O le togalaau

Santolina totoina ma tausia i le eleele gaosi toto toe gaosia

O le ituaiga o Santolin o le aiga Asteraceae (mo isi faʻamatalaga o le Astrovs), o ona ituaiga o laau vao, o le a sili atu ona teuteuina o togalaau ma togalaau.

O sui o lenei ituaiga e tupu aʻe e le gata i totonu o le togalaau, ae faapena foi i totonu o le fale. E le gata i lea, o nisi o meaola, mo se faataitaiga, Santolin Rosemary, e faʻaaogaina e avea o se mea faaopoopo o mea taumafa manogi, faʻapea foi ma le taofia o nifo mai lavalava.

Eseese ma ituaiga

Cirrus Santolina - o se togavao e laʻitiiti maualuga atu nai lo le afa mita, e lauitiiti lau laʻau ma se fugalaau umi e tuʻu ai fugalaau paʻepaʻe paʻepaʻe.

Santolina e lanumeamata - O le mea lautele, e tutusa ma isi ituaiga, ae o loʻo i ai fugalaau 'eseʻese ma laulaau o se lanu matamata lanu meamata.

Santolina cypress - sili atu ona masani nai lo isi i totonu oa tatou togalaau. O lenei laʻau vaivai e maualalo, e le sili atu i le 50 cm. O lau laumei matagofie e suia ai le lanu mai le lanumeamata i le siliva. Pulu e samasama i lanu, manogi lelei. Fiafia ituaiga Tinamatua, Edward Bowers.

Santolina alofa - o lenei meaola e iloga i lona laʻitiiti laʻitiiti ma se meaʻai, i luga aʻe o luga o laʻau fugalaau ma faʻagasolo samasama.

Santolina rosemary - e pei o aiga, o lau lanu enaena, ae o lenei ituaiga o meaola e tele atu ai suauu taua, o lea e mafai ona faʻaaoga e avea o se mea manogi.

Santolina totoina o togalaau ma le tausiga

O le tausia o Santolin i luga o le eleele avanoa o se galuega faigofie. E tatau ona malamalama lelei le faʻaleleia o eleele. Afai e lava le la, o le a tupu tele le vao ma e le aveesea ai le siliva siliva i luga o laulaau.

Faatasi ai ma le le lava o le malamalama, o le au amata e amata ona alualu i luga, o le manogi o le a faaitiitia. Pe a faʻaleleia fua o le togalaau i totonu, taumafai e aumai i le faapaologa po o le togalaau ina ia maua ai e le fugalaau le tele o le la.

O le natura faalenatura o Santolin e matua ogaoga, o le a tupu pea i luga o eleele leaga, ao ola i luga o meaʻai paleni e mafai ona tau atu i le laau e le totogo.

O eleele laʻau po o le oneone e mumu i se mea e le faaituau e sili ona fetaui, e ui lava i le lautele e mafai ona e tupuina lenei fugalaau i luga o soo se fanua, pe a na o le matala ma o loʻo i ai le alavai i luga o le saite. E le gata i lea, o le vavalalata o le vai o le eleele e le manaomia.

Asters o sui foi o le aiga Asteraceae, fugalaau matagofie, ae tatau ona mulimuli i tulafono o le tausiga. Fautuaga mo le totoina ma le tausiga o asters i luga o le eleele avanoa e mafai ona maua i lenei tusiga.

Santolina e fafaga

Santolin faʻainuina o loʻo faʻatinoina pe a palamole le palapala. O lenei laʻau faʻasaina ma le toesea o le susu e le afaina ai, ae o le faʻaleagaina o le vai o le faʻafeagai.

O le le lava o le vai e mafai ona fuafua i le leiloa o le fua (elasticity) i laulaau, ma afai ei ai le tele o vai, o le a tupu le rotula ma o le lanu e lanu samasama.

Fertilizers mo Santolina

I le tautotogo ma le mafanafana, e tasi i le 30 aso uma, e tatau ona faʻaaogaina se faʻalauteleina o meaʻai minerale ma se faʻaititia o le aofaʻi.

Santolina teuteuina

I le faaiuga o le taumafanafana, pe a oʻo i le taimi e faʻamaeʻa ai, e lua vaetolu o le umi o laʻau e tipi. Ua faia lenei mea ina ia le amata ona pala le vao mai le tele o le tuputupu ae, e tatau foi ona teuteuina fugalaau i le taimi lava e amata ai ona mamae.

Faʻapipiʻi mama, lea e vavaeina ai lala ma paʻu, ua faia i le tautotogo. Ma le tasi mo le 3 tausaga, toe faʻafouina le santolina e ala ile tipi ese uma o uaua malolosi. O le mea lautele, o lenei aganuu e sili ona lelei i le fausia o se togavao ma, pe a tatau ai, e mafai ona vavaeina i soo se taimi o le tausaga.

