Laʻau

Datura vulgaris: ata laau ma le faʻamatalaga o lenei vao

O se vailaau oona ua manatu o se pope masani. I le auala, e faaigoaina e igoa eseese: "angel tube", "vao leaga", "moonflower", "inu o le kukama" ma le "faapaleina". E iloa lelei o lenei laau totō o le aiga olaola, ma o le mea lea o se aiga o tamato, pateta ma e oʻo lava i le isalaʻelu.

I totonu o tagata, e taua foi o le vao vao. O le faʻamatalaga o lenei fugalaau e mafai ona maua i le tele o tusi i luga o le laʻau, o ona ata o loʻo tuʻuina foi iina.

Faʻafanua o Datura vulgaris

E mafai ona maua le Datura i le tele o mea i soo se nofoaga. E masani lava, mo lona nofoaga masani, filifilia e Datura ia teritori nei: avanoa avanoa, alatele ma togalaau.

O lenei fugalaau toto e tupu i le 1.5 mita. O loʻo i ai se uʻamea mafiafia ma lau lapoa ma ni nifo laiti. O le aʻa o lenei vaovao e matua sinasina ma e umi lava, o le uamea. Fugalaau manogi ma lapopoa e masani ona paʻepaʻe, ae mafai foi ona e maua le lalac lanu.

I latou foliga, latou te foliga mai o se lili laititi. Latou te totogo i totonu o taʻusiʻusiʻuga o le aʻa, ma i le tasi nofoaga e le sili atu i le tasi. E na o le lima fugalaau fugalaau. E totogo le toto i le afiafi.

O fua o "mea leaga - vao" e aofia ai se atigipusa lea e fa vaega e ufiufi i vao tuitui. Pusa taitasi e tusa ma le 800 grains. Dope amata ona fuga mai ia Iulai ma ua na o le fugalaau i le faaiuga o Setema, ma ua uma ia Oketopa o fua e amata ona fua.

Ituaiga o le Datura Grass


O taʻavale o lenei laau e masani ona ola i ni vaega laiti. I le taimi nei, na faitauina e tagata suʻesuʻe 13 ituaiga o laau, ma e taua le iloa o latou uma oona. I luga o le Initaneti e mafai ona e mauaina se tele tele o ata o le faasologa masani.

I totonu o Europa, o ituaiga o laʻau o loʻo taua i lalo ua manatu e sili ona taatele:

  1. Taatele.
  2. Malosi malosi.
  3. Initia.
  4. Native Native.

Ole fuainumera o mea oona i lenei laau e faalagolago i le taimi e aoina ai lenei fugalaau ma i le fea nofoaga. Ma mo lenei mea e tatau ai ona iloa le tuufaatasiga o le laau toto:

  • alkaloids;
  • pati;
  • tannins;
  • suauu taua;
  • gaʻo
  • elemene taua.

Datura, ioe, atonu o se togafitiga masani, faʻaaoga e fai ma fofo, ae o nisi taimi e taitai atu ai i le maliu o se tagata. E faʻamaonia ai o lo o maua alkaloids i laau totino uma i vaega eseese:

  • 0.4% - lau.
  • 0.15% - gaʻo.
  • 0.2% - fatu.
  • 0.25% o aʻa.
  • 0.2% o fugalaau.

Le tala i se fugalaau

O le mea e leaga ai, e le mafai. Ae o le mea muamua na taʻua ai o tala i Europa, Amerika, Aferika ma Asia. O le mea lea, e lua tala e uiga i le amataga o le paʻu: Amerika ma Asia.

E tusa ai ma le uluaʻi kopi, na aumaia e le auvaa a le Columbus ia fatu o Datura mai Amerika. O le manatu lona lua e faapea o le feʻaveaʻi o gypsies na i ai taimi na maua ai ni fatu ese ma lauolaola i steppes latalata ane i le Sami Caspian. O latou ona latou aveina atu lea i Asia atoa.

Ae o nei talatuu e le o tusia. Ma o lenei laau toto na maua le tele o tufatufa atu i le au faamalolo, o le na o le laʻuina o ana fatu.

E taua tele le matauina na faʻaaogaina foi e le au failaitu mo sauniga faʻailoga. Ma o le au Aztecs e masani lava ona manatu o lenei vao e paia, talu ai na faʻaaogaina e ositaulaga, ma mafua ai le fausiaina o mea e mafai ai fesootaiga ma malosiaga maualuga.

Pusa o fatu o lenei fugalaau na fai ma taulaga i le atua. Sa faaaoga foi e ituaiga o Amerika moni lenei mutia ina ia mafai ai ona faia togafiti faataulaitu. Sa faʻaaoga e fomaʻi lenei laau i le ogatotonu o tausaga mo togafitiga o le tele o faamai.

