Laʻau

Mammillaria

O le toʻatele o tagata e fiafia ile fale e tosina mai i le cacti. E nofoia e tagata faʻailoga mea mamalu i totonu o lo latou aiga tele. Cacti e le faʻamaonia. E seasea ona lelei i latou i lo latou fuga, ae a latou fuga - e le mafai ona vaʻai ese lenei mata.

Mo le taimi muamua o lenei laau na faamatalaina i tusitusiga i le ogatotonu o le 18 seneturi. I le lumanaʻi, ina ua lauiloa mammillaria, na amata ona fiafia i ai faʻatoʻaga faʻapitoa ma latou atinaʻe ituaiga fou.

O Mammillaria e masani lava ona maua i luga o tauʻavega mataga, ae e lagona le lelei i atunuu eseese - i Mekisiko, West Indies, Colombia, Kuatemala, ma Amerika.

I foliga vaaia, o lenei ituaiga o cactus e mafai ona lapotopoto, foliga faʻapipiʻi, faʻaauau ma lautele. Nai lo le masani ai o le maunu uumi, o nei laau totino ei ai o latou lava uiga faapitoa - tubercles. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, o le cactus o loʻo tumau pea le susu mo se taimi umi ma toe faʻafoʻi ai ave o le la i taimi saʻo. O le isi eseesega taua mai isi laau totō o aʻa mafiafia.

O le Mammillaria e foliga mai e lua ona vaega: o se tasi oi latou o le falemaʻi, ma le lona lua e aofia ai vao tuitui. I le vaega muamua e seasea ona tupu, ae matagofie fugalaau lanu mumu, lanu paʻepaʻe po o samasama. Fugalaau o foliga eseese e masani lava laiti (e le silia le 7 millimita). I le faaiuga o le fuga, o le cacti o fualaau aina ma fatu.

O lenei ituaiga cactus e tosina mai ai ona uiga:

  • E faigofie ona tausia o ia.
  • E lua ituaiga o vili.
  • E tele ituaiga o meaʻai.
  • O le fugalaau e tosina atu i lona lanu ma fugalaau eseese.

Mamanu eseese o mammillaria

Mammillaria Baum - O lenei ituaiga o cactus e iloga i se foliga lapotopoto, moli malamalama ma fugalaau lanu samasama matagofie.

Mammillaria Blossfeld - ei ai se fatu o se lio lapotopoto, isola mai fafo, fatu e lua (tone-pink).

Mammillaria Carmen - o le cactus ma le laʻau ma le lanu o le kulimi. O fugalaau lanu laiti laititi e maua ai le laau o se mamalu.

Mammillaria Wild - o le laau o loʻo ufiufiina i laulaau o se mea auro, e fuga mai i fuga samasama samasama.

Mammillaria Bokasana - o le cactus o lona foliga lautele, eseese fugalaau paepae ma fualaau piniki.

Mammillaria Parkinson - o lenei ituaiga o cactus ei ai le uumi uumi i le foliga o se polo, lanumeamata, ae o se lanu vaivai; matagofie fugalaau lanu samasama ma se 'ie e ufiufi i moli uila.

Mammillaria Zeilman - o le cactus e iloga i fuga lanu piniki ma le lanu violisa ua faʻatulagaina i se liʻo.

Toeitiiti o ituaiga uma o mammillaria e lautele ma laʻititi i le telē. O nisi o cacti ei ai fugalaau e na o le tasi le lanu, ma o nisi e lua (o le lanu lona lua o loʻo i ai i se foliga o se tamai taʻaiti). O nei laau eseese e ese le eseese mai le tasi ma le isi - le lanu o le aʻa ma vao tuitui. O se faailoga taatele o se uiga, i totonu o ia mea o loo i ai le tele o faailo.

Mammillaria - fale e ola ma tausi

Nofoaga ma moli

Cactus o se laau telefoni, ae o le umi o le aafia i le susulu o le la e mafai ona afaina ai. Sili atu pe a fai e iai se mea itiiti. I le tau mafanafana, o se nofoaga manaia e mafai ona avea ma faletalimalo masani.

I totonu, e tatau ona e filifilia se faamalama e faasaga i le itu i sasaʻe poʻo sisifo. I luga o sea windowsill o le a lava le malamalama mo le laau ma le itiiti ifo o le lamatia mai ave o le la.

