Laʻau

Le totoina lelei ma le tausiga o lili i luga o le eleele

O fualaau fugalaau susulu e le tuua ai se tasi e leai se mea. Laʻau ma faʻalelei, latou te fiafia i lo latou lalelei ma mafua ai se manaʻoga e taumafai e tutupu aʻe oe lava ia. I le aʻoga e uiga i mea taua o le totoina ma le faʻavae o le tausiga, o le liliuina o lili i le malae vaʻaia o le a le mafua ai ni faʻafitauli faʻapitoa.

E faʻafefea ona toto lili i le avanoa

A o tuputupu aʻe lili i le laufanua, e tatau ona amanaʻia uiga o le ituaiga ma o latou gafatia e ola ai i lenei eria.

Eseesega, o latou lelei ma mea le lelei

O ituaiga nei e sili ona taatele mo le ola i togalaau aina o:

Asian

Le tele o lauiloa ma sili ona fiafia i ai i totonu o faifaatoaga lili ma le faʻateleina faigata o le taumalulu, faʻalelei, teteʻe i faʻamaʻi.

O nei fatu eseese i foliga ma lanu o fugalaau. I le filifilia o ituaiga eseese ma vaitau eseese o vaʻalele, e mafai ona e fiafia i fugalaau matagofie mai le faaiuga o Iuni ma Iulai uma.

Laʻau e mafai ona ola i soʻo se eleele, faʻafeiloaʻi le uila, faʻaleleia lelei. O le le lelei o le hybrids e mafai ona mafaufau i ai leai se manogi.

Asiatic Lilies

Eseesega o le Sui

Laʻau faʻatasi ma fugalaau paʻepaʻe papaʻe ma samasama. Fugalaau ei ai se manogi malosi. O le le lelei o lenei totoga o lona aʻafiaga lea i faʻamaʻi pipisi.

Eseesega o le Sui

Toto

Alu i luga o ulu. Latou te lelei le taumalulu taumalulu., maualuga le tuputupu aʻe, latou te le o faʻamalamalamaina, ola i luga o soʻo se eleele ma i le taimi lava e tasi e ese le agamalu ma agaalofa.

Lily lili

Oriental hybrids (oriental)

Fasiati ma lona matagofie maua le tele o fugalaau ma manogi malosi. O fugalaau matagofie o fugalaau e masani lava ona i ai ni itu, e eseese lanu.

Totoga e manaomia ai le tuputupu aʻe o tulaga: ola na o le malupuipuia mai le matagi ma le la, o le a sili atu ona faigofie i maʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi, e le lelei le tau malulu i le lauʻeleʻele (e le mafai ona faʻasaina le kiona), o le mea lea e talafeagai ai mo le faʻatoʻaga i le itu i saute.

I le vaeluagalemu, e tatau ona e eli mo le taumalulu pe mafanafana. E leʻi lelei le toe gaosia.

Oriental hybrids (oriental)

Le talafou lata mai

Apu - o loʻo faʻaalia i le tele o le tetee atu i le kiona, ola i Siberia, Urals, Sasaʻe Mamao. Fuga muamua i totonu o lili, e le lelei, e faigofie ona fausiaina.

Apu

OT hybrids - e le o le manaʻoina o laau totō, e taumalulu lelei i le lauʻeleʻele avanoa, maua ni fugalaau manogi tetele e iai le maualuga o le 25 cm.

OT hybrids

O afea e totō ai fugalaau i le nuʻu poʻo totonu o le togalaau: tautoulu po o le tautotogo?

E sili ona lelei le totoina o laau i le faaiuga o Aokuso ma Setema, i le itu i saute, o le totoina e mafai ona faia ia Oketopa, o laau i lenei vaitau ua malolo.

Latou te talia le solia o le faamaoni o le aʻa; i se vaitau malulu ma le malu o le autumn, o le pupuʻu e maua aʻa. I le tautotogo, latou vave amata ona ola ma tuliesea se fugalaau fugalaau.

Autalavou totoina o lili:

O le itu i sasae ma ituaiga o fugalaau fugalaau (OT hybrids, Tubular, ma isi) ua totoina i na o le tautotogo, i le tautoulu latou te faia ai ni matilatila.

Afai e totō fugalaau i le tautotogo, ona latou faia lea i le taimi lava e pala ma vevela le eleele, ae leʻi amataina le vevela.

