O le togalaau

Totoina ma le tausiga o le faʻamaʻiina i luga o le eleele avanoa: ituaiga, ata

O se tasi o sui iloga o le aiga o ranunculaceae e le mautonu. Mo le taimi muamua, na feiloai ai se tamaloa i le seneturi sefuluiva ma, amata mai i lena taimi, na amata ona totoina lenei laau i nofoaga eseese i luga o le tatou paneta.

O le aquilegia, lea e masani ona taʻua o le puʻeina, e sili ona manaia mo ona foliga le lelei ma foliga matagofie. O lenei mea totino e le faʻamalosia e faʻamalamalamaina, o lea e mafai ai ona tupu i lalo o le pale o laau. I le avea ai ma se togalaau malulu, e mafai ona faigofie le toleniina o le taumalulu e aunoa ma se fale faʻapitoa. E mafai ona totoina togalaau i eleele leaga e mafai ona ola ai e aunoa ma le manaomia o tausiga faapitoa mo le tele o tausaga.

O foliga vaaia o le tino

E ui lava o le ituaiga aquilegia totoa le silia ma le 100 ituaiga vao, o le tele oi latou e le o iloa e le tele o fai togalaau, aua e na o le natura natura e maua ai. O faailoga autu o le faʻamalologa, lea e mafai ona iloa ai i totonu o isi tagata o le aiga, o fugalaau o se foliga e le masani ai i lanu eseese, lea ei ai se uumi faʻalanu e faʻaleleia lelei laʻau e ufiufiina i le matagofie o le fugalaau.

O laulaau o le pusa e laiti tele ma e le sili atu ma le 5 cm le lautele ma e lautele le 2-3 cm. E le mafai e le laupepa ona taofia le vai, o lea, i taeao, pe a pa'ū le timu, ma pe a timu foi, e tafe ifo le timu. E fuga fugalaau, lea e maua mai i petelima eseese e lima e foliga mai o se tootoo, teuteu i vaʻa, ma le selesele e lima. O laulaʻau e aoina i se rosette, lea e amata mai ai se aʻa, lea e mafai ona ola mai i le 20 cm i le 1 mita. O le maualuga o le laau e faalagolago i ituaiga eseese ma ituaiga. O le ufiufi lava ia e mulimuli ane ufiufi i laulaau ma laʻau, ma o foliga mai o panicles e aofia ai fugalaau 8-12, poʻo fugalaau e tasi.

O le fuga o le vaega i le vaʻa e amata ia Iuni. O fugalaau e le mafai ona tatalaina mo le umi - e tusa ma le tasi le vaiaso. O le fuga foi o ia lava e puupuu-ola, lea e faaiuina i le masina. O le aquilegia e fai ai se aʻa mafiafia, e maua ai se vavalalata i tafatafa o le faavae, lea e ulu loloto i le eleele.

E latalata i le tautoulu fualaau suamalie - pepa laulaʻau. O loʻo i ai ni fatu uliuli uliuli, pe a tatalaina, e ave e le matagi.

O loʻo i ai a latou lava uiga faʻapitoa i vai i le itu i Sasae Eurasian. O lenei mea e faʻaalia i le leai o Spurs, faʻapea foʻi ma lanu samasama. I Europa, o le tele o taimi e ola ai laau totő ma fugalaau, e maua ai pulu uamea, o nisi taimi e tupu aʻe ai. O le faatupulaia o le tuputupu ae i le konetineta i Amerika i Matu e ese le eseesega o le fausaga: latou te faia ni pusa tuusaʻo ma umi, e masani lava ona i ai se paolo pupula, e aofia ai lanu e lua.

Eseese ma ituaiga

Sopoia le tele o fatu e taʻitaʻia ai le mea moni o le tele o ituaiga o mea e le masani ai o loʻo maua mo le faʻatoʻaga, e faʻaalia e se paleni lanu lanu, foliga, terry, fugalaau ma le maualuga o le laau. O le tele oi latou e ofoina atu mo fualaau faisua i totonu o aiga.

