O le togalaau

Aisea e mago ai le begonia - mafuaʻaga ma vaifofo

O Begonia o se fugalaau lauiloa, i totonu o le taumafanafana ma mo le fausiaina o totonu. O mea uma lava e matagofie ma ofoofogia i totonu: o laʻau uma, ma fugalaau, ma foliga o le vao. Ae a oʻo ina tupu, toetoe lava o taimi uma e feagai ai tagata uma ma faʻanoanoa. O le faafitauli sili ona faanatinati pe a faʻaleleia se fugalaau e paʻu ma faʻagogo lau. Ina ia puipuia le oti, e tatau ona iloa pe aisea ua malolo ai le begonia ma o a mea e aʻafia ai lo latou pa'ū.

O faafitauli tutusa e masani ona tulai mai ma ni mea sese i le tausiga o le laau. O Begonia e matago ma pau mo mafuaʻaga nei:

  • tulaga le talafeagai o le taofia;
  • leai o ni elemene taua;
  • faʻamaʻi.

Tatou te filifilia tulaga tuputupu ae

O se tasi o uiga taua o le le tausia lelei o se suiga tele i tulaga. O le fugalaau i totonu e mafai ona matua mamafa pe a tuʻu i luga o le pusa. Talu ai ona o nisi o ituaiga o begonias ua faamoemoe mo le ola ae i totonu ma e tusa lava pe talafeagai tulaga tau, o lau ma fugalaau e mamago i le begonias. O le a le mea e fai i lenei mataupu?

O le taimi lava e maua ai le tele o lālā matutu i luga o le togavao o le laau, e tatau ona toe faʻafoʻi le laau i ona tulaga muamua. Aveese laʻau lafulafu, fafagaina i fugalaau faʻalavelave ma filifili se nofoaga e sili atu le malamalama ma aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga.

Afai o Begonia e malogo i le taumalulu, o le mafuaʻaga o lenei faafitauli o le maualuga lea o lona lagona i le ea. O le mea lea, i le taumalulu, o ipu ma laau e sili ona tuʻuina ese mai masini afi. Ae afai e le mafai, ona faʻalauteleina lea o le susu, e sosoo ma le begonia, e mafai ona e tuʻu ni pusa vai ma faʻasolo i aso uma le vao.

O lenei faafitauli o le uiga foi lea o se ituaiga o laau i fafo. O le mafuaʻaga e mafua ai ona vevela le begonia i luga o le auala e masani ona le lava le eleele ma susu le tau. O le leai o se faʻavaivai e mafai ona iloa i fualaʻau matagogo o laulaʻau, a maeʻa ona liu enaena. O le vaifofo i le faafitauli o le a lava le suāsusu ma le faʻamamaina faʻatasi ma se pulumu i le afiafi po o le taeao po o le lautusi lau. Ae ui i lea, e tatau ona manatua o aʻa o le laau e le fiafia i le faaleagaina o le vai, o le mea lea e tatau ai ona faapaleni le suavai, a le o lea o le a pau le lau o le begonia.

Filifili le faʻamalosi mo le laau

O nisi taimi, e tusa lava pe i lalo o tulaga uma o le galueaina, e mafai e se tasi ona matau pe faapefea ona vevela leaves ma fugalaau i luga o le begonias - o le a le mea e fai i lenei tulaga? O le fafagaina faifai pea o laau toto o le a taofia ai le oti o lau laʻau ma fesoasoani e vave fausia se mea fou.

Mo le begonias, o le a lava le fafagaina i le 3 taimi i le masina. O le faʻaaogaina o le suavai faʻatasi ai ma le maualalo o mea e maua mai le nitrogen e sili ona talafeagai mo lenei faʻamoemoe. O le kulimi paluga e talafeagai foi, lea e faʻaaoga i lalo o le laau e le silia ma le tasi i le lua vaiaso. Ina ia faatumauina laulaau i le vevela vevela, e mafai ona e faʻaaogaina le pulumu ma le humate, epithet, zircon.

Aveese faʻamaʻi

O Begonia e mafai ona mago ma paʻuʻese mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi aʻafiaga ona o le le lelei ma le faʻaleagaina o le tau.

Malosiaga malosi. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le foliga mai o laulaau ma se paʻu paʻepaʻe. Aʻo salalau le siama faʻamaʻi, o le mea e fefiloi ma afaina uma ai le lau. Faʻafeiloaʻi le afaina o laʻau ma faʻagogo. O auala lelei o le pulea i lenei mataupu o le a pulupulu ma le faavaea (0.05 - 0.1%) po o le seastane (0.05%). I le vaitau o le tuputupu ae, e mafai ona pupuʻu laulaau o le laau i le sulfur eleele pe faʻapipiʻiina foi i se colloidal sulfur solution (0.3 - 0.5%). I le avea ai o se meafaigaluega faamaonia, o le soap-copper copper is used, lea e saunia mai le 1 lita o le vai, 2 g. copper sulfate ma le 20 gr. tar (green) soap.

Gau pala. O Begonia e mafai foi ona faʻagogo ma pauu ona o le faaleagaina i le pala. O mea e sili ona lelei mo le atinaʻeina o le faamai e mafai ona mafanafana ma le malulu o le tau, i le taimi e tele ai vaʻa pefu. O lona amataga e faigofie ona matauina e ala i vai vai ma se paʻu paʻepaʻe e tupu i tumutumu o vine ma lau. Faʻasalalau atili, o le faʻamaʻi e aʻafia ai aʻa o le laau, lea e amata ona pala ma malepe. Laʻau, fugalaau ma fusi mucilage ma paʻu'ū. O se auala lelei e tetee atu ai i le paʻu enaena e pei o le pulupuluina ma le vai Bordeaux (1%) poo se paluga-kopa, o le sauniuniga o loʻo faamatalaina i luga.

I le faaiuga, ou te fia tusia. E le tatau ona e ilia le faailo i luma o nisi o laʻau lalo ifo o le begonia. E foliga mai, o loʻo i ai se faiga masani o le atinaʻeina o laau, i le taimi e mate ai le paʻu tuai. Matau mo sina taimi ma faia se mea pe a manaʻomia.