Laʻau

E faapefea ma o fea e tupu ai le kinamona, o mea aoga o mea manogi

I le ogatotonu o le 16 seneturi, o se malaga a tagata suʻesuʻe mai Potukale na maua ai vaomatua i le talafatai o Sri Lanka, i na aso na taua foi le motu o Ceylon. O le tupe sili ona lelei na mafai ona latou mauaina mai le fefaatauaʻiga o le kalani na aʻafia isi setete.

Muamua, na toe maua le motu e le Dutch, ma i le 1776 e Peretania. E ui o le taimi lena o laau paina o loo ola ae toetoe o le lalolagi atoa, ae o le malo mai Ceylon na le toe i ai. I aso nei, o le kinnamona o le mea sili ona lauiloa, lea e faʻapipiʻi i mea suamalie ma le le faʻasalaina.

Faamatalaga o Cinnamon Varieties

O lenamamoni o se mea manogi lea e maua mai le pito i totonu o le paʻu o le pavali o Lavrov. I le lalolagi ei ai le fa o sui lauiloa o le genus Korichnik.

Ceylon mea manogi. E iloa foi i lalo o igoa o le kirina moni, o lenamamoni manaia, kinamon. Muamua mai Sri Lanka. Faʻailoa i Initia, Pasila, Initonesia, Guiana, Malaysia.

Faʻamasinoga faʻalauiloa i le faiga o vao. E faalua i le tausaga, e aveeseina le paʻu mai lala. Galuega e amata i le maeʻa o se vaitau timuga, pe a faigofie ona aveese le paʻu ma tumu i se manogi manaia.

E aveese le paʻu i totonu o le 30 cm le umi ma le 1-2 cm le lautele ona aveeseina lea o le pito i luga ma ua solo i totonu o le paolo seʻia oo ina susulu le lanu o le kinamona, ae o le totonu o le a sili atu ona pogisa.

O le mea ua maeʻa e faʻapipiʻiina i totonu o masini, ma o le mafiafia e tau le oʻo i le 1 mm. O ituaiga sili ona lelei o le sukanamon Ceylon, lea e mafai ona faʻatusatusa i le mafiafia i se laupepa, e faʻaalia i le tele o le pala, manogi manogi, suamalie suamalie ma se faʻaletonu faʻaletonu.

Saina tipolo

O le vailaau o loʻo taʻua foi o le kinamona, o le namamoni Initia, o lenamamoni, cassia, cassia canel. O loʻo taʻua le atumauga i Saina Saute. Ua tupu nei le aso i Saina, Initonesia, KemupotiaLaos.

I le tulaga o le afamoni Saina, ua aveese le paʻu i fasi laau 10-15 cm le umi, e oo i le 2 cm le lautele mai ogalaau i 8-10 tausaga uma. Ma le isi, faʻamago i lalo o le paolo. O le taunuuga o ni paʻu mafiafia e iai sina mea vaivai, lea o loʻo faʻaalia e se pito i fafo o lanu mumu-lanu enaena ma lanu enaena-enaena ma se lamolemole totonu o le lanu uliuli.

O le mafiafia o le manogi o mea manogi e 2 mm. O loʻo faʻamatalaina e se mea e sili atu le leaga nai lo le ituaiga muamua, suamalie, susunuina sina tofo.

Malabar ituaiga eseese. E taua foi le laau o lenamon, laupapa po o le kinamona ulaula, cassia vera. O le lauʻeleʻele o le itu i sisifo o le setete o Initia. Faʻatele i Burma ma Initia.

O le paʻu e sili atu le mafiafia nai lo le ituaiga o Saina, o loʻo i ai sona uliuli enaena. Le manogi e itiiti le manogi. O le tofo o se mea e sili ona manaia, maoaʻe, ma sina oona.

