Berries

Faʻasologa o togafitiga i le mauga eleʻele i le toe gaosia o eleele

O le mauga o ash o se laau, e le masani ona maua ai se laau, aiga Rosaceae, e lauiloa uma lava. Talu mai aso anamua, o lenei laau e faatusa i le malosi, fiafia ma le tamaoaiga i le aiga ma ua manatu o se talisman. E leai se mafuaʻaga, i nuʻu uma lava, o aiga uma lava, e lata ane i le fale sa i ai se pusi mauga, faatasi ai ma ona fualaʻau. Talu mai lena taimi, ua tele suiga, mo se faataitaiga, ituaiga fou ua aliali mai.

E i ai le tele o ituaiga meaola ma ituaiga o laau. O le toʻatele o loʻo mafaufau pea i le mauga o le mauga, mafau- fau i gutu tetele ma lanu lanumumu lanumeamata e maua ai le tofo. O nisi o sui o ituaiga o ituaiga e moni lava, ae i le tele o tausaga o filifiliga filifiliga, na maua ai le tele o hybrids i fua suamalie ma lanu eseese: lanu paepae, samasama, lanu piniki, kulimi, moli, mumu, paʻu ma e tusa lava pe uliuli.

Faʻafetai i le galuega tele na faia e le au faifaʻatasi e sopoia ai fualaau aina ma paluga o mauga, o ituaiga eseese eseese ma le tele o tofo ma isi uiga na fanau mai. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, na sopoia atu le pefu o le mauga i se pi, medlar, apple and chokeberry.

Ituaiga ma ituaiga o fusi mauga

Mountain ash masani - E manatu o se foliga teuteu, e pei o lau lanu mumu ma fua e fiafia i mata i le gasologa o le tausaga. O lenei ituaiga o tufatufaina atu toetoe o Rusia. O lenei laau e masani ona faʻaaogaina e fai ma teuga mo faleoloa, paka ma isi mea.

Mountain ash Nevezhinskaya - o le ituaiga sili ona lauiloa. O se laau e iai fua suamalie i luga. O lona igoa mai le faʻamaumauga muamua (na maua muamua i tafatafa o le nuʻu o Nevezhino). Sui o lenei meaola e aofia ai:

  • Red - ei ai fua suamalie,
  • Yellow - fualaau fou
  • "Cubic" - fualaau suamalie ma suamalie.

Rowan Titan - o le ituaiga o meaʻai na gaosia e avea o se taunuuga o le tuʻufaʻatasia o le apu mumu ma le paʻu. O le iʻuga, e iai la matou 'olo malosi i lau laʻau. O vine e suamalie ma suamalie i le tofo, e matua suamalie i le tino samasama, ma o le paʻu e piniki. O fua e faʻaumatia ma fou ma gaosia.

Mountain ash Liqueur - O le kulupu e maua mai i le kesi ma le mauga. Se eseesega eseese. O fua e lanumoana, lanu ma lapoa.

Mountain Pamegranate - O se paʻu o pusi mauga faatasi ai ma se hawthorn toto. O vine e lapopoʻa, mafiafia le mumu. E talafeagai mo le toe gaosia. Ma o le tasi laau e mafai ona e aoina mai i le 60 kilokalama o vine.

Mountain Dessert - O se laau e lua mita le maualuga ma fualaau suamalie. O loʻo i ai se toe faʻasologa o taimi e teuina ai fualaau aina i luga o se laau e le faatagaina, a maeʻa ona matua, e vave ona seleseleina le seleselega, ona o le vave vave ona le toe maua ai a latou polokalama. O fua e laʻitiiti lava, suamalie ma le manogi. Faʻaaogaina e fai ai tusitusi.

Mountain ash Burka - o le ituaiga e maua mai e ala i le sopoia o uʻu mauga ma chokeberry (alpine). O se laau faʻamaonia, paʻu. O le seleselega e talafeagai mo ituaiga ituaiga o gaosi.

Mountain ash Scarlet tetele - sopo mauga (Moravian) sopoia ma se pi. O fua e mauʻoa i vitamini C. O loʻo faʻamatalaina i se seleselega tele.

Mountain ash Finnish - o lenei vailaʻau e iai ni mea e talitutusa ma ashie masani masani, ae o fua e maua ai le lanu o le fugalaau, ma ao latou vevela, o le a manino le sua. I le faaopoopo atu i ai, e leai se faanatinati ma le tiga.

