulu o ave o le la. E le tatau ona faʻaalia i le susulu o le la. Afai e tuu le fugalaau i le faamalama i saute, e tatau ona ufiufi pe tuu ese mai le faamalama. Mai le malamalama mumulu o laulaʻau o le a le faʻaaogaina ma faʻafefe. Peperomia ma lau lanu lanumeamata e mafai ona ola i nofoaga paolo. O ituaiga eseese e manaomia ai le tele o le susulu o le la. I le taumalulu, ma sina pulapula o le ao, e tatau ona susulu le laau, talu ai e le fetaui ma le taimi o totoe.

Lulu

Peperomia faʻataʻitaʻiga ile vaitau malulu o le taumalulu. I le gasologa o le tausaga, e tatau ona tausia pea le vevela o le potu. O le maualuga o le taumafanafana mo lea mea ua i totonu o le 22 tikeri. I le taumalulu, e mafai ona tuʻu ifo i le 18-20 tikeri. I le tau maualalo, o le a lavea le laau. Afai e malulu le faamalama i totonu o le potu, tuu se fasi pulu i lalo o le ulo ma le laau. E le gata i lea, o le fagu e iai le fugalaau e mafai ona toe faʻaleleia i se nofoaga vevela. I le taumafanafana, e le manaʻomia le ave i le ea fou, e fefe le pepekina i faʻataʻitaʻiga ma matagi malulu.

Faʻasa

I le tautotogo ma le taumafanafana, e manaʻomia e le fale tele le faʻamautu, i le autumn ma le taumalulu e faʻaititia i le faʻalelei. E faʻamalūina le Peperomia pe a mu le pito i luga o le eleele. O le faʻamagoina o eleele ma le inu tele o mea e afaina ai le laau. O le maualuga o le susu e mafua ai le fesuiaʻi o aʻa, o le leai o se suavai e taʻitaʻia ai le pala. Mo le faʻaleleia o le vai e faʻaaogaina ai le vai vaivai, vai faʻafefe.

Totogi

O le toʻatele o fai togalaau e talitonu o le peperomia e leai ni tulaga faʻapitoa mo le faʻamamafana i totonu o le potu. Toetoe o ituaiga uma o laau toto e ola ma atiina ae lelei pe a fai e tosoina faavaitaimi (sei vagana ai sina pepe). E sili le manaia o le fugalaau i le taumafanafana.

Laʻei pito sili

Peperomia e tatau ona fafagaina i le faʻaaogaina o fualaʻau. E faʻalauiloaina i le tausaga atoa. I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, e fafagaina i le lua vaiaso. I le tau malulu, e faʻaaogaina faʻamaʻi faʻaseʻi tasi i le masina.

Suiga

O laau laiti e tatau ona toe totoina i tausaga taʻitasi. A oʻo ina oʻo ile tolu tausaga, pe a oʻo ina oʻo i le tolu tausaga, e mafai ona toe totoina ile taʻitasi i le 2-3 tausaga. E sili ona lelei i le totoina o le laau i le amataga o Aperila. Peperomia e fiafia i eleele mama, lea e lelei mo le susu ma le ea. O le tuufaatasiga o le vaega pito i sili ona lelei e aofia ai vaega e lua o eleele lanu, o le tasi vaega o le humus, peat ma oneone. Ma o le vai e le paʻu i aʻa o le laau, aua nei galo e uiga i le lelei alavai.

Peperomia e fetaui ma se lautele, ae le o le loloto. O lona tele e faalagolago i le tele o aʻa. O taimi uma e tatau ona tusa ma le 1.5 taimi sili atu nai lo le taimi muamua. Peperomia e mafai foi ona faʻaleleia i le hydroponics.

Tofiga

E tele auala e faʻaleleia ai se laau. O fanau fou o pepe pepe e mafai ona maua e ala i le faʻaaogaina o tipi, lau ma fatu. Ae tele lava ina faʻalauteleina e ala i le vaevaeina o le vao pe a faʻatulagaina.

O le faʻaaogaina o le fatu e sili ona faigata. Na o fugalaau fugalaau masani o le a taulimaina. E sili atu ona faigofie le faʻalauteleina o le tinromia leaf or cuttings.

Peperomia o loʻo faʻaleleia e ala i le vaʻaia ma le taumafanafana. Mo le mea lenei, o loʻo faʻaaogaina faʻamaʻi faʻamaʻi ma 1-2 laupepa. E mauaa i totonu o se mea o le eleele, oneone ma le peat. O se fagu o loʻo i ai se 'au e tuʻuina i totonu o se meaʻai laʻitiiti pe tuʻu i lalo o se pulou poʻo se ipu fagu. O le taina o loʻo faia i le vevela o le 24-25 tikeri. I le avea ai ma tulafono, o le faʻavaeina o le aʻa e 20-25 aso. E le gata i lea, o aʻa e lelei ona aʻa i se fagu vai.

E faigofie ona maua se fale fou e faʻaaoga ai se laulaau. Mo le faia o lenei mea, ave se laʻau ola maloloina ma se puʻupuʻu puupuu ma totōina i totonu o le faʻafefiloi oneone e tasi lea na saunia mo le vavaeina. O le laʻau o le a aʻafia lelei i le ola ola sphagnum. A aʻafia i le vai, o le vai i le tioata e suia i isi aso uma. A maeʻa, ona totō lea o le laʻau i totonu o se ulo e iʻu ile 7 cm.

I le taimi o le totoina, o se togavao malosi tele e vaevaeina i le 2-3 vaega. Aʻo faagasolo lenei faiga, e taua tele le aua le faʻaleagaina le aʻa o le laau.

Pests, faʻamaʻi

Afai e le lelei le siakiina o le laau, e mafai ona aʻafia e ala i vailaʻau, siama, fua o iniseti ma mealybugs.

Afai e paʻu lauʻau, e tatau ona faʻaleleia le vevela o mea o loʻo i ai ma masani ona faʻaulu.

O lanu enaena o laʻau e taʻu mai ai le paʻu o le vevela ma o loʻo ola le laau i se ata. E le mafai ona faia lenei mea.

O le mafuaʻaga o le pala o le aʻa i totonu o le suavaia tele pe a teu i totonu o se potu malulu.