Laʻau

Evergreen boxwood: ata, totoina, toe gaosia ma le tausiga

I le toetoe lava o atunuʻu uma o Amerika i Matu, Asia ma Europa, o le woodwood evergreen e taatele ma lauiloa. O lenei laʻau faʻamafanafana e taua tele mo lona pale matagofie matagofie, lea e faigofie ona fusi. Faatasi ai ma le fesoasoani a boxwood (tutoatasi) o le vao ua fausia, tuatusi, tuaoi, ua fausia ai puipui.

O tagata taʻutaʻua i le faʻaaogaina o mea totino e masani ona faʻaaogaina e avea o se mea teuteu o se togalaau, togalaau muamua poʻo se fale mafanafana. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le laau laʻau e malulu, e faʻafeiloaʻiina se lauulu ma e le lelei le faʻaleina ma le tausiga.

Faamatalaga, ituaiga ma ata o boxwood

O le laupapawoodwood o se laʻau vao, e maualuga lona maualuga mai le 2 i le 10 mita. Ua avea ma se elemene taua o le totonugalemu o le fale ona o lona pale matagofie ma le alualu i luma le alualu i luma. Mo le tausaga, o le vao e mafai ona ola na o le 5-6 simita.

O laau laupapa e faʻamalamalamaina i laʻau lanumeamata lanumeamata lanumeamata. I le faapipiiina i lou lima, e mafai ona e sosogi i se manogi malosi. O fugalaau e le faʻavasegaina o le laau e laʻititi ma e le mafaamatalaina i le tele. Mai ia i latou ia Oketopa, o fualaau aina ua faia, o se pusa lapotopoto. Laititi laiti e iloa i luga o le paʻu lanu samasama-lanu samasama ma le matua.

Fale laupapa i le natura e sili atu ma le 30 ituaiga, o ia mea uma ei ai ona uiga uiga ese ma maua ai lona faʻaaogaina i le mamanu.

  1. Buchus Faulkner microphylia ei ai sona pale faʻapitoa masani. E sili atu le eleele laufanua e tumu i masini, suavai masani. E ola lelei i nofoaga lalelei ma le malulu.
  2. Boxwood Winter Gem microphylia o se faʻavavevave faʻatasi ma lau laʻau laʻitiiti e faʻaleleia lelei lava i le fausiaina. Fiafia le vaeluaina o le la ma le la, fafaga vai masani, palapala lauusiusi. Lelei mo le teuteuina o moega fugalaau ma topiary galuega.
  3. Eseese Arborescens ei ai lanu manu e foliga mai o lanu lanumeamata lanumoana ma se pale pupula. Na te lagona le lelei i le paolo i luga o eleele papago.
  4. Buchus Blauer Heinz o se sikuea sikuea, faʻavevela le ola ma laʻau vaivai. E ese mai luga e ala i le tuputupu aʻe o pine ma le toʻa. E faʻaaogaina e fai ai teuteu teuteu, laititi o tuaoi, "taʻi".
  5. O Boxwood Suffruticosa o loʻo aloese mai laulaʻau ma le paleni faʻapupula. O le togi o le malulu. E talafeagai mo le fausia o puipui tele.
  6. O le Sempea grade o le ituaiga lautele o boxwood i lo tatou atunuu. E talia toleniga malulu ma e faigofie ona tipi. O ituaiga eseese e mafai ona fausia mai ai.
  7. Buchus colchica o loʻo lisiina i le Red Book of the Russian Federation. O lenei ituaiga tagata Caucasian e masani ona tupu i le tuputupu aʻe lemu, laititi laʻau ma le maualuga o le vevela.

I totonu o fale, boxwood evergreen e mafai ona tupu e pei o le bonsai. Atoatoa mo lenei mea vasega "Buxus harlandii Hance". O le tuputupu aʻe lemu o le vao ma ona laʻau laititi e faʻatagaina ai oe e faia ni mea totino sili ona lelei.

