Laʻau

Gardenia Jasmine Faʻatulagaina Fale Tausia Faʻataʻitaʻiga E faʻafefea ona faʻapipiʻi pe a uma ona faʻatau

Fale tausi togalaau tausi ile fale ma ata vitio

O le fale pito sili ona manaia o totonu o togalaau o togalaau togalaau, poʻo jasmine-pei, jasmine (i le Latin Gardenia jasminoides). O le mea moni o le lalelei e manaʻomia ai le faʻaauau, o le mataʻituina o le tausiga e le fefefe ai tagata e totoina fugalaau fiafia: o tau faʻaalu e tauia ma le fiafia.

O le faia o se ogalaau po o se laau i le natura, ao faagasolo le vaitau o le fugalaau, ua faasalalauina e le salaria a latou manogi manogi mo le tele o mita faataamilo. O fugalaau toto e mafai ona sili atu i le sili ona matagofie o le rose po o le peony.

Emperor fugalaau lelei

O le Pese Song, lea na i ai pe a ma le afe tausaga ua mavae, o le muamua lea na faamatala e uiga i le au togalaau matagofie na teuteuina potu o tupu o Saina lava. E ui lava na faaalia e le au fai togalaau o latou gafatia atoatoa, e oo lava i lea, sa le faatagaina e le au fai togalaau Saina le vao e ola, ma maua ai le fua tele, ona avea ai lea oi latou o se talo - o se mea matagofie, laitiiti ma se foliga matagofie. O le i ai i Europa talu mai le ogatotonu o le 18 senituri, sa faʻatapulaaina foi le togalaau i le tuputupu ae e ala i le teuteuina ma le faapaleina o pale.

Pe a filifili e teuteu lou olaga i se mea ofoofogia, fugalaau matagofie, ia e mataituina le suʻesuʻeina o tulafono o tausiga.

O le taimi nei o loʻo iai avanoa faʻapitoa i totonu o fale e manaʻomia ai sina meaʻai, ae o loʻo tumau pea le faigata, e manaʻomia le tausiga.

Faʻafefea ona tausia le togalaau i le fale

Gardenia jasmine totonu fale tausi photo fugalaau

Malamalama

O le nofoaga aupito sili o le a avea ma faamalama i saute ma sisifo. I le tau vevela, i le vevela tele lava, o le laau ua siitia ese mai le faamalama, ma ua luluina ai le ao, i le taumalulu, i se isi itu, ua latalata mai ina ia lava le malamalama. E taua tele le taofia o le ulufale mai o se vevela vevela, ina ia aua nei mafua ai le mu po o le pauu.

Lafoga ma le susu

O le faataamilosaga o le ola o se laau i lalo o le natura masani e puleaina ai ana lava tulafono i le faatumauina o le vevela o le ea i le vaitau. I le tau mafanafana, e mafai ona maua le vevela i le 21-24 ° C i le ao, i le po e oo i le 15-18 ° C. I le taumalulu, o le faaitiitia i le 16 ° C e mafai, o le mea e maualalo le malulu o le ea e 10 ° C.

  • E faigata ona faatumauina le malulu i le taumafanafana, ae i le oʻo mai o le ea malulu, o le galuega na faafaigofieina.
  • Afai e te vaʻavaʻai le potu e ala i le tatalaina o se faamalama, aveese le fugalaau mai le vaitafe o le malulu. O le pau i totonu o se ata tusi ua afaina i le fuga o le fugalaau ma fugalaau, faapea foi ma fugalaau fou faatoa gaosia. E mafai foi ona faia se aafiaga talitutusa ma le le lava o le susu, le ea malulu ma maualalo le maua o le okesene.
  • E fautuaina e sulu le laau i taimi uma i luga o laulaau mai se pusa afi e vaeluaina.
  • Lelei e fiafia i le malulu, fesoasoani i le laau: tuu le fagu i luga o se palatusi i lanu susu pe faalautele le ele. Ia mautinoa ia mautinoa e le paʻi le vai i le pito i lalo o le ulo.
  • I le faʻaopopo i le faʻaauau pea ona faʻapipiʻi i laulaʻau, o se auala mo le fufuluina o laʻau ma se laʻau susū e aoga. I le aveesea o le efuefu, e te saofagā i le faʻatumuina atoatoa o le okesene mai le ea, i le atoatoaga o auala o fefaʻatauaiga i luga o le ea ma photosynthesis i lau.

