Laʻau

Uluaʻi potu

Primula (Primula) - o se laʻau olaola o le aiga muamua, lea e tufatufa atu i le lalolagi atoa, ae o Europa Tutotonu ma o climatic temperate o Asia ma Amerika i Matu.

O le igoa o le ituaiga e sau mai le Latina "primus" - o le muamua, lea e faamalamalamaina e le mea moni e fuga mai le amataga i le amataga o le tautotogo, pe a le oo mai le kiona i fafo o le faamalama. I le faaiuga o Fepuari po o le amataga o Mati, e tele ni laʻau paʻu lanu i totonu o fagu fugalaau e fiafia ma mafai ona avea o se meaalofa ofoofogia. I lo matou eria, na sau mai le saina Sapalai. O lenei laau i le taimi o le fugalaau e aofia ai, e pei o le, laiti "gramophone". Sa matua fiafia lava i tagata fai togalaau masani ma i latou na mauaina lenei laau o se meaalofa. Ia, e teu ai, e tatau ona e iloa mea uma e uiga i le tausiga.

O le aoga o le mea muamua e le gata o le eseesega ma le manaia o lanu o fugalaau, ae o le gafatia foi e faamalie ai ona fua mo se taimi umi. O le laau e taua tele, o mea faʻale-aganuʻu ma taʻitasi. O le potu muamua o loʻo i ai le aʻa o le aʻa, o se pupuʻu laʻititi ma le vaivai le laulaʻau. Le lanu o fugalaau o le lilac, lanu piniki, lanu viole, paʻepaʻe sinasina, lanumoana uli, ae o le pharynx o le fugalaau e masani ona na o le samasama. E masani lava ona tele fugalaau, e peiseai ua aoina i totonu o se tamai fugalaau.

Faʻataʻitaʻiga: tausi fale ma le faʻatoʻaga

Nofoaga ma moli

O Primrose e fiafia tele i le mafanafana ma le mafanafana, ae le o le susulu o le la, ae o le moli o le malamalama. O se fugalaau fugalaau ma le primrose e tatau ona tuu i luga o se faamalama e tu i le itu i sasaʻe poʻo sisifo o le potu.

Lulu

E sili atu ona lelei le tupu aʻeo se potu i totonu o le potu ma le vevela ile 12 i le 20 tikeri Celsius. I le taumalulu ma le tautotogo, i le taimi o le fugalaau, o le vevela sili ona lelei o le 8-12 tikeri Celsius. I lenei vevela, o le laau e tumau pea ona fuga ma matagofie mo se taimi umi.

A maeʻa le taimi vavalalata, e mafai ona totoina le laau i totonu o le eleele avanoa. O se nofoaga lelei mo le mea muamua o se nofoaga malulu, i lalo o le palealii o se laau, lea o le a avea ma ana puipuiga malu i le taimi o timuga mamafa po o le vevela o le la.

Mo le taumalulu, e mafai ona e toe faia muamua se fale ile toto, ae le fefe, ma tuu i le taumalulu i le togalaau. O nei fugalaau e lagona le manaia ma pei o le togalaau, ma e mafai ona toso i se nofoaga avanoa i se tau le lelei.

Faʻasa

Ina ia inu vai i se potu, e tatau ona e faʻaaogaina na o le vai ua tu i luga mo ni nai aso po o timuga (e mafai foi ona e liusuavai). O le faʻafeinuina o le pulega e ese lava i luma, i le taimi ma le maeʻa o le fuga o le primrose. I le taimi o le fugalaau ma muamua atu, o le suāvai e tatau ona faʻalelei, ae masani. O le eleele e tatau ona susu sina susu, ae e le tatau ona faatagaina le tafe ma le suavai.

A maeʻa le fugālaʻau, e faʻaititia le faʻafeinu. O le taimi nei o le laau e tatau ona faʻamaʻaina pe a amata ona faʻagogo sina mea itiiti.

Faʻamamaga o le ea

Mo le muamua, e taua tele le i ai i totonu o se potu ma le maualuga o le susu. I le leai o se mea, o le a faʻaalia le le lelei o le fale ile fale - o le a amata ona mago le lau o le lau, ma o le taimi o le fuga e faʻaititia i le tele o taimi. Maota masani a le taulaga, masani ai, o loʻo faʻaalia e le tele o le ea. I lenei tulaga, o le laau e manaʻomia lava i aso uma ona faʻaleleia. Latou te manaomia e faia i taimi uma ma i le taimi e tasi ia mautinoa e na o laulaau ma laʻau e faʻamaluluina. E le fautuaina e tafe le vai i luga o fugalaau.

Afai e le mafai ona pupu laau, ona mafai lea ona e tuu le fagu fugalaau i totonu o se atigipusa e iai le susu. O le laau lava ia o le a ave le aofaiga talafeagai o le susu.

