Fugalaau

Dahlia Care and Tuber Growing Technology

O se togalaau lea e fuga mai ai dahlias e foliga mai e manaia ma matagofie i taimi uma. O fugalaau manaia e le maumau lo latou fiafia seia oʻo i le faaiuga o le tautoulu. Ae ui i lea, e le o se tele tele o fai togalaau e totoina dahlias, talu ai latou te le masani i tekinolosi o le tuputupu ae dahlias mai fatu ma lo latou teuina.

Vaega o le tuputupu ae dahlias mai fatu

O le mafuaaga muamua o le mumusu e tuputupu ae dahlias o le teuina o fatu. E masani lava ona masalosalo le Faatoaga o le a mafai ona latou faia uma tulaga talafeagai mo le teuina o fatu seia oʻo i le isi tautotogo. Latou te talitonu e faigofie ona latou faʻatau faʻatau i faleoloa, o le tau e maualalo.

I le faʻamuamua, i totonu o atunuu Europa uma latou te faia lena mea. E le teuina e fai togalaau i fafo atu o aʻa i le taumalulu. Faatasi ai ma le amataga o le tautoulu, latou te eli aʻe ai tubers ma lafo ese. I le amataga o le tautotogo, latou maua ni dahlias fou, faʻatoʻaga ma le tausiga, lea e faia i taimi uma.

I lo matou atunuu latou te le faia lena mea. I le faaiuga o le autumn, na tilotilo lelei ai dahlias, tuu i totonu o se pusa tapuni, ona fufui lea o fatu i sawdust. O faila o fugalaau e teu i totonu o se potu loloto.

I le amataga o le tautotogo, o fatu o nei fugalaau ua aveeseina mai le pu ma iloiloina ma le totoa. E mafai ona aveese vaega o le Rotten e ala i le tipi i se naifi malosi. O manuʻa laʻitiiti e mafai fufuluina i le vao.

O le fesili muamua e masani ona popole i ai faifaatoaga o le auala e tupu ai dahlias mai fatu, o afea e te manaʻomia ai ona amata totogo fugalaau? Tuai ituaiga e mafai ona amata ona "ala mai" i le faaiuga o Mati. Mulimuli ane o mea totō ua totō saʻo ile eleele.

E tatau ona i ai le lalolagi lelei le mafanafanape a le toe faʻamoemoeina le kiona. E masani ona tupu i le faaiuga o Me.

Pe a faʻatau mai le sukahhli tubers i totonu o se faleoloa, e tatau ona e mautinoa o loʻo ola uma i latou "mata" e tuʻuina mai ai totogo. O aʻa o le dahlia e faatauina atu i le mamafa, tusa lava po o le a le numera o tupu. E masani lava i taga lanu e mafai ona e maua ai fatu mate, ituaiga otaota uma ma otaota malogo.

I lenei tulaga, e te manaʻomia lelei e mafaufau i aʻa. E taua tele le lanumalie o le ua o le a amata ona tupu.

Auala e tupu ai dahlias

O fatu tetele e tatau ona vaevaeina i ni vaega. Afai e le faia lenei mea, o le a amata ona faʻalavelave le tasi i le isi.

E le masalomia, o le vao o le a tupu tele, ae o fugalaau o le a laiti ma e le mafaamatalaina.

Laʻau faʻapipiʻiina toto i totonu o ipu. O eleele mo dahlias e mafai ona:

  1. Lapo ua fefiloi ma le solo.
  2. Pulu penisini.
  3. Se faʻafefiloi o peat ma oneone.

Mo le tuputupu ae lelei, e tatau ona faʻamamaina lelei le palapala ile vai. Ua totoina fatu ina ia le o tanumia loloto le ua i le fatuga.

O le vavau e tupu i ni nai vaiaso. Ua toe ala mai fatuga, ua aliali mai pine lanumeamata. A maeʻa le umi o le totogo e oʻo i le 15 cm, faatagaina le amata amataina.

