Laʻau

Totonu o le fale: ituaiga, ata, tausi fale

O laau tuai matutua na tupu i greenhouses i le vaitaimi Victorian. Ma o nei mea totoa matala tele e sili ona lauiloa. Fale faʻalelei fale teuteu fale ma fale mautotogi. I le matagofie o le tetele, o laau toto ua totoina i ofisa, faletalimalo ma isi faalapotopotoga.

O le tele o nei laau totō e mafai ona ola i faʻalavelave masani faalenatura ma ola i tulaga sili ona faigata. O nisi oi latou e matua faigofie lava ona ola i le fale. Ae peitaʻi, mo se faʻamaʻi e faamalie ai i ona foliga matagofie ma le soifua maloloina, e tatau ona e masani lelei i ni tulafono mo lona tausiga.

Faamatalaga, ituaiga ma ata o ferns

O ferns uma lava o meaola laʻau o le epiphytic terrestrial. E i ai la latou laumei rhizomes ma le cirrus. I luga o laʻau o loʻo sosolo i lau, latou te faia foi fofo eleele e vave ona faʻafesoʻotaʻi ma le eleele. Lalo i luga o laulaʻau o le laau ua faʻaumatia.

I le natura, e sili atu ma le 10,000 ituaiga o vai, terrestrial, mutia, ma fuga laau e ola. E faʻatatau i le vaevaega, e mafai ona latou ola i totonu o le vaomatua, i laufanua po o laufanua. Faatasi ai ma i latou ei ai pepe ma tagata tino eseo lona umi o lau laʻau e silia ma le afa mita. I fualaau mama, o laulaʻau e vaivai, malosi le vevela, ma maua se lanu lanumeamata lanumumu. O aʻafiaga o le lāmala e faʻaalia i paʻu paʻu, o nisi taimi ma se paʻu paʻu.

Ituaiga o Fugama i totonu

I aso nei le tele o ituaiga o fern e faʻaleleia mo togavao i le fale. O le sili ona taʻutaʻua o latou:

  1. O Nephrolepis o le ituaiga e sili ona taua ma lauiloa i le fale. O loʻo iai se taʻutaʻua mataʻutia, lea e maua mai i laulaau e tatala ai meaʻai i totonu. O le umi o pepa taitasi e oʻo i le 45-50 cm.
  2. O le davallia poʻo le manoa o le pulupulu e iloga i laʻau mūmū mūmū ninii lea e tautau i luga o pito o le laau toto. O le laau toto e tumu i laulaʻau lanu meamata.
  3. Platicerium o se faʻatoʻaga lea o ona laʻau paʻu e ola i itu eseese ma e foliga tutusa lava ma gaʻo vavao. O lona ogatotonu ma lanu enaena e pei o se ulu o kapisi.
  4. E pei o le Keneka poo le tala mai isi ituaiga o fern e ese mai i laupepa e le mavavaeina, o laʻau laʻau i le pito. E le fiafia o ia pe a paʻi ona lau.
  5. Blechnum poʻo derbyanka ma lona fausaga e foliga tutusa ma le pama. I se tagata matua, o le pale e oʻo i le mita e tasi le lautele ma e aofia ai le vai malosi.
  6. O le le fiafia e pei o se tolo laau e mafai ona ola ae na o se talavou lava. I le aluga o taimi, e ola aʻei luga o se laau umi, e maualuga lona maualuga i le 3-6 m.
  7. O le polypodium poʻo le millipede e iloga i laulaʻau loloto o loʻo faʻapipiʻi i luga o laulaau matamata. O le laau toto o le laau e fetolofi ma matau i luga, ma o le vao lava ia e mafai ona tupu aʻe i le ea.

E faʻapefea ona tausia le fern i le fale?

O le tuputupu ae ma le matagofie o foliga o se laau, e faalagolago i le tuputupu ae o tulaga ma le tausisia o tulafono mo le tausiga.

