O le togalaau

Le taga a le leoleo mamoe, po o le ato - vao vao

Le taga a le leoleo mamoe, po o le ato (Capsella) - o se genus of herbaceous plants from Cabbage family (Brassicaceae) O le mutia o le ato a le leoleo mamoe e masani ona faʻaaogaina i fomaʻi faʻasaienisi ma faʻasaienisi, e aʻafia ai ma se sui o le hemostatic. O le ato a le leoleo mamoe e faʻaaoga i le kukaina o malo eseese o le lalolagi.

O ituaiga e sili ona lauiloa o le taga a le leoleo mamoe masani, po o le Sumochnik masani - o se laau na tufatufa atu i vaega Europa o Rusia. I totonu o vaomatua ua faʻaleagaina masani. Tausaga faʻapitoa, e mafai foi ona atiaʻe e avea o se taumalulu.

E itiiti lava e uiga i le ulutala

O le igoa Latina faasaienitisi o le tautological (o lona uiga, e toe fai le igoa Rusia): o le igoa lautele o le lat.Capsella - faaitiitia o capsa -atoo loʻo faʻaalia ai foliga o le fua; ituaiga epithet bursa-pastoris - monileoleo mamoe.

Le taga a le leoleo mamoe masani, po o le ato tupe a le Leoleo mamoe (Capsella bursa-pastoris). © Ryunosuke Kuromitsu

Isi igoa Rusia -toe foʻifaasologatotkun.

N.I. Annenkov i lana Botanical Dictionary o loo taʻua ai le tele o isi igoa Lusia:o le tinamatua, o le paʻu manu, o le tinamatua, o le tinamatua, o le paʻu manu, o le tinamatua, o le tinamatua, o le moa, o le moa, o le fuga, o le gritsiki, o le buckwheat field, o le buckwheat buckwheat, mutia, vao, vao, vao, vao, vao, syria, uʻamea, mutia mago, mutia, potopoto, masini, yarut, vevela, vela, anufe, anufe (o lona uiga mai anufe).

Faʻamatalaga leoleo leoleo French: O le bourse a pasteur, bourse-à-pasteurFaʻaPeretania: Leoleo a le leoleo mamoe, leoleo mamoe a le leoleo mamoe, Slovak: Kapsička pastierskaSiamani: HirtentäschelCzech: Ae o le a, e le o le isiItalia: BorsapastorePotukale: Bolsa fai le faifeʻau, Erva do bom pastorSipaniolo: Bolsa de pastor, Zurrón de pastor - o nei igoa uma o lona uiga o le taga o le leoleo mamoe.

Le taga a le leoleo mamoe masani, po o le ato tupe a le Leoleo mamoe (Capsella bursa-pastoris). © AnneTanne

Telefoni ma le biology o taga mamoe leoleo mamoe

Foliga vaaia o Polymorphic. O le au o leoleo mamoe 20-60 cm maualuga, faigofie pe faʻalautele. Laʻau aʻa. Laʻau maualalo i le basal rosette, mai le atoa atoa i le cirrus; laʻau laʻau e toaitiiti, sessile, mamao poʻo le faʻamalosi; o luga o le pito i luga e toetoe lava laina, faatasi ai ma le faavae o le aū. O le inflorescence o se pulumu lafoaʻi, o fugalaau e gaosia, o le 4-fua, petals paʻepaʻe. O le fua o leoleo mamoe o le ato o se pulu, tafatolu, tafatafa o le fatu, ma se vaeluaga vaapiapi. Gaosia - e oʻo atu i le 70,000 fatu i le faʻatoʻaga. O le maualuga o le vevela o le fatuina o fatu e 15-26 ° C, o le laʻititi o le 1-2 ° C, o le maualuga e 32-34 ° C. E foliga mai e ono tulaʻi mai ia Mati-May, o le taimi lona lua - ia Aokuso-Setema, o le tau vevela-o le tau o le tautotogo. O fuga o fasi mamoe a le leoleo mamoe e fuga mai ia Mati-May, tautotogo - ia Iuni-Iulai, fua mai ia Iuni-Setema. O fua o fatu ua matua suamalie e maualalo le germination. O aʻafiaga o fatu e tupu mai le loloto e le sili atu i le 2-3 cm. O le umi e le silia le 11 tausaga.

Faʻalautele taga o leoleo mamoe

O le ato a le leoleo mamoe - o se laau toto. E maua i itu uma o le lalolagi, sei vagana ai nofoaga o le vevela. Tufatufaina i totonu o le USSR muamua i le itu i matu o le faatoaga.

