Laʻau

Wisteria

O se laau e pei o le wisteria (Glicinia - "suamalie") e taua foi o le visteria (Wisteria). E fesoʻotaʻi atu i clim climeli o le legume family. I lalo o le natura masani, e mafai ona faʻafeiloaʻi i latou i vaipanoa laiti. Latou te tutū i fafo o le tele o laau ma o latou paʻu, o mea manogi manogi na valiina i le lilac. O le laau na maua lona suafa latina e faamamaluina ai Caspar Wistar, o le sa avea ma polofesa o le anatomy i le Iunivesite o Penisilevania. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai ituaiga eseese e 9. Ae peitai, e na o le 2 o ia mea e totoina, e aofia ai: Iapani Iapani (tupu tele) ma le wisteria Saina.

Vaega o le Wisteria

I lalo o tulaga masani, o lenei laau toto o se vine toto, o ona lālā ua paʻu. I le maualuga, e oʻo mai i le 15 i le 18 mita. I totonu o lenei laau, o laʻau laʻau e mumu ma oʻo atu i le umi 30 senitimita, ma e aofia ai le 7-13 lau. A o talavou i luga oo latou luga o loʻo i ai le pubescence. O le umi o palasi paʻu e tusa ma le 30 centimita, e aofia ai fugalaau manogi e mafai ona valiina i le lilac, lanu violē poʻo le paʻepaʻe. O le fugalaau e amata i aso mulimuli o Mati ma tumau i le vaitaimi o le taumafanafana. O sea laau ua maua ai le tele o le faaaogaina i le mamanu. Ua tupu e pei o se vine, o loo siomia ai se pa poʻo puipui o se puipui, ma ua totoina foi o se laau laugatasi. Ua tupu foi Wisteria i le vevela o le potu i totonu o se fagu e pei o se laau, ae i totonu o le togalaau ua totoina atili ai.

Tupulaga Wisteria mai Seeds

O le luluina o fatu o loʻo faia i aso mulimuli o Novema poʻo le muamua - ia Tesema. Sulu fatu i le pito i luga o le meaʻai, ma i luga o luga e te manaʻomia e faʻatumu i se mea lamolemole o le oneone. O le meaʻai e aofia ai le vaovao ma lau laʻau, faʻapea foʻi le oneone, lea e ave i le fua faatatau o le 1: 4: 1. A maeʻa, e tatau ona faʻamamaina fualaʻau mai le sprayer ma ufiufi le atigipusa ma tioata malamalama i luga. Ona faʻamamāina lea i se mafanafana (mai le 22 i le 25 tikeri) ma le mea pogisa, aʻo e tatau ai ona faʻafefete sina mea i le taimi atoa. O le a aliaʻe muamua pi muamua pe a mavae le 3-4 vaiaso, ma a maeʻa le 7-10 aso, pe a maeʻa ona toe faʻaleleia le koneteina i se mea susulu, paolo e ala i le susulu o le la. A maeʻa ona faia ni pea laʻau moni i luga o laau, o le a manaʻomia ona toso i totonu o ipu taʻitasi. I le taimi lava e tasi, e faʻafeiloaʻi ai laau faʻatasi ma le eleʻele eleʻele ma faʻafefeteina i se vaivaiga vaivai o le potassium.

Fatu laau

A uma ona pikiina, e tatau ona amata ona faʻamalosi fatu laau. E mafai ona faia lenei mea e ala i le lafoina o koneteina mo le 2 itula i le aso i lena vaega o le fale e le vevela pe mafai ona tatala le faamalama, peitaʻi, ia mautinoa e leai se ata.

O le luluina o fatu e mafai ona faia i le amataga o le tautotogo totogo saʻo i totonu o eleele palapala. I lenei tulaga, o le a malosi ma malolosi ia fualaau.

E faʻapefea ona toto i le lauʻeleʻele avanoa

O le tulaʻi mai e faia i le tautotogo, pe a leai se taufaamatau o le malu o le po. E ui lava i le mea moni o ituaiga uma o lenei laau e iloga ona o latou teteʻe malulu, e le fautuaina ia vine laiti ina ia faʻamaina. Mo le wisteria, e tatau ona e filifilia muamua le nofoaga sili ona talafeagai. Ina ia mafai ona matagofie le va o le fugalaau, e tatau ona i ai se vine i le la mai le taeao seia oo i le aoauli. I lenei itu, e tatau ona filifili se nofoaga e lelei le susulu mo le tulaueleele, lea e tatau ona puipuia mai le malosi o le matagi. O le eleele e tatau ona faʻaleleia, fai sina paʻu ma lelei.