O le fugalaau o le ai ai se foliga vaaia lelei, o le lanu maumaututu ma o le a le mafai ona mamaʻi ma le faaeteete. O se faʻavevela mafanafana e aʻafia ai le setete o le laau, peitaʻi, e tatau ona e tapunia le eleele i totonu o se ulo ma se taga ina ia aua le faʻamamaina tele.

E faʻafefea vai

Mo le faʻavaivai faʻaaogaina le faʻaaogaina o vai i le vevela o le potu. Ia, afai o le vai e faʻamamaina pe faʻavaivaia, timu.

  • I le tautotogo ma le taumafanafana, ia susu le eleele, aloese mai le faaputuputuina o le susu i totonu o le ulo. O le faʻaleleia o vai e fesoasoani e faatumauina le malosi o le laau i le tulaga o sauniuniga mo le fuga ma saʻo i le taimi.
  • I le taumalulu, faʻavave ona faʻaitiitia le fugalaau, o le manaʻomia o le susu e faʻaitiitia - faʻaititia le faʻasaina. Manatua: pe a faʻafefeteina le eleele, e te lamatia le leiloa o le fugalaau ona o aʻa o aʻa, lea e mafai ona salalau atu i le laau atoa.

Gardenia e fiafia i eleele eletise, o lea e te manaʻomia e faaopoopo le acid citric i le vai mo le faʻavaivai: se lua kalama i le 1 lita o le vai mafanafana, lea e fesoasoani i le faʻamamaina o meaʻai mai le palapala. Suʻe suʻe suavai i vai manino ma acidified e tusa ma le tolu taimi i le fa.

Laʻei pito sili

  • E faalua faalua ona fafagaina Gardenia i le masina ma faʻamaʻi faʻapitoa mo azaleas poʻo laau teuteu teuteu, e mulimuli i fautuaga a le kamupanī.
  • E fesuisuiai fugalaau i laei pito i luga e fai ai uʻamea ma le magnesium sulfate, e mafai ona faia i vaiaso taitasi. O ia faʻavae e le mafai ona taofia e oo lava i le taumalulu, aemaise lava pe afai e te matauina le susulu o lau laʻau (chlorosis).

O afea e fuga ai le togalaau?

E toto le laau mai ia Iulai ia Oketopa, faʻasaʻo fugalaau fou i vaiaso uma. Ina ia faatumauina le teuteu ma faʻaleleia le totoina o le vavao, e fautuaina mai le tata o pulumu e teuteuina.

Gardenia pe a uma ona faatauina

  • Afai e te faʻatauina le togalaau i le fugalaau, aua e te faanatinati e vavave i le taimi lava lea: pe a uma ona totoina, o le a foliga mai o le a paʻu le tau.
  • E mafai ona e fiafia i se vaaiga matagofie o le laau, ma, pe a uma le tolu i le fa vaiaso, toe toto le laau i totonu o se fagu fou ma se eleele talafeagai.

O se tasi vaega o le palapala lea e tupu ai le totoina o laau toto o le tasi lea o taimi e faʻaaoga ai: o meaʻai o loʻo i ai e vave lava ona faʻamalosi, masani lava ua lava e faatumauina le totogo o le laau i le taimi nei.

O ia eleele e tele naua ona paʻu i lona fatuga, e matua mataga lava, e le tumau le susu. E sili atu le laʻititi le ipu i le saoasaoa. O le togalaau faʻatau pe a uma le faʻatauga e sili atu ona totoina i totonu o se ipu vaʻaia ma eleele faʻaleleia mo togalaau poʻo azaleas, faʻatulaga i le pito i lalo o le alavai faʻavaivai o laʻau matagofie poʻo le faalauteleina o le omea.

Ua faʻafeinuina le laau ma mafai ona tu, ona toe faʻatatuʻaina lea ma le faʻaeteete, taumafai e aua nei faʻalavelave aʻa. O sea faiga o le a leai se afaina, e tusa lava pe fugalaau le togalaau. Ae e sili ona lelei i le totoina i le tautotogo, aʻo lei fuga. A maeʻa le masina ma le afa i le maea ai o le faʻavasegaina, toe faʻaleleia le fafaga.

O le a le mea e fai i le faʻatoʻaga faʻatau, faʻataʻitaʻi i le vitio:

Faʻalaiga eleele

Latou te ave eleele mo togalaau, azaleas, rhododendrons poʻo soʻo se faʻafefiloi eleele ua faʻafefiloi ma se gaioiga oona. Fesili i le fugalaau pe o le a le eleele o loʻo ofoina atu: o le a le aoga le siosiomaga tuʻufaʻatasi poʻo alkaline i le laau.