Malamalama ma le vevela

O totonu o ferns e manaʻomia se malamalama lelei, ae puipuia mai le susulu o le la. O le tele o fai togalaau latou te talitonu sese o nei laau toto o le malu puipuia. Ae ui i lea, i totonu o le paolo, o le a le toe tupu le laau ma atonu foi e oti. O le mea lea ina ia tumau pea lau laulaau ma maloloinama, e faʻafefe ae malamalama malamalama. E sili ona lelei le tuʻuina poʻo le tautau o se fagu e latalata i le faamalama i sauté sisifo.

E lelei lagona o laau i totonu o potu e iai le ea vevela i totonu + 15- + 22 tikeri. Ae peitai o nisi o ituaiga o ferns e aofia ai nisi vaegalea e tatau ai ona faia ni tuutuuga maoti:

  1. Mo le polypodium ma le pellet, o le ea vevela i le taumalulu e tatau ona tusa ma +12 tikeri.
  2. E pei o le Kenela, platycerium, nephrolepis ma le adiantum o laau vevela, o le mea lea, o le vevela o le ea i le taimi o la latou seleselega e le tatau ona pau i lalo ifo o +18 tikeri.

E tatau ona maitauina o ituaiga uma o ferns e pei o vaʻa lelei, ma e le talia toleniga malulu ma faʻataʻitaʻiga. I le tau mafanafana, e mafai ona tuʻu ai pusa ma laau i totonu o le togalaau poʻo luga o le faletalimalo, i se nofoaga e puipuia mai le susulu o le la.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Aʻo tausia le ferns i le fale, e manaʻomia se faʻataʻitaʻi vai. E manaomia e le laau se tele o vai. E tatau ona e faʻafeinu i taimi umai le taimi lava e momoe ai le pito i lalo. O le faʻaleleia o le faʻaleleia o le faʻaogaina o le faalagolago i le vevela o le potu. I le vevela o le vaitau, e tele taimi e faʻafeinu ai le fale i le vaiaso.

O le umi o le vevela o le palapala e afaina i ferns. E tatau ona e iloa o se fugalaau sa i ai i se paluga o le eleele vevela mo ni nai aso o le a le toe faʻaleleia pe a uma ona fafaga.

O le maualuga o le susu mo aʻa o le laau e leaga foi. O le mafuaʻaga lea ua totoina ai ni meaʻai i totonu o ni eleele suavai lelei ina ia vave ona tafe le susu tele. Mo le faʻamamaina o vaovao, e fautuaina e faʻaaoga le vai malulu i le vevela o le potu.. E manaʻomia le kuka pe tuʻuina e tu mo ni nai aso.

E matua fiafia lava Ferns i le maualuga o le masima. Latou te tali lelei i le faʻaleleia o aso taitasi. I le vevela o le tau ma i totonu o potu o loʻo faʻaaogaina maa, e manaʻomia le suʻeina o le laau i le tele o taimi i le aso poʻo le faʻaaogaina o se mea faʻavailaua faapitoa. E fautuaina foi laau suʻe i taimi taʻitasi.

Ferns


Laʻei pito sili

Afai i le taimi o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae, e le maua e le laau ia meaʻai talafeagai, o le lanu o ona lau o le a amata ona matala, ona amata ai lea ona lanu samasama ma mago. O le mea lea, e tasi i le vaiaso i le fale, e tatau ona fafagaina laau iti i fomaʻi faʻapitoa faʻamafanafana.

Mai le amataga o Oketopa i le ogatotonu o Fepuari, e manaʻomia le tolu tausaga e faʻataunuʻu ai le fale. Afai o le taimi nei e teu ai le siaki i totonu o se potu malulu, o le a tatau ai ona le gata le taofi o le fafagaina, ae ia faʻaitiitia foi le faʻasaina ile afa.

Folasaga a Fern

O loʻo i totonu ole tausiga ole fale ile aofiaina o laau laiti. Tupulaga matutua e toe totoina pe a maeʻa aʻa ona faatumuina le ulo.

O le faigata o loʻo taoto i le mea moni e faʻapea, o le vao e tumau ma le tiga i le faʻatulagaina o le gaioiga ma mafai ona toe faʻaleleia pe a maeʻa mo le tele o masina. O le mea lea auala faʻafefegaiga ua fautuainatoe totoina o se laau mai le tasi ipu i le isi e aunoa ma le faʻamalo o aʻa o le eleele.

