O le togalaau

Fagalu a Europa

Normal 0 pepelo pepelo MicrosoftInternetExplorer4 Igoa Latina Igoa Trollblume, o lona uiga i le faa-German o le "fugalaau togi". O le igoa Rusia "Leotard" na sau mai le mea moni o lenei laau e masani ona matauina i vaega e maua ai le palapala palapala. O le leotete Europa o se laufanua umi (30-60 cm) le maualuga o loʻo iai ona aʻa. O lenei mea totino o loʻo i luga luga o laʻau o petiole. E mamao atu la latou vaai i lobesi lima papaʻi. Ole laumei o lenei meaola e tele fugalaau e tasi, e tusa ma le 3 cm le lautele ma e foliga mai e foliga mai. E mafai foi ona faapea mai o fugalaau o lenei laau e aofia ai le 12-15 sepals, lea o loʻo i luga o le tasi, o le lanu mumu i lanu. E i ai foi ni alalaʻu moli i le fugalaau, e tusa ma le afa le umi e pei o le sepals. O le laau o loʻo i ai se manogi sili ona manaia ma matagofie. O le manogi lava e tasi e iai le laau e taʻua o le taloni, lea e mafai ona tupu i le fale. Faitau e uiga i lenei mataupu!

O fua o le aau o se pepa tuʻufaʻatasia ma e masani ona fuga mai ia Me ma Iuni.

E mafai ona vaaia le leota i totonu o lauʻeleʻele susulu, vao ma fiafia. O lenei vailaʻau e aofia ai mea faʻamalosi e pei o saponins (i lau) ma le anemo-nol (i le mutia). E mafai ona e ave se teuteuga o le mutia mo faʻamaʻi gasegase - o se mea masani masani a tagata. E le gata i lea, o se suauʻu e faʻavae i luga o laau fou o le a fesoasoani i le taulimaina o gaʻo ma faʻaaoga lautele mo abscesses.

Faʻafefete a Europa i le ata:

O le eletise Europa ua salalau i totonu o le vaomatua ma steppe, i le tele o vaomatua ma vaomatua. I totonu foi o mauga mai le vaomatua i alpine ma mauga tetele e pei o vaega uma o Siberia i Sisifo ma Europa. O Europa Trollius o se meaola puipuia faapitoa, o loʻo lisiina i totonu o le Tusi Ulaula.