  • Hybrids o MacCana. O se ituaiga umi lea, e mafai ona oʻo atu i le sili atu i le 1 m, fai fugalaau, faʻatulaʻi i luga, faʻatasi ai ma vaʻa umi, e mafai ona i ai lanu eseese;
  • Sortoseriya Stars. E aofia ai ituaiga Red, Pink, Blue, White, Blue. O se faailoga taatele o le i ai o se ogatotonu paʻepaʻe. Fugalaau e ola laiti, ausia se umi e le sili atu i le 10 cm, e umi le va. O laau toto latou te mafai ona oʻo i le maualuga o le 60 -80 cm;
  • Variety Barlow. O laau matutua e oo atu i le maualuga o le 60-80 cm, o le umi o fugalaau e le sili atu nai lo le 4-6 cm, e iloagofie e se tamaloa pala, e i ai ni faʻailoga, ae e leai ni pulu;
  • Eseese Tower. I le tele o auala, tutusa ma le vasega muamua. O le eseesega o loʻo i ai i le sili atu o foliga o le petals, lea e pei o se rosette;
  • Kuiniselani: Lanu samasama ma le Pink. E mafai ona latou maua se maualuga tele, fugalaau fugalaau ma mea matagofie teuteu. E ui o lenei ituaiga e amata ona fuga mulimuli nai lo le tele o isi, ae peitai, o lenei vaega e umi umi, ma e tele fugalaau ua faia;
  • Winky. O se ituaiga tele-tele e fausia ai ni paʻu malolosi. Ua amata ona vave totogo, ua i ai se terry pronoun, o laina fugalaau e agai i luga;
  • Biedermeier. O se ituaiga laʻau tele e mafai ona ola e oo i le 25-30 cm. E mafai e lenei tagata o le aiga ona ola i totonu o ipu. O fugalaau ua lauiloa, o le tele o le vaega e 3-5 cm;
  • Cameo. O se ituaiga e maualalo le tuputupu ae e mafai ona ola e oo i le 15 cm.

E na o se tasi vaega o le tele o ituaiga eseese o mea e mafai ona maua ile faleoloa puao.

Tulaga tuputupu ae

E pei ona i ai i le tulaga o le totoina o so o se laau toto, e taua tele mo le galueaina o le fausia o tulaga sili ona lelei, lea e fuafuaina e ona manaoga. O ia e mafai ona ola i le toetoe lava o eleele, vagana ai le mamafa mamafa.

  • pe afai e te manaʻo e faʻateleina fua o fuālaʻau, ina ia tele tele fugalaau ma mafai ai ona sili atu le fiafia i mata, e fautuaina e filifili nofoaga paolo mo le suʻeina. E tatau ona manatua le mea lenei, aua o loʻo i ai ituaiga o faʻamalologa e mafai ona afaina ai le ata lafoia. Afai e te totoina laau toto i se tulimanu pogisa, ei ai se tulaga lamatia o faʻamaʻi konekarate. Afai o le aso atoa o le a susulu i le la, ona oʻo lea i lalo o ia tuutuuga e tupu tele fugalaau;
  • faʻapitoa e tatau ona totogi i le sauniuniga o lua mo le totoina. E tatau ona i ai le loloto o le itiiti ifo i le 20 cm. Aʻo leʻi tuʻuina ni togalaau, e tatau ona faʻatumu i se paluga kulimi. A maeʻa ona totoina le laau, e tatau ona faatumauina le eleele i se tulaga mataga ma ia mautinoa o le vai e le o se mea leaga;
  • O laau toto e tatau ona tulaʻi e le sili atu i le 20 cm. Mo ituaiga e maualalo le tuputupu ae, o le mamao e faateleina i le 40 cm. E le gata i lea, o le totoina o laau i nofoaga e le o se la e tatau ona sili atu ona taatele. O lenei mea o le a faia ai tulaga lelei mo le faʻaleleia o le ea, lea o le a puipuia ai le faʻamaʻi mai faʻamaʻi.