Faatoʻaga togalaau

E tupu le fugalaau i le tele o taimi, ma faʻatumu atoatoa aʻa o le nofoaga i totonu o le ulo. O aʻa mai fafo o le a avea ma faailoga o le manaʻomia ona faʻapipiʻi vave le laau. Afai e le faia lenei mea, o le a taofia le fale i le atinaʻe, taofi le fugalaau, pe oʻo foi ina amata ona afaina ma toesea lona teuteuga.

  • Saunia se laulau lautele ma loloto, tuʻu i luga laʻama laiti i le pito i lalo e pei o se alavai faʻavaivai.
  • Fafasi se vaega eleele mo azaleas mai luga.
  • Aveese ma le faʻaeteete le fagu mai aʻa o le azalea, faʻapipiʻi malie ma tafe ia sili atu le vavaeeseina mai le mea o iai i totonu o le eleele.
  • Faatulaga le togalaau i totonu o se fagu fou, sasaa le eleele o loʻo totoe mai itu.
  • E mafai ona e aveesea se lua sene o le eleele tuai mai luga e sui ai le eleele fou. Fai lenei mea ma le faaeteete, ia faaeteete ia aua nei faamanualia aʻa.
  • A maeʻa le faʻavasegaina, faʻafeinuina le togalaau, o le tele o le vai e faʻafefe mai le apa.

Afai e feagai le togalaau ma se popolega ao le i toe totoina, o le a manaomia se teuteuina lemu: tipi ese laulaau ma fugalaau e le matala ma ia fugalaau e faigofie ai ona maua aʻa. A maeʻa le totoina, puipui le fugalaau mai le la susulu ma tusi. A mavae le vaiaso pe lua, o le a toe maua mai le aʻa mai le faaleagaina ma o le a talia le laau.

E faʻafefea ona totoina togalaau, o le isi ata vitio o le a taʻuina atu:

Faʻatoʻa togavao ma teuteuina faʻatoʻaga

  • O le togalaau e amata amata mai le tausaga lona lua o le olaga.
  • Ina ia faia lenei mea, ia tipi pito i luga o le mama i luga o le tolu o laulaʻau ma seleulu ina ia faʻalauteleina ai le faʻalautele ma le matagofie o le pale.
  • E manaʻomia le teuteuina pe a faʻamago ese lala laau mama ma pe a faʻapipiʻi le saʻo o le pale.
  • Ua seleseleina lala laau, olaola le lelei, ua umi foi ona faapuupuuina.
  • O fugalaau ua faʻafefeteina ma fuga mamago ua vavaeina foi.

Faʻatoʻa lelei le togalaau Gardenia, faʻafuaseʻi ona tulia faʻamalosi fou nai lo mea tuai.

E faʻapefea ona fausia se togalaau faʻatoʻaga, vaai i le vitio:

E taua le aua nei fefefe e selesele i se taimi talafeagai ina ia ola lelei ai le vao ma tumau pea ona teuteuina. O le fusi faʻatusa o le vaomatua o loʻo tausia e ala i le faʻapipiʻiina pea o pito i luga o laʻau tauagavale ma teuteu lala i le itiiti ifo i le tasi i le tausaga.

Gardenia Bonsai

Gardenia Bonsai ata

  • O le laau e mafai ona faʻatulagaina i se sitaili e masani ai.
  • Mo le faia o lenei mea, ia fausia se pupu tuitui, ma togi pea i luga pito uma ma tipi ese lala faaopoopo.
  • O le ogaumu o le laau o le a faasolo ina sili atu ona mafiafia i tausaga uma, ma ua toe faafouina lala e ala i le teuteuina o fualaau.
  • E taua le vaʻa aʻo leʻi oʻo i le tau o le tautoulu, ina ia mafai ona fuga mai fugalaau. Ona faʻafiafiaina ai lea e le togalaau i tausaga taʻitasi i le fugalaau e le masani ai i luga o se laau laititi-boneai.

Faʻasalaga faʻatoʻaga e ala i le tipi

Totoina o ata o le togalaau

E mafai ona mauaʻa lala vao. I luga o le au e tatau ona avea ma ni laulaau. Tuu le tipi mo se aso i totonu o le vai faatasi ai ma se stimulate ua le afaina o aʻa (root, heteroauxin).