O le fana, lea ei ai ni nai tulafono laiti, e vavae ese ma faʻafefe i le vai. E masani lava, o nisi o pa'ū o le tuputupu aʻe o loʻo faʻatupulaʻia. E masani ona faʻaaogaina e le faifaatoaga epin mo lenei mea.

O le pulou, ma le tipi tipi, o le a ala mai se isi "ata", o le a tulaʻi mai ai se ata fou. O le faʻasolosolo ona tipiina, e mafai ona e maua mai le sili atu ma le 30 dahlias fou mai le tasi tuber.

Afai ei ai ni mata se lua i luga o se fagu ma se tipi tipi, e faapena foi e mafai ona vaevaeina i ni vaega. E tatau i mata taitasi ona tasi le mata.

A maeʻa galuega uma, aʻa totogo, o aʻa o aʻafia ua totoina ile eleele. Pe a totoina, o le ua o le dahlia e tatau ona i ai sina lagona malie e manava ai le manava.

Mo le faʻaogagofie, e tatau i vailaʻau taʻitasi ona iai tamai pou, i le fea taimi mulimuli ane o le a mafai ona nonoa se togavao. Ioe, e mafai ona faapipiiina le pou i le taumafanafana, ae ei ai se tulaga lamatia o le manua i le rhyzome dahlia. I le taumalulu, e na o le solo.

Faʻaleleia eleele

Afai o loʻo e fuafua e amata le tuputupu aʻe o dahlias, ona manaʻomia lea ona e mafaufau e totoina i le amataga o le tautoulu. E tatau ona eli lelei le palapala ile taimi muamua. E manaʻomia le faʻamaʻaina i le faʻamaina o le togalaau poʻo le manua.

I le amataga o le tautotogo, e manaʻomia le tatalaina o le eleele i se masini toto ma faaopoopo le fala o le os. E faasaina le totoina o dahlias pe afai o laau totő na aafia i faamai pipisi na ola i lenei eleele. Ina ia puipuia fuga o lehlia, e manaʻomia le fugaina o le eleele i iniseti popo.

Faʻamasaina le lua. O le tele o le malologa e faalagolago i le tele o le pusa. I le faʻaopoopoga, o le nofoaga mo le faʻamaʻiina o taumafa ua faʻaaogaina foi. O le pu e tatau ona tusa ma itu nei:

  • loloto - 25-30 cm;
  • lautele - 30-35 cm.

O le toto totoina e sasaa i le vai ma faaopoopo faʻamaʻi. E tatau ona i ai se mamao o le 50 cm i le va o lua.

Taimi e Toto ai Dahlias

E fefefe fomaʻi o le Dahlia e tusa lava pe laiti fulu. E masani lava, o le a le toe iʻu ile gutu i le amataga o Me. O le mea lea, o le dahlias e sili ona totoina i le faaiuga o le masina. Ioe, o nei faaupuga e sili atu ona faalagolago i luga o le tau o se nofoaga patino.

O le mea moni, e mafai ona e totoina dahlias i le taimi muamua, ae o soʻo se mea, e tusa lava pe sili ona manaia, e manaʻomia ona ufiufiina i ni ituaiga o mea.

O le a le tausiga mo le dahlias e manaʻomia

Ina ia mafai ona tumau fugalaau ile matagi malolosi, e tatau ona fai ni vao. Pe a amata ona tupu le fugalaau, e maua ai se malamalama ma le tele, e te manaʻomia vavae ese laau mamago.

Busu ua oʻo i se maualuga maualuga, ia mautinoa e nonoa i se pouina ia le motusia e le matagi malosi le ala. O le tausiga lelei o fugalaau e aofia ai le tele o gaioiga.

Mo le tuputupu ae lelei ma lauolaola lauolaola, e tatau ona i ai fugalaau:

  • Laufanua lafulemu.
  • La o le la
  • Tele vai.

Tuputupu ae lehlia manaʻomia le fausiaina faifaipea. E tatau i le vai ona susu le palapala i le loloto o le sili atu i le 25 cm. Afai e te sasaa vai, o le fugalaau atonu e maʻi ma mate. O le mafuaʻaga e faigofie lava, maualuga maualuga, o le fili o aʻahlia root.

