Laʻau

Iakopo (Faʻamasinoga)

Iakopo - Se fugalaau matagofie mai le aiga o Acanthus. Na te le gata ina teuteu fugalaau, ae matagofie foi laʻau teuteu. Ua manumalo le laau i loto o le tele o fai togalaau ona o ona foliga matagofie ma le tausiga faigofie.

O le ituaiga o Jacobinia e tuufaatasia ai ituaiga o laau e 50. E aofia ai ma laau toto ma laau toto. I le siosiomaga masani, o le amiotonu e maua i Bolivia, Mekisiko, Pasila. E na o ni nai ituaiga o vao e ola i totonu, e ui lava e matagofie uma i latou lava. Faatasi ai ma i latou, o le sili ona lauiloa o le red-red red red-red-red-red and red-red-red-red-red and red-red-red-red-red and red-red-red-red-red red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-red-

O le laau fugalaau na maua lona igoa muamua e faamamaluina ai le eria i sautesasae sasae. O le nofoaga na fanau ai Iakopo. O le faʻamasinoga ua valaʻaulia e faʻaaloalogia ai le taʻutaʻua taʻutaʻua ma le tagata fugalaau mai Sikotilani, James Justice.

O le faʻamasinoga ua faʻamasinoina o se laufanua faʻamafanafana, e maualuga lona maualuga i le 1.5 mita. O le laau o loʻo i ai se mea saʻo, faʻapipiʻi-faʻapitoa o lanu mumu-lanu enaena. O laulaʻau o le Jacobinum e mafai ona lanu pe lanu, ia i ai se foliga lautele, tusi i pito. Fugalaau, i le avea ai ma tulafono, e aoina i ni mea tetele e pei o le tino. Latou te foliga matagofie ona o le lanu samasama samasama, moli, lanu piniki, mumu poʻo le paʻepaʻe.

I se faleoloa fugalaau, e mafai ona e feiloai i se laau e seasea ona maua. E masani ona faʻatau atu i maketi ma greenhouses. O le faamasinoga tonu ei ai foliga matagofie e tusa lava po o le a le taimi o le tausaga. E foliga maualuga lava pe a le fuga.

Iakopo e tausi i le fale

Filifiliga nofoa

Mo le faʻamalosia o le amiotonu ma ola lelei, e tatau ona toto le laau i totonu o se nofoaga lelei. E fiafia o ia i le malamalama ma le malamalama. I le taumalulu, o le a ia le fiu ai le susulu o le la. I le taumafanafana, e mafai ona aveina le Jacobin i fafo. Ma afai e tu o ia i luga o le windowsill, e tatau ona puipuia o ia mai ave o le la, aemaise i le aoauli. Pe a faʻatau se fale fou, e aʻoaʻoina ia malamalama malie. Afai o le fugalaau i totonu e le lava le malamalama faalenatura, e mafai ona e faʻaaogaina mea faʻapipiʻi.

Lulu

O le faamasinoga tonu e fetaui lelei mo le vevela o le vevela. Na te taliaina le vevela o le taumafanafana, ae mafaufau i le maualuga o le vevela e 20-25 tikeri. I le taumalulu, latou te mataituina e le pa'ū le thermometer i le 16 tikeri.

Mo Jacobinia, o loo i ai fugalaau e tasi, e manaʻomia le tele o le vevela i le taumalulu, aʻo amata ona fuga i le amataga o le tautotogo. E fautuaina ia tausia i totonu o potu malulu ma le vevela o le 6-10 tikeri. Afai o le vevela i totonu o le potu e maualuga atu, atonu e le totogo. Talu ai ona o lenei tulaga, o lenei ituaiga o faamasinoga tonu e le o manaomia, talu ai e matua faigata lava ona maua se fugalaau fugalaau manaia.

Faʻasa

I le vevela ma le susu o masina, o le fale e fiafia i vai inu. E faʻamamaina le faʻamasinoga pe a maeʻa le pito i luga o le eleele. I lenei tulaga, e le tatau ona i ai le vai i totonu o le apa. O le maualuga o le suavai e mafai ona afaina i le laau. I le taumalulu, e fuga le fugalaau, ona o le vevela i totonu o le potu. O le maualuga o le vevela, o le tele lava o taimi e faʻasaina ai le fale. Ae i soo se tulaga, i le taumalulu, o le suavai e itiiti lava le faaitiitia. Afai e te faʻatumu le faʻamaoni, e ono maʻi. Mai le le lava o le suāvai, atonu o le a sui le lanu samasama ma paʻu lau lau.

Faʻamamaga o le ea

O Jacobinia e fiafia i se siosiomaga malie. E le taliaina e ia le ea i totonu. Afai e mafanafana ma vevela le potu, e tatau ona suʻeina le fale i taimi uma. O le faamasinoga tonu e mafai ona sosolo i le vai malulu, vai tumau. Ina ia maua e ia le lagona sili atu ona lelei i totonu o le fale, ia tuu le fagu i le laau i totonu o se atigipusa loloto ma le galu pe susu susu.

