Laʻau

O le tuputupu ae i totonu o se fale mautotogi, o le a le mea e aumaia i le fale?

Tipical epiphytes e sili ona manaia laau totino, lea o loʻo manino le faʻaalia e guzmania. O ona nofoaga masani o vaomatua o Amerika. O le tele o taimi, e mafai ona maua i luga o le paʻu o laau mate. O le mea lea, o ona aʻa e faʻaaogaina i se uiga e ese le eseesega nai lo o laau masani. O le laau e faamalieina le manaʻoga mo le susu mai le ea.

Guzmania o se laau lafoaʻi masani e iai ona laʻau uumi, susulu matagofie ma fugalaau laiti. O faʻataʻitaʻiga ua tupu aʻe i totonu o potu, e faʻatusatusa i le tetele, e le sili atu i le 0.5 mita le maualuga. O le mafuaʻaga o lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea o tulaga masani latou te le maua ai le susu ma le malamalama. Peitai, e oo lava i ia tulaga, e mafai ona atiaʻe le lelei lelei o le toto.

O le natura teuteu o le laumei o loʻo tuʻuina atu e paʻu, lea e mafai ona i ai ni lanu eseese: moli lanumumu, moli, enaena, paʻu ma le moli. Latou te foliga matagofie i le pito i tua o laulaau lanumeamata o se lanu lanumeamata, teuteuina i mamanu, lea e sili atu ona matagofie le faʻaleleia. A maeʻa le fugalaau paʻepaʻe, o pusa-pusa, lea e aofia ai le tele o fatu laiti, amata ona vevela. E mafai ona latou mulimuli ane avea o se mea e totoina ai mo le faʻalauteleina o le faʻatulaga.

O le vaaia o lenei laau mo le taimi muamua, e toatele fugalaau e mafai ona manatu e le faigofie ona tupu i le fale. Ae peitai, e le o le mea lea, aua afai e te mulimulitai i tulafono mo le tuputupu ae i le fale, e oʻo lava i se tagata e amataina le fale e mafai ona toe faatumu lona lauusiusi lanumeamata ma le tu.

Tausiga o Fale mo Guzmania

E tusa lava po o le a le ituaiga o ituaiga o togafiti pe a tausia mea e nofo ai i le fale tausisia tulafono lautele, lea e mafai ai ona tatou tuʻuina atu aiaiga mo lenei fale, lea e masani lava e le ese mai mea masani.

Malamalama ma le vevela o le ea

E pei lava o soo se mea e teu ai le fale, e faalagolago tele i le moli. O le mea lea, e sili ona lelei le totoina i luga o se pupuni e tilotilo i sisifo ma sasaʻe. E le fautuaina le tuu o laau i le itu i saute, lea o le a faʻaalia i le susulu o le la. O lenei mea o le a le manuia ai le fale. E le o se filifiliga lelei e tupu ae i luga i le itu i matu, talu ai ona o le le lava o le malamalama o le a le mafai ai ona fuga. E sili atu le mafanafana o Guzmania i le vevela o le 25 tikeri i le taumafanafana ma le 18 tikeri i le taumalulu.

E tatau foi tausisia le lelei o le faʻamafanafana, lea e tatau ona le itiiti ifo i le 85%. Tausiga lelei o le faʻatulagaga e aofia ai le faʻaauau pea o le fale. Ae peitai, o le mea lea e tatau ai ona mautinoa e le tupu ni mea, talu ai e mafai ona mafua ai le tuai o le fuga, faʻapea ai foi ma tulaga lelei mo le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi.

Faʻasa

Mo se fugalaau totō, faʻavaivai, lea e tatau ona faia i le faʻaaogaina o le mafanafana, puipuia o le vai, e taua tele. E tatau ona lafo saʻo i le pusa, lea o le a tumau ai i le taumafanafana. O le faʻaleleia o le taumalulu e eseese i lenei itu, talu ai e tatau ona pulea le tele o le vai e le o aʻafiaina e le laau, ma faʻauʻu pe a uma ona faʻamusu. Ina ia mafai ona tuʻuina atu le tele o le susu i le taumafanafana, e tatau ona faʻafeinu i aso uma, ma i le taumalulu, e faʻaitiitia le faʻafeinu i le 2 taimi i le vaiaso.

Aʻo le i tuʻuina se atigi fugalaau i totonu o se totoa, faaputuga iliili poʻo le galulea e tatau ona susu susu. I aso vevela, faʻafefe o le palapala atonu e manaʻomia. Ina ia faatumauina le maualuga o le maualuga o le susu, e tatau ona suʻe se laau i aso uma.

