Laʻau

Lavender - totoina o fugalaau i le togalaau

Lavender o se fugalaau, i le taʻuina mai o ni lanu mumu e leai ni muta i mata i Farani Provence. Ae o le taimi nei i Rusia, o le tele o fomai failotu ma tagata teuteu, faapea foi ma faifaatoaga amateur, o loo galulue i le galueaina o le lavender. E faʻaaogaina e teuteu ai se mauga maualuga, fausia se tuaoi e sosoʻo, pe na o le teuteuina o se moega fugalaau.

I le natura, o le lavender e tupu lelei lava i luga o le tumutumu o mauga, o pipii atu i aʻa o se tolu mita le umi. E sui o ia perennial evergreen vao, o lau o loʻo i ai se lanu siliva, ma fugalaau - mai le lilala masani i le papaʻe e le mafaamatalaina.

Eseesega o meaola

I aso nei e sili atu ma le 45 ituaiga lavender ua iloa, ae masani lava pe a faia se togalaau, o ituaiga nei e faʻaaogaina:

  • O le lavender lapopoa e sili ona taatele. E ese mai i le teteʻe ma le le mautonu i le tuʻuina. E taua foi le Igilisi poʻo le moni. O lenei laau, ma le tausiga lelei, e oʻo ile mita i le maualuga ma le lautele. E i ai le tele o meaʻai e le tupu aʻe i luga o le 30 cm. O laulaau e vaapiapi ma laiti, lanu-lanumeamata i lanu. Taimi o fugalaau - mai ia Iuni ia Iulai. English lavender e sau i lanu e le mafaamatalaina:
    • papaʻe
    • lanu viole
    • lanu piniki
    • lanu enaena
    • paʻepaʻe paʻepaʻe,
    • paleni piniki piniki.
  • Broadleaf poʻo French lavender - o le ituaiga o meaola nei e amata ai le talafaasolo o ituaiga uma o mea teuteu. O ona fugalaau e faʻamatalaina i ni uumi uumi ma ni mea e tolu ma o latou lanu eseese. O le taimi vavalalata o broadleaf lavender e mai Me. O nisi tagata fai togalaau e manatu i se mea le lelei o se manogi malosi ma sili ona le manaia.
  • Dutch lavender po o hybrid - masani ona faʻaaogaina i luga o se tulaga tau alamanuia. O ona lau laau e oo atu i le umi e tusa ma le 2 m, e iai ni mea e tele e iai i luga o ni mailei umi. O lenei ituaiga o meaola ua fuga mai talu mai Iulai ma ua manatu e sili atu le malulu o mea uma, o le mea lea e sili atu ona lauiloa i togalaau i saute ma totonugalemu o Europa.
  • Lavender lavender o se vailaʻau vevela, i o tatou latitudes e na o le tupu lava o le fale e ola ai. O laulaau o loʻo faʻamamaina siliva, o fugalaau e telē le lanu moana.
  • Tortilla lavender o se meaola teuteu, e pei o se manogi manogi ma lanu e le masani ai o lanu enaena lanu enaena. E tupu tele le suka i Sepania, Potukale, Turkey ma Morocco, e le oʻo i le 50 cm le maualuga. Mo Rusia, o le gaosia o lenei ituaiga e mafai ona naʻo totonu o ipu e faʻafefe i le vevela i le taimi o le malulu o le tau.
  • Steachhad lavender na pau le alofa i tagata fai togalaau mo le avanoa e fuga faalua i le taimi mafanafana - o le taimi muamua lea e susulu ai le togavao mai ia Mati ia Iuni, ma le lona lua i le faaiuga o Aokuso.

Totoina le lavender i lau lava togalaau

Mo le manuia o le galueaina o le lavender i le togalaau, o se tulaga e sili ona taua le filifiliga sao o le nofoaga. E tatau ona avea ma se nofoaga lelei. O le penumbra e talafeagai foi mo le totoina, ae i ia tulaga, e le tatau i se tasi ona faatalitali i le umi ma le fua tele.

O le fugalaau e matua nofouta lava i le maualuga o le susu, e le fetaui ma eleele elefusi poʻo le nofoaga e maualuga maualuga ai le vai. E sili ona fiafia i ai o le totoina i le eleele palapala. Afai e leai se filifiliga, ona fautuaina lea e le au atamamai le faʻapipiʻiina o alavai faʻavaivai.

E tatau foi ona totogi le tausiga tulaga eletise palapala. Soo se ituaiga o lavender e aoga na o le eleele maʻaleʻale poʻo le le mautonu. Ina ia faʻaitiitia le eletise, e mafai ona faʻaopoopoina sina laumei poʻo le pefu i le palapala aʻo le i totoina. E le gata i lea, o le faapalaga masani o le a aoga e faʻaleleia ai le paleni o le eleele ma faʻaleleia ona uiga faʻaleleia. Ae o le faʻaofiina o le eletise poʻo le manulele e mafai ona afaina ai le tupu aʻe.

E masani ona fautuaina e le Faatoaga le tuʻuina o le lavender i luga o se fasi fanua i tafatafa o fualaau faisua - malosi malosi ma malosie sau mai fugalaau e mafai ona vaʻaia faʻamaʻi pipisi.