I le taimi o le totoina o le tautotogo, o se togalaau e le o vavalalata e faʻaaluina ai le malosi i le faʻamalosiina o le puipui, fuga. O le pa'ū o sea pulufana e matua faʻapuʻupuʻu ma mafai ona mate e aunoa ma le mafatia i le malulu malulu.

Pulu faʻatau mai i le tautotogo e tele lava faʻatau atu faʻamalosi.talu mai le taimi na moe ai ma ua amata ona tupu. O nei taameni e masani ona taʻe i le taimi o felauaiga, ma totō laau totō atonu e le totogo.

O nei togi e ola ae laitiiti ma taofi i le atinaʻe, ae le o lona uiga na maliu o ia. E fausia ai le aʻa, faʻalautele ma o le taumafanafana e sosoo ai o le a maua ai le tele o le fugalaau.

Ua totoina lilies Asiati i le taumafanafana i le tulaga o le vele ma le fugalaau, latou te taliaina lelei le gaosiga.

E faʻapefea ona toto lili i le tautotogo:

Pulu totoina tulafono, toe gaosia

Lenei e le fiafia i taimi e masani ai ona toe suia (e faʻagesegese ai le atinaʻe o pusi), e totoina vao pe tusa o le 5 tausaga, o lea latou te filifilia ma le totoʻa se nofoaga mo le totoina.

Filifili le la, puipuia mai matagi matagi. I totonu o le paolo, o laau toto e ola le lelei ma atiaʻe, aveesea le faigata o le taumalulu.

E le tatau i le vai ona faaputuputu i poloka mo le totoina o lili pe a timu, ma e le tatau ona faʻaalia i le latalata ane o le vai. Pe a faʻafefeteina le palapala, e pala ma faʻafefete.

E manaomia ona totoina toto i nofoaga e susulu i le la i le taeao, ma i le aoauli o le taumafanafana e tatau ona i ai i le paolo.

Lena fiafia alofa, le fiafia, eleele lapoʻa palapala. Aʻo lei totoina, e faʻaaogaina le faʻamalolo i le palapala i le fua 100 g o le superphosphate ma le 50 g o fugalaʻau i le 1 m2.

Mo le totoina, filifili le la, puipuia mai matagi matagi, nofoaga vavalalata, eleele leaga

E siakiina pamu i luma o le totoina, ua uma ona vele ese ma faʻagogo le fua, e selesele aʻa, ma ua faʻapuupuu tagata soifua i se umi 5 cm.

Mo le puipuia o faʻamaʻi faʻamaʻi, ao lei totoina, e tatau ona totoina pulufana ile 0.2% fofo o le faavae poʻo le susu i le sauniuniga "Maxim".

E mafai ona e uuina i se vailiuli pogisa o le manganese mo le 20-30 minute, ona fufulu lea ile vai. Afai o le a faʻanoanoa le pupuvaʻai faʻatau, e tatau ona faʻamaluluina mo le 12 itula i le tuputupu aʻe tuputupu ae o Epin, Zircon.

Pe a totoina, e mulimulitaʻia tulafono nei: liligi lapopoʻa Ø 8-12 cm i le loloto o le 25 cm, laiti - i le loloto o le 3 tafaʻi tafatafa.

Afai o le palapala i totonu o le fale poʻo le togalaau e mamafa, ona faʻaititia lea o le loloto o le toto i le 2 pulu uila, i luga o le malamalama, oneone oneone, a le isi mea, o loʻo tanumia i latou i le 2-4 cm.

Oriental, LO, OT hybrids ua totō lelei i le loloto o le 6-7 cm pe a totoina, ina ia vave ona latou ola vave i le tautotogo, e aunoa ma ni taumafaiga

I le pito i lalo o le toto totoga, 2 cm ua sasaaina. Ua tuu le sipuni se vaega o oneone, ua salalau aʻa., e le tatau ona faʻafefeteina, faʻafefete i se palapala o palapala, faʻafeinu ma mulimulu.