Lulu

Mo lenei fale o loʻo i totonu, e tatau ona faia ni tulaga lelei o le vevela mo le faʻagasolo o le faʻalavelave. I le taumafanafana, o le a totogo mammillaria i le vevela o le 20 i le 23 tikeri. I le taumalulu - e le tatau ona sili atu nai lo le 12 tikeri o le vevela. I ia ituaiga vevela, o le a lagona e le cactus le mafanafana ma o le a fiafia i fugalaau ese.

Faʻasaʻo Tulafono

O le Mammillaria o se laau e manaʻomia ai le itiiti o le susu. I le taumalulu, e mafai ona tuua le cactus e aunoa ma le fafaga mo se taimi umi. E oo lava i le tasi vai inu i le masina o le a lava. I le taumalulu, e amataina e le laau se vaitau malolo. I lenei taimi, e sili atu le lelei e aua nei faalavelave ia te ia. E oo lava i le toe siitia o le cactus i se isi nofoaga i le taumalulu e le fautuaina.

E le lelei le tali a Mammillaria i le faʻaleleia o le eleele. I le taumafanafana, e tatau ona fafaga le laau i le 3-4 taimi i le masina. I le autumn, o le faʻainuina e faʻaititia i le 2 taimi i le masina.

E ui lava o lenei ituaiga o cactus o le lauʻeleʻele toleni, e fiafia tele i le faʻaleleia, aemaise lava i le vevela vevela.

Le palapala

A aunoa ma ni faʻafitauli i aso nei, e mafai ona e faʻatau se paluga eleele mo cacti. Mo le kukaina tutoʻatasi, o le ae manaʻomia ni vaega: tolu ituaiga o fanua (peʻa, turf ma laʻau i le tasi itu), faʻapea foi le oneone ma le piliki piliki (e afa ma le afa).

Fertilizers ma faʻamaʻi

Mai le ogatotonu o le tautotogo i le ogatotonu o le autumn, e tatau ona fafaga le mammillaria. I le taumalulu, o nei taualumaga e le o faatinoina. Fertilizers e faʻaaoga i le masina. O lenei mea e fesoasoani i le alualu i luma ma le alualu i luma o le laau.

Suiga

O cacti matutua e totoina i le tolu tausaga, ma e mafai ona totō laau laiti i tausaga taʻitasi. O fugalaau fugalaau e le tatau ona loloto, ae lautele, aua o lenei ituaiga cactus e tele ni itu laau. O le laasaga muamua i totonu o le potite cactus e tatau ona avea ma alavai, ona sosoo ai lea ma le paluga oneone mo le cacti. O le eleele e tatau ona pasi lelei ma lelei le vai. E sili atu ona lelei le togafitia o le gaosiga i le amataga o le tautotogo.

Totoina o meaola

O le Mammillaria e faʻalauteleina i ni auala se lua: e ala ile fatu ma aʻafia lanu.

Faʻapenaina i ituʻau

O fuālaʻau faʻapitoa poʻo tamaiti e vavae ese ma le faaeteete mai le adult cactus, ina ia le faʻaleaga. A o le totoina i se isi fugalaau fugalaau, e tatau ona faʻamagoina ia fana taʻitasi mo ni nai aso. O tamaiti e sili ona totoina i totonu o ni koneteina laiti.

O eleele faʻapitoa mo lenei ituaiga o laau o loʻo faʻafefiloi i vaega tutusa ma le oneone tele ma oneone cactus o loʻo totoina i luga. Mai i luga e tatau ona nutimomoia i se fasi manifinifi o le oneone, faʻafeinu lelei ma tuu i se mafanafana (tusa ma le 20 tikeri le maualuga) nofoaga e aunoa ma le susulu o le la.

A oʻo mai pulapula, o pusa fugalaau e toe faʻaleleia i se isi, sili atu le malamalama.

Fanauina o fatu

O le toe gaosia e tamaiti e sili atu ona faigofie ma aoga, ae o tagata fugalaau fugalaau e fautuaina le totoina o le cacti e ala i fatu ina ia faasaoina ai le laau.

Faigata i le tuputupu ae o mammillaria