Laʻau

Taka

O se vao masani e pei o taʻaloga (Tassa) e maua i le natura i le itu i sisifo o Aferika ma Asia i Saute. Mo le tuputupu ae ma le masani ai atinae o lenei laau e le manaʻomia ai ni tulaga faapitoa. E mafai ona ola uma i nofoaga matala, ma i le paolo (mo se faataitaiga: vaomatua, savannah, mafiafia). O lea fugalaau e maua i le talafatai ma luga o le mauga.

I totonu o le fola, o rhizomes fetolofi o loʻo faʻatusalia e se faʻalauteleina o le faʻaleleia o mea. E manaia nai lo lau lapopoa o loʻo i luga o petioles umi o loʻo i ai se lipine. O lenei laau e tele ma maualuga, e fuafua i ituaiga, e mafai ona oʻo i le 40-100 inisi. E i ai laau o lenei ituaiga, e oʻo atu i le 300 centimita le maualuga. I luga o le paina o weni laiti o loʻo i ai le pubescence, ae e faasolosolo lava ina mou ese atu aʻo fuga mai le fugalaau.

O lenei laau e tu i totonu o le malologa ma fugalaau e le masani ai, o loʻo i ai se lanu e le masani ai ma le fausaga. O faʻauga e alu i luga aʻe o le laʻau, i ona pito pito i luga o ni mea faʻapitoa, e aofia ai le 6-10 fugalaau. O nisi ituaiga o meaola ua i ai ni paleni uumi. A maeʻa ona tupu, o le takka e fua mai fua, e tuʻuina mai i le ituaiga o vine. I le takain takka, o le fetus ua tuʻuina mai i se pusa. O lea fugalaau e tele fatu mo le faʻalautele.

Aiga Tausi

Malamalama

O lenei laau e tupu lelei i nofoaga paolo. E tatau ona puipuia mai le la susulu. E fautuaina e tuʻu i luga o se faamalama o sasaʻe poʻo sisifo sisifo.

Tulaga o le vevela

Ona o le mea moni e faapea o lenei laau toto e faʻapitoa i le vevela, e tatau ai ona faʻamautinoaina se faiga talafeagai o le vevela. I le taumafanafana, o le vevela i totonu o le potu e tatau ona i le va o le 18 ma le 30 tikeri. Mai le amataga o le vaitau o le tautoulu, e tatau ona faasolosolo malie le faʻaitiitia o le vevela i le 20 tikeri ma taumafai e faatumauina i lena tulaga i le taimi o le taumalulu ma le tautotogo. O le potu e tu ai le meaʻai e le tatau ona sili atu nai lo le 18 tikeri. O le ea fou ei ai lona aafiaga aoga i lenei laau, peitaʻi, pe a faʻavevelaina le potu, aua neʻi galo e puipui mai le faʻataʻitaʻiga.

Totogi

O le fugalaau e manaʻomia ai le maualuga o le vevela o le ea, ae e tatau ona manatua i le mafaufau e aʻafia tele i le ea. O le laau e tatau ona faʻaleleia i taimi uma mai le sprayer, ma e tatau foi ona tuu i totonu o le potu ia tagata e faamamaina fale. E tatau ona tuʻu le fagu i luga o se fata lautele, lea e tatau ai muamua ona e sasaa atu le lapo po o le ogalaau ma sasaa sina vai laitiiti. O le isi taʻalo e fautuaina e faʻaopoopoina le 'taʻele vai' i le po. Ina ia faia lenei mea, tuu le fugalaau i totonu o se potu e tumu i le uila, i le po atoa.

E faʻafefea vai

I aso vevela vevela e manaʻomia ona e suʻe vai. E fautuaina ina ia faia loa loa pe a maeʻa le pito i luga o le meaʻai e mole sina mea itiiti. I le amataga o le taimi o le tautoulu, e tatau ona faʻaitiitia le faʻafeinu i le faʻalelei. I le taumalulu, e tatau ona faʻaleleia le fugalaau pe a maeʻa ona faʻapala le pito i le tolu o le maualuga o le fagu. Ia faʻamautinoa ma le faʻaeteete e leai se vaʻaia ma le suavai o le palapala. E fautuaina le vai takka i se vai malulu, puipuia lelei, lea e le tatau ona malulu.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O eleele lelei mo le totoina e tatau ona tatala ma i le taimi lava e tasi e lelei le vaalele. E le gata i lea, mo le totoina, e mafai lava ona faʻaaogaina se faʻafefeteina o le eleele e faʻatatau mo le togi. E mafai ona e faʻafefiloi lelei eleele i ou lava lima, aua o le mea lea e tatau ai le faʻafefiloi o le sodoma ma lau laʻau palapala, faʻapea foi le oneone ma le peat, lea e tatau ona faia i le ratio 1: 2: 1: 2.

