Laʻau

Blehnum, po o Derbyanka - fulafula

Blehnumy, poʻo Derbyanki - ferns i le aganuʻu e sili ona mataʻina. Latou te le talia toleniga malulu poʻo faʻataʻitaʻi. Latou te manaʻomia le maualuga maualuga o le toʻimamaʻi ma i le taimi lava e tasi latou te tali atu ai e le lelei le susunuina. E sili ona lelei le tupu aʻe o petelum i luga o se "faamalama o le vevela." O laʻau e pei o se "pulou" o laʻau pama. I faʻataʻitaʻiga matutua, o le ogalaau e manino lava ona iloa i le pito i lalo. Faitau e uiga i foliga o le tuputupu aʻe o lenei fern i la tatou tusiga.

Blechnum humpback, poʻo Derbyanka humpback (Blechnum gibbum).

Derbyanka - Faamatalaga Botanical

Rod Derbyanka, po o Blehnum (Blechnum) e tusa ma le 140 ituaiga o ferns o le aiga Derbyankov (Blechnaceae), tufatufaina atu i le telefoni ma vaega eleele laiti. I lalo o le natura masani i Rusia, e tasi le ituaiga o derbyanki e tupu - o le spiny derbyanka, poo le Blehnum spiny (Blechnum spicant).

I le natura, o le derbyanka o se lau tele, laau pama ma lala e oʻo atu i le 1 mita le umi. O le afu o se fern o se fomaʻi teuteu, i laau tuai i totonu o le fale e oo atu i le maualuga pe a ma le 50 cm, ua ufiufi i fua lanu enaena. O ona lālā e faʻasalaga faʻatasi e tusa ma le 50-60 cm le uumi, malamalama lanu meamata i lanu. Fafao i lalo ifo o le lau, latalata i le pito o vaega.

Ituaiga o Blackheads

I totonu o le fale, o ituaiga o derbyanka e masani ona tupu:

  • Blechnum humpback, po o Derbyanka na faʻavauvau (Blechnum gibbum) E i ai lau lanu lanumeamata ma e toetoe lava leai ni petioles. O ituaiga sili ona lauiloa i totonu o vaomatua i totonu.
  • Brazilian Blechnum, poʻo Derbyanka Pasilalia (Blechnum brasilense) E i ai laʻau lanu meamata lapopoa.
  • Blehnum Moore, poʻo Derbyanka Moore (Blechnum moorei) O se tamai togavao e tusa ma le 30 cm le lapopoa, o petioles o le lau e foliga mai e uliuli i le lanu, ae o laulaau lava e lanu meamata ma lanu.
  • Blechnum serratus, poʻo le serbyanka serve (Blechnum serrulatum), o le synonym o Blehnum Indian, Derbyanka Indian (Blechnum indicum).

Manaoga mo le totoina o le fatu toto

Malamalama: o le nofoaga e tatau ona ufiufi mai le susulu o le la - o lona uiga. felafolafoaʻi malamalama po o le paʻu o le vaeluaina malamalama. O le Blechnum o se malu-malu-laau, e fautuaina e tuu i le itu i matu poʻo sisifo, faʻapea foi i tua o le potu. E mafai e le la ona susulu le laʻau.

Faʻasa: Na o le mafanafana ma le suavai e leai se lime. O le suavai i le tautotogo ma le taumafanafana e tele, i le taumalulu e talafeagai, ae o le eleele e tatau ona susu i taimi uma. O le vevela ma le tele o le susu i totonu o le eleele e tutusa lelei le afaina mo le toto. E fautuaina e aua le suavai le laau talavou mai luga, ae ia tuu i totonu o le vai ma le fagu, tuu mo le 1-2 minute. A maeʻa lenei mea, e tatau ona faatagaina le tele o vai e faʻafefe.

Faʻamamaga o le ea: E pei o le tele o ferns, e fiafia Blehnum i le ea, ae o le pulupulu e mafai ona vevesi lau. O le mea lea, o ipu ma laau e tuʻuina i luga o fata ma susu susu. I le taumalulu, e tautau ai maa i se laʻau susū.

Suiga: faʻapipiʻiina e faʻatinoina i le tautotogo, pe a faʻatumu e aʻa aʻa atoa. O le palapala e tatau ona i ai sina tali malie. E totoina le Blechnum i totonu o le eleele e talafeagai mo le tele o ferns. I le avea ai o se tulafono, e aofia ai le 2 vaega o fanua o le peat, 2 vaega o le humus, 1 le vaega o le gaʻo tapuni ma le 1 le oneone. O le laau e totoina pe a tupu, pe a tumu i totonu o se ulo. Lua aso ao le i toe totoina, e tatau ona faasusu le fagu.