Sa fainuina e tagata Hindu ia tagata siva o le malumalu o Shiva ma le uaina ma se pope mo le faatofuina i le fiafia. Ae i Europa i le Vaitausaga Tutotonu sa i ai se tala e faapea o failaitu i luga o le popo na saunia se suauʻu faapitoa lea na mafai ai ei latou ona lele i luga o se vaʻa.

O le talafaasolopito o Datura e toe foi i tua i aso anamua, talu ai na mafua mai i le igoa o lenei fuga laau ma lona aiga i Rusia, Belarus ma Iukureini: Durmanovsky, Datura ma isi.

Le faʻaaogaina o togalaau o Datura i vailaʻau

E tusa lava i togafitiga Eleni anamua e amata mai i le 4th senituri BC, o le tele o faʻamalolo o mea faʻamalosi e faʻamatalaina. Mo se faataitaiga, o se fomai o le seneturi lona 11 o Avicenna na faamatalaina lenei togalaau e matagofie fualaau faasaina.

Ae o le mea moni, o mea faʻamalolo o le laau e faʻalagolago i luga o le a le mea o loʻo iai i palaloids. O le mea lea, o le hyoscyamine e fesoasoani e faʻaitiitia le faʻamalositino o le talo, afu, uila, ma faʻaosofia ai galuega fatu.

I le lalolagi faʻaonaponei, o le falemaʻi faʻamalositino e maua ai le tele o fualaau oona o loʻo i ai Datura, ma ua atoatoa mo togafitiga o faʻamaʻi nei:

  1. Faiga faʻamalosi o le tino.
  2. Bronchitis.
  3. Maʻi maʻi.
  4. Duodenal ulua.
  5. Kolitis.
  6. Cholecystitis.
  7. Tachycardia.
  8. Vaʻa ma le ea.
  9. Maʻi mafaufau.
  10. Neuragia.
  11. Rheumatism

I vailaau Datura decoctions e faʻaaogainalea e lelei mo le fufuluina, ma mo le fetogi, enemas poʻo le faʻaulu. O loʻo faʻaaogaina le meaʻai o le Datura i fafo. Ae o le malosi e mafai ona ave i totonu. Ma o le suauʻu e lelei mo le aveeseina o lauulu. O loʻo i ai foi le paʻu vevela mai le paina o laʻau, lea e faʻaopoopoina i sikaleti faʻapitoa mo faʻamaʻi.

Faʻaaogaina "mutia vao" ma i vailaʻau faʻatoʻaga, mo se faʻataʻitaʻiga, mo le togafitia o gaʻo i povi po o le faateleina o le gaʻo o le aano o aano o manu i puaa.

Ae e aoga i taimi uma le manatuaina afai o le fualaau o le faʻaaogaina mo se tagata e le saʻo ona fuafua, ona mafai lea ona oʻo atu i le oti. O le mea lea, a aunoa ma le fautuaga a se fomaʻi ma fautuaga e faʻaaogaina mo le togafitiga a le tagata lava ia o le dope e le manaomia.

Le seleseleina o meaʻai matala

Tomai faʻalalōlōina taumafai e aoina faʻatasi mo latou lava, ae mo lenei mea latou te mulimuli i nai tulafono faigofie: e aoga le aoina i le taimi mafanafana, e tatau ona manino ma susulu le tau ma e tatau ona faia e le muamua atu i le 10 i le taeao.

Ae e tatau ona matau ma nisi o puipuiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, aua nei e faʻaaogaina lenei laau i ou lima, ae faʻaaoga totigilima mo lenei faʻamoemoe. E le mafai ona e faʻamago lenei meaʻai i le fale, ma sili atu i le ogaumu.

Ua uma ona faʻaaogaina mea faʻasoa e vaevaeina i laulaau, fugalaau ma fatu ma saunia eseese ile fagu uumi. O ia avanoa e mafai ona teuina mo le 2 tausaga. A maeʻa soʻo se galuega ma le laau, e tatau fufulu lima lelei.

Faʻaaogaina o le Datura teuteu

O nisi ituaiga o Datura o loʻo faʻaogaina i togalaau faʻatoʻaga ma avea o ni laau teuteu. E toatele faifaatoaga e pei o ia mo lo latou le lelei i le tausiga. O lona toe gaosia e tupu mai i fatu.

I le tautotogo, ua totoina fatu i totonu o le vai vevela i totonu o ipu ma le eleele ua saunia i le tautoulu. I le faaiuga o Me, e mafai ona totō laau toto i totonu o eleele tatala. A maeʻa le 3 vaiaso, o le a amata ona amata mai le amataga. O ata fugalaau vao o Datura e mafai ona maua i le tele o saite i luga o le Initaneti po o le encyclopedias.

