Laʻau

Nidularium

O le Nidularium (Nidularium) e aʻafia i le aiga o le gospel. O lenei laau i mea olaola e ola i se auala epiphytic, e maua i le vevela o vevela o le konetineta o Amerika. Talu ai ona o le faaletonu o loʻo iai i le ogatotonu o le pusa ma laʻau, o le mea lea o le igoa, o le fesuiaiga o le upu mai le Latina e pei o le "nest".

O le nidularium e leai sona aʻa; e aʻafia i le kulupu o le vaʻaia. O lalaga e fusi foliga, faigata i le paʻi, ua i ai ni itu taua. Faʻapotopoto e pei o se faʻaoga faʻaofuofu. Ua tupu mai se tulaga faaletonu mai le ogatotonu o le pusa. Fugalaau tetele, faʻapipiʻi le tasi i le isi, o lanu mumu.

Nidularium tausi i le fale

Nofoaga ma moli

E ola lelei le nidularium i nofoaga ma le malamalama o le ao. E tatau ona ufiufi le laau, aemaise lava i le aoauli, pe a mafai e le la ona faʻaleagaina laulaʻau i foliga o mu. I le autumn ma le taumalulu, e manaʻomia foi e le nidularium le malamalama lelei, ae le toe manaʻomia le ufiufi. O le aso e tatau ona le itiiti ifo i le 12 itula, faʻapena mo moli faaopoopo, e mafai ona e faʻapipiʻi se moli susulu po o se faʻapitoa faapitoa.

Lulu

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, o le vevela o le vevela e tatau ona le itiiti ifo i le 21-24 tikeri. I le taumalulu ma le autumn, ua malolo ai le nidularium, o lea o le a maua ai le mafanafana i le vevela o le 14 i le 17 tikeri Celsius. E mafai e le laau ona tatalia tulaga maualalo maualalo, ae ia maua mai i totonu o se potu faapena o le a mo sina taimi puupuu.

Faʻamamaga o le ea

O le nidularium e sau mai vaomatua o vaomatua, o lea e sili ona maaleale i le susu. O le susū o mea o loʻo i totonu o le ea e tatau ona maualuga i taimi uma, o le mea lea e faʻafefe ai le nidulari i le vai i le tele o taimi i le aso. Ina ia faʻaleleia le maualuga o le vevela o le ea, o le fagu o loʻo i ai le laau o loʻo tuʻuina i luga o se fata faʻalautele ma le oneone poʻo le oneone, lea e masani ona susu i le vai, aʻo le pito i lalo o le ipu e le tatau ona paʻi i le vai, a leai o le aʻa o le a amata ona pala.

O laulaau lapopoa e vave ona faaputuputuina le tele o pefu i luga o latou foliga, ma o le afaina o laulaau ma se laumei susu susu po o se solo ie avea o se faiga masani masani mo le tausiga o le nidularium.

Faʻasa

I le tautotogo ma le taumafanafana, o le nidularium o loʻo i ai i se gaioiga malosi o le tuputupu ae, o le mea lea e tatau ona tele le suavai. Suafa le laau i se rosette ma laulaau e pei o le pito i luga o le otaota i totonu o le ulo. I le taumalulu ma le autumn, ua malolo le laau, o lea e le manaʻomia ai le tele o le suāsusu. I le tau malulu, e maua ai e le nidularium le vai e ala i le totoina o lau. Mai lea taimi i lea taimi, e mafai ona susu se masima eleʻele i vai vevela i le vevela o le vevela poʻo ni nai tikeri mafanafana.

Soo

O le palapala e tatau ona lelei lelei le ea ma le vai, ma le alavai i le pito i lalo o le ulo e tatau ona le itiiti ifo i le tolu o lona voluma. O le meaʻai i le fale e mafai ona fefiloi e faavae i luga ole fua ole 3: 1: 1: 1: 0.5 - tolu vaega o le paʻu pine, o le tasi vaega o le sphagnum gaosi, o le tasi vaega o le peat, o le tasi vaega o le eleele lanu, afa o humus. O le a aoga le faaopoopo o le malala poʻo le oneone i le meaʻai.