Laʻei pito sili

O le faʻamasinoga e talafeagai lelei mo meaola faʻasaina ma mineral. I le vaitau o le tuputupu ae tele e faia i le tasi taimi i le 10 aso. Pe a faʻaaoga le faʻalaʻau i le palapala, e tatau ona mataʻituina vaega o loʻo faʻaalia i faatonuga. A leai, o le a le fuga, ae na o le faateleina o le lanumeamata lanumeamata.

Suiga

O Jacobinia e faatatau i laau e le o iai se faasologa saʻo o le gaosiga. Ua totoina o ia aʻo tuputupu ae. I le tele o tulaga, e faia i lea tausaga i lea tausaga, ae o nisi taimi e tupu i le taimi o le taumafanafana, e faʻatupuina i le tolu taimi. Mo le toe totoina, ave i taimi uma se ipu e sili atu le telē nai lo le muamua. Afai e le toe totoina le laau i le taimi, o le a oti. E tele mea e faʻaputuina ai le masima. O le faʻamasinoga e le faʻafefeina, o le mea lea, o le palapala e faʻamamafa. E mafua ai le tupu aʻe o faʻamaʻi.

O Jacobin e leai ni manaoga faapitoa mo fanua. E oo lava ile fanua masani o togalaau e talafeagai mo ia. Ae o le laau e sili atu le lagona lelei i le eleele humus. O le tuufaatasiga o le vaega o le eleele e mafai ona aofia ai eleele palapala, peʻa, humus ma oneone (i le fua faatatau o le 3: 1: 1: 1). Ina ia aloese mai le vai i aʻa, e tatau ona ave le tausiga e mautinoa ai le lelei o alavai.

Teuteu

O le lisi o galuega faʻamaonia faʻamaonia e aofia ai le teuteuina. Ina ia mafai e le laau ona foliga matagofie, lala ma fiafia i le tele o le fugalaau, o ona togi e tatau lava ona tipiina i taimi uma. O le teuteuga e faia i le amataga o le tautotogo, aʻo lei tupu. E sili le faʻapuupuuina o laʻau i le tolu. Ae afai e te tipiina i le afa, e leai se afaina i le laau. 3-4 knots i luga o le fana o le a lava. O popo fou o loo i ai fugalaau o le a ola ma o le a totogo matagofie le laau.

Tofiga

O le auala pito sili ona faigofie e maua mai ai fua fou o laau totō o le faʻalauteleina lea e faʻaogaina ai le vavae. Mo lenei faiga, o loʻo totoe pe a maeʻa ona faʻaaoga. Latou te aʻafia aʻa, o le a leai ni faafitauli. Mo le alualu i luma manuia, o le vevela i totonu o le potu e tatau ona le itiiti ifo i le 20-23 tikeri. Ua ufiufi le ufiufi i se pulou pe tuu i totonu o se tamai fale. O le mafanafana i lalo e fesoasoani e faʻateleina ai le faiga o aʻa. O aʻa e amata vave pe a fai e muamua ona togafitia ia vaega ma se aʻa e faʻaolaina.

A maeʻa le aʻa, ona faʻavasegaina lea o vavaega i totonu o potopoto vasa ma le lautele o le 9-11 cm. Ina ia faʻalelei le lau laau, e tolu laʻau e mafai ona totoina i totonu o le ipu e tasi i le taimi e tasi. A o tutupu aʻe o latou ulu, piʻo 2-3 taimi. Ona avea ai lea o le Jacobin ma paranesi. Afai e saʻo mea uma, o le a fuga mai le amiotonu i le tausaga muamua talu ona totoina. Laʻau totō na totoina ia Mati i le tele o mataupu e amata ona fuga i le tautoulu.

Pests ma faafitauli e mafai

O Jacobinia e puipuia mai faʻamaʻi, foliga vaaia o iniseti leaga. Faatasi ai ma le le tausia lelei ma le vevela i totonu o le potu, e mafai ona osofaia i fua o iniseti ma miti vavave. O le faʻaalia o le togi o loʻo faʻaalia e ala i le paʻu o lau lanu samasama ma luga o luga o le upega taamilo siliva. Ina ia lafoaia le meaʻai, e tatau ona aveese lau o maʻi. I lenei tulaga, e tatau ona sili atu ona felafolafoaʻi le laau, fufulu i le vai mafanafana. Afai e le fesoasoani lenei mea, o le faamasinoga tonu e togafitia e se tagata fai pese.

Afai o le Jacobinum na amata ona paʻu lau, e tatau ona toe teuteu le vai. E mafai ona tupu lenei mea mai le tele o le susu poʻo le tosoina. A oʻo ina tupu lelei laʻau, ma e le manaʻo le laau e fuga, sa fafagaina i fugalaʻau. Afai e lanu samasama lau o le faamasinoga, e le lava le malamalama o le laau. O le mafuaʻaga o laʻau e paʻu ai atonu e faʻaitiitia ai le faʻamamaina ile potu.