O le togalaau

Vodyanik poʻo Voronik poʻo Shiksha Faʻatoʻa ma tausi lelei i le lauʻeleʻele Faʻapupulaina mai fatu ma taoto

Vodyanika povi poʻo Voronik poʻo Shiksha faʻatoʻaga ma tausia i le ata o le avanoa

Vodyanik poʻo Voronik poʻo Shiksha faʻamatalaga puupuu

Crowberry poʻo Shiksha poʻo Voronik (Empetrum) o se laufanua laʻau faʻafefe o le aiga o Heather. O laʻau e momoe, o le umi e mai le 20 cm i le 1 m. O lo oi ai la latou lanu uliuli enaena, ua ufitia i laulaau, lala malosi, o aʻa faaopoopo. O lenei mea e fesoasoani i le tuputupu ae malosi. I le natura natura, e mafai ona e maua le tele o vaomatua o le suavai (Shikshovniki, Voronichniki). O fualaau e tumu i lanu papaʻe poʻo le lanu moli.

E tanu fatuʻau i totonu o se aluga ulu. O lau e talitutusa ma nila: vaapiapi, puupuu (3-10 mm le umi), o latou pito e punou i lalo ma toetoe a tapunia. O foliga mai o le vai e pei o se Kerisimasi.

Totoga e mafai ona faʻasalalau pe faʻapitoa. I se tau le lelei, e tupu mai lau vaitau ia Aperila-Me, i matu - ia Me-Iuni. O fugalaau laiti lanu piniki, lanu mumu po o le lanu uliuli o loo i ai i totonu o paʻu o laulaau pe tasi. Paʻuina e iniseti.

Shiksha i le ata tundra

O le fua o se lanu lapotopoto po o le mumu lanu, uliuli poʻo le lanu-gutu. O le maualuga e tusa ma le 5 mm. O le pele e faigata; i totonu o le fatu o fatu faigata ma le lanu violē. O pipi e tausia i luga o le vao seia oʻo i le tautotogo. E suamalie.

O fea e tupu ai le shiksha?

I le natura masani, o le manogi ua salalau solo i le itu i matu o le Itulagi ma i Amerika i Saute. O nofoaga masani o le tuputupu aʻe o sphagnum bogs, tundra rocky, forest coniferous; e maua i oneone lafoaʻi, i luga o mauga o alpine ma subalpine zones.

Faʻaaogaina o mea totino o le falesaito laau poʻo le shiksha poʻo le kulupu

Vodyanik taumafa pe leai?

E le gata o le a mafai, ae e lelei foi! O fua e sua i le fou, ae faʻasusuina lo latou galala lelei. Latou te tamaoaiga i elemene aoga (flavonoids, saponins, resins, suauu taua, coumarin, acetic and benzoic acid, vitamini C, manganese, carotene, sugar), e aofia ai le 5% tannins. E mafai ona teuina e aunoa ma se togafitiga i totonu o se koneteina tioata faʻamaufaʻailoga.

  • Mai vine fai jam, marmalade, jam, faia le uaina. E 'aina i latou i susu susu, o loʻo faʻapipiʻiina lelei foi ma iʻa ma aano o manufasi.
  • Ona o le i ai o le pigmenti anthocyanin, o le shiksha o vine o loʻo faʻaaogaina e avea o se vali.
  • O le sua sua suamalie e togafitia ai gaʻo fatugaʻo ma le ate.
  • O teuteuga, faʻaleagaina mai vine ma laulaʻau e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi gasegase, faʻafitauli o le tino, ulu o le tino, ma le gaioiga.
  • O le Shiksha e togafitia ai faʻamaʻi faʻaleagaina, o le epilepsy, ma le toe faʻataʻiina o le tino (o togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi).

Fuafuaga o fanua

E faʻafefea faʻafefeteina le fuʻa o le manogi o shiksha o le fugalaau

E totoina vao vao i luga o mauga mauga; latou te foliga matagofie i togalaau papa. O lapisi fugalaau e fai ai se kapeta faifai pea, e taofia ai le tuputupu ae o vao - o se mea matagofie lenei e maua mai i le maualuga o meaʻai i soo se vaitau.

Faʻaauau le paleni o le vai e ala i le taoto

Shiksha e faʻasalalau e fatu ma le taoto.

  • O le auala pito sili ona faigofie e faʻapipiʻi atu ai i le manogi e ala i le taoto.
  • I le amataga o le tautotogo, pe a tumu le palapala i le susu, punou le itu i tafatafa tafatafa ma tafatafa, o le pale e tatau ona tumau i luga ae o le palapala.
  • Mo le manuia o aʻafiaga e tatau ai ona faʻafeinu vai masani.
  • I le tautoulu, o le a saunia le fana mo le vavae ese mai le tina. Fufulu ma totoina i se nofoaga tumau.
  • E mafai ona tolopoina le faʻatulagaina o mea faʻapipiʻi seia oʻo i le tautotogo.

E faʻapefea ona tupu se kulupu poʻo se kulupu poʻo se shiksha mai fatu

Fatu o crowberry shikshi crowberry photo

I le toe gaosia o fatu, e leai ni faigata - o fatu e tupu lelei, ma o se fiafiaga le faamemelo i fualaau.

O le a le taimi e totō ai se kulupu ma fatu i le eleele?

E mafai ona e lūlū fatu vave i totonu o le eleele i le amataga o le tautotogo i lalo o se ata tifaga, ae i lenei tulaga, o le tausiga atili o le totogo e faigata. O lenei metotia e seasea faaaogaina.

O afea e totō ai fatugala mo fatu laau?