Mountain ash Chokeberry

O se laau totogo e tusa ma le tolu mita le maualuga, ma le lautele o le pale. O lenei ituaiga e iai lona igoa lona lua - chokeberry aronia. E pei ona taʻu mai i le igoa, e pulapula lanu fua. I le tausiga e le lelei tele ma e tele mea aoga aoga. O fua o le chokeberry chokeberry e lelei ona puipuia i le vevela i le itulagi o zero tikeri i le taumalulu.

Chokeberry totoina ma tausi

O le taimi sili mo le totoina o le autumn. Ae mo le nofoaga, o eleele papago, eleele susu ma nofoaga e latalata ane i le vaituloto e le talafeagai.

E le fautuaina le totoina o pusi mauga i nofoaga le lelei (i le paolo o fale poʻo isi laau), talu ona faʻaititia le numera o tusi lauiloa o fugalaau.

Pe a faʻaaoga le faatauina o laau, e tatau ona tuʻuina atu i le lua-tausaga le faʻataʻitaʻiga o loʻo i totonu o pusa faapitoa. Pe a felauaiga ia ituaiga laau, e tatau ona puipui aʻa mai le maalili po o le mago. Mo lenei mea, o le totoga o mea e maua ai aʻa o loʻo afifi i ie. E mafai ona totoina vao vao Rowan i laina, i ni vaega pe na o ia.

Mo le totoina o lua, pe afai o le eleele i luga o le laupega e fua tele, ua lava lava e eli ai lua le tele o se eleʻele eleʻele i luga o se fatu laau. I eleele le lelei, latou te ese ai: ia eli se lua 40 cm le loloto, 50 cm le lautele, ma muamua ona faatumuina i le paluga o humus, compost ma eleele lafulemu, faatasi ai ma le faaopoopo o masima masima ma superphosphates.

I le totoina o le aronia, o loo i ai se tasi o mea iloga mai isi togalaau aina. O le mea moni o le totoina o fatu laau e tatau ona tanumia nai senitimita le loloto (3-8 cm) nai lo le latou tuputupu ae i le vasega pepe. A maeʻa ona totōina, o le vao e matua maluluina ma mulimulitaʻi i mea faʻalautele.

I nai tausaga muamua talu ona totoina, e tatau ona mataʻituina le tulaga o le palapala o loo siomia ai le mauga o le mauga o le mauga. O lona uiga o le faʻaaogaina masani o otaota ma le palapala. Naʻo le loloto o le veleina e le tatau ona sili atu nai lo le 10-15 cm. E mafua mai i le mea moni o loʻo aʻafia le aʻa i le pito i luga. O le mea lea, e tatau ona galue ma le faʻaeteete tele. Ae mo le fuainumera o na vao, lelei - tolu, fa mo le taumafanafana atoa.

Faitau foi le totoina o fualaau aina ma tausi ile eleele, nofoaga aoga ma kuka ai kuka. Fautuaga mo le tausiga ma le tausiga, ma le tele o isi, o le a maua i lenei tusiga.

Faʻasalaga mauga

E pei o le tele o laau ma laau afu o isi ituaiga ma ituaiga, e fiafia tele chokeberry i le susu. O le mea lea, aemaise lava aso vevela ma le vevela, e sili atu nai lo le tele o le suāsusu. A leai: o le fua o le seleselega e faaitiitia, ma o fua latou te mauaina se tofo oona.

Lena Rowan

Fertilizers - atonu o le vaega pito sili lea ona taua, e mautinoa ai se seleselega taʻitasi faaletausaga, lea e mafai pe afai o le tuputupu ae o le paina laiti i le aofaiga o le 20-30 cm, ma le laʻau aina. Mo lenei mea, e tatau i le mauga ona talia uma mea e tatau ai mai le eleele.

A o maua le malosi o le laau talavou (e le o fua mai - e oo i le tolu tausaga), e aoga le fafagaina o le ammonium nitrate (15-20 g i le 1 m2 faataamilo i se laau / vao).

