Laʻau

Orchid maxillaria

O se ituaiga lautele e pei o Maxillaria, o le aiga o le orchid, o loo avea ma epiphytes. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le sili atu ma le 300 ituaiga o laau totino o loo maua i le natura i mea oona ma subtropics o Amerika. E le gata i lea, o nei laau toto e matua malosi lava le eseese o meaola. O se taunuuga o le mea moni e faapea, o ituaiga eseese o loʻo faʻaalia, i le taimi nei o lenei ituaiga e tuʻuina atu ia vaevaeina i ni vaega eseese.

E ui lava o le ituaiga e matua tele lava, i le fale e na o ni nai ituaiga o meaola e tupu ae e iai mea manogi poo fugalaau tetele. O le sili ona lauiloa o maxillaria maxillaria (Maxillaria tenuifolia). E maua i se tulaga natura i eria e alu atu mai Nicaragua i Mexico.

Maxillaria tenuifolia

O lenei fomaʻi faʻapipii faʻamaonia e faʻapipiʻi, pseudobulbs e pei o fuamoa e tusa ma le 3.5-4 senitimita le umi ma le 2.5-3 centimita le lautele. O pseudobulbs e latalata latalata i le tasi i luga o le rhizome (fetolofi, o loʻo i luga o le eleele). Latou te tuputupu ae "apefai", o lona uiga, o pseudobulb laiti taitasi e amata ona tupu sina maualuga maualuga atu nai lo le muamua, aua e le oomiina le rhizome i luga o le palapala, ma o le a faasolo ina faasolosolo ona alu ae. O tamaʻi pseudobulbs laiti e tulaga ese, ae o tagata matutua ua "vaivai". O laupepa paʻu e pei o le paʻu e faʻamalosi i le pito i tua ma se vela o loʻo faʻaleleia, aʻo gaugau tamaiti laiti. I le umi latou te oʻo atu i le 35 simita, ma le lautele - na o le 1 centimita.

I tulaga leaga, e fuga mai le laau ia Iuni-Iulai. Pupuu (pe tusa ma le 5 senitimita) fugalaau fugalaau e atiina ae i le faavae o weni laiti, ma e na o le tasi le fugalaau manogi e ave ai. O faʻasalalau fugalaau zygomorphic e tele lapopoa, o lona uiga e oʻo i le 5 inisi le lautele. 3 sepals (sepals, lea e masani ona le mautonu ma petals) o se foliga e leai ni mea e foliga mai e laʻititi lona fao. I le umi latou te oʻo atu i le 2.5 senitimita, ma i le lautele 1-1.2 senitimita, ma o loʻo fesoʻotaʻi le tasi i le isi i le tutusa e tutusa ma le 120 tikeri. 2 pusa faʻafeagai (petals) e 2-2.2 senitimita, ma lautele le 0.8 centimita. I fafo, e talitutusa lava ma taliga, ma mea uma ona e toetoe lava tutusa i luga o le ipu, ma i le taimi lava e tasi o le a le malie a latou fautuaga. O le laugutu tele (3 petal) e talitutusa lava ma foliga vaaia o se laulau umi umi. O le totoga o le fugalaau e oʻo i le 1.5 centimita le uumi ma o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga e pei o le faʻaoga. O le lanu o le fugalaau e masani lava ona mumu, ae o paʻu o sepals ma petals, faapea foi ma le koluma ua vali samasama. O le laugutu ei ai foi se lanu samasama, ae i luga o lona laufanua e tele lanu mumu.

O lenei ituaiga o orchid, e le pei o isi sui o le tele o aiga o orchids, e leai ni foliga vaaia mataʻina. Ae ui i lea, e tele fugalaau fugalaau e totoina mo se manogi tulaga ese o fugalaau, e tutusa ma le pineapple.

O tausiga o Maxchiria i le fale

O Maxillaria e sili ona fetaui mo le galueaina e ni vaʻalele faʻapitoa. Ina ia mafai e le laau ona atiae masani ma fuga, e manaomia le tuuina atu o tulaga faapitoa o le taofia, lea e le faigofie i nisi taimi ona fai i tulaga o potu. E fautuaina e tagata faapitoa le faʻaaogaina o orchids, greenhouses faapitoa poʻo terrariums mo lona faʻatoʻaga.

Malamalama ma le vevela

Ina ia manuia le ola o lenei ituaiga o togi, e tatau ona filifili le faiga talafeagai o le vevela ma le malamalama mo ia. O le maualuga o le maxillaria i tulaga masani e fiafia e ola i luga o mauga, e fesootaʻi ma lenei mea e manaʻomia ai le tele o le malamalama ma e le maualuga le vevela o le ea. O ia malamalama susulu ma le malulu e manaomia mo le fugalaau i le tausaga atoa. I lenei itu, ua fautuaina ina ia faʻamafaʻailogaina i vaega faʻapitoa faapitoa, e taua le manatuaina o le umi o le ao i le tausaga atoa e tatau ona oʻo i le 10 i le 12 itula. Ma o le maualuga o le malamalama e manaʻomia le fugalaau e le itiiti ifo ma le 6000-8000 masini.

E talafeagai le puipuia o lenei orchid mai ave saʻo o le la. E le mafua mai i le maualuga maualuga o le malamalama lea latou te tauaveina, ae i le faateleina o le vevela o le ea. O le mea moni e faapea o le fugalaau e manaʻomia ai le maualuga o le vevela, ma e matua aʻafia lava i le vevela. O le mea lea, o le vevela lelei mo lona totoina e mai i le 18 i le 22 tikeri. I lenei itu, e le mafai ona faʻaofuofu i luga o faamalama o le itu i saute, aua e tusa lava pe malulu, o le a maualuga pea le vevela o le ea.

