O le togalaau

Tatalo Laume, poʻo Thyme

Tatalo laume, poo laume (Thymus serpyllum) - o se fale e umi se taimi e nofo ai. O lau lau laau e tele, fetolofi, manifinifi, aʻa, lignify i le matua i le faavae ma faʻavae pe oso aʻe ai ni fugalaau fugalaau ma se maualuga o le 15-20 cm. O lau fugalaau e laiti, lanu piniki-lanu viole, e aoina i pito o paranesi i vavalalata matala. O le fua o se tamaʻi laʻitiiti, lauulu, lanu uliuli-enaena.

I Rusia, o le fetolofi o loume e masani ona taʻua o le vao o Bogorodskaya. O lenei mea e mafua mai i le aganuu i le aso o le Manatu o le Virgin e teuteuina ai ana atigipusa ma ni fusi o le mutia manogi.

Thyme e fetolofi, paepae. © KENPEI

Faʻamatalaga o le fetolofi o lou lau

I totonu o le vaomatua, o lenei laau o loʻo maua i Scandinavia, Ausetalia ma Europa Tutotonu, faapea foi i Asia, Aferika i Matu, Amerika i Matu. Tufatufaina i vaomatua, vaomatua-steppe ma steppe o vaega Europa o Rusia, Sisifo Siberia ma Transbaikalia, i le Caucasus ma Central Asia. O lau lau e ola i oneone papago, i luga o mauga, i tafatafa o vaovao, i vao vao paʻu. O lau Thy o loʻo galueaiina i Europa ma Amerika e avea o se vailaʻau togafitiga, teuteu ma le faʻamalosi. I Rusia, e seleseleina lau lau o loʻo felafoaʻi i le Stavropol, o le Krasnodar Territories ma le Rostov Region. Faʻamaumauga 6 ituaiga ituaiga o thyme.

Faʻaaoga mea totino o laume

O le kulupu lau laumele o loʻo i ai le 0.1-0.6% o le suauʻu taua, tannins ma vailaʻau oona, gutu, tar, flavonoids, organic, suauu meli. Ole suauu taua ole Thyme o se vai lanu mūmū poʻo le samasama ma se manogi manaia.

O loume e masani ona faʻaaogaina i vailaau, meaʻai ma mea manogi. O le togalaau o se togafitiga tuai tuai. Ole herb herb e faʻaaogaina i togafitiga faʻapitoa i foliga o se teuteuga ma se suavai e avea ma faʻamoemoe mo le catarrh o le maualuga o le respiratory tract, bronchitis, pneumonia, e avea o se pulu mo le radiculitis ma le neuritis, e fai ma tectogenic mo faʻamaʻi gynnecological. O fafo - mo vai mafanafana mama, pulou ma meaʻai.

O lou extract extracto o se vaega o le Pertussin, o le tale o le tale. O le fatu fou ma mamago o loo i ai pea le manogi manogi, vevela, vevela, vevela vevela. I le avea ai ma mea manogi i le kukaina, faʻaaoga pito i luga o tipu ma fugalaau. I nai tootoo, i le paʻu o le paʻu, e faʻaaogaina i fualaau faisua ma gaʻo aano o manu, ma i ni vailaʻau tele e faaopoopoina i le tele o iʻa. Pe a faʻamamāina se iʻa, e fautuaina e tatau ona faʻafefeteina i le falaoamata e faʻafefiloi ma lau paʻu. O loume e faʻaaogaina le lauti, saisi, ulaula paluga, falaoa, gaʻo meaʻai, faʻafefeteina i fulufulu, falala falai, fua falai, eggplant, mushrooms, faʻaaogaina i le gaosiga o marinades, sauces, cheeses home, made up and soaked.

Thyme o loʻo fetolofi, poʻo Thyme e fetolofi, poʻo Thyme ordinary (Latin Thymus serpyllum). © Summi

Thyme Growing

Tipiʻi laume - lē faʻafefeteina i eleele, laufanua malulu, taumalulu-malulu. I lalo ifo o lea mea e tatau ona aveeseina lelei e le la, tapunia mai matagi malulu o loʻo i ai laufanua lafulemu, lafoaʻi, le paleni o le malamalama po o le lautele o le lau, mama o vao.

O laume e faʻaleleia e fatu fetolofi ma o le vegetative e ala i le vaeluaina o vao. A lūlūina fatu i totonu o le eleele tapunia i le muamua po o le lua tausaga o Mati, o laau e foliga i luga o le 10-15 aso. I le masina o Me, e totoina lau laau i le eleele e tusa ai ma le polokalame o le 40 x 30 cm. A totoina i le eleele, e totoina fatu i le amataga o le tautotogo po o le taimi o le taumalulu, totoina i le loloto e le silia le 0.5 cm. i le 1 m2.

O le vaevaeina o lau vaomatua o loʻo faʻatinoina i le tautotogo, vavaeina i latou i ni taavaʻa eseese e iai aʻa. O vaega valavala ua totoina i le loloto o le 4-5 cm i le palapala malulu.

O lau mea taumafa e seleseleina ia Iulai-Aokuso, vavae ese vine mamago ma se naifi poo seleulu.

Thyme e fetolofi. © Jerzy Opiola

Thyme teuteu

O le patipati o laumei o se mea e maua mai i luga o le eleele, o loʻo faia ai ni kapeta eleelea, lea o le taimi o fugālaau e ufitia uma lava i le tele o le lilac-pink-infcrescences. Fugalaau e 2-2.5 masina. O pupuni o Thyme e ofoina atu se manogi sili.