Le palapala

Ina ia tupu muamua, e mafai ona e faʻatau se faʻapalapala ile eleele (mo se faʻataʻitaʻiga, "Mix for geraniums" e talafeagai), pe mafai ona e kukaina oe lava ia. Ina ia faia lenei mea, e sili atu ona lelei le ave o eleele eleʻele, e oʻo lava i lau togalaau togalaau, ma faʻafefiloi ma se vaega itiiti o le oneone (sili atu le vaitafe ma tele). Po o le faʻaaogaina o se mea e fai ai le oneone ma le eleele maso, peʻa ma le oneone i le tutusa tutusa.

Suiga

Afai o lau mea o loʻo i totonu o se meaola, o lona uiga o le a manaʻomia se mea faʻapipiʻi. Talu ai o aʻa o le laau e le o umi, e tatau ona e filifilia se lautele, ae e le o se fugalaau fugalaau. O se mea faʻavaivai faʻavaivai (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻalauteleina o le oneone poʻo le kalaupapa lelei) o loʻo tuʻuina i lalo, ma palapala ile luga.

Faʻafouina o mea muamua

O se auala faigofie ma sili ona lelei o le faʻaleleia o le primrose o le toe gaosia e le vaevaega. E tatau ona e filifilia se tolu-tausaga poʻo le fa tausaga le matua ina ua maeʻa le vaitau o le vavao. O vaega o le laau e mafai ona vavae ese mai le mea muamua i la latou lava fatu o le tuputupu ae.

O se faʻalavelave faʻalavelave ma uumi o le faʻalauteleina o fatu. E lūlūina fatu ile masina muamua o le tausaga, ae sili atu ona lelei le faia o lenei mea i le taumafanafana.

O le sauniuni o le "Soʻotaga o le eleele eleʻele" ua sasaaina i totonu o le pusa ua saunia ma faʻafeinu lelei. Ma le isi, o fatu e tufatufaina atu i luga o le eleele atoa ma faʻafefe faʻafefete i luga o le palapala. O se atigipusa e iai ni fatu e mafai ona ufiufi i tioata poo ipu tioata e mafai ona faʻaaogaina. O se fale lauʻeleʻele faapena e faʻaalia i se nofoaga malulu. E tatau ona foliga mai i le va o aso e 15-20 aso.

E mafai ona fevaevaeaʻi vaovao mamago ma totoina i totonu o ipu taʻitasi. O nei fagu e tatau ona tuʻuina i luga o le laufanua, ae ia mautinoa i se nofoaga malulu (mo se faʻataʻitaʻiga, i lalo o se laau), pe a le mea o le a le afaina ai le vevela vevela po o timuga mamafa ma le matagi.

Faatasi ai ma le amataga o le tautoulu, ua siitia le laau i se potu malulu ma tuua iina seia oo i le tautotogo. Faʻamatalaga lelei mo talavou primroses, latou te faʻamalieina o latou fua i le Tausaga Fou.

Faʻamalosia le potu muamua

O le faʻamavaeina o se tasi laau e faʻaaoga tasi i le tolu tausaga. I le tautoulu, faatasi ai ma le amataina o muamua fulufulu, o le togalaau muamua o le togalaau e tatau ona eliina i luga ma se fasi eletise laitiiti ma tuu atu i se fagu fugalaau. O le laau e tatau ona taumalulu i totonu o se potu malulu (mo se faataitaiga, i totonu o le fogafale poʻo le potu) ma le vevela e tusa ma le lima tikeri le vevela. I se vevela maualuga atu, o le a amata ona ola le mea muamua, ma o le a taofia le fugalaau.

Seʻi oʻo i le faaiuga o Fepuari, fafagaina le laau e le manaʻomia. Ae i le faaiuga o le taumalulu o le kalena, e tatau ona aumai le laau i totonu o le fale ma amata ai le masani lelei ma faasusu. E le o toe umi, ae amata ona tupu malosi le mea muamua ma o le a fiafia i lona fugalaau matagofie. A maeʻa ona toto, e mafai ona toe totoina muamua le meaʻai i le togalaau.

Ina ia faʻaaogaina le togalaau muamua, e tatau ona e ave le delenki mai laau matutua ma faʻaaoga ana laau lua-tausaga le matutua.

Maʻi ma meaʻai

E mafai ona maʻi le Primrose pe a uma ona faʻaaluina se taimi umi i le togalaau. Faailoga o le faamai e mafai ona faigofie ona vaaia i foliga vaaia o le laau. Fungal poʻo faʻamaʻi pipisi, faʻapea foʻi le i ai o meaola faalafua, e tupu i vaega uma o le laau. O laʻau atonu e amata faʻagogo pe avea ma lanu uliuli po o samasama. O le a pauu ese fugalaau e aunoa ma le avanoa. Ma o le fugalaau atonu e le tupu. O faʻamaʻi ma faʻamaʻi masani e masani ona maua i le apogaleveleve ma paʻu palapala.

I lenei tulaga, aua le faʻafeiloaʻi le pito i totonu o le potu ina ia le aʻafia ai isi o laau. E tatau ona e faʻaaogaina fualaau faʻamaʻi faapitoa iniseti.