O le togalaau

Phlox mamalu: meaola, toe gaosia ma faʻatoʻaga

O le fugalaau o le phlox mo le tele o tausaga e mafua ai lona igoa i le saienitisi masani Karl Linnaeus - na ia tuuina atu i le laau le igoa "floco" (mai le Eleni "moli") mo le lanu mumu o le uluai foliga. E tusa ai ma le tala, lea na paʻu ai sulu o le vaalele o Odyssey i le eleele, o fugalaau matagofie o lanu mumu sesega na tupu. O le fanau mai o ituaiga uma o phlox o le Kanana o Kanata, ma o ituaiga taʻitasi na oʻo mai i Europa mai le Iunaite Setete.

E faʻapefea ona tuputupu ae i se mea faʻapenei?

O Filosoloa o se tasi o laʻau sili ona manaia, umi ma faʻalautele tele laau totō.

E tusa ma le 600 ituaiga o phloxes, e na o le tasi le ituaiga (Drummond phlox) o tausaga taʻitasi, o isi meaola uma lava e masani.

Faʻapitoa o phlox i fua o le fugalaau e mafai ona vaevaeina i le tautotogo, amataga o le taumafanafana ma le taumafanafana-autumn.

O le phlox o le tautotogo e totogo-totogo, e foliga lelei, pe pala, ma fetolofi, e oso aʻe ma moli mata. O laʻau faʻamalosia malosi e fausia ai le suavai eletise 12-15 cm le maualuga. O laulaau e laʻititi, e foliga tutusa, lanu-lanumeamata i le lanu.

E pei ona mafai ona vaaia i le ata, o nei phloxes o laufanua e iai fugalaau lanu piniki, lanumoana, paʻepaʻe, lanu violē, lanu mumu mumu, lanu violē ma isi lanu:


Fugalaau e tele ma umi (30-35 aso).


Fuga o le phlox awl - le mafaagaloina vaaiga. O le laau sili lea ona lelei mo mauga alpine, moega fugalaau, fabatok, mixborders, lea e maua ai ni lanu felanulanuaʻi e le mafai ona vaʻai ese ai ou mata. Ma a oʻo ina tupu, o le laau e toe teuteuina.

O le toe faʻaleleia o le phlox e pei o le faʻailoga e faia i le vaevaeina o le vaomatua, tuʻuina poʻo le tipi. Ua aveeseina mai le apical po o le ogatotonu o pupu. E mauaʻa i pusa po o moega i oneone oneone, faʻafefiloi mai le la susulu. I totonu o laau mamago, o loʻo fufuluina lauʻau i eleele mama i autafa o le turf. E oʻo atu i le tautotogo latou te aʻafia ai.

Pe a tuputupu aʻe le phlox e pei o se mea e foliga mai, e tatau ona e saunia le palapala, mauoa i meaʻai, vaʻavaʻai, faʻafefete le susu. Malamalama mama. E le gafatia le malulu ma le faʻafefe.

O Phlox na sosolo ma Anders

O le Phlox e le masani ona taatele nai lo le phlox foliga. O loʻo fai ai ni vavao faʻamalosi e maualuga lona 20-30 cm. O laulaau e ese.

Vaavaai i le ata o lenei ituaiga o phlox - o ona fugalaau ei ai le manogi oona, manogi, aoina mai i lalo o le faʻasalaga o leoleo:


E i ai se togalaau togalaau ma paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe ma le paauli. E fuga mai i le ogatotonu o Me mo le 2-3 vaiaso. Totoina i totonu o nofoaga lelei i luga o le laʻau lelei ile susu, vaʻaia, palapala lelei.

O le totōina ma le tausia o phlox manaia e faia i le auala lava lea e tasi e pei o le phlox foliga.

Faʻaaoga e pei o se laʻau tuāʻoi luga o mauga maumaʻe, nofoaga papa. O nisi taimi e faʻaaogaina mo le tipi.


Phlox tagata taʻavale e aofia ai le vaega o le phlox o le amataga o le taumafanafana. O le vaega lenei o le Phlox e salalau ma Phlox paniculata. O loʻo faia ai se laupapa vaʻaia 25-35 cm le maualuga. O laʻau o loʻo faʻamanatuina o laʻau o le phlox panicled. Fugalaau e faʻaputuina i totonu o se pusa lapisi.



E iai ituaiga eseese ma le lilac blue, piniki, mumu, papaʻe fugalaau.

E fuga mai i le amataga o May - ogatotonu o Iuni mo le 35-40 aso. I totonu o le au faifaatoaga amateur, e le masani ai nai lo le phlox panic, e ui lava e maualuga ona uiga teuteu.

Totoina i vaega eseese po o masini tetele i luga o tua o laau afu i luga o auala.