Totoga laupapa

E leai se poto faapitoa ma tomai e manaʻomia mo le totoina o se masini komepiuta. O laau talavou e fautuaina ina ia totoina i le tau o le tautoulu. Busu ua taʻi tolu tausaga pe matua atu ua faʻapipiʻiina mai le amataga o le tautotogo seia oʻo i le tautotogo.

Pe a faʻatau ni faga, e sili ona taofi le filifiliga i luga o le fagu. Lanu ma laulaau e tatau ona lanu meamata, lanu paleni. Yellow spotted leaves Latou te fai mai ua maʻi le fale ma o le a vave ona oti.

O le faʻaleleia o eleele e tatau ona faia i se aso puaoa i lua e leʻi saunia, e tatau ona faalua le maualuga o le sitaili o solofanua. O le pito i lalo o le lua e tatau ona ufiufi ile palapala, laʻau humus ma oneone (2: 4: 1). E mafai ona e faʻapipiʻi le suauʻu palu.

O le fua i totonu o le pu ua faʻapipiʻiina lelei. O aʻa ua saʻo, ua momoe ma paʻu. O le togavao ua faia i luga o le ogalaau ma ua tafe le laau. E fautuaina ia mulch le palapala i luga o togalaau faʻatasi ma le ufiufi po o le paʻu o laau o le coniferous.

O le mea lea, o le vao e ola malosi ma pala, o le eleele mo i latou e tatau ona:

  • lelei faʻafefe;
  • manava;
  • tatalaina;
  • ola maloloina;
  • ma le eletise le tutusa;
  • loma.

E mafai ona ola le pusa i luga o eleele palapala. I le taimi lava e tasi o le pale o le a malulu ma mafiafiaae o lona tuputupu ae o le a matauina le telegese. O le mea lea, e fautuaina e faʻapipiʻi le faapalaga ma le lime faʻamalosi i ia palapala.

O le suauu o le talo na faatauina mai ia Novema e sili atu ona tanumia i se taimi le tumau i le itu i lalo, o le paolo o le togalaau, faʻasusu i le eleele mama. I le taumalulu o le a latou manaʻomia le ufitia i le kiona. Ua totoina pasi i se nofoaga tumau ia Aperila.

O laau totō totō e totoina i totonu o le tolu vaiaso. A maeʻa lena mea, e mafai ona e amata tipi vao. E taua lenei mea e le gata ia maua se foliga manaia, ae ia faʻateleina foi le tuputupu ae o le aʻa, ma le faʻaleleia lelei o le lanu meamata.

Vaega o le tausiga o boxwood evergreen

O le tausiga o lapisi e saʻo lelei, e ui i lea ei ai ona lava uiga ma nuances.

  1. Lulu E togafitia lelei e le laau ia pulu, ae i le vevela i lalo -20 ° C e mafai ona oti. O le mea lea, i le faaiuga o le tautoulu, e fautuaina e afifi le vao i mea o le a mafai ona puipuia ai mai le susulu o le la ma le matagi i luga o aso malulu. Mo eria ma malulu leaga, e sili atu le filifilia o ituaiga o le malulu ma totoina i totonu o ni nofoaga e faʻafefiloi.
  2. Malamalama O laupapa laupapa e tatau ona puipuia mai le susulu o le la. Mo laau e totōina i laufanua matala, ua faia se ata lafoia e puipuia ai laulaau mai ogaumu. E lelei le faʻaogaina o le malulu o le laumei, ma ola lelei i autafa o isi laau.
  3. Faʻasa. O laau na toto i luga o le saite e manaʻomia ona faʻamago i le taumafanafana. I le tau vevela, e tatau ona fafagaina i masina uma. I le taimi lava lea e faʻataʻamilo ai le laau e te manaʻomia e tatala le eleele i taimi uma e mafai ai. I le taimi o vaiinu uma, e fautuaina e talogogo le vao ina ia fufuluina ai le pefu o latou laulaau. O se vaitau puupuu e ono aʻafia ai le aʻafia o fatu.
  4. Fertilizer. Mo le tuputupu ae lelei ma le atinaʻeina o laupapa, ua fautuaina e faʻaaoga faʻapitoa faapitoa mo faʻalapotopotoga. I le tautotogo, e fafagaina laau i fugalaau faʻamalosi o loʻo i ai fualaʻau, pailani ma le vailaʻau, ma i le autumn ma le superphosphate ma le masima masima. O faʻafitauli mai fomaʻi faʻapitoa e mafai ona faʻaleagaina ai le aʻa, o lea e sili ona lelei ona latou faʻaaogaina i se mea vevela, e tufatufaina tutusa i totonu o le ogalaau.
  5. Fulufulu lauulu. Ina ia tuʻuina atu i le vao le foliga manaomia, o se lauulu e faia i le lua i le tolu taimi i le tausaga. E tatau ona faia lenei mea e faʻaaoga ai le aufaʻatasi poʻo le kilipa. O le tele lava o laau o le a vavaeina, o le sili atu lea latou te manaomia e faʻafeinu ma faʻamaʻiina e fai mo le le lava o meaʻai.