Ona mafai lea ona e aʻafia le tipi i totonu o le vai pe totōina i totonu o se palapala ile susu. O le auala lona lua e sili ona lelei, talu ai o aʻa ua vave ona tupu ma sili atu le malosi. E tipiina fasi pepa i le tolu e faʻaitiitia ai le faʻaleleia o le susu.

Lotoina o togalaau faʻatoʻaga i le vai

Afai e mauaa i le vai, pe a oo mai aʻa, ia totoina le laau talavou i totonu o se fagu ma se kulimi mama. O le tele o suāsusu o le a manaʻomia masani, ae leai ni fuga. E tatau ona tumau pea le susu o le eleele e aunoa ma le faʻasaina o vai. Manaomia faʻamalamalamaga, filifili folasia sisifo poʻo sasaʻe. O fua e maua mai i le seleselega o le a fuga mai i le tausaga e sosoo ai.

E faʻapefea ona faʻaleleia togalaau faʻatoʻaga, o le vitio o le a taʻu manino mai ia te oe:

O le matagofie i Asia i Saute o le togalaau i le natura e fiafia i le mafanafana, suamalie, manava ma le susulu o le lā - faia ni tulaga talitutusa mo se laufanua faʻatoʻaga, o le ae ausia le matagofie o le fugalaau ma foliga vaaia lelei o le fugalaau i le tausaga atoa.

Tuputupuina togalaau mai fatu

Gardenia fatu fatu ata

E mafai ona totōina fatulaʻau tele e aunoa ma ni faʻafitauli e tasi i lea taimi i ni ipu eseese, ina ia aua le toe faʻaogaina i se taimi mulimuli ane. Ae o le tele o fugalaau fugalaau latou te mananao e lulu i totonu o se pusa masani ina ia mafai ai ona itiiti le avanoa i le masina muamua o le galueaiina. E filifilia e tagata uma mea e sili atu ona talafeagai mo ia.

  • Fua o le vaomatua -1 cm, le mamao i le va o fatu - 2-3 cm.
  • O fua o fatu ua sosoloina i se fana fana ma ufiufi i se ata tifaga.
  • I totonu o se tamai lanu meamata, o le a tupu totogo laau i totonu o le tolu vaiaso.
  • O tausiga e aofia ai le tausisia o le susu o le eleele (e tatau ona i ai se alavai e le aofia ai le suavai) ma le faʻaleleia masani o le kiona.

Gardenina mai fatu fatu laau

  • Afai o le lūlūina sa faia i totonu o se pusa masani, i le laasaga o 3-4 laupepa moni o loʻo totogo ai laau i ni mea eseese, faʻasoa ai le aʻa tutotonu, o loo ufiufi pea i taga po o ipu malamalama.
  • 7-10 aso i le maea ai o le faʻavasegaga, o loʻo fai faʻataʻaloga pito i luga ma se sauniuniga faigata mo azaleas.

Pe a tutupu laau, e faasolosolo lava ona masani i le avanoa, aveese le fale.

Faʻatauga a Gardenia ma Faʻafitauli masani

Aisea e le fuga ai le togalaau

Aisea e le fuga ai le togalaau i mea e fai

O le fugalaau e matua faigata tele i tuutuuga o le taofia. Ina ia mafai ona fugalaau le togalaau matagofie, e tatau ona faatumauina se pulega o le taofia e tusa ai ma vaitau. O le taimi malolo i le taimi malulu e tatau ona faʻapitoa i le faʻaitiitia o le vevela o le ea i le 16-18 ° C ma le faʻamautu faʻafefe. I le tautotogo, o le vevela o le ea e faʻatupulaia lemu ma tumau le agavaʻa, e le silia le 24 ° C.

E le mafai ona fugalaau Gardenia ona o le le lelei o le eleele, pe o lona tali o le acid-base. Matou te manaʻomia se palapala e maualalo le tali. Manatua: mai le faʻafefeteina o le eleele e avea ma alkali. O foliga vaaia o masima sili atu e mafai ona faʻamasinoina e ala i le i ai o ni paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le eleele ma itu o le ulo. O le vaifofo i le faafitauli o le faʻavaveina o le fugalaau i totonu o le eleele mo togalaau poʻo azaleas ma le faʻafeinu faʻatasi ma vai faʻafefe ma faigofie.