O lenei laau tali lelei i le tatalaina ma le veleina.

O vaitau taʻitasi, e mafai e se tasi ona matauina se mea e pei o le "gafa" laau mai le palapala. E mafua lenei mea ona o le tele o aʻa ma le maualuga o le aʻa. Ma o lenei mea e le tupu i soʻo se faʻafitauli, o le aʻa aʻa e tatau ona masani ona fufuluina i eleele palapala. E mafai ona e faʻaaoga humus poʻo le faapalaga mo lenei mea.

I totonu o le vaomatua, o faʻataʻitaʻiga aupito sili ona maualuga o faʻataʻitaʻiga o loʻo maua i nofoaga malulu. O le mea lea, pe a tutupu ae i latou i totonu o le togalaau, e tatau ona mataʻituina le eleele palapala. Afai o le faʻasaina i totonu o ni nai aso o le a ola e aunoa ma le faʻamaʻa, o lona uiga o le a le mafai ona oti. Faʻafetai i le aʻa uʻamea, o le a mafai ona ia tuʻuina ia lava i le susu talafeagai, ae o le a mafua ai le afaina, talu ai e le matagofie tele fugalaau.

E lagona e Aquilegia le manaʻoga sili mo le laei pito i luga i le amataga o le tuputupu ae ma pe a uma ona tupu. I nei vaitau ua fautuaina e faʻaaoga fomaʻi faʻapitoa. E ui o le tagata e teu vine e mafai lava e aunoa ma nei fautuaga ona malamalama pe a manaʻomia e mea tau meaʻai meaʻai. E mafai ona e iloa e uiga i lenei mea e ala i le faʻaitiitia o le numera o fugalaau fugalaau ma le leai o se malamalama.

A leai se fugalaau se tasi e totoe i luga o le laau, e fautuaina e taʻei pupu, o se taunuuga, na o se rosette o laʻau e tatau ona tumau. Afai e manaʻo le tagata e maua fatu, ona fautuaina lea ina ia seleseleina i le taimi pe a lanu enaena. Afai e te faʻatali mo le matua atoa, ona mafai ai lea ona tupu la latou lava toto, ma o le a tuua oe e aunoa ma le totoina o mea.

Faʻaleleia ma le faʻaleleia o galuega

O ata o fugalaau e mafai ona talisapaia e le tele o fai togalaau, ae ui i lea, e mafai ona e fatuina sea matagofie i luga o lau 'upega tafailagi pe afai e te tausia lelei i latou.

E le fautuaina e tupu se faʻataʻitaʻiga i se tasi nofoaga 6 tausaga pe sili atu. I lenei tulaga, ua amata ona leiloa ana mea teuteu, e masani ona aafia i faʻamaʻi, faʻaleagaina mea laiti, e sili atu le leaga o pulu. Ae ui i lea, i le taimi nei, o vao fou mai fatu ua paʻu i totonu o le palapala e iai taimi e ola ai. O le mea lea, e le tatau ona popole tele lē e ona e uiga i lenei mea.

E ui lava o lenei uiga e mafai ai e oe ona faʻaitiitia le tausiga mai lē e ona, ae o le fatuina o le tagata lava ia o loʻo i ai se toe faʻafoʻi tele. O se taunuuga o fatu e ulu atu i le palapala, e mafai ona tupu mai le mea e aafia ai le tagata lava ia, ona fuga mai lea o fugalaau i le tausaga a sau o le a matua eseese lava mai le ituaiga muamua. E ui lava atonu latou te ese foliga, o le a le toe matagofie i latou. E mafai ona aloese mai lenei mea i le eseese o le tuputupu ae o ituaiga eseese. E mafai foi ona faia se faʻafefeteina faʻafefe, puipuia o ovaries fatu ma se taga gau.