Laʻei pito sili: i le taumafanafana, faʻamalositino vai mo fale taʻutaʻu i totonu ile lua vaiaso. Blehnum e matua nofouta lava i le tele o le faʻamala, o lona uiga e tatau ona 2 le taimi e faʻatau ai le fualaau e pei ona fautuaina e le kamupanī. Winter-fall - e aunoa ma se ofutino pito i luga.

Teuteu: e le manaʻomia.

Lulu: sili ona lelei mo le tuputupu aʻe o ferns - 18-22 ° С. O le maualuga o le vevela e mafai ona mafua ai le vevela o le laau. Blechnum e tatau ona puipuia mai faʻataʻoto.

Blechnum Moore, poʻo Derbyanka Moore (Blechnum moorei).

Faʻapenaina o paʻu

O le Derbyki e faʻasaoina e spores ma vaevaega o rhizomes. Pe a suia, o le rhizomes ua vaevaeina i ni vaega ma se naifi malosi, o nofoaga o fasi pepa ua fufusi i le malala manaia, o vaega taitasi ua totoina i totonu o se ipu. Faʻafofoga i le numera o mea tuputupu aʻe. Afai ei ai se tasi o le tuputupu ae pe latou te toalaiti, e le mafai ona e vaevaeina le laau, e mafai ona oo atu ai i le oti. O fualaau talavou pe a uma le fevaevaeaʻiga e le vave amata ona tupu.

E mafai ona e taumafai e faʻaaogaina le laau mai le spores e faia i le pito i lalo o lau. E lūlūina i le amataga o le tautotogo, e sili i mea uma i totonu o le vasega pepe e vevela mai lalo ifo, o loʻo tumau ai le vevela o le 21 ° C. Tipi se laulaau o le laau ma fufulu ese meaʻai i luga o pepa. Liligi i totonu o le vasega pepe se vaega o alavai ma le folasia o palapala mo le luluina o fatu. Faʻamama lelei le palapala ma faʻasese le meaʻai i le mea e gata ai. Ufiufi le vasega pepe i le tioata ma tuu i se mea pogisa, mafanafana.

O aso uma, aveese le ipu tioata mo sina taimi, ae aua le faʻamago le eleele. E tatau ona teuina le vasega pepe i le pogisa seia oʻo ina tupu mai laau (o le a tupu lenei mea pe a mavae le 4-12 vaiaso). Ona faʻafeiloaʻi atu lea i se mea matagofie ma aveese le ipu. A ola le laau, afifi, ma tuua le mea sili ona malolosi i se mamao e 2.5 cm mai le isi. O faʻataʻitaʻiga talavou e atiaʻe lelei pe a maeʻa pe a maeʻa, e mafai ona faʻavasegaina i totonu o ipu ma le eleele peaty - 2-3 laau taʻitasi.

Blechnum humpback, poʻo Derbyanka humpback (Blechnum gibbum).

Faamai o derbyanki, poo blehnumov

Lea lanu samasama, lanu enaena i luga o latou - o lona uiga o le vevela o le potu e maualuga tele (luga aʻe o le 25 ° C), e le o manaʻomia mo ferns. O le mafuaʻaga atonu e le talafeagai pe le lava foi le suāvai ma faʻaauau pea ona faʻaleleia.

Lea lanu samasama, o le a tupu le leaga o le laau - O le maualalo o le suavai i totonu o le potu, o le vavalalata o le faʻavelaina o le afi, e mafai ona matauina ia foliga tutusa pe afai e totōina le laau i totonu o le eleele mamafa pe tele foi se vateatea.

Lea gaogao, galu, lelea - Mafiafia tele le la.

O lau e paʻu pe pala, o le pito e lanu samasama pe enaena, o le laau e le tupu pe tuputupu ae le lelei - le lava o meaʻai, laʻititi tele pe tele le ipu.

O laʻau e mafai ona lanu samasama, enaena, laʻau ma le pa'ū, o lālā laiti e mamae ma feoti - i le maualalo o le vevela i totonu o le potu, mai le faʻaalia i le ata malulu, faʻavaivai i le vai malulu, pe a faʻavaivai i vai malulu pe chlorinated.

Blechnum spiny, poʻo le Derbyanka spiny (Blechnum spicant).

E leai se tasi e fai mai e faigofie ona tupu le ferns, ae o le mea sili lava lea, o le mea autu lava e aoga. E ui e mataga, o le taunuuga e aoga!