Laʻei pito sili

O luga o laei e tatau ona faia mai le amataga o le tautotogo i le ogatotonu o le vaitaimi o le tautoulu. Faʻamuʻu le eleele i taimi uma 2 taimi i le masina. E le mafai ona e faʻaaogaina le vaomatua i le taumalulu. Mo le fafagaina, e fautuaina e faʻaaoga fugalaau fugalaau masani, ae e tatau ona e ave le ½ vaega o le fualaau, lea e fautuaina ile pusa.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O se gaioiga o sea ituaiga laau e na o le faʻalavelave faʻafuaseʻi e faia. E fautuaina le faia o sea faiga i le tautotogo, pe a malosi malosi aʻa ina ua mavae le taumalulu. O se ipu fou e tatau ona sili atu nai lo le muamua. A le o lea, o le avanoa o se vanu o se laau e maualuga. A o le totoina i le pito i lalo o le ulo, e tatau lava ona e faia se alavai.

Faʻatauga auala

O lenei laau ua faʻalauteleina, e fai ma tulafono, e ala i fatu, faʻapea foʻi ma vaevaega o le rhizome.

A o lei amata ona vaevae le rhizome, e tatau ona vavae ese ma le faaeteete le vaega o le laau lea e alu ae i luga o le palapala. Ona tatau ai lea ona vaevae le rhizome i ni vaega, faʻaaogaina se naifi malosi mo lenei mea. O nofoaga e tipi e tatau ona togafitia i le malala manaia, ona tuu ai lea o vaega e 24 i fafo mo le faamamaina. O poloka mo le totoina e tatau ona filifilia e fetaui ma le tele o le delenok, ma e manaʻomia ona faatumulia i eleele mama.

A o leʻi alu i le totoina saʻo, e tatau ona saunia fatu. I totonu o le vai mafanafana (pe a ma le 50 tikeri) e tatau ona e tuu fatu ma tuu i ai iina mo se aso. Mo le lūlūina, e faʻaaogaina ai se mea e faʻamalolo, ma o fatu e tanumia i le 1 centimita. Ina ia tausia le maualuga o le maualuga o le susu, e tatau ona ufiufi le fagu i se ata tifaga po o se ipu malamalama i luga. Ina ia mafai ona vave oso mai le vave, e tatau ona faatumauina le vevela o le masini i se tulaga o le itiiti ifo i le 30 tikeri. I le avea ai o se tulafono, o mea ola e ola pe a uma le 1-9 masina talu ona toto.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le tele lava o taimi, o le apogaleveleve mite e nofo i luga o le laau. Afai e maua lea ituaiga o manufeʻai, e fautuaina e togafitia le mina ma se sui o le acaricidal. Afai e te fausiaina le fugalaau tele tele, ona ono tupu ai lea i luga.

Toe iloiloga ata

O ituaiga autu

Leontolepterous Tacca (Tacca leontopetaloides)

O le mea sili lea ona maualuga o mea uma e iloa. O lenei laau e mafai ona ausia se maualuga e 300 centimita. E i ai ona laʻau lapopoa lapotopoto, e mafai ona oʻo atu i le 60 inisi le lautele, ma e iai foi le umi o le tusa ma le 70 simita. Vaimama-fugalaau lanumeamata e lalafi i lalo o ni pea lapopoa lanu meamata lanu meamata. O le umi umi o lima, e mafai ona oʻo i le 60 inisi le umi. A maeʻa ona fufulu, o fua e fua i fua o vine.

Laʻau paʻu poʻo White Bat (Tacca integrifolia)

O le mea na fanau mai ai lenei laau faʻamalosi o Initia. O lenei vaaiga e ese mai le vaega o totoe i ona laupepa lapoa ma se foliga felanulanuaʻi. I le lautele, e mafai ona oʻo i le 35 inisi le umi, ma le umi - 70 centimita. O fugalaau e ufiufi i se pea paʻepaʻe e luasefulu senetimita. O fugalaau lava latou e mafai ona valiina i le uliuli, uliuli po o le violē. O faʻamaoni i totonu o lenei laau e matua manifinifi, faʻalanoa ma e mafai ona oʻo i le 60 inisi le umi. O fualaau aina e fuaina mai i fua o vine.

Tacca Chantrier poʻo Black Bat (Tacca chantrieri)

O lenei laau vevela faʻavaomalo e vavalalata vavalalata ma le lautusi atoa. Ae ui i lea, latou te iloa manino eseesega. I le maualuga, o fugalaau faapena e mafai ona oʻo i le 90-120 senitimita. O lapisi lapoa lautele i le pito i lalo e gaugau. I luga o sea laau, e oo atu i le 20 fugalaau atonu e foliga mai, valiina i se lanu enaena lanu enaena-ulaula. I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻataʻatia i latou e paʻu o lanu lanu, lea e talitutusa ma apaau o se peʻa poʻo se pepe.