Fugalaau

Bonsai pine - o le tomai o laau tulaga ese

O aganuu a Iapani o loʻo faʻaalia i le faʻaleleia atili ma le suia o le lalolagi. O le Bonsai Pine o le taunuuga o le foafoaga a le tagata, na faʻaalia i le tomai o le totoina o laau laiti. O le faatinoga o le tulafono na muamua faaali mai i Saina nai le afe tausaga talu ai. Ona oo mai ai lea o lenei metotia i Iapani, lea na faalauteleina ai ma tufatufa atu i le salafa o le lalolagi. O laau aloaʻia matagofie o ni kopi o laau moni e tutupu i le natura. E le lelei le matagofie o le pine laau e fai ai le talo. O laau Boneai na o mai i Rusia i togalaau i le 20 seneturi. E fiafia le Faatoaga e avea ma taloni pine, ma avatu ia te ia se foliga fou ma tulaga ese.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i talo talo

Mo le Iapani, o le tuputupu ae o le tulafono o se filosofia e tuufaatasia ai tulaga faaleagaga ma faaletino o le faagasologa. Ina ia ausia le manuia, e manaomia e se tagata masani ona togafitia lenei mataupu i le alofa ma le onosai. E tatau ona e maua se malamalama i le auala e faia ai le bonsai mai pine. O le a tele se taimi ma galue e faʻatupulaʻia ai sau lava pisinisi. O se taunuuga, o se laau matagofie o le a maua ai le olioli ma le matagofie mo le tele o tausaga.

E tatau i faʻasalalauga masani ona faʻaalia uiga nei:

  1. O le pusa. E tatau ona mamana ma malosi, faatasi ai ma se faʻalauiloaina o aʻa ma aʻa e afua mai i luga.
  2. Paranesi. E i ai ni nai lala, o laina e tatau ona fetaui ma manino manino. O le ogalaau ma lala o le talo e tuʻuina atu i le laau lena foliga tulaga ese tulaga ese.
  3. Pepa. Iapani bonsai pine Iapani e tatau ona tausisia se tasi o le 15 faʻavasegaga. Ina ia fesoasoani i se tagata amataina poo se tagata poto masani i togalaau, tusi ata, fuafuaga, ata po o ou lava manaʻoga ma manaʻoga.
  4. Pine i totonu o mea laiti e tatau ona pei o se laau e tupu i tulaga masani.

O le galuega autu i le fausiaina o se suauu o le ausia lea o le tuputupu ae o le tuputupu ae o laau. E tele auala e maua ai lenei mea: faʻaauau le teuteuina o aʻa o laau ma aʻafia, taofiga o le tuputupu aʻe, faʻaogaina o ituaiga faapitoa o eleele, ma togafiti faʻapitoa mo togafitiga o laau ma fafaga.

E faʻapefea ona tupu le pine talo i luga o le eleele

I le mamanu o le laufanua, o pine bonsai e mitamita ai le nofoaga. O lona tulaga lelei o ona foliga muamua lava, e le mautonu i tulaga tuputupu ae, tetee i le maualalo o le vevela, maualuga maualuga o fetuutuunaiga. I le maitauina o nisi o tulaga, e mafai ona e tupuina saʻo lenei faʻailoga i le eleele:

  1. Filifiliga o fatuga. Mo talofa o soʻo se pine e ola ma le taumalulu i le eleele i se nofoaga avanoa e talafeagai. O se pine paʻu e mafai ona maua ai se mea manaia Iapani faapitoa i le togalaau. O le auala pito sili ona faigofie e galue ai i le faafiafiaga o talofa o le pine pine ona o le maualuga o le maualuga ma le laititi o lala.
  2. Faʻaaogaina tekonolosi. O tulaga ola o le togalaau o le togalaau e tatau ona latalata i le tulaga ola o le laau i totonu o le koneteina. Mo lenei mea, o le fatuina lava ia ua faapuupuuina ina ia maua ai le tele o le tele o le lapopoa, ma o le vaega tutotonu o le rhizome e le fetaui. Ina ia faʻamapula aʻa o le laau i le tuputupu aʻe, o loʻo tuʻuina se paʻu mafiafia poʻo se maʻa tele i le pito i lalo o le toto toto. Ina ia tupu le pine talo, faʻaaoga le eleele vaivai mai le faleoloa po o le paʻu, malamalama, eleele masani. I tausaga mulimuli ane, o loʻo i ai faʻamau ma taʻitoʻatasi e faʻataʻamilomilo ai le ogalaau i se suo.
  3. Le faʻavaeina o le pale. O le teuteuina ma le pine o mea sili ona taua i le faagasologa o le tuputupu ae o se laau o le boneai. Latou te faatagaina le tagata fai togalaau ina ia ausia le tulaga manaomia ma foliga. O le teuteuga e faia tasi i le tausaga i le faaiuga o le taumalulu. O lenei mea e aveesea ai lala tetele uma e le fetaui ma foliga o se talo. O fale e mafai ona faia i le tele o taimi i le taimi o le taumafanafana. O lona faamoemoega o le ausia lea o le tupu mai o ni pine fou ma minoi.

O le mea moni lava o se vailaʻau mata. O le soifuaga tuai e maua e ala i le faʻaogaina ma le faʻaaogaina o lala e faʻaaoga ai le mamafa ma le uaea. Mo le lagona o se pine ua leva ona ola, ua vavae ese le paʻu i ni nofoaga ma le pito o se naifi.

