Laʻau

Lauina o moli. Vaega 3: Filifilia o se Faʻamalamalamaga

Lauina o moli.

  • Vaega 1: Aiseā e faʻamalamalama ai laau toto. Lumens Misi ma Suites
  • Vaega 2: Lapa mo le susulu o laau
  • Vaega 3: Filifilia o se Faʻamalamalamaga

I lenei vaega, tatou te talanoa e uiga i le fuafuaina o le mana o moli, le fua faatatau o le malamalama, ma isi.

I vaega na muamua atu, na matou talanoa e uiga i manatu autu ma ituaiga ituaiga o moli e faʻaaogaina e faʻamalama ai laau. O lenei vaega o loʻo faʻamatalaina po o fea le malamalama e filifili ai, pe fia ni lamepa o le a manaʻomia e faʻamalama ai se laau totino, auala e fuaina ai le malamalama i le fale, ma pe aisea e manaʻomia ai le toe faʻaleleia ile malamalama.

O le malamalama o se tasi lea o mea sili ona taua ile tausia lelei o se laau. E ala i photosynthesis, o laau "fai meaai" mo i latou lava. Laititi laitiiti - ua vaivai le laau ma ua mate ai foi i le "matelaina" poo ua avea ma mea faigofie ona maua mai ai meaola faalafua ma faamaʻi.

Ia avea pe leai foi

O lea la, na e filifili e faʻapipiʻi se masini faʻaleleia fou mo au laau toto. Muamua, tali fesili e lua.

  • O le a lau tala faʻatatau o tupe? Afai o se vaega itiiti o tupe ua uma ona faʻatulagaina mo le faʻaogaina o le polokalama, lea ua e vavae ese mai le sikolasipi, ma e tatau ona e tausia i totonu, ona le fesoasoani lea o lenei tusiga. Pau le fautuaga o le faʻatau lea mea e te mafaia. Aua le faʻamalosia lou malosi ma le taimi suʻesuʻe. O le mea e leaga ai, o se faʻamalama mo faʻalaʻau poʻo se mea e maua ai le aquarium e le taugofie. O nisi taimi o se isi auala e sili atu ona talafeagai, o le sui lea o laau faʻamalama ma mea e faapalepale-e sili atu ona lelei le maua o se vaʻaiga lalelei e le manaʻomia ai le tele o le malamalama nai lo le faʻanoanoa ona o le semi-dead gardenia, lea e matua leai lava.
  • E te alu i fafo aʻo leʻi oʻo i le tautotogo, i le mataupu faavae o le "le gaʻo, o le a ou ola"? Ona faʻatau loa lea o le moli e sili ona faigofie. Afai e te manaʻo ia totō lau laau toto ma oʻo lava ina fuga i lalo o molī, ona e manaʻomia lea e faʻaalu le malosi ma tupe i luga o le faʻamalama. Aemaise lava pe afai e te totoina laau totō e tutupu i tausaga taʻitasi i le malamalama, e pei o le aquarium.

Afai na e filifili i tali i nei fesili ma filifili e faʻapipiʻi se faʻamalamalamaga atoatoa, ona faitau loa lea.

O le a le malamalama lelei?

E tolu mea taua e iloa ai pe lelei pe leaga le faʻamalamaina:

  • Malamalama malosi. Malamalama e tatau ona lava mo laau. O le vaivai le malamalama e le mafai ona suia i se aso umi. E leai se tele o le malamalama i tulaga avanoa. Mo le faʻamalamalamaina o loʻo tupu i se aso susulu manaia (sili atu ma le 100,000 faleoloa) e matua faigata lava.
  • Taimi o le malamalama. O laau eseese e manaomia ai le malamalama o aso o suiga eseese. O le tele o faagasologa, e fai ma faʻataʻitaʻiga, fuʻa, e fuafuaina e le umi o le ao (photoperiodism). Na vaʻaia e tagata uma le poinsettia mumu (Euphorbia pulcherrima) faʻatau mo le Kerisimasi ma le Tausaga Fou. O lenei togavao e ola i lalo o le faamalama o lo matou fale i le itu i saute o Florida ma tausaga uma i le taumalulu, e aunoa ma le taufaasese ia i matou, "faia mea uma lava" - ua ia i matou mea e tatau ai mo le fausia o mea mumu - umi po pogisa ma le susulu o aso.
  • Malamalama malamalama. I mataupu ua mavae, na ou paʻi atu ai i lenei lomiga, ma fai mai e manaomia e le laau le malamalama i itu lanu mumu ma le lanumoana o le fusi o alaleo. E pei ona uma ona taʻua, e le talafeagai le faʻaogaina o mea faʻapitoa faapitoa - afai e te faʻaaogaina faʻamalama faʻaonapo nei i le tele o mea, mo se faʻataʻitaʻiga, moli mumulu pe faʻafefiloi uamea, o lau fusi o le a "saʻo".

I le faaopoopo atu i nei tulaga, o isi e taua tele. O le malosi o le photosynthesis e faʻatapulaʻaina i mea o loʻo leiloloa nei. I le malamalama maualalo - o le malamalama lenei, pe a tele le malamalama, ona fai lea, mo se faʻataʻitaʻiga, vevela poʻo le maualuga o le carbon dioxide, ma isi. A o ola aʻe laau toto, e masani lava ona tupu, i lalo o le malosi malosi, o le faʻateleina o le carbon dioxide i totonu o le vai e avea o se mea faʻamapulaʻa ma le malosi malosi e le faateleina ai le fua faatatau o le photosynthesis.

Maʻeu le malamalama e manaʻomia e laau

E mafai ona vaevaeina laau toto i ni vaega e tusa ai ma mea e manaʻomia. O fuainumera mo vaega taʻitasi e latalata mai, talu ai o le tele o laau totō e mafai ona lagona le lelei i le malamalama susulu ma i le paolo, faʻafetaui i le maualuga o le malamalama. Mo le lava laau e tasi, o se eseesega o le malamalama e tatau ona fuafua i luga pe faalagolago ile fatu, olaola pe fua mai. Mai le malosi o le vaaiga, o le vavao o se gaioiga o loʻo faʻaumatia se tele o le malosi. E manaomia e le laau ona tupu se fugalaau ma tuʻuina atu i le malosi, e ui lava o le fugalaau e le maua ai le malosi. Ma o le fualaau aina o se mea e sili atu ona leaga. O le tele o le malamalama, o le tele o le malosi "mai se matauila" o se laau e mafai ona teuina mo le fugalaau, o le sili atu ona matagofie o lau hibiscus, o le tele o fugalaau o le ai luga o se togavao jasmine.

Lalo o nisi laau totō e sili atu i tulaga faʻamalamalama. O maualuga o le malamalama ua faʻaalia i le lux. E uiga i lumens ma suites ua uma ona taʻua i le vaega muamua. O le a ou toe fai na o na suʻega e faʻamalamalamaina pe faapefea ona avea le "malamalama" o laau toto, ma o le lumanaʻi e faʻaalia ai moli o loʻo e faʻamalamalamaina ai nei laau toto.

  • Lila malamalama. O nei laau toto e aofia ai mea e masani ona tupu i le mea e matala ai - o le tele o laau, o pama, o mea suamalie, bougainvillea, gardenia, hibiscus, ixora, jasmine, plumeria, tunipina, croton, roses. O nei laau toto e filifilia le maualuga o le moli - e le itiiti ifo ma le 15-20 afe le manogi, ma o nisi laau e manaomia ai le 50 pe sili atu le mano o oloa mo le manuia o le ola. O le tele o laau toto e suia le malamalama, a faʻapea o lau e mafai ona "toe foi" i se lanu lanu.
  • Malamalama lelei. O nei laau totō e aofia ai togafiti e ola ai - bromelia, begonias, ficus, philodendron, caladium, chlorophytum, brugmanzia, brunfelsia, clerodendrum, crossander, medinilla, pandorea, rutia, barleria, tibuhin. O le laasaga o le malamalama mo i latou o le 10-20,000 faleoloa.
  • Loto vaivai. O le manatu o le "vao-alofa laau" e le o se mea moni. O laau uma e fiafia i le malamalama, e aofia ai le dracaena o loʻo tu i le pito sili ona pogisa. E na o nisi laau toto e mafai ona tupu (nai lo le i ai) i lalo ifo o le malamalama. Afai e te le tuliloaina le alualu i luma, ona latou lagona lelei lea i lalo ifo o le malamalama. Ae o nei mea o laau ia o le lalolalo - chamedorrhea, whitefeldia, anthurium, diphenbachia, philodendron, spathiphyllum, echinanthus. Ua lava mo i latou mai le 5 i le 10,000 faleoloa.