E totoina le Datura i totonu o fale e mafua ona o le matagofie o fugalaau. O le lanu faalenatura o le dope e paʻepaʻe, ae e mafai foi ona e mauaina ituaiga o laau toto, lea e fuga mai le lilac, lanu viole, samasama ma le lanu viole fugalaau. O le manogi manaia o fugalaau e fesoasoani e teu ai le tele o manogi le lelei i togalaau.

O le tausiga o Datura e aofia ai aiaiga faavae e tolu:

  • le la;
  • tatalaina le lalolagi;
  • talafeagai le fausiaina.

Ae o le mea lea, o vao e le o faia i tafatafa o le pope, e le mafai e le vailaau oona ona latou sau. Ae o le fafagaina o le palapala faatasi ai ma minerale eseese e manaʻomia pea.

E taua le manatuaina o le pope o se vao masani, o lea, o lea le mafai ona taina togavao atoa, ma alu mo le tausaga lona lua. I le auala, e mafai foi ona faʻaaogaina le meaola mai lenei mea matautia e puipuia ai meaola faalafua: moli vaʻavave, moa tipeti, anufe auro ma anufe.

Aua e te fefe i lenei laau o vao ma anufe, ae mafai foi e paʻu paʻu ona faaleagaina nei gaʻo. O fatu pi e aoina mai le fatu mai lenei fugalaau, ae o lea ituaiga o meli e le faatagaina mo tagata.

Mo le taumalulu, e mafai ona gaosia le mutia i totonu o fagu ma ave i le fale, ae ia tuʻuina mai o latou i totonu o se potu tele. E le mafai ona tuʻuina sea laau i totonu o le potumoe po o luga o malae taʻavale.

Le Mataʻutia o Datura Grass

O le Datura o se laau oona. O le mea lea, e faʻasaina mo tina maitaga, faʻapea foi tina tausi soifua. O tagata e mafatia i le glaucoma e le tatau ona togafitia i fualaau faasaina e faavae i luga o le pope poʻo le solia i le tausiga mo ia fanua.

O nisi taimi e mafua ai le oona e ala i le faatamala. Ae o fomaʻi fomaʻi e taumafai e saunia a latou pototo, e leʻo iloa le saʻo saʻo. Talu ai nei, o le tele o taimi ma le tele o tagata talavou e feoti ona latou te taumafai e faia se vailaʻau oona mai se pope ma o lenei mea e oʻo atu ai i mala.

Tamaiti laiti, i tafatafa o lenei vailaʻau oona ma vailaau oona, taumafai e tatala pusa fualaʻau ona o le le tausia o matua, ma latou tuu fatu i totonu o latou gutu. O se taunuuga, o nei mataupu uma taʻitaʻia ai i le oona, o isi taimi mamafa, ma o nisi taimi e oʻo lava i le oti.

O le afaina i le dope e mafai ona vave matauina, talu mai lena mea o faailo e foliga mai vave ma e manaia:

  • O tamaiti e toso, o laugutu ma le gutu e lanu moana.
  • O le tautala e se ese ma o le fatu o le fatu e vave tele.
  • O le le lava o le manava e aliali mai, o le vevela o le maualuga, o le foliga o le mata.

Afai o le mea oona e malosi tele, ona faʻafeiloaʻiga ma gaogao e tupu. E faigata tele mo se tagata ona faʻatautaia le avanoa, ma e sili atu foi ina ia iloa le mea moni. Afai o le taimi e te le sau ai e laveai, ona vave loa lea ona pulapula le falemaʻi o le manava, ma e mafai ona oti le tagata.

Afai o foliga muamua o le vailaau oona e aliali, ona valaau loa i se falemaʻi vave. O fomaʻi e tatau ona faʻamamaina le manava o le tagata manua, faia injections o le faʻasolosolo poʻo soʻo se isi lava vailaau o le mafaufau, ma le malulu malulu i luga o le ulu e faʻamalosia foi mo ia mea oona.

Afai e leai se malamalamaaga e uiga i le Datura-mutia, ona, e tusa ai, e le mafai ona kuka ni sauniuniga na o oe lava, ma e le mafai ona aoina mai mea e gaosia mai lenei vao. Ae o talanoaga ma tamaiti e uiga i le vevela o lenei laau e tatau ona faia, faʻaalia se ata ina ia mafai ona manatuaina e le tama le foliga mai o le papa.

Ae e taua le maitauina o soʻo se vailaʻau o loʻo i ai le datura, tusa lava pe o le a le siakiina o tui, o le a oʻo pea i taunuuga le lelei. O le mea lea, e aoga i taimi uma le manatuaina afai o nei vailaʻau faʻasaina e faʻaaogaina mo se taimi umi, o le a oʻo atu ai i faʻafitauli eseese o le mafaufau, glaucoma ma le atuatuvale. Faaaoga se vailaʻau e aofia ai le atropine na o sina taimi le tumau.