Tausia Falelaau ile Fale

Buchus e pei o se aganuu i le potu e sili ona mataʻina. O le mea lea, i le fale, e tatau ona ave le tausiga i le noatia ma le fai fuafua i nisi tulafono.

  1. O le nofoaga mo le laau e tatau ona filifilia lelei, ae aunoa ma le susulu o le la. O laau laupapa e ola lelei pito i sisifo ma sisifo.
  2. E tatau ona masani le faʻatau. O le laau e faʻafeinu i nai tootoo ma faʻapipiʻiina mai le pule. E tatau ona mautinoa e le faʻapipiʻi le vai i totonu o le apa. E mafai ona taʻitaʻia ai le aʻa.
  3. I le taumalulu, o le vevela aupito lelei mo le togi o le 6-10C. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona tuu se pusa laau i le faapaologa o le faapaologa faitotoa, poo le tuu i le va o laina faalua. O le faʻatau i le taumalulu e faʻaititia i se mea maualalo.
  4. O laau laupapa e totoina i le 2-3 tausaga. E tatau ona faia lenei mea ma le faʻaeteete. Ina ia aua le faaleagaina aʻa, o le laau mai le potoa tuai e alu ma se faaputuga eleele.
  5. E mafai ona e tipi i totonu o vao i le gasologa o le tausaga.

Fale laupapa Fausia

Boxwood faalauiloaina e ala i le tainalea e maua mai i le tuai o Iuni i le ogatotonu o Iulai. Mo le mea lenei, o laina vaʻaia laiti o loʻo faʻapipiʻiina i le pito i lalo ma le tolu o internodes ua filifilia.

O 'otiʻoti e oti i totonu o le lua internodes ma ni laʻau pito i luga o loʻo faʻafefiloi i totonu o le faʻafefiloi o le peat ma le togalaau aina. Na o laulaʻau e tatau ona tumau ile luga. Ina ia fatuina se aʻafiaga o le kiona, o le tipi e ufiufi i se ata tifaga poʻo se ipu fagu. O le fagu e tuʻuina i se nofoaga mafanafana ma susulu, ae le o le susulu o le la. E tatau ona faʻaauau pea le faʻatau, ae le tele.

A maeʻa pe a ma le vaiaso, o le vavae amata ona aʻa ma totogo. I le taimi lea, o le a latou manaʻomia le nonofo i ni koneteina eseese. I luga o le eleele, e totoina ai laau talavou i aso muamua o Setema. Aʻo leʻi oʻo i le kiona, e tatau ona latou maua se taimi e maua aʻa ai. Mo le taumalulu, e ufiufi laau toto i le ufiufi o mea, e pei o tamaʻi vine e fefefe i gutu ifo -15 ° C.