Fafagaina Guzmania

O le tausiga o aiga e le o se mea e faʻamalosia ai le faʻaofuina o luga. Ae ui i lea, e le tatau ona vavaeeseina atoa. E fautuaina e le au faifautua le faʻaopoopo o le faʻamalo mo lago i le palapala i masina uma i le taimi o le taumafanafana, faʻaopoopo le fofo sauniuni i fafo. O lenei mea o le a fesoasoani i le fausiaina o fugalaau muamua, ma faʻalauteleina ai foi le vaitau o le fugalaau o le toto.

O faʻamaʻi, faʻamaʻi ma auala e faʻafefe ai

O le tausiga lelei o le gusmania e manaʻomia ai le tausisia lelei o tulaga alualu i luma. A leai, atonu e mafai mafua ai foliga o nisi faamaʻi:

  • Fungal maʻi (paʻu paʻu, gutu pala, ma isi). O le mafuaʻaga o latou foliga mai e fesoʻotaʻi ma le faʻalauteleina o le toʻasama ma le malulu o le ea. O se auala aoga e faʻafefea ai ma i latou o le faʻaaogaina o le fungicide;
  • vailaau vaʻavave, fuainumera iniseti ma mealybugs. O tulaga lelei mo le faʻaalia o meaola faalafua o loʻo taʻua i luga e maualalo le vevela o le ea, sili atu le palapala o le palapala, ma le faʻaaogaina o eleele eleelea. I faailoga muamua o le i ai o meaola faalafua, e togafitia le togafitiga ma se iniseti.

Guzmania totoina i le fale

E mafai ona e maua ni togavao fou e faʻaaogaina i auala masani ma tamaiti, o le mea na tupu pe a mavae le maliu o le tina, faapea foi fatu.

Vaega o le toe gaosia e fanau

I le vaitau o le fuga o le fale autu, ua faia ai tamaiti. A latou oʻo atu i le maualuga o le 15 cm, latou te amata fevaevaeaʻi ma vaʻaia i totonu o koneteina taʻitasi. I le taimi nei, o le fale autu e matua maeʻa atoa, aʻo faia e tamaiti ni laʻau se fa, faʻapea foi ma se aʻa e lelei ona atinaʻe. E masani lava e lua i le fa masina mai le aliali mai o laʻau.

E fautuaina le fuafua o se faʻavasegaga o tamaiti o le taʻavale i le tautotogo. Muamua, e tatau ona e aveese laau mai le atigipusa, ia vavae ese le auala ma se naifi malosi, mulimuli ane e mafai ona e faʻaumatia le fale o le tina.

Faʻaleleia eleele mo gusmania

O le faʻaaogaina o faʻatauga o le totoina o mea totino e aofia ai le faʻaaogaina o le palapala o se mea talafeagai. E taua tele le i ai o se faʻavalea le fausaga. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona saunia mai vaega nei:

  • Atunuʻu;
  • Peat;
  • Sphagnum moss;
  • Lafu oneone.

Mo le vave aʻafia o auala, e mafai ona faʻaaogaina le eleele eleele nei:

  • Pepa lauʻeleʻele - 3 vaega;
  • Paʻu pine - 1 vaega;
  • Lafu oneone - 1 vaega.

I na tulaga pe a faigata ona sauni lau lava totoina o eleele, e mafai ona sui saunia le eleele mo ni orchid ma bromelia. O le totoina vave o tamaiti e fautuaina ina ia faʻatinoina i totonu o pusa laititi o le pito i lalo. Aʻo leʻi tuʻuina le eleele, e tumu le tane i le faʻavaivai. I le faagasologa o le gaosiga, e tatau ona e matuai faaeteete i aʻa laiti ona o o latou aʻa. Soo se mea lava e ono afaina ai e mafai ona oo atu ai i le oti o le laau.

A o iai tamaiti i totonu o le fagu, o loʻo ufiufiina i latou i palasitika. Ona latou siitia atu lea i totonu o se potu e manaʻomia ai le faatumauina o le vevela e le itiiti ifo i le 28 tikeri. I le noatia ma le fai fuafua i lenei tulaga, e vave ona ulu le fanau i le tuputupu ae, ma o le latou tausiga o le a tutusa ma tulaga o laau matutua. O fuga muamua e faatoa aliali mai pe a mavae le 3 tausaga. I le taimi lava lea e tasi, e mafai ona faatelevaveina lenei taimi pe afai e te le vavaeeseina tamaiti mai le tina, ae tuu ia latou tuputupu ae i totonu o le tane tuai. Ona amataina lea o le vaega o le fugalaau i le tausaga. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻapipiʻi ma le totoa le tina.

E faʻapefea ona tupu toto mai fatu?