O le maualuga o le malamalama ua lava ma e mafai ona avea o se amataga mo le filifilia o se faʻamalama. Ou te toe faamamafa atu foi o nei fuainumera e mo le tuputupu ae atoa ma le olaola o se laau, ae le mo le "taumalulu," pe a mafai ona tufatufaina atu se malamalama maualalo.

Malamalama malamalama

Moli mita

Ia, o lenei ua e iloa le tele o le malamalama o lau laau e manaʻomia ma manaʻo e siaki pe a maua mea uma e manaʻomia. O fua faʻatatau uma e lelei, ae sili atu le lelei le fuaina o le malamalama moni i mea o loʻo i ai laau. Afai ei ai sau mita moli, ona e manuia (ata i le agavale). Afai e leai se moli malamalama, ona e le faʻavaivai. O le mita mita o le mea pueata o le mita moli lava e tasi, ae nai lo le faʻamalamalamaina, e tuʻuina atu ai faʻasologa o le saoasaoa o le vevela, o lona uiga. le taimi e tatau ona tatala ai le ufiufi o le telefoni. O le faʻaitiitia o le malamalama, o le umi o le taimi. E faigofie mea uma.

Afai ei ai lau mita faʻaalia fafo, tuʻu i totonu o le mea e te fuaina ai le faʻamalamalamaga, o lea o le ata o le ata e tutusa lelei ma le itu o le malamalama i luga o le fogaeleele.

O le tele o kamela masini faʻaonaponei faʻaalia le faʻaalia ma le saoasaoa o le faʻamalo, faʻafaigofie le faagasologa o le fuaina o le malamalama

Afai e te faʻaaogaina le kāpuni, ona tuʻu lea o se pepa paʻepaʻe paʻepaʻe e faʻaoga tutusa i le itu o le malamalama na tupu (aua le faʻaogaina le puluʻu - o le a maua ai le le saʻo). Filifili le faavaa lapoa ina ia i ai le laupepa i le faavaa atoa. Taulai atu ia te ia o le filifiliga. Filifili se ata tifaga o le 100 iunite (o ata tifaga faʻaonapōnei e mafai ai e oe ona "faʻafetaui" le ata mataʻituina). I le faʻaaogaina o le saoasaoa o le tapuni ma mataitusi o le tatalaina, filifili le faʻamalamalamaina i le laulau. Afai e te setiina le taua o le senituri i le 200 iunite, ona tatau loa lea ona vaeluaina ia tau, pe afai e seti le tau i le 50 iunite, ona faaluaina lea o tau. O le alu atu i le isi itu maualuga maualuga e faʻaluaina foi le tau. I lenei auala, e mafai ona e faʻatusatusaina le maualuga o le malamalama i mea o lau laau.