O le ato a le leoleo mamoe o loʻo maua i luga o ituaiga uma o eleele, e tuʻuina atu ai le fiafia i le tatalaina. I totonu o le taiga, aemaise lava i lona pito i matu, o se tasi o vao leaga, aemaise lava i le totoina o fualaau aina i le taumalulu, i le tele o le itu i saute, o le tele o laau toto.

Le taga a le leoleo mamoe masani, po o le ato tupe a le Leoleo mamoe (Capsella bursa-pastoris). © Susanne Wiik

Tau tamaoaiga

Laʻau i fua o le taumalulu ma fatuga o le tautotogo, fualaau aina, togavao, vavao, togalaau, i togalaau. E pei o le palauvale - i vaomatua, auala ma nofoaga e lapisi.

Auala puipuia: toso i le loloto o le 6-8 cm i le maeʻa ai o le seleselega, pe a uma le fatuina o fatu o le ato a le leoleo mamoe - tolaina o le autumn. I le tautotogo - togavao mo le faʻaumatiaina o otaota o vao vevela. I le totoina o fua o vao - togavao i le va o laina.

Le faʻaaogaina o taga a leoleo i le kuka

O laulaau o se laau toto i le tautotogo e mauʻoa i vitamini, e faʻaaogaina mo le faia o soupisi, borscht, salads ma le faʻatumu o pies.

I Saina, o le ato a le leoleo mamoe e gaosia e pei o se laau fualaʻau matala i luga o fanua leaga, o loʻo i ai ituaiga eseese. I lenei tulaga, e oo lava i se tasi o igoa o laau i le Igilisi -Saina Saina (Sinaina vai).

I Iapani ma Initia, o laulaau o le ato a le leoleo mamoe e gaosi ma aano o manu, e faaopoopo atu i fala. O lanu tuai na tuʻuina mai ai le meaʻai ma le tofo. O palu pateta e faia mai laulaʻau kuka. Laʻau tipi ma paʻu ua faaopoopo i le tofo o aano o manu ma iʻa.

I le Caucasus, i le taimi lava e uma ai le paʻu o le kiona, e aoina ai laulaau lau o leoleo mamoe, e saunia mai ai salakeke, faʻaaogaina o le bacon ma le sipuni mo vine.

I Farani, o lanu lanu o lenei laau o se vaega taua tele o salakeke ola.

E mafai ona faʻaaoga fualaau aina o leoleo mamoe nai lo le sinapi.

Le taga a le leoleo mamoe masani, po o le ato tupe a le Leoleo mamoe (Capsella bursa-pastoris). © Kazuhiro Tsugita

Le faʻaogaina o ato a le leoleo i vailaau

Mo togafitiga faafomaʻi, faaaoga le mutia o se laau e aofia ai le rhamnoglycoside hyposin, vailaʻau Sorbic, tannins, fumaric, malic, citric ma tartaric acids: choline, acetylcholine, tyramine, inoside, acid ascorbic. O le suauʻu manogi e oʻo atu i le 28% ma se laʻititi laʻititi o le sola o le mustyl o le fatu sa maua i fatu.

O taga o le mutia o leoleo mamoe ia Iuni - Iulai, i le taimi e fufulu ai, mago i fafo i lalo o le paolo po o totonu o se nofoaga lelei. Mea lalaga matagofie - e totō 30 - 40 cm le uumi ma lanu lanumeamata lanumeamata, fugalaau paʻepaʻe papaʻe, ma se manogi vaivai, tofo-mucous. O faailoga nei o mea aoga o mea e gaosia: o le suamalie o le susu e le sili atu ma le 13%, aʻafia i aʻa poʻo eseese aʻa ma vaega uʻamea o loʻo pasia se sieve i se pu 3 mm, e aʻafia i le galo - e le sili atu ma le 5%, eleʻele eletise - e le sili atu i le 2%, minerale - sili atu ma le 1%. Faʻapipiʻi i ato poʻo pusa o le 25-100 kilokalama le mamafa. O le manaʻoga mo mea faʻataʻitaʻi e le sili.

O le pusa fagu fatu ma le fugalaau o le ato tupe a le leoleo mamoe, po o le ato tupe a leoleo. © Andrey Zharkikh

Fale faʻamaloilo

O le mutia o le ato a le leoleo mamoe e faʻamalosia ai le leo o maso o le atopa ma faʻamatalaina ai vaʻa vai.

E faʻaaogaina o se mea sili ona maualuga mo le toto o le uterine pe a uma le fanau. Laʻau fou e sili atu ona aoga.

E le fautuaina le faʻaaogaina o lau o le leoleo mamoe poʻo maʻi ua faaleagaina, e pei o anufe e afaina ai i latou e masani lava ona oona.