Pe a malosi le laau ma amata ona fua mai, e tatau ona faʻaauau e pei ona taua i lalo: i le tautoulu, faʻaaoga fualaʻau ma faʻamaʻi faʻamalolo i le aofaiga tutusa e pei o isi. Latou te fesoasoani i le faateleina o le malosi o le kiona, faʻapea foi ma le faʻapipiʻiina o fua o fua o le lumanaʻi, mo le seleselega o le tausaga a sau.

Aʻo leʻi oʻo i le vaʻaiga, e faʻaaogaina le faʻamalositisi (20-30 g i le vaomatua / laau), aʻo ovaries e foliga mai - humus (1-1.5 kilokalama mo laau taʻitasi / laau).

Laʻau teuteu

Afai o le faʻamoemoega o le totoina o le eleele i luga o le saite o le maua lea o se fua tele, ona galo ai lea o le teuteuga taimi e mafai ona paʻu i le faʻaitiitia o le gaosiga. O le mea moni e faapea, o le efuefu o le mauga e le mafaamatalaina, o le mea lea, o pale paleni e tau atu i le leai o fua o fua.

O le natura o le fesuiaiga e faigofie lava, ma e aofia ai mea nei: taʻitasi faʻapipiʻi pito o tumutumu o vine, faapea foi lala mamago ma faaleagaina. O lea, mo se faataitaiga, mai le 35-40 (i le averesi) lala, 4-5 aʻa basal e tatau ona tumau pe a uma ona teuteuina. Na o se auala lava e tumau ai se vaega itiiti o le taamilosaga.

O se taunuuga, e foliga mai i luga o paranesi taʻitasi, o le a tutupu aʻe laau o vaitausaga eseese. E le gata i lea, e tali lelei mai ai aʻa laiti i le pine, lea e saofaga i le gaioiga malosi o le tipi. O le mafuaaga faigofie mo le teuteu o le masani lea o le aveeseina o lala tuai ma le mama, faapea foi ma le faaleagaina o le masini pe o se taunuuga o le maalili.

E taua le matauina o le kulukone e tasi lona uiga taua - o le gafatia e toe malosi atoatoa (ina ua mavae 2-3 tausaga) pe a maeʻa le vevela ma teuteuina le tele o pupu.

Toe gaosia o le Chokeberry

Rabin e faʻalauteleina e tipi, fatu ma le taoto. E mafai ona e filifilia se auala sili, ae o le faigofie e faʻatau se fatuga maloloina lelei ua uma ona tupu, pe eli se taʻausaga faaletausaga i lalo o le togavao faʻatasi ma lona aʻa.

A o leʻi totoina, e tatau ona e eli le eleele, eli se lua (50x40 cm), faʻafefiloi lenei eleele i se pakete humus, 40 g o le superphosphate ma le 25 g o le potassium super acid.

Faatumu le afa o lenei paluga i totonu o le eleele, tuu se fatu ma ufiufi i le eleele o totoe. O fatu sili ona lelei na totoina i le tautoulu. O le totoina o le tautotogo e mafai foi i itulagi ma malulu malulu.

A uma ona totō, faʻaleleia le faʻamaina. E tatau ona e iloa e tatau ona teuteu le taʻavale ina ia na o le 5-6 tumutumu e totoe mai luga. Aua nei galo e uiga i le fafagaina faaletausaga, aemaise o vao laiti. E tupu fua i le tolu tausaga.

Mountain ash faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le mea sili ona leaga o pusi mauga o le afi (mauga mauga). Polokalame faʻatonutonu: faʻaleleia faʻatasi ma le solution a Actellik (o le vaiaso ao le i fuga).

O faʻamaʻi masani e aʻafia ai Chokeberry phylostictosis ma Verticillosis.

O faʻaaliga faʻaalia o le phylostictosis le faʻaalia o lanu paʻepaʻe (lemu) i laulaau. O le atinaʻeina o le galo e fesoasoani i le mafanafana o timuga tau timuga. O le faʻapogai o siama atonu o le a paʻu (faʻavave i lau paʻu). E pei o le pulea, faʻaaogaina le 1% Bordeaux vai faʻaaoga. Ma, ioe, aveese laulaau paʻu mai le saite.