O le taimi aupito sili ona lelei e faʻaaogaina ai le tautotogo. Mo se meaʻai, e tatau ona e piki se fugalaau lautele, maualalo ma eleele ma le eletise mai le 5.0 i le 6.6 pH. Mo le sauniuniga a oe lava ia o le falaoa o le mea e tatau ona e faʻafefiloi:

  • peat - 1 le vaega;
  • humus - 1 vaega;
  • laupepa eleele - 1 vaega;
  • ponaivi o le ponaivi - 1/5 vaega.

I le pito i lalo o le ulo, e tatau ona 5 cm le tele nai lo le muamua, e sasaa muamua le alavai, ona salalau ai lea o le otaota, ma sasaa le mea. Ua totoina le laau ma ua taoto ona aʻa paluga o meaʻai ina ia leai se faalēaogāina i le va oi latou.

I le taimi lava e uma ai ona totō ma mo le isi lua vaiaso, e manaomia e le fale le tele o faʻamafa.

Faʻapenaina o ferns

Totoina fatu laau i ni auala se lua:

  • finauga;
  • vaevaega o le vao.

I le natura, ferns e toe fanauina e pala, ae ui i lea, o se mea faigata tele ma le loloto. I le fale, e sili ona lelei le faʻaleleia o laau toto pe a faʻavasegaina i le vaevaeina o le vao.

E fautuaina e vavae ese aʻa aʻa mai se tagata matua. E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete tele.ina ia le faaleagaina ai aʻa. Afai e mafai, e tatau ona latou faʻasaoina le tele o eleele pe a mafai.

Delenki eleele i le saunia o ipu iti ma alu i totonu o se potu mafanafana i totonu o se nofoaga lelei. I le vaitau o fetuutuunaiga ma le aʻafia o tulaga talafeagai uma e tatau ona faia mo laau laiti. Latou te manaʻomia le maualuga o le faʻamalolo ma le tele o le suāsusu. O le leai o se tasi po o le isi i luga o le laau o le a leaga.

Faʻamatalaga faʻafitauli i le togafiti

Afai o le laau faia tulaga talafeagai ma tausi ia te ia i le tausisia o tulafono uma, ona le tatau ai lea ona i ai ni faafitauli i le togavao. Ae ui i lea, i lalo o le totonugalemu o le fale, e mafai ona aʻafia ai laau toto i nisi o meaola faalafua:

  1. Aphids, thrips ma laʻau iniseti e mafai ona faʻaalia i luga o le laau pe afai o le potu e matutu. O le mea lea, pe a tausia se uʻamea, e manaʻomia lona suʻeina masani. Afai e maua mai iniseti, ona togafitia lea o le laau ma vailaau faapitoa.
  2. Nematode e aʻafia ai vaovao na faʻasuina i le vai malulu ma le tele o chlorine. O laau e aafia i lenei iniseti e lanu samasama ma o lau e vego. O le togavao e manaʻomia vave ona totoina i le eleele fou, i le togafitia muamua o le laau ma iniseti. Ae o lenei faiga atonu e le fesoasoani i le fern.

A oʻo ina tupu aʻe i le tulaga le talafeagai mo ia, e mafai ona tali atu e ala i le samasama ma le faʻamagoina o lau. O mafuaʻaga autu o le faʻamamaina o laʻau e fautuaina ina ia suʻesuʻeina:

  1. Faʻasaga ile vai malulu.
  2. Faʻasaga ma se maualuga o meaola chlorine.
  3. Faʻailoga.
  4. Tuputupuina o se laau i se potu malulu tele.
  5. Faʻaaliga e faʻasaʻo ai le la.
  6. Laveʻa maualuga ma vaʻa vevela i totonu.

E tatau ona maitauina o lanu enaena o loʻo i lalo ifo o le laʻau o loʻo i ai le pala o le laau, lea e ave e nisi o fai togalaau mo meaola faalafua.

Filifilia o se fulu e pei o se fale, e te le salamō ai. O nei laau manaia ola ola ma ola lelei i lalo o tulaga eseese.. Ma ma le faʻaeteete lelei, latou foliga lanu ma matagofie, teuteuina le potu ma manatua le vaomatua.