Laʻau

Lisi tusi i le fale

I le aiga o Liviston (Livistona) e aofia ai le 30 ituaiga o laau o le pama. O le laau na i ai lona igoa e faamamalu ai Patrick Murray, le Alii o Livingston (1632-1671), o le na faapotopoto i lana togalaau i luga o le afe o laau eseese. O tusi e taatele i vailaau oona ma subtropics i South and Southeast Asia, i motu o le motu o Malay, i le motu o New Guinea, i Pollenisia ma Ausetalia i Sasae.

Tusi

O tusi i le natura o ni pama lapoa e oʻo i le 20-25 mita le maualuga. O le ogalaau o loʻo i le maʻila ma e ufiufi i totonu o nifo o laulaau, i le pito i luga - faʻatasi ai ma le pale tele o lau. O laulaau e foliga mai, foliga solo, faʻasalaga i le ogatotonu poʻo le loloto, faʻatasi ai ma loimata paʻu. O Petiole e malosi, faʻamalosi i luga o le pito i lalo, o loʻo i luga o le pito ma faʻauʻu i le pito, ma se laulau e pei o le fatu (pito i luma). Petiole ua faʻaloloa i le lau laʻau i le foliga o se tootoo 5-20 cm le umi. O le faʻasalaga o le axillary. E faʻamamā e le tusi tusi le vaalele.

I totonu o laau toto, na salalau ai tagata lautele. E faigofie ona faʻaleleia e fatu ma e faʻaalia i le vave o le tuputupu aʻe - o tamaiti talavou taʻi tolu tausaga le matutua o ni mea teuteu. I totonu o potu vateatea, e le fausia ai e se tasi le ogalaau, e tupu ona o le tele o lau. Faʻasoa lelei, e tuuina atu e Liviston ni lautusi fou se tolu i le tausaga. Ae ui i lea, o le laulaau e faigofie lava ona vevela i le ola, ma i le lumanaʻi, o le faʻagogoina o togafitiga e oʻo atu i se loloto loloto, lea e matua faʻaitiitia ai le tau o laau totō. E mafai ona soloia lenei toe foʻi i le tausiga lelei: tausia o laau i le vevela o le 16-18 ° C, faʻaauau ona fufuluina ma faʻaleleia e le aunoa ia laʻau ma vai.

Liviston o le Saina i le avanoa.

O vaega o le pama tausia i le fale

Lulu: I le tau vevela, e faʻalelei, ma o le vevela sili ona lelei mo le taumalulu mo le alofilima o Liviston e 14-16 ° C, a itiiti ifo ma le 10 ° C.

Malamalama: Luga malamalama, sun aoga saʻo. Mo le faʻaleleia o toniga o le pale, o le alofilima o Liviston e faasolosolo taimi e liua i itu eseese i le malamalama. I le taumafanafana, pe afai e mafai, ona ave lea o le pama i totonu o le togalaau, o se nofoaga e puipuia mai le matagi ua filifilia.

Faʻasa: Faʻasaga le liviston e tatau ona laugatasia, tele i le taumafanafana, faʻalelei i le taumalulu. Afai o le laau ua fufulu, ona laulau lea o laulaau ma iloa ai luga o latou laau.

O laʻei sili e tatau ona faʻatino mai ia Aperila ia Setema i vaiaso taitasi, e pei O le alofilima ola e vave ona faʻaaluina meaʻai i le taimi o le tuputupu aʻe. Faatasi ai ma le le lava o meaʻai, o le faifaipea o le tuputupu ae o laau ma le samasama o laulaau e matauina.

Faʻamamaga o le ea: E fiafia le tusi tusi i taimi uma, e sili atu ona faʻaleleia faalua i le aso, ma e aoga foi le fafagu i nisi taimi.

Suiga: O le tusi tusi e na o le taimi lava e toe faʻatumu ai le fagu atoa pe a oʻo mai aʻa i le fagu - pe a uma le 3-4 tausaga. Pe a suia, o nisi o aʻa e maua ai le lagona lagona ua tipiina i se manoa malosi e fetaui ma le laau i totonu o se fagu fou. E tatau ona lelei tele vai faʻafefe. O le eleele - 2 vaega o le eleele eleʻele eleʻele-soddy, 2 vaega o le lau o le humus, 1 le vaega o le peat, 1 le vaega o le suka, 1 le vaega o le oneone ma nisi o malala.

