Laʻau

Sansevia

O se fale e le lelei le fale pei faʻapitoa (Sansevier) e toetoe o tagata uma. E i ai nisi igoa e le masani ai, ma o se tasi oi latou na e mautinoa na e lagona, e aofia ai: "piʻu pike", "gata paʻu", "tina o le tina o lana tama"faapea foi ma le"lapoʻa wolf".

O lenei laau e mafua mai i le ituaiga Sansevieria (Sansevieria), lea na amata ona taʻuina aloaia ia Raimondo di Sangro (1710-1771), o le perenise o San Severo. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le sili atu ma le 50 ituaiga. I totonu o le vao, e mafai ona faʻafeiloaʻi i le vai o le Aferika Congo ma Asia. Ma i totonu o Europa sa latou iloa e uiga ia te ia i le 18 senituri.

O le maualuga o le laasaga. O lenei lalelei o loʻo i ai ni laʻau uumi, o loʻo faʻatuina, ma ola saʻo mai le rhizome luga.

O laʻau o lenei laau e lanu meamata. E iai foi i luga o le lanu lanumeamata lanumeamata po o laina faalava (faalagolago i le ituaiga). I le maualuga, o lau e mafai ona oʻo i le 100 inisi. E le gata i lea, o lenei fugalaau totonu e i ai foliga matagofie ma e mafai ona teuteuina soo se potu. O le mea lea, e masani lava ona vaʻaia i le ofisa ma i fale mautotogi.

E tusa ma le 10 ituaiga o nei laau e faʻaaoga mo le ola i le fale. Toeitiiti oi latou uma e sili ona lauiloa, aua e le gata ina matagofie, ae e le lelei foi.

Afai e maua le siʻusiʻu o le pike ma le tele o le malamalama, ona mafai lea ona fugalaau pe a tupu aʻe i le fale. E masani lava, o le fuga fuga e fai i le tautotogo mai se rosette o lau. O fugalaau o lenei laau e laiti, papaʻe ma sili ona manogi. O le mea lea, e tusa ai ma le manogi, o fugalaau o Sansevier e talitutusa lava ma vanilla.

Mai se tasi o rosette o laulaau, naʻo le tasi le uila e mafai ona fai. A oʻo i le faʻauʻuina o faʻatoʻaga, e le toe tupu le faʻaoga lenei.

E fia iloa e mafai e lenei laau ona faʻaleleia le ea i totonu o le potu, faʻamalo ese mea leaga ma vailaʻau matautia. Ma e mafai foi ona faʻamalosia le puipuiga o tagata o loʻo i totonu o lenei potu mo se taimi umi.

E mafai ona tupu le Sansevia i totonu o le potu o loʻo i ai tamaiti. Ae ui i lea, e tatau ona manatua i le mafaufau o le sua o le tele o ituaiga o laau e mafai ona mafua ai se mea oona pe a ulu atu i le manava. O le mea lea, o se fugalaau fugalaau ma lenei fugalaau e sili ona tuʻu ese mai tamaiti laiti.

Tausiga mo Sansevieria i le fale

E pei ona taʻua i luga, o lenei laʻau e le faʻaaogaina i le tausiga. E le fefe i faʻataʻitaʻiga, faʻapea foi ma le faʻamamaina o le meaʻai. Ma e faigofie ona faʻalauteleina. E oo lava i se fai togafiti poto e taulimaina le tausiga o Sansevia. Ae e aoga le mafaufau e le fiafia tele o ia mai le tasi nofoaga i le isi.

Malamalama

E lagona e ia le fiafia uma i se nofoaga lanu ma i totonu o se paʻu. Ae peitaʻi, afai o le laau e fesuiaʻi foliga mo se taimi uumi i se mea pogisa, ona mafai lea ona le toe maua le lanu o le lanu. I le taimi mafanafana, e mafai ona tuʻuina atu i le ea fou, ae pe a tuʻuina e filifilia se nofoaga ina ia leai se timu i luga o lau.

Tulaga o le vevela

Le fefefe i fesuiaiga vave o le vevela. I le taumafanafana, e lagona le fugalaau i le vevela o le 18 i le 25 tikeri, ma i le taumalulu - mai le 14 i le 16 tikeri (ia mautinoa e le itiiti ifo i le 10 tikeri le vevela). Afai e malulu tele le potu, ona mafai ai lea e le siʻusiʻu pike ona tupu.

Totogi

E le fefe o ia i le maualalo o le manogi. E masani lava e talafeagai le faʻaputuina o se mafanafana mo le fale.

E faʻafefea vai

E tatau ona faʻalelei le faʻatau. I le taimi mafanafana, o lenei faiga e faia faʻa-tasi i le 7 aso, ma i le malulu - tasi i le 4 vaiaso. O Sanseviaia e tatau ona faʻamalūlū lemu, taumafai e vaʻaia vai mai le ulu atu i le ogatotonu o le pusa, pe a mafai ona amata le pala.

Laʻei pito sili

I le taumafanafana, e tatau ona e faʻaaoga le vaega ½ o le fualaau o le mineral fertilizer mo le cacti i le eleele 1 taimi 4 vaiaso.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O se paluga o le eleele e talafeagai mo lenei fugalaau e aofia ai laʻau ma le eleele, ma le oneone e faʻafefiloi i le ratio 2: 2: 1.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le gaoioi e faia e pei ona tatau ai, pe a le toe aoga le aʻa i totonu o le ulo. O pusa fugalaau e tatau ona maualalo, ae lautele, pei o aʻa e tupu i le lautele.

Faʻatauga auala

E mafai ona faʻalauteleina le Sansevia e ala i le vaevaeina o rhizomes, o laʻau vavalaʻau, ma le itu itu.

I le taimi o le totoina i le tautotogo, e mafai ona e vaevaeina le rhizome. Ina ia faia lenei mea, e vavaeese ma se naifi malosi ina ia tofu vaega taitasi ma se tulaga tuputupu ae. E tatau ona faʻaaogaina ni paʻu i le koale palu. Faʻasalaga e faʻalelei.

Mo le faʻaleleia e ala i laʻau, e talafeagai le faʻaaogaina o se pepa tuai, e sili ona lelei mai i fafo o le peleni. O le laupepa e vaeluaina i le veins i ni vaega e 5-7 centimita. Muamua, faʻamago le vaʻaia i le ea. O ni nai itula o le a lava. O le 1/3 o le tipi ua tanumia i le oneone susu. Mai luga e manaomia ona ufiufi i se ata tifaga po o se fagu tioata. E fautuaina le faʻaleleia ile pala. E totogo le laau i le 1.5-2 masina.

A e totoina le 'au, aua le faʻafefeteina le pito i luga ma lalo, a leai o le a le mauaa mai oe.

Maʻi ma faʻamaʻi

Iniseti leaga e le faʻamautu i luga o lenei fale. Ae ui i lea, e faigofie lava ona pala pe a vevela poʻo pe a oʻo foi le vai i totonu o se laupepa.