E faapefea ona toto

Mo fualaau, e tatau ona saunia se lua totō, o le tau e tatau ona 60x60x50. I le taimi lava e tasi, e faʻaaogaina ai faʻasamaʻi mineral i le eleele mo le eliina (1 m2 25-30 g o mea e ave). E tatau ona manatua o le totoina o laau e le mafai ona tupu mo se taimi umi. O le mea moni o lenei mea o se laau ua leva ona tuputupu ae, ma o le taimi muamua e tupu aʻe ai se aʻa umi mo le tele o tausaga. O le taimi muamua e fulafula se vialia i le 4-5, ma i nisi tulaga i le 10 tausaga.

Wisteria tausi ile togalaau

Mai le tautotogo e oo i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana, e tatau ona faasusu le wisteria ina ia maua ai le susu o le eleele o le poloka poloka (e le susu). Afai o le tautotogo e faʻavaivai, ona tatau lea ona faʻaeteete faapitoa i le fafagaina, talu ai ona o le leai o se susu o le liana e mafai ona faʻavaivai. Mai le afa lona lua o Setema, e faasolosolo lava ona amata le suavai i le laau. Mo le vave vaomatua vave i le vaitau o le ola tuputupu ae, ua fautuaina lenei laau ina ia fafagaina le 1 taimi i le 7 aso. I lenei tulaga, e talafeagai i le isi meaola (mullein infusion e faʻafefeteina i le vai i le ratio 1:20) ma faʻamafanafana faʻamalosi (mo se faʻataʻitaʻiga, Kemira-lux). E le gata i lea, e lelei le tali a le laau i le faʻaleleia o vai ma vai vai (100 g o le penisina e ave i le 10 lita o le vai), e tatau ona faia 1 le taimi i le vaitau. E tatau ona vavae ese le taimi e fesuiaʻi ai faʻaupuga. E le gata i lea, e tatau ona e aveeseina lala mamago i se taimi tatau, ma ia nonoa foi ma faapipii ia upega, o le a le mea o le a latou le pau ai, ma o le a tupu i le itu e te manaomia. Pe a sauniuni le visteria mo le taumalulu, e tatau ona maualuga le rosette, ona tatau lea ona aveese le lino mai lagolago, ona faataatia ai lea i luga o se poloka poloka (fai tutusa ma laʻau feʻaʻei). A maeʻa lenei, e tatau ona fufuluina le laau i se vaega o laʻau mamago, ma le lutrasil poʻo le vaeluaina o luga o luga. E le mafai ona ufiufi le laau, ae i le taumalulu a le kiona ae o le a faigofie ona faʻamago.

Fuga

O le fuga o Saina Wisteria e mafai ona vaaia pe a atoa le 3 tausaga, ma le Iapani Wisteria - 10 tausaga. I lenei tulaga, o lenei laau e talafeagai mo le totoina o na tagata fai togalaau o loʻo iai le onosaʻi. O le fugalaau o Saina Wisteria e amata ia Aperila, ao faʻapipiʻi uma ia mea i le taimi e tasi. O le fuālaau Iapani Iapani e matauina ia Me-Iuni. E tatau ona faʻamautinoa e le tele naua le gaʻo i totonu o le palapala, i lenei tulaga e te le vaʻaia, ae o le ai ai le tele o laʻau.

Teuteu

O le teuteuga e faia ina ia faʻaleleia ai le fugaina, ma e fesoasoani foi i le fausiaina o se laau. Ina ia fausia se laʻau masani, e tatau ona e filifilia le 1 sili ona mamana, ma tipi le isi. Pe a tuputupu aʻe le vistia i le tulaga o se aʻei luga, e tatau ona tipiina laina pito i luga e tupu i le tele o numera. I lenei tulaga, o le liana o le a faʻaalu uma lona malosi i luga o le fugalaau. I le tautotogo, o le a tatau ona tipi tiiti laiti e taofiofi, o le mea moni o le taimi o le fufuluina o le a latou ufiufi ai i latou lava fugalaau matagofie o fugalaau. E tatau foi ona maitauina e faapea o le talavou o le itu tausaga taʻitasi o lenei faʻalapotopotoga e tuʻuina atu i lalo i le tausaga lenei i lalo ifo o le 30 simita. O le faʻavaeina o vine e maua i le taumafanafana. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻapuupuu le itu itu i le 20-40 senitimita, ma i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana ua vaeluaina i le 10-20 senitimita. Ae le tatau ona faia le teuteuga tele, aua i lenei tulaga o le fugalaau o le a itiiti ifo.