Tofiga: O fatu tusi e vave lava ona faʻaleleia, e totoina ia Fepuari-Mati. E tupu mai le tusi mai fatu mo le tusa ma le tolu masina, ma i le tolu o ona tausaga e maua mai ai foliga vaaia uma. O fatu tusi e totoina i le loloto e tusa ma le 1 cm i le susu, eleele mafanafana, ufiufi ile tioata poo le polyethylene. Faʻaauau le faʻamalosi. Ua totoina fatu totō i ni ipu eseese.

O tulaga matutua o tagata ola e ola aʻe i foliga o se fatu laau fatu e mafai ona vavae ese i le taimi o le gafa, togafitia ma le faaeteete aʻa.

O aʻafiaga faigata i le faʻatupulaia o le ola:

  • Faatasi ai ma le le lava o le susu, vevelaina o le eleele ma i le maualalo o le vevela, o lau o le a magumago ma vevela.
  • Afai e vevela le ea, o le a faʻamago le lau o alofilima.

Ua faaleagaina le tusi: mealybug, vaʻavaveleve, moa, paʻepaʻe.

Tusi.

Lisi o le pusa tusi i le fale

O tusi e fiafia i le susulu malamalama, ave se aofaiga faapitoa o le susulu o le la. E talafeagai mo le galueaina i le itu i sisifo ma sasaʻe. I pupuni o le itu i saute i le taumafanafana, e tatau ona tuʻuina atu le laau i le puipuiga mai le aoauli. I le taumalulu, o pama e tuʻuina i totonu o nofoaga sili ona susulu. Ina ia tuputupu ae le pale, e fautuaina e liliu soo le isi itu i le malamalama. Liviston o le sili lea o Saina-faapalepale.

Talu mai Me, o le Liviston e mafai ona faʻaalia i fafo, i se nofoaga e tuʻuina atu ai le puipuiga mai le aoauli tuusaʻo. E tatau ona masani le laau i se tulaga fou o le susulu malamalama.

O le maualuga o le taumafanafana mo le olataga e 16-20 ° C. Mai le autumn, e manaʻomia le faʻaitiitia o le vevela o mea o iai. E sili le vevela i le malulu - 14-16 ° C, e le laʻititi ifo i le 10 ° C. O le potu e tupu ai le ola o le livingiston e tatau ona faʻailoa mai i taimi uma.

I le tau mafanafana, e faʻamalolo tele ai tagata ola, e pei o le pito i luga o le suimui e mamae, mafanafana, vai vai (a itiiti ifo i le 30 ° C), ia Iuni-Aokuso (i matu ma i le ogatotonu o Rusia), o le taloina o le talo o le laau e fautuaina. Pe a uma ona faʻamaʻa, ia fautuaina e faʻafefe le vai mai le paleti pe a uma le 2 itula. Talu mai le autumn, e faʻaitiitia le suavai e tagata ola. I le taumalulu, faʻafefete lemu, e pei o le pito i luga o le meaʻai e magoto i totonu o se ulo (pul), e puipuia le coma coma mai le faʻamago.

O le tusi tusi e manaʻomia ai le maualuga maualuga. O le faʻapipiʻi masani, fufuluina o laʻau i le mafanafana, suamalie, faʻafefe vai e talafeagai. I le taumalulu, e tatau ona faia se mea e le masani ai ona totoina.

O faʻailoga e fafagaina i fugalaʻau faʻasaina ile sefulu tausaga, mai ia Me-Iuni ia Setema; i le taumalulu - tasi i le masina. Faʻasolosolo lelei, o laau i totonu o potu i tausaga taʻitasi e maua ai le tusa ma le 3 laulaau fou.

Ina ia aloese mai le faasolosolo lemu o laulaau, o meaʻai e tipi le pito i luga o le paʻu o le laulaau, ma faʻamalo ese le tele o meaʻai o le laau. Aua e te faanatinati e aveese uma lau o le faʻamago. Na o na laulaau e matua maeʻa uma lava e tatau ona aveeseina. Pe a aveeseina laulaʻau ua faatoa amata ona mago pe ua maeʻa le afa o le ipu, o le faʻagogoina o le isi laupepa e sosoo ai ua faʻavave.