Pe a totoina se laau i le eleele, e tatau ona maitauina o le mamao i le va o vaovao taitasi e le mafai ona sili atu nai lo le maualuga. I le tulaga o le mamanuina o se pa teuteu, o lenei mamao e vaeluaina.

Totoina lavender mai fatu

O le auala pito sili ona faigata e tupu ai lavender, o tagata atamamai e mafaufau e totoina se togavao mai fatu.

A o lei toto fatu i le palapala, e tatau ona faamaaa. I totonu mafanafana o Europa, i le mea e leai ni matagi malulu, e masani ona afaina. Ina ia faia lenei mea, o fatu ua filifilia e totoina saʻo i le faaiuga o le autumn. I totonu o la tatou tau vevela sili atu ona taliaina faʻasologa faʻasaga. Lavender fatu e tatau ona faʻafefiloi ma le oneone, sasaa i totonu o se atigipusa, afifiina i le afifi palasiti ma tuʻu i totonu o le pusaaisa mo le tusa ma le masina ma le afa.

Ua saunia vaovao lavender e lata i le faaiuga o le tautotogo i totonu o greenhouses faatasi ai ma oneone i lalo o se eleele e le o se palapala papaʻe. Ma a oʻo mai pine muamua, e mafai ona latou faʻafefe saogalemu i nofoaga na saunia muamua.

O se tasi o faaletonu o lenei metotia o le tuputupu ae o le sauniuniga umi lea o le laau mo le olaola: o le tausaga muamua po o le lua, o le togavao o le a tupu aʻe le aʻa, o le a foliga mai o fugalaau mulimuli ane.

Totoina le lavender mai mea e selesele ai

O se auala faigofie tele ma e masani ona faʻaaogaina i le masani ai. Muamua e tatau ona e sauniuni ni mea e seleseleina mai le toto e tasi poʻo le lua tausaga, lea e teuteuina i se umi e le silia le 10 cm. totoina ile eleele eleele 2-3 cm, ufiufi i se ata tifaga ma faʻainuina e le aunoa. O aʻa o le tipi e vave ona ola vave, ma mulimuli ane e mafai ona tuʻuina atu i le avanoa.

Tuputupuina lavender e ala i le auala o le taoto

O lenei metotia faʻalauiloa lavender ua manatu e faigofie. O mea uma e manaʻomia mai le tagata e teu vine o le tuʻuina lea o le lala e tasi o le vaomatua e fiafia i luga o le lautele, ia ufiufi atoa i le eleele ma tuu se ituaiga o avega i luga. Pe tusa ma ni nai masina, o le palapala e iai ona lava aʻa, ua mafai ona vavae ese mai le matua matua ma totoina tutoatasi. O le nofoaga e tipi e tatau ai fufuluina i le malalaia aloese mai le pala o le togavao.

Totoina lavender mai vine

O isi auala e faʻaleleia ai lea e faigofie ona faʻaaoga i le faiga. I le autumn, e tipiina le togavao i le 10 cm ma fufulu i le palapala, ona amata lea o le tautotogo, e tatau ona toe tipiina. O le isi pa'ū o le a lava ai lauʻau e vaevae ai le vao i ni mea fou.

Tausiga o togalaau

Pe a filifili i le teuteuina o le togalaau i le lavender, e tatau ona e manatua e uiga i le maualalo o le malulu ma le manaomia mo le taumalulu e ufiufi ai le laau ma lala o conifers. E sili le lelei le faʻaogaina o laʻau e faʻamafanafana ai laau, aua e mafai ona pala le lavender bushes.

E faapena foi e le taliaina e le laau le maualuga o le suavaia. Afai o le faʻatoʻaga o loʻo faʻamatalaina e le timu umi, o le a sili ona vavae ese laʻau laiti ina ia le paʻi le vao i le va. E tatau ona faia le suavai pe a mū le palapala.

Mo le tuputupu ae o vao ma le faʻavaeina o ni vaovao fou, e tatau ona faʻaauau pea le vaʻaia ma le mulching. E sili atu le faia i le tautotogo ma le tautoulu. O le moa foi e tele sona sao ma e mafai ona faalauteleina le ola o le laau. O le teuteuga e faia i le taimi lava e uma ai le fugalaau, e tipiina ai ni upega e le sili atu ma le 2 cm, ma o le faʻaiuga autu e faia i le amataga o le tautotogo, aʻo tuʻuina ni nai vaʻai fou.

E pei o so o se mea teuteu, lavender e ono aʻafia i faʻamaʻi eseese, e ui i le mea moni e mafai e le manogi ona puipuia mai le tele o faʻamaʻi.

  • Ae maise lava le matautia o le paʻulea enaena, lea e tatau ona ave faʻatasi ma le vaega na afaina o le aʻa ma susunuina.
  • O le iniseti penny e faʻaaoga ai le pala e faʻasolosolo ai ona aʻa. E ui o lenei mea e le taitai atu ai i le oti o le laau, ae o le mea lava lea e faaleagaina ai lona foliga vaaia.
  • I le faaopoopo atu i faʻamaʻi masani mo le lavender ma le French lavender, o le nuanua o le nuanua e matautia, lea e mafai ona e faʻaumatia faʻaleʻaleʻa e ala i le aoina mai laau taʻitasi.

O ata matagofie o le gagana Peretania o loʻo tuʻuina mai i la tatou avanoa.

Mediterranean Mediterranean - Lavender