E lelei foi le malamalama o le moli, e aunoa ma se mea e le maua mai ai e le laau ni fugalaau.

O le a le fugalaau faʻatoʻaga pe a fai o le teuteuina o le katinale i le taumalulu poʻo le tautotogo ma fugalaau ua seleseleina. Otioti le togavao pe a uma ona toto, ina ia i ai le taimi e toto ai fugalaau mo le isi vaitau.

Gardenia lau paʻu

O le faafitauli e tulaʻi mai i ni tulaga se lua: e le lava le suāvai ma tuʻuina atu i se ata. I tulaga uma e lua, e tupu ai le atuatuvalega o le laau, lea e mafua ai se tali puipuia - o le faapaʻuina o lau.

Faʻaleleia togafitiga o le togalaau i le tausia lea o le laau mai le malulu o tafe mai le faamalama poʻo se faitotoa tatala.

Gardenia lau lanu samasama ma uliuli, ona pauu ai lea

Aisea e liliu ai le togalaau ma o le a pauu le ata

Gardenia lau lanu samasama ma le uliuli tele o se taunuuga o le vevela faifaipea: ua pisia le laau i le aʻa, ua le mafai ona taulimaina le osofaia o siama pipisi.

  • Ina ia fesoasoani i le matagofie, toe sui le palapala ma le faʻaaogaina o le ulo e manaʻomia.
  • Ia mautinoa e tipiina lala mamaʻi, siaki ma le faaeteete aʻa ma aveese nofoaga ua faaleagaina.
  • A maeʻa le faʻavasegaina, togafitia le laau i le bioytungorin biofungicide e tusa ai ma faatonuga poʻo le fomaʻi faʻasolosolo (Fautuaina fomaʻi e aofia ai myclobutanil, methyl thiophanate, chlorothalonil, propiconazole, triforin).
  • Faʻaauau le susu o le eleele e ala i le faʻainuina masani i ni vaega laiti.
  • Aua le faatagaina le suavai o le palapala ma le faʻavaivaia o vai i totonu o le apa!

O lau togalaau aina e lanu uli, ae aua le pau

Aisea e amata ai e le togalaau ona liua le ata uliuli o le Sooty

O le isi mafuaaga mo le pogisa o laulaau o le salalau lea o le fasipolo i luga o le laulaau. O le faafitauli e mafua mai i le faatoilaloina o le laau e ala i le fafagaina o meaola faalafua. Fesoasoani - togafitiga ma iniseti 4-5 taimi i vaitaimi o le 5 aso, solo le laʻau ma le fasimoli ma le vai e fufuluina ai tupe faʻaalu.

Gardenia lau lanu samasama

Gardenia lau lanu samasama

O le pallor ma le lanu samasama le lelei o laʻau e faʻaalia ai foliga o chlorosis. O lenei faʻafitauli o se maʻi faʻapitoa lea e faʻaalia ai le leai o se uʻamea. O le faʻamamaina o le eleele e mafua ai le le lelei o le elemene o le elemene (ua uma ona tatou talanoa e uiga i lenei mea, tatou te faʻaaogaina le palapala mo azalea poʻo le togalaau ma faʻasaina i le vai suamalie).

  • I le togalaau e le lanu samasama, e masani ona fafaga faʻatasi ma sauniuni uʻamea (Micro-Fe poʻo Ferovit).
  • O tagata fai togalaau fugalaau e fautuaina vave ina ua totoina e "tulia" ni fao i totonu o le eleele, lea, o le ele, o le a faatumu ai le le lava o le uʻamea i le eleele.
  • O le elemene lona lua o le togalaau o le magnesium. A aunoa ma le mea, o lau togalaau e lanu samasama. O le magnesium sulfate o le a fesoa- soani e faatumuina le le atoatoa o le elemene. Folie top dressing ua faia i se vaifofo i le maualuga o le 2 g. i le lita o le vai faatasi ma se vaeluaga o le tasi i le 1-2 vaiaso

Lafoaia o fatu ma fugalaau

O le Gardenina e faʻafefeteina fugalaau ma tumutumu o se taunuuga o le atuatuvale. O lenei mea e mafai ona avea ma toilalo i meaola iniseti (aphids, iniseti iniseti, siamatika, tumutumu), laʻei luga o luga, faʻamamaina, suavai palapala vaivai, le lava le malamalama, fesuiaʻiga o le vevela poʻo maualuga maualuga / maualalo (ogaoga vevela poʻo vevela).