Ina ia maua ni popo mo le tautotogo, ia totōina fatu mo fatu i le fale. Sili atu ona lelei le amata totoina o ugo i le tautoulu, ae le sili atu nai lo Fepuari-Mati.

  • Saunia ni ipu eseese ma se voluma e le itiiti ifo i le 0.5 l, fai ni alavai, tuʻu se alavai faʻavaivai o le oneone ma faʻatumu ipu i le lalolagi atoa mo tipu, e mafai ona e faʻafefiloi i le afa ma peat.
  • Toto fatu fatu tasi i le taimi, 1 cm le loloto.
  • Faʻalu le palapala, ufiufi mea totō ma faʻamalo ata.
  • Germinate fatu i le vevela o le 16-18 ° C, aua le faatagaina le fufuluina o fua. O le laau e sau mai le tundra, lea e le vevela.
  • A oʻo mai pulu, aveese le ata, tuu le laau i luga o le mata malulu poʻo se vaʻa matala, pe a le faʻaitiitia le paʻu i lalo ifo o le 10 ° C.
  • Faʻaauau pea le mataʻituina aʻo tausisia pea le suauu mama.
  • Ave laau i luga o le auala poʻo le faletalimalo, i le taimi lava e tasi e faʻamalosia ai i latou ma maua ai le malulu talafeagai (vevela ole ea ole sili atu i luga ole 10 ° C).

O le totoina o laau, e totoina ai le suavai i le eleele i le taimi lava e tafe ai le kiona i le po.

Atinaina o fale tafaʻi ma tausiga

Filifiliga nofoa

Ina ia ola i luga o le suavai, e manaomia se vaega manaia. O le palapala e tatau ona malulu, e tusa lava po o le a le tali.

E faʻapefea ona totoina fatu laau i le eleele

Fai ni totō toto mo le shiksha 40 cm le loloto O le a totogo vave le laau ma vave pe afai e tumu le faatoaga i se paluga o le eleele eleʻele, peʻa ma oneone i tutusa tutusa. I le pito i lalo, tuu se alavai e tusa ma le 10 cm le mafiafia, e aofia ai le oneone oneone. Pe a totoina le ū o le fatu, faʻalauteleina e le sili atu i le 2 cm. Tausia le mamao o le 30-50 cm i le va o togalaau. Laʻau faʻapitoa Mulch ma se fasi paʻu 5-6 cm mafiafia.

E faʻafefea ona faʻaleleia se kulupu

I le lumanaʻi, faʻavaveina le vao i na o le ogaoga o lāmala, ae i le faʻalelei. Leai se mea e tatau ona fai ai puddles. I totonu o le siosiomaga masani, o le shiksha e sili atu lona tuputupu aʻe i peat bogs e le ona e manaʻomia ai le tele o le susu - e le mafai ai ona taofiofia tauvaga i isi nofoaga.

Totoina

O le veleina e manaʻomia na o tausaga muamua o le olaga. O laau faʻamalosi ua mafai ona faʻalavelaveina le tuputupu ae o vao i latou lava. Mai lea taimi i lea taimi, o nisi vao e mafai ona latou uia auala, ae o le a faigofie ona aveese.

Laʻei pito sili, teuteu ma le taumalulu

  • E manaʻomia lou fafaga 1 taimi i le vaitau. Pipette 50 g nitroammofoski i le 1 mita.
  • O Shiksha o le taumalulu-faigata. Manuia manuia i nofoaga tatala i lalo ifo o le kiona, e aunoa ma le manaʻomia o se malutaga faaopoopo.
  • Trimming e le aoga: aveese vai mamago.

Ituaiga o tagata faigaluega vai ma ata ma faʻamatalaga

E leai se tasi auala e faʻavasega ai le ituaiga.

E tusa ai ma se tasi o faʻamatalaga, e aofia ai se tasi ituaiga ituaiga o Vodyanik po o le aronia (Empetrum nigrum). E lua ituaiga: Asia (Empetrum nigrum var. Asiaticum) ma le Iapani (Empetrum nigrum var. Japonicum).

Isi auala e iloagofie ai ituaiga meaola eseese.

Bony ewater Empetrum hermaphroditum po o le fanua a le malo. Hermaphroditum

Bony ewater Empetrum hermaphroditum po o le fanua a le malo. Hermaphroditum ata

O lanu lanu meamata ma lanu uliuli.

Vodyanka lanu mumu po o le lanu mūmū O le mūmū o le eleele, Atemeta atropurpureum

Vodyanik lanu mumu po o le mumu-fuga O le kesi o le eleele, Atetrum atropurpureum photo

O le lanu o vine e tele lava i le mumu, o nisi taimi o fua e lanu uliuli.

Vodyanik black Empetrum nigrum

Vodyanik black Black City photo

Laʻau mūmū, lau lanu samasama, lanu uliuli.

Mea teuteu o kulupu ma ata ma igoa:

Vodyanika black Bernstein Empetrum nigrum Bernstein ata

Bernstein - alu i se togi samasama.

Vodyanika black grade Irish Empetrum male 'Irland' ata

Irland - o loʻo i ai se ufiufi tele o lauʻau, lala fetolofi.

Vashanika black sheksha ituaiga Lucia Empetrum nigrum 'Lucia' ata

Lucia - lanu samasama.

Vodyanika black Smaragd Empetrum nigrum 'Smaragd' ata

Smaragd - laʻau e manaia, lanu uliuli.

Vodyanik black Citronella Empetrum nigrum 'Zitronella' ata

Zitronella - iloga mo lau lanu samasama, o le tapuni e matua mafiafia. Laʻau pa'ō.