Santolina e totoina

O le tuputupu ae mo se taimi uumi i le tasi nofoaga, o le santolina e amata ona pala, ma o le mea lea, e tusa o le tasi i le 5 tausaga, e tatau ona totoina, aʻo tuuese le vao.

E tatau ona i ai sina mea itiiti i le vaega. O le totōina o le delenki e faʻatinoina i le loloto, e oʻo atu i le nofoaga e amata ai le lala laau. Santolina, lea ua tupu i totonu o fale, e manaʻomia se faʻaopoopoga faaletausaga. O toega o vao na totoe ina ua maea le vaeluagaina e mafai ona eliina i le eleele mama ma sina susu - i le aluga o taimi, e mafai foi ona maua aʻa i luga o ia mea.

Afai e te manaʻo e fai se gaioiga i le tautotogo, ona oʻo lea i le tautoulu o le a mafai ona faʻaaogaina le laau, ina ia faʻaalia lala fou fou i luga o le rhizome.

Santolina i le taumalulu

Talu ai ona o lenei aganuu e le mafai ona faapalepale i le malulu, i le taimi o le autumn, e manaʻomia ona ufiufi i vaovao po o lau lauʻeleʻele, ma pe a pa'ū le kiona, faaputuputu se faaputuga i luga ole nofoaga.

E moni lava lenei mea mo i latou o loʻo nonofo i totonugalemu o Rusia, talu ai i Ukraine ma i le itu i saute o Rusia ma Belarus, o faafitauli ma le taumalulu e seasea. I le oʻo mai o le tautotogo, e faasolosolo malie lava le faʻaalu o le fale ina ia le sola ese fugalaau, ma pe a oʻo mai le kiona e mafai ona e ufiufi le laufanua i le compost mulch.

Afai o le a malosi tele pulu, o le a mafai e le vao ona tafe, ma o le a tulaʻi foi faafitauli pe afai e fesuisuiai le malulu i le tau malulu - ona amata lea ona pala ona aʻa i le vai e tumau i totonu o le palapala.

Santolin mai fatu

O le toe gaosia o Santolin e mafai ona faia i le faʻaaogaina o fatu, tipi ma vaevaeina o vao, lea na taʻua i luga.

E mafai ona toto vave fatu i le eleele - o le mea autu o le mafanafana, e masani lava o le luluina e le o muamua nai lo Iuni.

Mo fatu, o fatu e toto i le faaiuga o le taumalulu. Muamua e tatau ona e faʻamalosi (tuʻu i se mea malulu, pei o se pusaaisa) mo le masina. A uma ona lūlūina, ona tuʻuina lea o fagu i totonu o se potu mafanafana i se malamalama lelei.

E masani lava ona tulaʻi mai le ulu pe a uma le 15-20 aso. Mai lea taimi i lea taimi, o le eleele o loo sosolo i le vai. Pe a tupu mai le totogo i totonu o ni pea laulaau, ona toso lea i ni pusa eseese. O laau laiti e toto i le togalaau i le amataga o le taumafanafana.

Santolina faʻalauteleina e ala i le vavaeina

Santolin vao e mafai foi ona faʻalauteleina e ala i le tipi. Fugalaau fou fou e tipi ma le "mulivae", o lona uiga, faatasi ai ma se vaega o le tafaoga autu, e sili atu ona talafeagai mo lenei mea. E faigofie ona latou faʻaaogaina fualaau faʻamalosi e faʻamalosia ai aʻa.

O seleni e tatau ona tuʻuina i le faʻafefiloi o oneone ma pepa palapala, pe na o le oneone, ona ufiufi ai lea i se ata tifaga ma faʻafeinu ma faʻasaina mai lea taimi i lea taimi. Pe a oʻo le aʻafia o mea, e aveese le ata.

Maʻi ma meaʻai

Santolin e maualuga lona tetee atu i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Afai e lelei le siaki lelei, ona tupu ai lea o faafitauli e seasea lava ona tupu.

O le afaina tele o le lāmala e aʻafia ai, lea e mafai ona taʻitaʻia e le gata i le viliina, ae faʻapea foi i foliga o apogaleveleve mite. O le faʻaaogaina o vai i totonu o le eleele e mafua ai pala, ma pe a tupu aʻe i le paolo o se laau leiloa le teuteu.

Pe a oso mai meaola faalafua e pei o aphids ma ticks, ua amata ona vevela laʻau ma teu i luga. E faʻafefe ia i latou, faʻaaoga vai inu fasia, o se moli malamalama o le keleni poʻo le kulisi. Afai ei ai le tele o meaola faalafua pe leai foi, e tatau ona e togafitiga i vailaau iniseti, e pei o Actellik, Fitovermu.

Faatasi ai ma le le maua o le pulukalama ma le potassium, e pei foi o le tele o le susu, e ono foliga mai anthracnose. O lenei maʻi e aliali mai enaena enaena i luga o le tipu, lau ma i totonu faʻaaogaina o le laau atoa. O mea vaivai e tatau ona tipi ma togafitia i le fiva, mo se faataitaiga, suauu sulfate.