Laʻau

Solerolia (Gelksina)

O se mea totino taua e tupu i le fale, e pei o salinolysis (Soleirolia Gaud) o se mea na maua. Ua valaauina foi o ia gelksina (Helxine), ma i nisi auala tusitusi fesoasoani. O lea fugalaau o se sui o le aiga Nettle (Urticaceae). E tasi lava le ituaiga o meaola i le ituaiga o salinity. I le vao, e mafai ona ausia i le Maturani i matu, i luga o motu e pei o: Cosica ma Sardinia. O lenei laau e fiafia i togavao malulu, ma e masani ona mafai ona ausia e ala i le ola i luga o auvai o se vaitafe.

O se fale fale laititi, e pei o gelksina, o loo i ai le tele o laumei laʻitiiti e valiina i lanu lanu meamata lanu meamata ma o loʻo i luga o laʻau mumu. Ua maua foi togalaau i lanu siliva, ma o le togalaau e fai ma "Aurea", o laulaau lanumeamata-lanu samasama i lanu, e fagu foi. O fuga o le fugalaau e sili ona faʻafefeteina, fetolofi.

Sa vave ona totoina salinoleia vave, ma ufiufi luga o le atigipusa ma se kapeta mafiafia, ona amata lea ona pipiʻi mama i luga o le ogaumu. A totoina, e tatau ona manatuaina o lenei fugalaau e tupu tele vave ma e mafai ona malemo i fafo atu laau totō.

O le fuga o lenei laau e le matagofie tele. O ona fugalaau e laʻitiiti ma vali papaʻe. Latou te ola ae o se mea e totoina ai le eleele i totonu o tuaoi o fugalaau tetele. E faʻaaogaina foi e fai ai togalaau laiti ma isi fugalaau i totonu o fagu (terrariums, florariums), faapea foi i meaola mamai.

Tausia o le Puleaina o le Saline i le Fale

Gelksina e le faʻafefe ma e le afaina i le tausiga. E le fefe o ia i le tataina o pepa, faʻaitiitia le vevela o le ea, ma e le tatau foi ona faʻafefeteina o ia. O lenei laau e na o le faʻamamaina lava o se otaota, ae atonu o le a toe amata ona faʻamalosia le totoina. O lea fugalaau o se masani masani. Afai e sili atu ma le tasi le salinity, ona e manaʻomia lea e mataʻituina ma le totoa, aʻo tuputupu ae, e mafai ona faʻaumatia ai laau talavou matutua.

Nofoaga

Soʻo se nofoaga, e oʻo lava i le la, e sili atu ona ufitia ma e oʻo lava i le pogisa atoa, e lelei atoatoa mo sea fugalaau. I se malamalama lelei, e tele ana laulaau, ma pe a tuu i se mea pogisa, e faʻalautele ona lala. I le taumafanafana, e fautuaina e alu i le auala.

Tulaga o le vevela

Faʻafeiloaʻi filemu i suiga faafuasei i le vevela. E mafai ona faapalepale le paʻu vevela e oo atu i le 5 tikeri, ae i le taimi lava e tasi e le toe tupu le fugalaau.

E faʻafefea i le vai ma le susu

I tulaga leaga, o le gelxin e latalata i le vai poʻo nofoaga malulu. O le mea lea, i le mafanafana o le vaitau, e manaʻomia e ia le fausua, ma i totonu o vevela vevela, e tatau ona faʻamalūlūina lelei. I le taumalulu, o le suavai e tatau ona itiiti ifo, talu ai o le mamafa faʻamalosi e mafai ona faʻaalia le foliga o le pala poʻo isi faʻamaʻi. Peitai, e tatau ona susu le eleele i taimi uma. Afai e tupu mai se vaega o le vao, ona susunuina lea o se vaega o le vao, ma o le a fausia foi lala laau mamago.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Mo le totoina, o se oneone oneone e talafeagai, lea e te manaʻomia e sasaa ai palapala palapala. E mafai foʻi ona e faʻafefiloi oneone ma eleele palapala.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O sea faiga e pei o se mea e faʻaaogaina e faʻatinoina pe a talafeagai ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fai o paʻu paʻu e fai i totonu o le ufiufi ufi pe o iai le tele o lālā mama. O aʻa ma lālā o Gelksina e leaga tele, o le mea lea, i le taimi o le gafa, toe faʻafouina le fugalaau atoa. I le taimi o le totoina, o le tele o le laau e tatau ona teuteu ma le faaeteete, ma ia manua pe tipi-maeʻa lala e tatau ona aveese. A maeʻa se gaioiga, e vave ona tupu mai aʻa mai le aʻa. E tatau ona e filifilia se ipu maualalo ae lautele mo le toe totoina.

Faʻatauga auala

E mafai ona e faʻapipiʻi le laau i le vaevaeina o le vao. Vavaeese le vaega o le togavao ma totō i se isi ipu. E mafai foi ona e vaʻaia ni nai tipi ma totō i le palapala susu. E le o toe mamao ona latou aʻa ma amata ona ola vave.

Pests ma faʻamaʻi

E i ai le teteʻe malosi i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.