Faʻaaliga
Fuaitau
Faʻamatalaga (Lx) mo se ata ata e 100 iunite
Mama moli fafo
Telefoni pe a ufiufi luga o se laupepa
2.81/4708
2.81/814015
2.81/1525030
2.81/3050060
2.81/601000120
2.81/1252100240
2.81/25043001000
2.81/50087002000
41/25087002000
41/500170004000
5.61/250170004000
5.61/500350008000
5.61/10007000016000
81/250350008000
81/5007000016000
81/100014000032000

Faaaogaina o le ata lafoai

O le faʻaaogaina o se ata lafoai e mafai ai e oe ona faʻatupulaia le tele o fesuiaiga o le fesuiaiga i nisi o taimi

Afai e te faʻaaogaina se moli mumusu e aunoa ma se ata lafoia, ona e faaitiitia le malamalama aoga i nisi o taimi. E faigofie ona malamalama e na o le malamalama e faʻasala i lalo e ulu atu i laau. O lena malamalama ua faasinomia i luga e le aoga. O le malamalama e tauaso ai ou mata pe a e tilotilo i le moli matala e le aoga foi. O se ata lafoia lelei e taitaia le malamalama, faatauaso mata, agai i lalo i laau. O fua o le faʻataʻitaʻiina o se moli mumulu e faʻaalia ai o le faʻamalamalamaina i le ogatotonu, pe a faʻaaoga se reflector, faʻapena e toeititi tolu taimi, ma o le moli o le malamalama i luga o le fogaeleele e sili atu ona faʻatupuina - o le moli e faʻamalamalamaina laau toto, ae le o mea uma.

O le tele o mea faʻatau e faʻatau atu i fale mea fale e leai se faʻataʻitaʻiga po o se mea e le tatau ona taʻua o se ata lafoai. Polokalame faʻapitoa mo le faʻamalamalamaina o laau poʻo se pusa tioata faʻatasi ai ma mafaufauga e sili ona taugata. I le isi itu, o le faia o se mea e fai fale e le faigata.

E faʻapefea ona faia se faʻataʻitaʻiga fale mo se moli faʻaola

O le foliga o le ata, aemaise lava mo le tasi poo le lua moli, e le afaina - soo se "lelei," lea e le sili atu i le tasi le numera o mafaufauga ma le toe foi mai o le moli i le moli, e tusa lava pe tutusa le tutusa o le 10-15%. O le ata o loʻo faʻaalia ai se vaega o le ata lafoia. E mafai ona iloa o lona maualuga e tatau ona pei o mea uma i luga o le tuaoi (ray 1 i le ata) e vavao e le mafaufau - i lenei tulaga o le a le tauaso ou mata.

Aʻo tuʻuina atu le itu o le laʻau o le lumanaʻi (ata, lalo poʻo le maualuga), e mafai ona tatou fausia se mea e faʻalatalata i luga o le ata o le mafaufau i le ata o le ata (mataʻitusi 1 i le ata), lea e vaevaeina ai le va i le va o le mea na tupu ma le ata lafoia i le afa - le tulafono o le mafaufau. I le auala lava lea e tasi, o le faʻatulagaina e faʻatulagaina i isi itu (mata 2 i le ata).

Mo le faʻamaoniga, e fautuaina e ave ni nai faʻamatalaga ina ia le mafai ona faʻaalia le tulaga o loʻo faʻaalia i le vaega 3, pe a le o lalo le faʻailoga e atagia ai. A maeʻa lena mea, e mafai ona e faia se fausaga eletise, poʻo le fausia o se paʻu lamolemole ma punou le reflector e tusa ai ma le mamanu. Aua neʻi tuʻuina le pito i luga o le mafaufau ile latalata i le moli, e pei o le a pauu mai ave i totonu o le moli. I lenei tulaga, o le a mafanafana le moli.

E mafai ona faia le ata mai le alumini pepa, mo se faʻataʻitaʻiga, meaai, lea e maualuga lona mafaufau. E mafai foi ona e valiina le ata o le ata lafoai i le paʻepaʻe paʻepaʻe. E le gata i lea, o lona aoga o le a toetoe lava tutusa ma le ata o le "faʻata". Ia mautinoa ia faia ni pu ile pito i luga o le faʻataʻitaʻiga o le ea.