Boxwood Diseases and Pests

O le taua tele i le tausiga o mea lilo o lona puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi. Faʻasalaga lelei, e le tatau ona i ai ni faʻafitauli, ae o lamatiaga taatele e tatau ona suʻesuʻeina.

O vailaʻau faʻasaina e mafai mafatia mai moths, fusi laʻau po o vaeluaga.

  1. Ognevka o se laumei o le nocturnal lea e mafai ona aʻafia ai le tele o vaega i laau lanu meamata. O ana anufe e aʻafia ai tipu ma laʻau faʻatasi ai ma paluga, ma mafua ai le magoina o vaega o le laau poʻo le vao atoa. A suia le lanu o laʻau, e tatau ona siaki boxwood mo le i ai o caterpillars o le moa. O togafitiga e togafitia ma togafitiga faapitoa.
  2. O le flea laʻau e tuʻuina ai lanu lanu paʻepaʻe ma faʻasolosolo ai. O laʻau afaina e tatau ona aveeseina ma o le pale e togafitia i le suauu.
  3. Gall midge e faʻaalia i le fulafula o le nodular i le pito i lalo ole laupepa ma lanu samasama i luga. E faʻamamago ma paʻu pepa. I lenei tulaga, o le teuina masani ma le gaioiga ma vailaʻau e manaomia.

Faatasi ai ma faamai masani o boxwood, Cylindrocladium buxicola, lea e mafua ai le gau o laulaau, ma Volutella buxi, lea e mafua ai le shoots necrosis, e mafai ona iloga. I tulaga uma e lua teuteuina o paranesi ua afaina ma togi. Togafitiga ma le fungicide e le o feagai ma faʻamaʻi. Ae e mafai ona faʻaaogaina e avea o se mea faʻapipiʻi.

Boxwood i le mamanu o le laufanua

I totonu o le mamanu o le laufanua, e sili ona lauiloa le taamilosaga e pei o se pa, vavae lanumeamata, fausaga o le rabatok ma le moega fugalaau. Mai ona togavao e mafai ona e faia foliga faʻafiafiaga ma ituaiga uma o foliga.

O laau toto e mafai ona faʻatupuina e avea o se pyramid, polo, kiona poʻo le oval. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e teuteuina muamua togalaau, auala ma fugalaau fugalaau.

Laʻau maualuga o laupapa, e aofia ai "Rotandipholy" ma le "Latifolia", faʻaaoga e fausia ai puipui. O le ituaiga "Handorthiensis" e lauiloa mo lona malosiaga le masani ai. Uluai ma le matagofie, e pei o se pito i tua, lea e fuga mai ai rosa.

Betusus mo pa puipui e tatau ona totō lelei i le tautotogo. Mo lenei mea, ua saunia lua, o le mamao i le va e tatau ona 30-40 centimita. Ua aveese mai i le pusa lapisi, tuu i totonu o le lua ua saunia, ua tumu i le eleele ma ua faasusuina.

Boxwood i luga o se moega fugalaau faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻi o le a foliga lelei. I le faatulagaina o se togavao ma laulaau lanumumu i le ogatotonu, e mafai ona totōwoodwood i tafatafa. I le pito i tua o lona lauusiusi, o le a faʻafeʻeseʻeseʻi ma faʻamaonia e le tagata o loʻo faʻasalalau.

Afai fai se foliga mai boxwood pe e le mafai ona e faia le tuufaatasiga oe lava, e mafai ona e faʻaaogaina auaunaga a tagata tomai faapitoa, pe faʻatau se mea na faia, o le fale totō muamua.

I le noatia ma le fai fuafua i tulafono uma o le totoina ma le tausia o laupapa, o le a fiafia oe i le matagofie mo le tele o tausaga. Ma o pa puipui, foliga ma fuainumera na fausia mai ia te oe o le a teuteu ai lau fuafuaga patino ma le matauʻa o tuaoi uma.

Evergreen boxwood