Uila, po o lenamamoni. O Moluccas ua taʻua o le atunuʻu, o nei ua tupu i Indonesia. I foliga ogogo, o loʻo faʻatusalia mai i ni nai fasi paʻu lamolemole. O le pito i fafo o le paʻu paʻepaʻe, o le lanu mumu samasama. O le tofo e vevela ma le faʻanoanoa, e faʻaalia i se maaleale.

O mea faʻamalolo ma aoga o le kinnamona

Ona o le mauoa o minerale ma vitamini, o le kinnamona sa aoga i vailaau mai aso anamua.

O meaʻai e aofia ai: uʻamea, potassium, calcium, zinc, phosphorus, magnesium, faʻapea foʻi ma vitamini C, A, PP ma B vitamini. I le faʻaopoopoga, mauʻoa i suauu taua, tannins, fiber.

O le faʻaaogaina o le kinamoni e fesoasoani i:

  • faaleleia atili le galueaina o faiga taua uma o le tino o le tagata;
  • faateleina le taua;
  • faamalosia o puipuiga.

Faʻaaogaina i vailaau e pei o:

  • Vailaau faʻapitoa. Ona o ona anotusi, o Eugenol e tauivi lelei ma siama matautia.
  • O se faʻataʻitaʻiga i le tulaga o ituaiga eseese o faʻamaʻi pipisi, ma faʻamalosi lelei foi e tetee atu i meaola leaga leaga na faaputuputu i le vevela.
  • Fomaʻi mo faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. E mafua lenei mea i le mafai gaioiga o le kinamona e faʻaitiitia ai le eletise gastric. I nisi tulaga, o meaʻai e faʻaaogaina e faʻamāmā ai le tiga, mamafa i totonu o le manava pe faʻamalo foi se ulupo.
  • Vailaʻau mo maʻi fatu ona o le mafai ona faʻaitiitia le cholesterol toto.

Aisea e lelei ai le kinnamona mo lou soifua maloloina

  1. E afaina tele ai le faʻaaogaina o le kinnamona i aso uma i ni pine se lua pe tolu i luga o mafaufauga o fanau, mafaufauga ma le gauai. E moni lava lenei mea mo tamaiti aʻoga o loʻo mauaina mea fou i aso uma ma e manaʻomia le malosi e faʻamaonia ai mataupu aoaoina.
  2. O le faʻaaoga masani o mea manogi i fafine o le a fesoasoani e faʻamafiesea ai le tiga, ma o le a fesoasoani foi e faʻamafiesea le faʻaleagaina i aso o le faasologa o taimi. O le Spice ua leva ona mafaufauina o se fesoasoani lelei mo le mana tane. O le oloa e le gata ina mafua ai le manao i feusuaiga, ae e faateleina ai foi le malosi.
  3. O lenamamoni e faaitiitia ai le lamatiaga o le fatu, aemaise lava i tagata e iai le vavalalata o toto ma vevela toto. O le toto e faʻamausali ai le toto, faʻamalosia le muso o le fatu, faʻaitiitia le cholesterol o le toto, ma puipuia ai pupuni toto.
  4. O le faʻaaogaina o mea manogi o le a fesoasoani e taulimaina le malulu. O le oloa o le a faʻaleleia ai le soifua maloloina, faʻaitiitia le maʻi tiga, faʻamamāina le isu susu, ma faateleina le faʻamaʻi. O le tele o meaʻai na fesoasoani i le aveesea o le gaʻo masani, tiga o le faʻaʻoʻo, le tiga tiga.

Paʻu oona

O mea aoga ma aoga lelei e faaaoga ai le kinamoni mo le susunuina o nisi pauna i vaiaso taitasi ua leva ona lauiloa, ae e le tatau ona e faʻamaluluina oe lava i meaʻai ma sili atu nai lo le malosi faaletino.

Le fua sili ona faigofie ma sili ona lelei faia se taumafataga o meaai - faʻafefiloi 1 sipuniti o mea manogi ma le 1.5 lita o le kefiriti o le maualalo-calorie. Ona tuu lea o le vai i totonu o le pusaaisa ma inu se ipu malamalama i le ao. O le faʻaopopoina o le kinona i le lactic acid o le a faʻatagaina ai oe e te le lagona le fiaai ma le fesoasoani e faʻaumatia le 1.5 kg i le aso.

