Fugalaau

Faʻatino taleni teuteu

I le mea muamua na tilotilo i ai, o le faʻatauvaʻa o laʻau lelei, ae o le vavalalata vavalalata latou te faʻafeiloaʻiina i se taʻavale faʻamalieina o lanu ma auiliiliga. I aso nei, o lenei laau ua saʻo ona faitauina i totonu o aganuu sili ona taugofie. O le vaʻaiga masani, faʻalavelave faʻapitoa e faʻasalalauina e ala i le fatuina o le tagata lava ia ma le matagofie o lauusiusi e iloa ai le tulaga lautele o le faʻamalosia, ae o taleni teuteu o lenei aganuu e le faatapulaaina i le gafatia e fetaui i soo se ituaiga o togalaau.

Aquilegia, poʻo le puʻeina, poʻo Orlik (Aquilegia) - o se ituaiga o vao laʻau o le aiga o Ranunculaceae.

Faʻaaoga, poʻo le puʻe, poʻo Orlik (Aquilegia). © Patrick Standish

O le suʻesuʻeina atonu o se tasi lea o togalaau e sili ona leaga. O le va o le fua o lau laau ma se aluga "malulu" o laʻau matala ma susulu, lea e foliga mai e vavao ma e tosina mai ai mata mai le taimi na faʻasaʻo ai lau muamua. O laʻau moli, faʻalaʻau ma matagofie o loʻo i ai le "paʻu" o fugalaau e foliga mai e oso i le mamafa o le mamafa, e le aunoa, ae e le fefefe i faʻataʻitaʻiga poʻo matagi. Faʻataʻitaʻiina fugalaau e tusa lava pe i le tau vevela e foliga mai o le malamalama, e ufiufi i le malulu o le sau. O le uiga e le masani ai, lea e liua ai fugalaau uma i totonu o se teuteuga mataʻutia, e te tilotilo ai i auiliiliga.

Fugalaau faʻatau. © jacinta lluch valero

Faʻalagolago i le ituaiga o faʻataʻitaʻiga o loʻo tatou talanoa i ai - o ituaiga faavae ma ituaiga tuai poʻo ni mea fou e faʻaleleia i le taimi nei, o mea e masani ona taulaʻi i le fugaina - o le aquilegia e matua eseese lona uiga, faʻaalia i le tasi tikeri pe o le isi lona laufanua poʻo le matagofie o le fuga, sosoo ai ma le susulu ma le matagofie o lau laau. Vaʻaia togalaau faʻamalo - togavao o moli faʻamalo, e lauiloa mo a latou taleni o le laufanua, toetoe lava o faatosinaga faʻamalosi i nofoaga vavalalata. O ituaiga o nei aso e masani lava o agavaʻa faʻapena e ofoina atu e fiafia i fugalaau e pei o fugalaau fiafia e le pei o isi laau totino ma aumai ai le vavalalata, le lelei ma le le faʻamaopoopoina o aʻoaʻoga e le gata i le malulu, ae o le lanu.

I le taimi lava lea e tu ai i totonu o le kamupani o soʻo se laau totino ma faʻafefiloi lelei ma greens ma fugalaau o soo se ituaiga o se paaga fetuʻutuʻunaʻi, e le o se mea e leiloa i le togalaau. E ui lava i le mea moni e sili atu le lelei o le faʻamaʻiina, e le o se mea e sili ona lelei ma pe a "faʻafuaseʻi" ona aliali mai i nofoaga eseese o le togalaau o le tasi togavao. O le gafatia, faatasi ai ma lona tauagafau uma lava, aua nei leiloloa ma ia tosina mai pea mata o se taleni ofoofogia ma le le mafaatusalia lenei laau. E mafai ona faʻaaogaina faʻataʻitaʻiina i vaega laiti, ma i le matagofie o le vavae ese, ma i le tele o mea tetele, i le laufanua ma faʻatulagaina le faʻaogaina o vaʻa fefiloi o soʻo se faʻalavelave ma soʻo se faʻataʻitaʻiga.

Aquilegia auro "Denver Gold". © Plant Select

Afai e te tuʻuina atu le saolotoga atoatoa i le faʻamalosia, o le a vave ona latou faʻatoʻilaloina le togalaau atoa, faʻaalia ma le le mautinoa i luga o le saite ma aumai i totonu o le mamanu se faʻaleagaina atoatoa, le faʻamaoni ma le fesuisuiai, ae le o le le amanaʻiaina, ae o le natura ma le matagofie. Afai e le faʻatagaina le faʻasalaga e "faʻamalo," o le a faigofie ona fai le vaega o le masani ma faʻatumu ma teuteu le vao. O lenei laau e mafai ona gafatia le galuega o se teuteuga teuteu matagofie, lafoaia lona laufanua ma le gaogao: o le pusa e pei o le palasitisi e mafai ona fetuunai i soo se matafaioi na filifilia mo ia. O le natura o le suʻesuʻega e fuafua ai le nofoaga o le galueaina, o le "kamupani" ma le matafaioi o le faʻamalosiaina lava ia i le tuufaatasiga.

Aquilegia. © F. D. Richards

E gafa ma le mea lilo o le "vavalo"

E le o se mea na tupuga mai ai, o avanoa taua na maua ai le tele o igoa tauvalaau "faʻailoa" eseese. I totonu o Europa ua lauiloa i latou o le elf caps, i lo tatou atunuu - o se nofoaga e maua ai, i le itu i Matu - pei o vaomatua, ma i le Latina Amerika latou te taʻua o le vaomatua. Aquilegia e le malolo mamao mai le tepa muamua, ae faʻavavau. E le o se tasi lea o meaʻai autu mo le laufanua o le laufanua ma le malulu, o loʻo i ai se mea e le mafaamatalaina ai le lagi ma o mea uma e foliga mai o le a malolo i le faatalitali i se vavega. Faʻatinoina i ana galuega faʻamafanafana faʻafiafia e pei o se ituaiga "amio fai-tala" - e te vaʻavaʻai ai i auiliiliga, vaavaai mo mafutaga e leʻi mafaufauina ma tosina mai ai le gauai i le gaioiga ma le le malamalama.