E tusa lava pe leʻi luluina fatu e tatau ona gaosia. Ina ia faia lenei mea, ua tuʻuina i latou mo le faʻapalapalaina i se vaivaiga vaivai o le potassium. I le isi itu, ua totoina saʻo i le eleele, ua saunia i luga o le faavae o peat ma oneone, ua fuaina tutusa. O le saluina o fatu ma se vaega o le eleele mai lugā e le manaʻomia. Avanoa ma le faʻaleleia o eleele e ufiufi i tioata poʻo afifi palasitika. A maeʻa lena, ona latou siitia atu lea i se potu moe, pe a fai e tatau ai le faatumauina o le malulu o le ea i le 25 tikeri. A maeʻa pe a ma le tolu vaiaso, tupu aʻe le fatu germination. Pe a maeʻa le masina, o le a oʻo atu fua i se setete e lava ina ia maua i totonu o ipu taʻitasi e 7 cm le lautele.

Guzmania i totonu o le fugalaau fugafale

O lenei laau e mafai ona tupu i le tasi gafatia e totoina. mo ni nai tausaga. O le manaʻomia mo le faʻaaogaina o fugalaau e mafai ona tulai mai pe a maeʻa le faʻatau. I mea uma, o se tulafono, i totonu o faleoloa, e tuʻuina atu i luga o le felauaiga o eleele, lea o le a le mafai ai ona ola le laau nei. O le mea lea, vave, i le taimi lava e i ai i totonu o le fale, o le a ia manaomia se eleele fou nutimomoia, lea e sili atu ona gaogao.

Tuuina atu o lena mea totino o se fale vevela, e ono mafai e le au faifaatoaga ona ola feagai ma nisi o faigata i le taimi o lona fausiaina:

  • leai se fugalaau. O se tasi o mafuaʻaga mo lenei mea atonu o le le lava po o le tele o moli, faʻapea foʻi ma le le lava o le mana ma le maualalo o le manogi. O le mea lea, o le laasaga muamua lava o le fuafuaina poo le a le mafuaʻaga na mafua ai lenei tulaga. A maeʻa lenei mea, e faia fua e faʻaleleia ai le fugalaau. E mafai ona fesoasoani iʻau, peʻa i tafatafa o le laau ma ufiufi le fugalaau ile polyethylene. I ni nai aso, o le a amata le faagasologa o le gaosiga o le ethylene. O lenei kesi e matuā gaoioi lelei lava i luga o laau o le belia, lea e vave amata ona fuga vave vave. E ui i lea, e tatau ona mataʻituina pea le tulaga o le fua, aua e taua tele le puipuia o le pala ma le pulumu;
  • faʻamaina lau. O le tele o taimi, o lenei mafuaʻaga e mafua mai i le faʻavaivaia o vai i totonu o le pusa, lea e mafua mai i le pala o le aʻa. O lenei tulaga e mafai ona faʻamaonia e ala i le faʻaitiitia o le fuainumera o fesuiaiga. I nisi tulaga, o le gaioiga o nisi faʻamaʻi pipisi e mafai ona taʻitaʻia ai lenei;
  • faatelegese le tuputupu ae pe leai foi. O mafuaʻaga e ono mafua ai le maualalo o le eleele, leai o meaʻai ma faʻamalama.

O le eseʻesega o le vavalaʻau e taʻoto i le mea moni o lona aafiaga lelei e faʻalauteleina uma i tagata ma le atemosifia atoa i totonu o le fale. O le mea lea, o tagata o nonofo i totonu o se potu ma lenei fugalaau, vave ona aluese mai se tulaga atuatuvalemaua se malosi malosi. I totonu o ia fale, o se siosiomaga o le filemu, filemu ma le toafilemu e masani ona nofotupu. O le faʻatupulaia o le taʻavale e mafai ai e oe ona faʻalautele le malosi o le malosiaga i le nofoaga lata ane, ma fesoasoani foi e faʻaleleia le soifua lelei ma aumaia le fiafia i le fale.

I le vaomatua, o lenei fugalaau e masani ona fesootai ma le mana o alii. O le mea lea, e masani ona faʻaaogaina i totonu o le potumoe, lea e faʻaalia ai meatotino a le aphrodisiac natura.

Faaiuga

E le tele le tele o faifaatoaga i totonu o aiga e masani lelei i le faʻatulagaga. O lenei laau vevela e matua fiafia lava e tupu i luga o le tau. E mafai ona aʻafia ai e le gata fugalaau e eseese i se paʻu lanu eseese.

Guzmania e fiafia ona o lona tulaga tulaga ese e mafai ona aafia ai le soifua manuia o tagata oe vave vave ona faaleleia o latou lagona ma pasia ai foi se tulaga faanoanoa. Ma o le mea moni e faapea, o le natura masani o le laau o le a le mafai e vailaʻau ona taofia tagata fugalaau i lo tatou atunuu mai le fiafia i lenei laau. Na ia saunia faigofie faʻatupulaia tulafono i le fale, o le mea lea, faatasi ai ma lo latou tausia lelei, e oo lava i lenei laau tele e mafai ona lagona le masani i o tatou latitudes ma maua se aafiaga lelei i tagata.

Fugalaau Guzmania