E taua le manatuaina o lea ituaiga laau e mafai ona suia atoa ai le susulu o le la faatasi ai ma moli uila. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona faʻaogaina faʻapitoa faapitoa mo le moli. Ona o lenei mea, e mafai ona iloa ai e le kulupu le pito sili ona matagofie i totonu o le fale, e le mafai ai e le la ona oʻo i ai, faapea foi ma le mafanafana mafanafana o vevela. O lenei ituaiga ituaiga o fomaʻi eseese e ese mai le toetoe o isi uma i lena mea, e le manaʻomia ai se eseesega o le vevela o le vevela ao faagasolo le aso mo le faʻatulagaina o ni poloka.

E faʻafefea vai

O lenei ituaiga o siama o loʻo i ai se isi eseesega mai isi sui o le aiga o le orchid. O le mea moni e faapea o luga o ona aa e leai se pa puipui puipuia (velamen), lea ua mamanuina e puipuia ai le vave faʻaleleia o le susu. I lenei tulaga, o le magoina o le mea e sui ai ua solia i le fugalaau, talu mai ona o lenei mea, o aʻa ua amata ona oti. Ae e le aoga le faatumuina o le fugalaau, aua a faʻafefe le vai i le mea e sui ai, o le pala e mafai ona aliali i luga o le aʻa. E manaʻomia le faʻasaga ina ia mafai ai e le meaʻai i totonu o le ulo ona fai sina susu (e le susu).

E taua le vai na o vai malulu, o lona maualuga e 5-6 pH. I le taimi lava e tasi, e fautuaina e le au atamamai le faʻaaogāina o vai puipuia lelei, lea e tatau ona faʻamamaina. E faʻamaʻaina le suavai i le faʻatofuina atoatoa o le fagu pe poloka i totonu o se pesini ua tumu i vai. E manaʻomia lou aveeseina o le togi pe a maeʻa le 20-30 minute ma faʻatali sei oʻo i le tele o alavai. E na o le maeʻa lava e mafai ona tuʻuina i lona nofoaga masani.

Totogi

Maxillaria e mafai ona ola i totonu o se potu mago, ae sili pe afai e teuina le susu i le 70 pasene. Ina ia faʻalauteleina le faʻamamaina, e fautuaina e faʻaaogaina fale faʻamaualalo fale ma afi eletise. O le mea lea, e mafai ona tuu le ulo i luga o se palanikeke e tumu i laumei ma le faʻaopoopoga o le tele o vai. E fautuaina foi le faʻamamaina o le fugalaau mai le sprayer, ae na o le faia o se gaioiga lelei i le taeao ma le afiafi (e le o le aoauli).

Faʻafefiloi o le lalolagi

O le tupuina o lenei ituaiga o pipi, poloka, ipu poo ato faapitoa e tautau ai e mafai ona faʻaaogaina. Ae i le taimi lava e tasi, o le totoina o le maxillaria i totonu o se ulo e le fautuaina ona o le tuputupu ae faapitoa o le "apefai", aua a mavae le 12 masina o le a pau le fuga i lona itu i lalo o lona mamafa. Ina ia aloese mai lenei mea, ua fautuaina oe e faʻatau faʻatauga e faia i pulumu ma ufiufi i se apa o le niu niu mai se faleoloa fugalaau. E tuʻuina i totonu o le suāsusu i se tulaga. O le iʻuga, o le a ola le rhizome i lalo o lenei lagolago, faʻapipiʻi aʻa i aʻa o le niu.

Mo le totoina o se orchid, sphagnum e atoatoa, ma e leai se isi faʻaopoopoga e manaʻomia.

I le avea ai o se poloka, e faʻaaogaina se paʻu tele pine, ma e tatau ona umi. Muamua e afifi i aʻa sphagnum ma rhizome, e tatau ona e faʻamautu i luga o le poloka.

Fertilizer

Laʻei pito i luga e faia i le taimi o le tuputupu ae malosi 1 taimi i le 14-20 aso. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se fomaʻi faʻapitoa mo fomaʻi, ma ave le ¼-1/6 vaega o le metotia fautuaina i luga o le afifi.

Faʻatauga auala

E mafai ona faʻaleleia le maxillaria tupu i totonu o tulaga avanoa i le na o le vaevaeina o le rhizome i ni vaega. E tatau ona manatua o le delenka e tatau ona i ai le itiiti ifo i le 3 tagata matutua pseudobulbs.

Mo le toe gaosia i lalo o tulaga tau pisinisi, o fatu e faʻaaogaina, faʻapea foi ma le auala faʻasolosolo (faʻaloiloina).

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O le gaioiga e faʻataunuʻuina naʻo le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maeʻa le faʻaaogaina o le fale i totonu o se ulo poʻo se poloka.

Maʻi ma faʻamaʻi

Tetee i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Aepeitaʻi, afai e le faʻaaloalogia tulafono o le tausiga poʻo le fugalaau e tuʻuina i se tau le lelei mo ia, e vave ona mate.

Fugalaau foliga

Afai o faʻamalamalamaga ma tulaga vevela e saʻo, ona tupu lea o le fugalaau i soo se masina. Ina ua uma ona fuga, o le fugalaau na mamae ina ua mavae le 30-40 aso, ao le umi o le fua o le fua e tusa ma le 4 masina.