O le mamao i le va oi latou i le taimi e tulaʻi ai o:

  • mo malolosi, maualuga togi - 0.4-0.5 m;
  • mo lili o le maualuga - 0.25-0.3 m;
  • mo le maualalo - 0.1-0.15 m.
Latou te tuʻuina le pulufana, salalau aʻa, fufuluina i se palapala o palapala, vai ma mulch

Afai e te manaʻo e vave faʻalautele lau ituaiga mea e fiafia i ai, o le totoina e tatau ona faia loloto ma togi i luga o latou itu.

Auala e tausi ai: tausi pe a toto, i le faagasologa o le tuputupu ae

O le isi tausiga o lili o le:

  1. Faʻasa. Talu ai ona o le televave o le eleele i lili ua solia, e tatau ona tele le suavai i taimi o tumutumu ma taimi malogo.
  2. Laʻei pito sili. Faʻatoʻa fafagaina fualaau faisua i falaʻau faʻasalalau fa fa i le tau:
    • i le tautotogo - faʻatasi ai ma le faʻamalolo o le kulimi, faʻasalalauina i luga o le eleele pe a uma le kiona - 1 tbsp. l i le 1 m2;
    • pe a faʻapipiʻi mata, faʻaopoopo le nitroammophoska i le 50 g. i luga o le 10 l o vai;
    • i le taimi o le fugalaau ia tuʻuina atu le faʻamalolo faʻamalolo faʻamaʻi 2 tbsp. l i luga o le 10 l o vai;
    • pe a uma le fuga, toe faʻaleleia faʻamaʻi faʻamalolo.

    I le vaitau o le tuputupu ae, e tatau ona faia le kalu mo laau i le fua 100 g 4-5 taimi. e 1 m2, lea e fesoasoani i le faateleina o le tele o fugalaau ma tuʻuina atu ai le pupula i le lanu.

  3. Tatala masani le palapala i lalo o laau toto e sili atu ona maua aʻa i le okesene.
  4. High Stalk Garter lili e lagolago ai ina ia aloese ai mai le solia ma le momoe i lalo o le mamafa o fugalaau.

O le teuteuina o fugalaau fugalaau ma le faʻavaivaia o mea e tutupu: i le taimi lava e tasi, ia le itiiti ifo i le 2/3 le umi o le uʻu e tatau ona tumau, aua pe a uma le fuga, o le pulu e fai, e maua ai meaʻai ma tuʻu ai se fugalaau fugalaau.

O le umi e totoe ai le ala, o le tele o le pulufana o le ai ai. Lisi e fai ai le mea e fai, ina ia aloese mai le faaputuputuina o vai i luga o le ala.

Laveina lili pe a uma ona tupu:

Maʻi ma Puipuiga Pest

O aʻa e afaina i le aʻa riki ma le lau o le launi (mo le gaselase ma le pulea, piina o pulu aʻo leʻi totoina ma sasaa le palapala i le taimi o le tuputupu ae ma se vaifofo o le kalbofos - 5 kalama i le 1 lita o le vai e faaaoga).

Afai o le lili ua totoina i le tautotogo, e masani lava o loʻo vaivai pea, e leai ni aʻa ma, ina ia aua nei faʻamalo le pulufana, e sili atu le aveeseina o le fugalaau ma tuʻu ai le malosi i le taumafanafana mo le totoina vave i le tausaga a sau.

Faʻatasi ma vao mafiafia i taimi timuga, e mafai ona aʻafia e laau ia ituaiga faʻamaʻi pei Fusarium, lauulu ma le pala.

I faʻamaʻi fualaau totō, faʻamaʻi palapuni, ma lanu samasama ma fula. Mo le puipuiga ma togafitiga, e faʻaogaina ai fomaʻi.

Lily Pests:

Nofoaga mo le taumalulu

I le autumn, e manaʻomia ona tipi i luga o laʻau o laau toto i le maualuga o le 6-8 cm, ma i le taumalulu, latou te le avea ma taʻitaʻavale i le pulou. Alu solo mo le taumalulu sawdust, lala toto, lala paʻu, tipi tipi.

I le malutaga e le manaʻomia ni lili Asia ma LA hybrids.

O le tausisia o tulafono faavae o le auala e totō ma tausia ai lili, e totō ma totoina i latou i lo latou eria, tagata uma, e oʻo lava i se tagata e amataina vine, mafai.

Ona o lo latou le lelei, latou te le tele se taimi e te faʻaaluina aiae o le a latou fiafia i lo latou fuaina mo le tele o tausaga.