Umi ma le maualuga o le malamalama

I le ata: tamato ua ola i lalo o le malamalama o moli pupula. 1 - mercury lamp without filters, 2, 3 - mercury lamp with filters that removes parts parts of the spectrum. 4 - moli afi. Mai le tusi a Bickford / Dunn "Malamalama mo le Tuputupu Ae o Toto" (1972)

O le umi o le malamalama e masani ona 12-16 itula, e fuafua i le ituaiga o laau. O faʻamatalaga saʻo saʻo, faʻapea fautuaga i luga o le photoperiodism (mo se faʻataʻitaʻiga, pe faapefea ona fai poinsettia o loʻo taʻua i luga aʻe o le fuga) e mafai ona maua i totonu o tusi faʻapitoa. Mo le tele o vaomatua, o le ata o loo i luga ua lava.

E tusa ai ma le maualuga o le malamalama ua sili atu ma le tasi ona fai. O se ata se tasi o se ata o laau totō na tupu aʻe i lalo o le malamalama i se moli mercury (o se ata mai se tusi tuai, aʻo le tele lava o isi molī) ma se molī afi. Afai e te le manaʻomia ni laau umi ma le paʻu, aua le faʻaogaina moli mumusu pe mumū e aunoa ma se faʻasalaga faʻalauiloaina i moli mumulu poʻo le mumū e faʻamamaina i le lanu moana o le fusi.

Faatasi ai ma isi mea, o molī afi e tatau ona faʻamalamalamaina laau ina ia latou manaia le tilotilo. O se masini suauu i lenei tulaga e le o le molī sili lea mo laau toto - o le ata o loʻo faʻaalia ai pe faapefea ona tilotilo laau i lalo o se moli pe a faʻatusatusa i le susuluina o le moli uila.

Malosiaga o le mana o le afi

O lea na matou o mai i le mea e sili ona taua - pe fia ni lamepa e ave mo le faʻamalamalamaina o laau toto. Seʻi mafaufau i polokalame e lua e faʻamalama ai: moli susulu ma se moli e faʻaleleia ai le kesi.

O le numera o moli malamalama e mafai ona fuafua e ala i le iloa le maualuga o le malamalama i luga o le fogaeleele. E manaʻomia le suʻeina o le luminous flux i lumens (faʻalauteleina o le susulu i le pala i luga ole laufanua i mita). O le gau o le moli e tusa ma le 30% mo se moli e tautau i le maualuga o le 30 cm mai laau, ma 50% mo moli i se mamao e 60 cm mai laau. E moni lenei mea pe afai e te faʻaaogaina se ata lafoai. A aunoa ma lea mea, o le tele o tupe gau ua tele taimi. I le faamautuina o le sulu malamalama o moli, e mafai e se tasi ona maua lo latou malosiaga atoa, ma le iloa o lamepa susulu e tusa ma le 65 Lm i le Watt o le mana.

Mo se faʻataʻitaʻiga, seʻi o tatou faʻatusatusa le aofaʻi o moli e manaʻomia mo le susuluina o se maʻa e fua ai le 0.5 × 1 mita. Vaega o le faʻamalamalamaina o luga: 0.5 × 1 = 0.5 sq.m. Seʻi faapea tatou te manaʻomia le faʻamalamalamaina o laau e sili ona lelei le malamalama (15,000 Lux). O le a faigata ona faʻamalamalamaina le mea atoa i le faʻamalamalamaina, o lea o le a tatou faia ai se faʻatusatusaga e faʻavae i luga o le malamalama 0.7 × 15000 = 11000 Lx, tuʻuina o laau e manaʻomia ai le malamalama atili i lalo o se moli pe a faʻamalamalamaina e sili atu i le averesi.

