O le togalaau

Vigna Caracalla

O se laʻau faʻapitoa e pei Vigna Caracalla (Vigna caracalla) e fesoʻotaʻi tonu ma le aiga legume (Fabaceae). Vigna (Vigna) ua faaliliuina e pei o vine, ma i le faaPotukale "caracol" o lona uiga o le pipili. O lenei laau e taua foi o Vigna Caracalla, vine pupuʻu, vine, vine fuga, ma e tele foi isi igoa faapena. O lenei laau matagofie e le masani. E fai siʻosiʻomaga ma umi lava (e oʻo i le 7 mita). Ma e iai foi se foliga e le masani ai o fugalaau, e foliga tutusa lava ma se selu po o se selu.

I le vaomatua, o lenei fugalaau e mafai ona maua i vaomatua o Central poʻo Amerika i Saute. I atunuu ei ai le mafanafana o le tau, o le faailoga caracalla ua tupu e pei o se faʻalelei. I se tau le lelei, o lenei laau toto, o le pi, ua tupu i tausaga taʻitasi ma e masani lava (pe afai e maua ai se mafanafana mafanafana i totonu).

O le tuputupu ae o sea laau e iloga i lona saoasaoa. O le mea lea, i le taimi o le taumafanafana, e mafai lava ona faʻamalosi faʻamalosi se faʻata poʻo se pa o le togalaau, aʻea luga. E le gaosia e Garter, e pei ona latou faʻalagolago i luga o siama. E tolu vaega o laupepa na tusi i luga o fautuaga, ma ua valiina i le lanumeamata lanumoana.

O lenei laau e matua lauiloa ona o ona laʻau e le masani ai. O a latou gaʻo felafolafoaʻi solo e feosofi solo i totonu o se uʻamea faʻamafanafana. E mafai ona latou lanu violisi i le lapisi, lanu piniki, lanu violē-paʻepaʻe, faʻapea foʻi ma le lanu samasama. I luga o le mea e tasi, e fuga mai fugalaau ma tumutumu atonu o iai. Ma i le sika cigna vigna, o fugalaau ei ai se manogi manaia. O lona vaitau e amata mai ia Iulai seia oʻo i le tautotogo.

Afai e te totoina se fugalaau i luga o le faapaologa, ona tatau loa lea ona e mafaufau i lena tulaga masani o le a ia manaomia e taʻe ai antennae ma upega. A maeʻa ona totogo lauulu i le umi ole a manaʻomia, tui i latou, lea e fesoasoani e faʻaleleia ai le fuga. E manaomia e le laau se lagolago e sili ona faatuatuaina, mo se faataitaiga, o se manoa po o se uamea faʻaoso. Pe a filifilia se nofoaga mo se caracalla vigna, e tatau ona e mafaufau e matua le manaʻomia lava ona faʻanofoina, talu ai e mafai ona faʻamaʻi aʻapa mama.

Tausia Tulaga

Malamalama

E alofa o ia i le malamalama, ma pe a le lava, e matua lautele lava ma fulafula le lelei.

Lulu

E mafai ona faʻafetaia le pa'ū o le vevela i le 3 tikeri. Afai e faʻamaʻa le laau, ona oti ai lea o le eletise, ae o le a amata ona tupu mai aʻa laiti mai le aʻa.

E faʻafefea vai

I le taumafanafana, e tatau ona faʻafeinu le vai tele, ae tatau ona aloese mai le vai. I le taumalulu, i le vevela o le vevela, o lona tuputupu ae e toetoe lava a taofi, o le mea lea, e manaʻomia ai le inu suavaia.

Laʻei pito sili

I le taimi o le tuputupu ae malosi o le laau ma le fugalaau, e manaʻomia e ia le ofutino pito i luga. E faʻaaogaina fuga i le eleele i le 2 pe 3 vaiaso. E faʻamalosia uma nei mea faʻamalosi ma mea faʻapitoa faʻamalosi. Ma o fuālaʻau faʻamafanafana e faʻaaogaina naʻo le amataga tonu o le vaitau o le tuputupu aʻe.

Laufanua ma le Laufanua

Talu ai o le tagata matutua caracalla vigna e matuā manaia lava i le tele, o le ipu e manaʻomia e filifilia volumetric. O le eleele e tatau ona faʻaleleia ma faʻamalosia i meaʻai.

Togi

I le taumalulu, o lenei laau e le manaia. E sili atu ona lelei le teuina i le tulaga o rhizomes i totonu o se atigipusa e tatau ona tuʻu i se nofoaga malulu. Ma faapena foi i foliga o tipi ua afua i le tautoulu. O le tuputupu ae o le fugalaau i lenei taimi e toetoe lava a taofi, o le mea lea, e naʻo le manaʻomia ona fesoasoani e ola seia oʻo i le tautotogo.

Faʻatauga auala

O le laau e mafai ona faʻaleleia e ala i tipi, fatu poʻo le taoto.

A o leʻi lūlūina, o loʻo totoina fatu i le vai mafanafana mo le 24 itula. Ona totoina lea, tanumia i le palapala ile 2 senitimita, ma tuu le pusa i se mea mafanafana ma lelei.

Aʻo leʻi oʻo mai le malulu, o le vavae ese mai le laau. Latou te manaʻomia ina ia totoina i ni ipu e leʻo tele. E masani lava ona tupu le gaioiga pe a maeʻa le 2 pe 3 vaiaso. I le taumalulu, e tupu le lelei, ma i le amataga o le tautotogo, o le a tuputupu ae le tuputupu ae.

Pests

E mafai e le apogaleveleve ona faʻaputu.