Verticillosis - o se anufe e ulu i totonu o le aʻa o se laau toto ma salalau solo i totonu o le tino o le laau. Ae paga lea, i le tausaga muamua, e le mafai ona iloa le maʻi. I tausaga mulimuli ane, e mafai ona vaaia i le vaega o le satauro o paranesi o le "vaʻa" ua fai sina pogisa. O le isi faailoga o le a samasama ma amata ona paʻu i le ogatotonu o laulaʻau vevela. Ma le tausaga mulimuli ane fugalaau e taofi, pe fuga, ae le fuaina fua. O le vao e oti.

Puipuiga o faʻamaʻi: i le tautotogo, faʻafefiloi le ammonium nitrate i totonu o le palapala. E le gata i lea, e le galo ia i tatou le faʻaaogaina o paluga ma fululaau faʻamaʻi i le tautoulu, ma i le tautotogo, aʻo leʻi fuga, faʻapala i se paluga 0.5% o le copper oxychloride. Aua le faʻaaogaina le suauu kulimi, aua e faʻaolaina ai le atinaʻe o le gaʻo.

Nofoaga eleʻele lanu uliuli e faʻaaogaina ma faʻaleagaina

E lua fou ma gaosia, o fua o Chokeberry ei ai mea aoga. O fua mai fualaau aina e mafai ona faʻaitiitia ai le toto. E faʻaaogaina i le puipuiga ma togafitiga o le atherosclerosis ma le maualuga. I le isi itu, pe a 'ai se fua tele o fualaau aina, e mafai ona faateleina le faʻamalosia o le toto, lea e lamatia mo se liʻo o tagata.

I le atoaga, o le susulu o loo i ai le tele o vitamini aoga, minerale ma meaola. Mea uma ae aua le lisiina. Ae o se tasi o uiga pito sili ona aoga o le gafatia lea e aveese ai masima o metale mamafa, o le vanimonimo ma isi mea faaleagaina mai le tino. Ona o le maualuga o le iodine, o nei fua e fautuaina mo tagata o loʻo mafatia i le maʻi o thyroid. E le gata i lea, o se aafiaga aoga i luga o le tino, o tagata o loo maua i le maʻisuka, o mea e oso ai ma gasegase na matauina.

E leai se aoga o le inu o le mauga o le ash i lona tino mama, e sili lava le faʻaalu i le vai.

Faʻasalaga faʻamaʻi mauga

E le fautuaina le faʻaaogaina: mo gastritis, ma maualuga maualuga (talu ai ona o le tele o vine e maua ai le elemene), mo ulia o le duodenum poʻo le manava, ma le maualalo o le toto (faʻaitiitia le toto).

Chokeberry tincture

Faʻaaoga i le gastritis (faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le pule). Ave 3-4 tbsp. l ogo mago ma moe i totonu o se vevela ma sasaa ni ipu tioata se lua. Faʻailoga mo le 8-12 itula. Sauniuni e avatu, i le afa afa, inu i le afa itula ao le i faia taumafa (tasi pe faalua i le aso).

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e fautuaina e faʻaaoga le mea o loʻo i lalo: 1 tbsp. l vine mamago mo se lita o vai inu. E tasi le itula mulimuli ane, ua saunia le mea ua uma. Inu 2-3 tbsp. l 3-4 taimi ile aso.

Chokeberry Jam

Meaʻai

  • 1 kilokalama o le sukalati;
  • 200 ml o vai;
  • 1.2 kilokalama o le suka.

Muamua, sauni le suka suka. Liligi vai i totonu o se pesini ma faaopoopo ai suka. Aumai i se faʻalavelave, faʻaosoosoina e le aunoa. I le taimi nei, e tatau ona fufuluina ma faʻafefiloi ia vine (sasaa vai inu mo 5-7 minute). A oʻo loa i le sua o le syrup, e mafai ona e faaopoopo i ai vine. Faaitiitia le vevela i le pito maualalo ma tao mo le 10-15 minute.

Ona tuu lea e toʻa mo le tele o itula, ia le itiiti ifo i le 3-4, e sili atu i le po, pe afai e te faia i le afiafi, ona toe susunuina ai lea o le afi mo le isi 10-15 minute. Matou te faʻamaeʻaina le mumu, vevela vevela i totonu o fagu vaʻa ma faʻasaga le tapuni. Teu i totonu o le pusaaisa.

O lenei siama e fesoasoani e faʻamalosia ai le tino puipuia ma faʻaleleia le tulaga lautele o le tino.