Aofaʻiga, oe manaʻomia 0.5x11000 = 5500 Lm. Lulu i le maualuga o le 30 cm e tatau ona tuʻuina atu e tusa ma le tasi ma le afa taimi le sili atu o le malamalama (tupe maua e 30%), ioe. pe a ma le 8250 lm. O le malosi atoa o moli e tatau ona tusa ma le 8250/65 = 125 W, o lona uiga. lua fulufulu 55 W moli malamalama ma se ata lafoai e maua ai le aofaiga tatau o le malamalama. Afai e te manaʻo e tuʻu faʻamaʻi masani i le 40 watts, ona latou manaʻomia lea o ni vaega se tolu pe oʻo foʻi i le fa, talu ai o loʻo faʻapipiʻi vavalalata le tasi i le isi, ma faʻaitiitia le faʻaogaina o le faʻamalama. Taumafai e faʻaaoga fulufulu faʻamalama faʻaonaponei faʻapena nai lo le masani, mo le tele o vaega ua le toe maua, o masini. Afai e te le faʻaaogaina se ata lafoia, ona fai lea i lalo o lenei polokalame e tolu pe fa taimi e sili atu ai moli.

Iloiloga o numera o moli susulu

  1. Filifili se tulaga malamalama.
  2. Telefoni talafeagai i le luga:
    L = 0.7 x A x B
    (umi ma lautele i mita)
  3. Manaia malamalama o moli, ma le amanaia o mea ua leiloa (i luma o se reflector):
    Lulu = L x C
    (C = 1.5 mo se moli i le maualuga o le 30 cm ma C = 2 mo se moli i le maualuga o le 60 cm)
  4. Aofaʻiga o le afi moli:
    Mana = Lulu / 65

Mo faʻamalama faʻamaonia, o le faʻatusatusaga e tutusa. O se moli faapitoa ma le 250 W sodium lamp e maua ai le maualuga o le susulu o le 15,000 o faleoloa i luga o se nofoaga e fuaina le 1 sq.m.

Polokalame o le malamalama mo le faʻamalamalamaina o laau

Afai o laʻau moli o le moli ua lauiloa, ona faigofie tele lea ona fuafua le faʻamalamalamaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ata o loʻo i le itu agavale o loʻo faʻaalia le molī (OSRAM Floraset, 80W) e faʻamalamalamaina se liʻo e tusa ma le mita le lautele i se mamao e itiiti ifo i le afa mita mai le moli. O le maualuga o le faʻamalamalamaina o le 4600 Lux. O le susulu i le mata e vave lava ona paʻu, o le mea lea e mafai ai ona faʻaaogaina se moli mo laau e le manaʻomia se tele o le malamalama.

O le ata o loʻo i le itu tauagavale e faʻaalia ai le maualuga o le vavao (o le moli e tasi pei o luga). Ina ia maua le malamalama i se mamao mai le moli, e tatau ona vaevae le tau o le malamalama i le sikuea o le mamao. Mo se faataitaiga, i le mamao o le afa mita i lalo o le moli, o le faʻamalamalamaga o le a tutusa ma le 750 / (0.5 × 0.5) = 3000 Lux.

Se mea e sili ona taua - e le tatau ona susulu ia moli. Faatasi ai ma le faateleina o le vevela, o lo latou gaosia o le moli e faaitiitia le malosi. E tatau i le tagata suʻesuʻe ona i ai avanoa mo le malulu. Afai e te faʻaaogaina le tele o moli susulu, e tatau ona e faʻaaogaina se mea e faʻamafanafana ai, pei o se komepiuta. O moli susulu malosi e masani ona i ai se mea e fausia.

Faaiuga

I lenei faasologa o tusiga, o vaega eseese o moli o laau ua uma ona folasia. O le tele o mataupu na tumau pea e aunoa ma se afaina, mo se faataitaiga, le filifiliga o le eletise eletise lelei mo le susueina o moli, o se vaega taua. O i latou e fiafia i lenei mataupu o le a sili atu ona liliu i tusi poʻo tagata tomai faapitoa.

O le fuafuaga aupito sili ona lelei mo le fuafuaina o se faʻamalama e amata i le fuafuaina o le manaʻomia o le faʻamalamalamaina. Ona tatau lea ona e iloiloina le numera o moli ma o latou ituaiga. Ma e na o le taimi lava lena - alu vave i le faleoloa e faʻatau ai moli.

Faʻafetai faapitoa i le aufaigaluega o le upega tafaʻilagi i leptpticals.com mo le faʻatagaga e lomia ai le tusiga i luga oa matou punaoa.