Faʻavaeina o talo talo

O le pine pine e mafai ona avea ma se faavae sili ona lelei mo le galueaina e le tagata lava ia o bonsai. O laau coniferous e ese mai laau o le deciduous i vaega e lua o le tuputupu ae i le tausaga, lea e tatau ona amanaia pe a fatuina le pine e avea o se talo. O le galu muamua o le tuputupu ae e tupu i le tautotogo o le tautotogo ma ua faailoaina i le faalauteleina o lala. O le galu lona lua e tupu i le faaiuga o Aokuso ma e faʻaalia i le mafiafia o lala. Mo le tele o tausaga, e mafai ona e tupu mai talo mai pine masani ma ou lava lima i se ipu:

  1. Muamua tausaga. Soo se pine laau toto e talafeagai mo bonsai - ma ni pupu pupuu pe umi e aumai mai le vaomatua, ola tupu tutoatasi pe faatau i se vasega pepe. O le taimi aupito sili o le tausaga mo le faʻavasegaina o le autumn, pe a iai se atinaʻe malosi o le aʻa o le laau. Mo le vaitau o le a tuputupu aʻe, o pine pine ua totoina i totonu o le ipu 12-15 cm le maualuga I le tausaga muamua, e le faia le teuteuina, o le eleele e mulimulitaia i le sawdust, e tatau ona malamalama lelei le nofoaga ma leai ni pepa.
  2. Lua tausaga. I le faaiuga o Mati, e seleseleina pine tipi i seleni mafiafia i le maualuga o le 45 ° i le 7-12 cm e faʻaalia ai le tupu aʻe o taamilo a le laʻau ma faʻamalosi le ogalaau. I le taimi lava e tasi, e faʻaaogaina ai le faʻaeaea, lea o le a tuʻuina atu ai le ogalaau ma lālā i foliga talafeagai. O ato e tuʻuina i se nofoaga lanu i se maualuga o le 30-40 cm mai le fola. A oʻo i le faaiuga o le tausaga lona lua, e tatau ona paʻu fasi paina laiti ma le mafiafia.
  3. Tolu tausaga. I le masina o Aperila, o le seleselega pine pine e totoina i totonu o ipu tetele. Ina ia faia lenei mea, ia saunia se eleele faapitoa ile vaega 2: 2: 1 o le oneone, perlite ma humus, e mafai ona e ave le eleele mo le bonsai mai le faleoloa. O le faʻaitiitia o lenei tausaga e faʻaititia. O le faʻamalosia ma le faʻaputuina o laʻei o mea muamua ia mo le ola lelei ma atili faʻamalosia ai laau totō. Aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, o le pito i luga e vavae ese uma lava i le maualuga o le lala e latalata i le ogalaau.
  4. Fa tausaga. O pulu ma pines e tatau ona tu latalata i le malamalama, ma o le mulching o le a fesoasoani i le palapala e vave pasi le susu i aʻa. Mai le pale faʻatoʻa o le a alu i lala fou, lea e tatau ona tuʻuina atu i lenei tausaga le saʻo atoatoaga o le tuputupu aʻe. O le siakiina o laina o lala o le a taʻu mai ai le foliga manaomia o le pale. I le faaiuga o le vaitau o le tau mafanafana, o le a foliga ese uma ai laau o le talo, o le a latou fausia se ata ma se lapisi.
  5. O isi tausaga o galuega o le a aofia ai le faasaʻoina o laina ma foliga o laau. I le taimi nei, e mafai ona e lagona le pei o se tusiata moni, o ona mafaufauga e leai sona tapulaa. E tatau ona matauina mo le tele o tausaga o le a faia e ausia ai le lelei o le bonsai pine mai ata na saunia, ata patino, ata poo tuusao mai le ulu o le fai togalaau.

O Bonsai mai pine masani e tatau ona malosi ma faʻavaeina le aʻa (nebari). O le tuputupu ae o le aʻa e maua i le tele o vaitau tuputupu aʻe, o se taunuuga, e tatau ona uumau ma mautinoa le laau i le palapala.

Afai e te totōina laau laiti mai ipu i luga o le eleele, ona mafai lea ona e maua se bonsai o togalaau mai pine masani. E faia lenei mea i le lima poʻo le ono o tausaga o le ola o le laau. O le lelei o le tuputupu ae i totonu o le togalaau o le fausiaina vave o le afi ma le maualuga o le laau. Aʻo leʻi toe faʻatulagaina, o le pale ma le ogalaau e tatau ona teuteuina lelei, o lona uiga, o lona maualuga i lenei taimi ua maeʻa ona fetaui ma le manaʻoga.

O le faʻavaeina o taloni pine o le paleni lea i le va o le foafoaga o le natura ma le tagata. Ina ia le faalavelaveina le fealofani, i totonu o le togalaau e mafai ona e totoina ni nai talo mai ituaiga eseese o laau, e siomia ai i latou i mea faitino ma laau e tutusa i laei ma uiga. Liliuina o se laau masani i totonu o se vaega matagofie matagofie o se gaoioiga matagofie ma manaia. Bonsai pine o le a avea ma se mea teuteu matagofie o le togalaau ma ni otootoga taʻitasi ma laina e na o le pau.