Totoina ma le tausia lelei o phlox panicled (faatasi ai ma le ata)

O le igoa o Phlox ua faʻanoanoa - O le taatele i aganuu, faʻateleina ituaiga ma ituaiga. O se taumafanafana-autumn-fuga laau. O le togavao e faʻasaina, ma e maualuga lona 40 i le 150 cm. O fualaʻau e lafoaʻi, e ala i le tautoulu latou te tuʻuina le afa i le faʻavae.


O laʻau e faʻatauvaʻa, faʻafeagai. O fugalaau e sinasina, mumu, piniki, lanu viole, lilac, lanu viole o ki eseese. E aoina, faʻalagolago i le ituaiga, i le panicled, umbellate, spherical, cylindrical ma isi ituaiga o inflorescences. O le fugalaau e tele, o lona umi e 1-1.5 masina. O le vao e fausiaina. O aʻa e tele e lamolemole, fibrous. Mai tumutumu o loʻo i luga o le aʻa, ua faʻaauau ona atiaʻe pea pine, ma o se taunuuga, ua tupu aʻe le "aʻa" ma o fatugaʻo i luga aʻe o le eleele e mafai ona taalili i le malulu malulu. O le mea lea, o le phlox e tatau ona fufuluina taimi i le eleele ma vaeluaina i le tai 3-4 tausaga.


Phlox paniculata - togalaau e le lelei, ae sili atu ona lelei i luga o le gaogao, lelei lelei, sua susu. A o lei totoina, ua eliina le eleele ma humus, otaota otaota, otaota, ma isi mea faʻapitoa faʻapitoa.

Pe a totoina ma tausia le phlox panic, e filifilia nofoaga eleele-paolo, aua o le taeao sili ona fiafia i le taeao ma le afiafi. I le paolo, e fulafula lemu, i le susulu o le la, pouliuli ma mumu fugalaau mumu.

O mea ola maloloina ua saunia mo le totoina ma le 3-5 vine mama ma se aʻa ua lelei ona totoina ua totoina i se mamao e 30-35 cm mai le tasi. Totoina i le tautotogo (ia Aperila) ma le autumn (ia Setema). Pe a toto i totonu o pits (shallow), ua faʻamaʻo aʻa, ufiufi ile eleele malulu, o loʻo iai i luga le ogalaau ile 1 cm.

E mafai ona e faʻapipiʻiina laau toto. E sili atu le faia o lenei mea i le timu, vave i le taeao po o le afiafi, ona 1-2 vaiaso lea ma le tele o vai.


E mafai e Phukes ona faʻapalepale le le lava o le tausiga, ae afai e lelei, latou te faʻaleleia lelei o latou uiga teuteu.

O le mea autu o le faʻafeinu masani, faʻauluga pito i luga ma faʻaulu o mullein poʻo manulele o manulele i le fesuisuiai ma le pito i luga o laei faʻatasi ma mea faʻapitoa o minerale; tatala, veleina, aveeseina o vao ma faʻaumatia ai mea leaga.

O le phlox ua faanatinati e faʻapupulaina i le vaeluaina o vao, vavaeina o tipu, ma le fatuina o fatu e faʻaaogaina e maua ai ituaiga fou.

E sili ona lelei selesele mai le totogo totogo. Pe a oʻo atu le pupuʻu i le maualuga o le 8-10 cm, e vaʻaia ma se mulivae ma vave ona totō. I le taimi muamua, o le lalolagi o loʻo siomia ai le vaomatua vaʻaia e fai siʻi lima e lima. O lenei galuega e manaʻomia ona faia i le afiafi. Ua totoina ni lapisi i totonu o se moega tufatufa ma se malamalama malamalama ole lalolagi i se mamao o le 8-10 cm. O le moega ua tuu i lalo o le paolo. E faʻamamaina 'oti, ufiufi i fagu palasitika poʻo pepa. I le taimi o le toto, e masani ona faasūsūina, faʻapipiʻi. O aʻafiaga ua taʻaina ua totoina i se nofoaga tumau.

O iinei e mafai ona e vaʻaia ai ata o le totoina ma le toe gaosia o le phlox panicled i le vaeluagalemu:


I le taimi nei, e sili atu i le 1,500 ituaiga o phlox panicled. E tusa ai ma le taimi o le fuga, ua vaevaeina vave (o le vaitau o le fugalaau o Iuni - i le amataga o Iulai), le ala (fuga mai i le faaiuga o Iulai - amataga o Aokuso), ua tuai (fuga i le ogatotonu o Aokuso).

Filifilia o ituaiga i taimi o le vavalalata, e mafai ona e fatuina se laufanua e faifai pea, mai ia Me seia oo i le faaiuga o Setema.

Faʻaaoga le phlox i le mama ma le vaeluaina o faʻalapotopotoga, faʻasalaga, mixborders, moega fugalaau.