O le suʻesuʻega e faʻapitoa i le faʻaleleia o le laufanua ma le masani ai i faʻamalamalamaga faʻamalamalamaina o nisi taimi o lo latou gafatia e avea ma se vaega o le toomaga e foliga mai e ofoofogia lava. O le faʻaalia o la latou mealilo i le faʻamalamalamaina o le malamalama, latou te suia le avanoa i vaomatua lauolaola ma i le taimi lava e faʻapipiʻi ai laau totō o tutupu mai iinei, faʻatumu pito sili ona manaia ma malamalama, auiliiliga ma se mea e le mafaatusalia o textures, nuances and effects. Faatasi ai ma le fesoasoani a le faʻatauvaʻaina, e mafai ona e fatuina vaovao o le vai mai se paluga lemu o laau vao "mai le vao" - mai le lupins i lili o le vanu - ma faaopoopo ai togafiti vao, faʻamalosi e le faʻamalosia e aofia ai solo solo solo e pei o le talimalo ma le faʻamalolo.

Alpine Aquilegia i tua atu o Sedum. © Carol

E ui i le mea moni e faapea, o taleni "togafiti" a le aquilegia e sili atu ona malosi i vaega ma mea e fefiloi, o le aquilegia, lea, o le faafetai i le fatuina o le tagata lava ia po o le talosaga a le fai fanua, e malolo i se nofoaga talafeagai o se tasi togavao, e faasao ai foi le matagofie o le faifeau tamaʻitaʻi. E le gata i lea, i lenei auala e sili atu ona faaalia ai le alofatunoa o silhouettes i le lautele ma le taamilosaga faapitoa, o loʻo faʻaalia atoatoa ai le leaga o aʻafiaga o inflorescences.

Faʻatinoina o se meafaigaluega mo le faʻasilasilaina o mea malie i totonu o faʻatoʻaga ogaoga

Afai o loʻo e suʻeina se laau o le a aumaia i le togalaau e faʻapipiʻi ai le matagofie o le totoina o togalaau, vaomatua ma vaomatua, o le ae faʻaalia manino le uiga o le "lalelei o le matagofie," e tatau ona e gauai atu i le mea muamua muamua. O le tele lea o mea e sili ona ese ma le maofa o le togavao i le togavao, e tusa lava pe foliga mai i le sili ona lelei o ituaiga mea faataitai, e foliga mai o se pito sili ona manaia o le natura o tina.

Aquilegia auro "Denver Gold". © Plant Select

O vaituloto e le faʻasalalauina aganuu, ma o lo latou vao leaga e fetaui lelei lava ma mamanu masani. O le mea moni, i le avea ai o se tagata folasia, e le mafai ona leiloa a latou taleni teuteu, ae na o lo latou le mautinoa o le a oʻo mai i luma.

O le gafatia e "faʻaleleia" ma avea o se leo malie, faʻafeiloaia o se gasegase e le i mafaufauina, fesuiaiga ma fesuiaiga o loo aofia ai i se tulaga e le masani ai. O le mea o le faʻamalosia, faʻasalalau e le fatuina o le tagata lava ia, e malaga ese mai lea nofoaga i lea nofoaga ma e aliali mai i ni faʻaaliga e le o faʻamoemoeina, ma o ia lava e suia: o fatu e eleelea, eseese ituaiga, ma e oʻo lava i le aufaifaatoʻaga sili ona lelei e suia i le taimi ma faia ni lanu fou , ma taia i lona le mautonu.

O togafiti faa-Roma o le togalaau

O vailaʻau eseese ma ituaiga o meaola e mafai ona avea ma se paaga sili ona lelei o le paaga lea e faatumuina le tuufaatasiga ma paʻi ai i lagona fiafia. O le matagofie o le matagofie o ituaiga eseese poʻo le faʻamaʻavale, o nisi taimi e matua le tutusa lava ma le faʻamalosia, o le susulu o le tele-fashionistas e fetaui tonu ma fetalaiga matagofie o le lanu.

O le vaʻavaʻa e foliga mai i tafatafa o le hellebore, e feteʻenaʻi ma le 'au ma faʻamalosia lelei atoatoa le meaʻai vevela. © Carol

I totonu o aʻoga e taulaʻi atu i le vavalalata ma le alofa faʻaalia, faʻalelei, taʻalo i le taua taua o le fesoʻotaʻi faʻatasi, faʻatumu le avanoa i le lapisi ma lanu o le laau, muamua o faʻaalia uma le matagofie o laina ma le faʻaleleia o pepa. O fugalaau taʻitoʻatasi o lenei matagofie matagofie i le kamupani o le tele o fua o laau totō e tosina atu ai le mafaufau i se fale e le masani ai, o le paʻu o foliga ma paʻi matagofie o le "mamanu". O le faʻamalosia i ia ituaiga o foliga e foliga mai e lalagaina le lane alofa, faʻaopopo maaleale, auʻiliʻili faʻamatalaga i le pa'ō o lanu ma le lanu vaivai. O le mea moni, o le faʻamalosiaga o le a faʻaalia uma lava le uiga alofa pe afai e te filifilia le feeseeseaiga o paʻu lanu lapopoa ma se filifiliga matua o tuufaatasiga o lanu felanulanuaʻi i le tuufaatasiga, e taulaʻi i luga o tamalii, lanu matagofie - lanu piniki, lanu viole, paepae.