Afai o loʻo e faʻaaogaina lava le ipu inu e tasi pei o se tasi taimi e sui ai le 'aiga i aso taitasi, mo se faʻataʻitaʻiga, nai lo le taumafataga o le afiafi, o le a faʻagasolo lemu le faagasologa o le leiloa o le mamafa. O lenei metotia o le a mafai ai ona e leiloa i le 3 kilokalama i le vaiaso.

O se paluga ua saunia faatasi ma le tasi ipu malamalama o le kefir, ¼ tisi tipuni o le kinamona ma le lanumeamata lanumeamata lanumoana o le a fesoasoani e aveesea le tele o pauna ma faʻamautu ai le gastrointestinal tract. Fuga i fua fesoasoani e faʻamama le manava ma aveese faʻamalosi e le manaʻomia mai le tino.

O le aʻafiaga tutusa ma le apu e iai le laula ma laʻau. I lenei tulaga, o le ipu o kefir ma le ¼ teaspoon o mea manogi o le a manaʻomia ai ni vine se lua ma 2 tbsp. punetipi o le pala. O mea uma lava e faʻafefiloi i totonu o le paluga ma inu i le pusaaisa mo le afa itula. E masani lava, o le fua e faʻaaoga e puipuia ai le faʻamalosi.

Faʻatau lelei le gaʻo o le tino faatasi ma se ipu malamalama o le kefir ma le ½ sipuni tinamon, o le togi ma le pine o le pepa mumu. Faafetai i lenei tuufaatasiga o mea manogi, o se laʻau lelei tele e maua, ma le pepa mumu faʻamalosia le faʻaleleia lelei o meaʻai ma le faʻateleina o meaai, ma le faʻamafaʻatasi e faʻamaeʻaina ai meatotino o le kinamona e vaʻaia ai ma le saogalemu vaega sili.

O le tuufaatasiga o le meli ma le afamoni e le gata ina faatelevaveina ai metabolic processes, ae e afaina foi i le galuega o le gastrointestinal tract, ate, ma fatuga.

Ina ia saunia se tasi o vaega o le mea e fai ai le suamalie, e lua teaspoon o mea manogi lelei e liligiina i le vai fefe, ufiufi i se tapuni ma tuu atu le taimi e momotu ai. Pe a maeʻa le afa itula, e faʻafeiloaʻi le faʻafefete ma faaopoopo 1 tbsp. se sipuni o le meli masani.

O le vaega ua vaevaeina i ni vaega tutusa se lua - mo le moe ma luga o se manava leai. O lenei metotia o le a mafai ai ona e leiloa i le 7 kilokalama i le masina.

Faʻalavelave ma faʻasaʻo

O lenamamoni o le a le afaina ai le tino o le tagata pe afai e faʻaumatia i le faʻaogaina. Ae ui i lea, o loʻo i ai faʻamaoniga faapitoa:

  • i fafine maʻitaga, o mea manogi e mafai ona faʻaosoina ai se faʻasesega o le matua, ma mafua ai ona oʻo atu i le fanau mai vave;
  • e tatau foi i tina tausimai ona faatapulaaina i latou lava i le taumafaina o mea manogi, aua o le susu e itiiti ifo le suamalie mo pepe;
  • ma le faʻaeteete i le faʻaaogaina o le kinamoni e tatau ona aofia ai tagata ei ai le maualuga o le gastric acid ma gasegase e maua ai le maʻi o le peptic;
  • mea manogi e mafai ona afaina tele ai le soifua maloloina o se tagata pe a iai le maualuga o le vevela poʻo le toto maualuga;
  • e tatau ona e gauai atu i le faapalepale tagata taitoatasi o le oloa ma i le tulaga o mea e afaina ai le tino e le aofia ai mai le meaai.