O laau e totoina i le tautotogo - ia Aperila-Me. O laau laiti e totoina i tausaga taʻitasi, o tausaga ogatotonu - taʻitasi 2-3 tausaga, tagata matutua - tasi i le 5 tausaga. O tusi e na o le pau lava le mea e na o aʻa o le pama na te faatumuina le voluma atoa o le ulo. O le sui mo le totoina o se mea e le faaituau poo le gasegase foi, o mea nei: mo laau laiti - eleele faapalaga - 1 itula, moli eletise - 1 itula, lau - 1 itula, oneone 1 itula; mo tagata matutua - mamafa vevela - 1 itula, humus poʻo le fale kesi - 1 itula, moli eletise - 1 hour, oneone - 1 itula, faapalaga - 1 le itula. E mafai ona e faʻaaogaina se mea teuteu saunia mo pama. I le pito i lalo o pusa otaota e tuʻuina atu ai se alavai lelei.

Liviston South.

Ituaiga o pama e ola

Liviston o le Saina (Livistona chinensis) O le mea na fanau ai le ituaiga o meaola o Saina i Saute. O le ogaumu e 10-12 m le maualuga ma le 40-50 cm le lautele, i le pito i lalo ma se pito i luga, i le tumutumu o loʻo ufiufi i le o totoe o laʻau ua mate ma filo. Lafoaʻi laʻau, vaeluaina le afa o le uumi i vaega na gaugau (50-60, oʻo atu i le 80), i le pito iʻu i le loloto, faʻaosoina, tafe. Petiole 1-1.5 mita le lautele, laugatasi, e oo atu i le 10 cm le lautele, faʻapipiʻi i luga i le 3.5-4 cm, i le pito i lalo poʻo le ogatotonu i tafatafa o le pito faʻatasi ma manoa tuusao, pupuʻu pupuu e tafe i totonu o le ipu laulau seia oo i le 20 cm le umi; o le laulaufaiva o loʻo ola aʻe, i luga o le paʻu-paʻu, e oʻo ile 1 cm le lautele. O le faʻasalaga o le axillary, e oʻo atu i le 1.2 mita le umi. E talafeagai mo potu mafanafana lelei.

Liviston o le Saina.

Livistona Rotundifolia (Livistona rotundifolia) E tupu i le sami i le talafatai i oneone oneone i le motu o Java ma le Moluccas. O le ogalaau e 10-12 (oʻo i le 14) m maualuga ma le 15-17 cm le lautele. O laulaau e foliga tutusa, 1-1.5 mita le lautele, e vaevaeina i le 2/3 o le umi i totonu o lobes pipi, faʻalautele mai le pito i luga o le petiole, lanumeamata, lanu. Petiole 1.5 mita le umi, faʻapipiʻi le ufiufi i luga o le pito i lalo mai le base e tusa ma le 1/3 o le uumi. Le maualuga o le axillary, 1-1.5 mita le umi, mumu. O fugalaau e samasama.
Laʻau teuteu lelei, talafeagai mo potu mafanafana lelei.

Livistona rotundifolia.

Liviston South (Livistona australis) Faʻateleina vaomatua i Ausetalia i Sasae, i saute i Melbourne. O le ogalaau o le columnar, e oo atu i le 25 mita le maualuga ma le 30-40 cm le lautele, mafiafia i le pito i lalo, e ufiufi i pito o laulaau ma afu (ala o lau paʻu). Lafoaʻi Fan, 1.5-2 mita le lautele, faʻamaʻapaʻe, vaevaeina i lobes (e oo i le 60 pe sili atu), lanumeamata lanumeamata, lanu. O pito o sea e lua-notched. Petiole 1.5-2 m le umi, faʻamaʻi, maʻila, toetoe lava enaena enaena i pito. O le faʻasalaga o le axillary, branched, e oo atu i le 1.2-1.3 mita le umi. O mea taua matagofie. E totoina i totonu o semi-warm greenhouses, e tupu lelei i potu.