Fertilizer ma le faʻasusu

A amata ona ola le laau, e tatau ona fafaga tasi i vaiaso uma. O Dahlias e fafagaina i le susu.

Pe a tulaʻi mai, ona fafagaina lea o le eleele e faʻaaoga ai fugalaʻau, lea e aofia ai superphosphate ma le potassium. Mo le sefulu lita o le vai, 30 kalama o le faʻalataina ua lava.

Afai ua uma ona faaopoopoina le falesa i le eleele aʻo le i totoina dahlias, e mafai ona e faaseʻe luga o ofu. O le atinaʻeina o le laau o le a taʻuina atu ia te oe pe tatau ona faia le fafaga faaopoopo.

Garter ma fugalaau fugalaau

O Dahlias e iloga i se ogaoga ma e matua mataga. E vave ona malepe i le malosi o matagi, e oʻo lava i vaʻa o le timu e mafai ona gaui. Ona o lenei mea, o le fugalaau e tatau ona nonoa. Soo se mea e mafai ona avea ma se lagolago:

  1. Laʻau fafie.
  2. Tuʻu paipa.
  3. Arches.
  4. O puipui o le fale.
  5. Fuga laau.

E tatau ona faia le lapisi aʻo lei amata ona tupu le fugalaau.

Trimming ma fusi se togavao. Mo tumutumu e lautele ma matagofie, e na o le tolu wili e lava. E tatau ona aofia i le taʻavale taʻitasi le 2 puʻe. E tatau ona seleseleina uma seleselega i seleni togalaau, a leai, o le ai ai se faʻalavelave tuputupu aʻe o mea fou fou.

O le tuputupu ae o ituaiga eseese o dahlias, e manaʻomia i le taimi o fugālaʻau, aveeseina o laulau ma laititi. Afai ua toese le laau, e maua ai le matagofie, e le mafai ona tipiina laau.

Auala e teu ai dahlias i le taumalulu

E masani lava o tubers teuina i totonu o se pusape a faʻafefeteina i le uila po o se fasi oneone. E sili ona lelei le teuina o dahlias e ala i le fufuluina oi latou i le pefu. O le a puipuia ai fatu mai le faʻalavelave o faʻamaʻi eseese. E tatau ona fetaui lelei le vavalaʻau i le oneone. E le tatau ona leai se avanoa avanoa i totonu o le pusa.

O le puipuia o fatu mai le faʻamamago i le taumalulu, e mafai ona teuina i taga na faia i se kiriata palasitika. I lenei tulaga, e tatau ona vaeluaina le pulou ma le ata tifaga e se laulau o le vao ma le oneone. E talafeagai lenei mea, talu mai le taimi e teu ai, e tuʻuina atu e le tubers ia sina vaega o le susu. Sa ia nofo i luga o le ata tifaga, e amata ona pala le fatu.

O le teuina o fatu i totonu o se pusa paʻu e manaʻomia ai le siakiina faifaipea o le tulaga o le sui. Faatasi ai ma lona maualuga maualuga, e tatau ona tatalaina pusa ma faʻamalosi vavalalata mea o loʻo i totonu. Afai o le soʻo ua matua matutu, e tatau ona susu sina susu.

Afai e maua se vaega pala i luga o le fatu, e tatau ona vavae ese. Uʻu le nofoaga o le tipi i le koale, paʻu i le paʻu. O lenei pulou e totoe i le ea mo le 24 itula e faʻagogo ai. Ona toe tuʻuina lea i se pusa paʻu.

Afai e te mulimuli i tulafono uma o loʻo faʻamatalaina i luga ma tausisia le tekonolosi, ona tupu ai lea o le dahlia o le mea masani, ma o le tausiga lelei o fugalaau o le a mafai ai ona e teuteuina lau togalaau ma fugalaau matagofie, e fiafia i le mata aʻo leʻi oʻo i le malulu.