Faʻaolaina Wisteria

O loʻo taʻua i luga le auiliiliga o le tupu o le vistia mai se fatu. E tatau ona manatuaina o le fuainumera sili atu o vine e ola mai i ia ituaiga laau e le amata ona tupu, ae leai se tasi e mafai ona tuuina mai se tali, o le mafuaaga lea e tupu ai lenei mea. I lenei tulaga, o le vegetative metotia ua manatu i ai o le filifiliga sili mo le toe gaosia. Le auala pito sili ona faigofie e faʻalauteleina ai lenei laau e ala i le taoto. Ina ia mafai ona e taoto, i le tautotogo e tatau ona e filifilia le sili ona malosi le tafana faaletausaga. I le ogatotonu, o se faʻasalaga faʻapitoa e faia i luga o le paʻu. Ona faʻaosoosoina lea o le 'au i se auala e tuʻu ai le mea faʻavae i luga o se pusa' oloʻo tumu i le paʻu oneone. A maeʻa lenei mea, o le tap ua tumau i lenei tulaga ma totoina, ao le pito i luga o le fana e tatau ona saoloto. A maeʻa ona tuʻuina aʻa, e mafai ona vavaeese, ma e fautuaina e fai lenei mea i le amataga o le vaitau o le tautotogo e sosoo ai.

O nisi o fai togalaau e totoina lenei laau i le faapipii i luga o aʻa ma le faʻaaogaina o meaʻai. Ae peitai, o nei auala le lelei.

Maʻi ma faʻamaʻi

E tupu mai o le aphid poʻo le clover mite e nofo i luga o le laau. E faʻaaogaina se sui faʻamaʻi e fasioti ai siama, ma faʻaaogaina iniseti e pulea ai aphids. Afai e te totoina se laau i luga o eleele eleele, o le a mafai ona amataina le atinaʻe o chlorosis, o se taunuuga o le lanu samasama o lapisi. Ina ia togafitia togafitiga o loʻo aʻafia, e tatau ona fafagaina e le aʻa, e faʻaaoga ai sima uʻamea mo lenei mea.

Ituaiga ma ituaiga o wisteria ma ata ma igoa

Saina Wisteria (Wisteria chinensis)

O lenei laupepa laititi e mafai ona ausia le maualuga o le 15 i le 20 mita. Pepa lapoa e le totogia ae o talavou i luga o le fogaeleele ei ai le pubescence, ona oʻo lea i le matutua e avea ma lalelei. O le umi o le faʻaaogaina o mea e tusa ma le 30 centimita. E aofia ai fugalaau o le lalac lanu lanu. O le fua o le pi, lea e mafai ona oʻo atu i le umi 15 senitimita. O lenei ituaiga meaola e iai lau togalaau ma fugalaau faalua (f. Plena) ma fugalaau paʻepaʻe (f. Alba).

Wisteria e tele ona toto, pe multifulled (Wisteria floribunda)

O lenei ituaiga o meaola e taua tele o le "Iapani", aua o motu Iapani o le nofoaga na fanau mai ai sea ituaiga laau. I le maualuga, e mafai e se vine ona oʻo mai i le 8 i le 10 mita. E le pei o le vaaiga muamua, o lenei laulau laulau e mafai ona oʻo i le 40 inisi le umi, ae o le numera o leaflets e mafai ona oʻo atu i le 19. E sili atu le tele o faʻailoga, ma e umi atu (e mafai ona oʻo i le 0.5 mita le umi). Pe a faatusatusa i ituaiga muamua, o fugalaau e laiti, ma o loo valiina i lanu lanu-viole. E faasolosolo malie ona faaali mai, aʻo amataina mai le faavae o le faʻalavelave. O nei ituaiga meaola e sili atu ona malulu pe a faatusatusa i le saieniteni Saina. O loʻo i ai togalaau faʻatoʻaga ma fugalaau fugalaau e vali i le piniki, paʻepaʻe poʻo le lanu violē, o loʻo i ai foi se fesuiaiga o foliga o laupepa lau lanu e lanu lanu.

I le faaopoopo atu i nei ituaiga 2, o le au faifaatoaga e faʻauluina le visteria lelei (Wisteria venusta), o le timenia wisteria (Wisteria frutscens) ma le vasisteria wisteria (Wisteria macrostachys). I le taimi lava e tasi, na faʻaaogaina ai le vialia Blue Moon e tagata tomai faapitoa Amerika (mai Minnesota), e le manaʻomia ona ufiufi lenei laau mo le taumalulu.