Fertilizers ma faʻamaʻi

E manaomia e le nidularium le fafagaina masani mai Mati ia Setema. O le tele o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina faʻatasi i le masina Fafagaina e fetaui lelei mo bromelia ma le lautele mo le totoina o laau i totonu. O le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le faʻalaʻau ua faʻaopopoina i le laʻau. E tatau ona i ai i le fugalaʻau se vaega itiiti o le vevela, a faʻapea o lona sili atu e mafai ona oʻo atu i le oti o le laau.

Suiga

E tatau ona faʻapipiʻi le laau i le 2-3 tausaga. Pe a faʻavasegaina, e taua le faʻamautinoa o le ua o le nidularum e le ufiufi ile eleele, a leai o le a vave ona pala le laau. O se ipu mo le totoina o se laau e fetaui lelei, ae le o loloto.

Faʻapenaina o le nidularium

E lua ala e faʻaleleia ai le nidularium: faʻaaogaina o fatu poʻo fatu aʻa. E tatau ona fufuluina fatu aʻo leʻi totoina i se vali lanu piniki o le potassium. Ona faʻamago ai lea, ona lūlūina lea i le faʻafefiloi o peat, moa sphagnum ma oneone paʻu. I le pito i luga o le koneteina e ufiufi i se taga manino poʻo se ipu tioata ma agavale i le vevela o le 22-24 tikeri. E tatau ona faʻaauau pea le faʻaauau o le fale kuka ma faʻafefete le pito i luga. O tupu muamua e tupu mai pe a mavae le 10-20 aso, ma a maeʻa le 2-2.5 masina e totoina ia laau i totonu o le faʻafefiloi o le vavao, lau laʻau ma le peat i le ratio 1: 2: 4. A mavae le 6 masina, ona totoina lea o totogo i ni ipu eseese. O le fuga o se laau talavou e maua mai i le fatuina o fatu e mafai ona vaaia i le mavae ai o le 3-4 tausaga.

A maeʻa le laau, o le rosette ma laʻau e mate, ae i luga o itu e mafai ona e vaʻai i foliga vaaia o pepe fou. A maeʻa 1.5-2 masina, 3-4 leaflets ma aʻa vaivai aʻa faʻaalia i luga oi latou taʻitasi. O ia ituaiga gaioiga e vavae ese mai le matua ma le aʻa ma totoina i totonu o se pusa eseese, tuu i se nofoaga mafanafana ma teuina i le vevela o le itiiti ifo i le 26-28 tikeri. Mai le pito i luga, o le fagu ma le faʻaopoopoga o loʻo ufiufi i le tioata poʻo se taga manino ma le tauagavale i lenei setete seia oʻo ina maua uma le aʻa. O se fale kiona e le faʻaaogaina e masani lava ona faʻaleleia ma faʻamamaina.

Maʻi ma meaʻai

E pei lava o soʻo se isi lava fale, e mafai ona aʻafia le nidulari i meaola faʻamaʻi pei o iniseti iniseti, aphids, ma pusi moli.

Afai e afaina le laau i se fua, ona lanu samasama lea ma paʻu ese. O le anufe e tatau ona aveeseina mai laulaau, ma o loʻo i itu uma e lua, ma o laʻau lava ia e tatau ona togafitia i se vai fofo.

O vailaʻau e aoga tele i le puleaina o le mealybug ma aphids. Ina ia faʻaumatia le miti mūmū, e mafai ona faʻaaogaina sooga faʻamaʻi.

Nidularium e mafai ona maʻi, paʻu mata pe oti foi pe afai e afaina i le susulu o le la, i le ea, susu i le vai malosi mai le tap. O le leai o se vai i fafo o le a iai foi se aafiaga leaga i luga o le laau.