O fatu faʻataʻitaʻiina e le mafai ona taofiofia pea mo le umi. O le mea lea, a maeʻa a latou aoina, o le luluina e tatau ona faia i le tautoulu po o le fuafuaina mo le tautotogo, talu ai ona faia muamua le sulu o fatu.

O foliga vaaia o muamua fugalaau mai le totōina o fatu o laau toto ua tupu i le tausaga lona lua, i le tausaga lona tolu latou te faʻaalia atili ai le fugalaau matagofie. E le gata i lea, o fualaau laiti e sili atu lona aʻa nai lo laau matutua.

Faʻaleleia fua ma le gaosia

Ina ia maua nisi sui o se ituaiga eseese, e mafai ona e faʻaaogaina ia metotia o le toe gaosia e vaeluaina ai le vaomatua pe tipi i aʻa. Ae ui i lea, o faafitauli e tulai mai iinei: gasegase e matua afaina ai laau toto, ona o le fausaga faapitoa o gaioiga amio.

O le mea lea, e le fautuaina e faʻatau le tagata matua po o togavao tuai mo le totoina. A leai, e tatau ona e faatali mo se taimi umi seia oʻo ina amata ona latou ola i se nofoaga fou. O le mea moni, i le taimi o le eliina, o le aʻa autu e manua matuia, lea e mulimuli ane iʻu ai i le liliina o le laau. O le mea lea, pe a totoina le togavao i se nofoaga fou, e tatau ona e faʻatali mo se taimi umi pe a mafai ona toe faʻaleleia.

Bush division

Mo lenei auala e gaosia ai faʻaaoga faʻataʻitaʻiga mai le 3 tausaga ma le matua. E tatau ona e faʻaeteete faʻaeteete pe a e eli, ma taumafai e faʻatau loloto i totonu o le palapala.

  • o le tele o laʻau oi luga o le laau e tatau ona aveeseina;
  • ona e tatau lea ona fufulu aʻa o le eleele, ma vaevaeina aʻa autu, o se taunuuga, ia le itiiti ifo ma le lua faalava ma aʻa e tatau ona i ai i luga o le tasi vaega;
  • o le nofoaga o le tipi e manaomia ona togafitia i le malala, ma mulimuli ane ua totoina ai "tufatufa" i eleele mataga.

E mafai ona e faʻatoʻaina se faʻamalositino i lenei auala i le tautotogo po o le amataga o le tautoulu. Ona latou lava lea o le taimi e maua ai, ina ia mafai ai ona latou talia le vaitau o le taumalulu.

Laʻau

O lenei metotia o le toe gaosia e aofia ai le seleseleina o vine i le tautotogo, lea tuʻu i le eleele lafoaʻi po o le oneone manino i totonu o se fale kati. Ae ui i lea, i le mataupu mulimuli, o le a muamua ona e togafitia le mea toto ma se aʻa. Ina ia aʻafia le tipi i le vave e mafai ai, e tatau ona e faia se mea faʻapouliuli, tausia oe o le a faaitiitia i le pulupulu.

Faaiuga

Aquilegia e le o se laʻau lauiloa i totonu o faifaatoaga fugalaau i le lotoifale, e ui lava e tele mea e fiafia iai. O lenei laau e iloga ona o lona le mautonu, o lea e mafai ai ona tupu mai fatu i le toetoe o soo se fale. O le isi mafuaaga mo le lauiloa o le tauvalea e fesoʻotaʻi ma vaʻaiga matagofie, e faʻapea mo tagata o loʻo sailia ni mea teuteu mo togalaau aina, o lenei fugalaau o le a avea ma filifiliga sili. Ae ui i lea, iinei foi, o sauniuniga faapitoa e tatau ona faia e saunia ai mo le tulaueleele. E sili ona lelei le totoina o se galuega i totonu o se vaega malulu paʻu. Ona mafai ai lea e ia ona fausia se fuainumera tele o inflorescences i tausaga uma.

Fugalaau fugalaau