Laʻau

Tetele i le fale Tuputupu mai fatu ma toe gaosia O ituaiga meaola e iai le ata ma le faʻamatalaga

Vaʻavaʻai fualaau faʻatoʻaga

Toto (Latina: Drоsera) o se togalaau laʻau o le aiga Dewsy. I totonu o le natura natura, e mafai ona maua i latou i atumauga, i luga o tafaoga ma oneone oneone i le lalolagi atoa (o le tele o le vaega o loʻo taulai i Niu Sila ma Ausetalia), e le aofia ai le Antarctica.

O le aʻa o le mutia, mimiti poʻo le mafiafia. I le tele o ituaiga meaola, o lapisi laulaʻau e aoina i totonu o se ripetal basal. O le pito i luga ma le pito o lau o loʻo ufiufi i lauulu lapopoa glandular. Pe a toʻasā, latou te faʻamalamalamaina se mea e gaogao - faʻamalamalama manino, pei o le sau. Faafetai i le fea na maua ai e le laau lona igoa aloaia.

Mea leaga - o se togavao

Faʻafeiloaʻi le vailaʻau fuʻa fasi laau

O se mea e fai ai mea taufaasese. O lenei vaega o le malo e le gata o le au suesue, ae na avea foi o se punavai mo le faatupuina o tala taufaalili, ona o le sola ese o mafaufauga leaga e le o faavae i mea moni.

O le tele o laau e maua mai ai meaʻai mai le palapala, ae o nisi ua faamalosia e vaavaai mo isi auala e ola ai. Laʻau o loʻo nonofo i le gaogao o loʻo malepelepe eleele ona o le leai o ni meaʻai. Ina ia "faamalieina lo latou fiaaai" i le taimi o le evolusione na latou maua ai masini mo le pueina ma le iniseti o iniseti.

Ua faʻamaonia le faʻamaonia o ia laau (carnivores) e ola ma ola lelei nai lo le usitaʻi o uso e faʻafetai i aʻa. Ole vaega e le laiti: 6 aiga e 500 ituaiga. O i latou uma o loʻo autasi i se sini taatele - tulituliloa. Faʻapea, e ala i tulaga faaletagata, o le faʻaaogaina e le taua, ma o le faagasologa lava e leai se aoga, ae o le matagofie o le tauiviga o se laau ma se iniseti i le tauiviga mo le ola e le tuua ai se mea e le faʻavaivai.

I totonu o vailaʻau inisetiva, o lapalai e sili ona taatele. Faatasi ai ma tagata sa ia mauaina igoa tauvalaau: o se flycatcher, o se tagata manaia le fasioti tagata, o le sun (o se igoa fatufatu na tuuina mai e le Peretania).

Vaʻaia ma iniseti

E faʻapefea ona maua e se tagata manunuʻa se pulou se mea na afaina

O laulaau ua teuteuina o loʻo maua i ni vaovao e faʻasaʻo ai meaola faʻasaina ma fualaau oona. Latou te matua nofouta i le faʻafesoʻotaʻi: vave vave ona gaoioi lauulu, "agalelei" e pipii i luga o le tagata manua i mea totino, punou i le ogatotonu, tulei atu le mea vete i le digestive villi.

E faasolosolo lemu le lau, fai se foliga o le manava. E taua le matauina o mea o loʻo i luga o le la e naʻo le mea e faʻaaogaina (pe a pa'ū vai, oneone, pau lau, ma isi mea, e le galue le faʻaaogaina o masini). A maeʻa ona eliina le iniseti, e naʻo le pusa o le chitinous e tumau pea, lea e ave e le matagi pe fufulu foi e timuga. Ona toe faʻaalia lea o le pepa i le faʻamoemoe o le isi tagata na afaina. Charles Darwin ua faʻamaonia le faʻamautuina o ituaiga laumei lapopoa e mafai ona mafai ona eliina fasi meli ma ponaivi.

Ua maua e Rosyanka le puʻeina o ata vitio:

O se vaaiga ofoofogia, e pei o le le aoga o le taumafai e taʻe ese mai noataga o se togavao, ua na o le sili atu ona o gatasi ma mea totino e ufiufi ai filo o le la.

Pe a susulu le la

E faʻafefea ona faʻafefeteina e le la le ata

O le taimi vavalalata e pa'ū i luga o le tautotogo-taumafanafana. O se lau laau umi e aliali mai mai le ogatotonu o le rosette laulaau. O le faʻaogaina o le tino e aofia ai fugalaau o kulimi, paʻepaʻe poʻo le lanu piniki mumu. o fugalaau taʻitasi e faʻapipiʻiina faʻaluaina; o le corolla e aofia ai le 4-8 petals.

Tulaga tuputupu ae

O le tuputupu ae i luga i totonu o le fale o se gaoioiga mo tagata fiafia. O laau toto e taatele i luga o le faʻatau, ae ia fiafia i latou matagofie matagofie, o nisi tulaga e tatau ona faia. O le tele o faʻasalaga e faʻavaivai, o nisi e litaea (i le taumafanafana po o le taumalulu). O le tagata manaia le fasioti tagata o le a sili lona lagona i se palasitika po o se terrarium. E manaʻomia le loloto ina ia alu ese atu le laau i tala atu o le pito.

Tausiga o le ufiufi i le fale

Soo

O le palapala e manaʻomia ai se faʻafitauli leaga, le gaoia, faʻafefe. Faʻaleleia le eleele lelei: 3 vaega o le peat, 2 vaega quartz sand ma le 1 vaega perlite.

Malamalama

E manaʻomia tele le malamalama, ae e tatau ona puipuia mai le lavelave o le susulu o le la. Faʻasaga mamao mai le faamalama i saute, o se nofoaga e talafeagai pe afai e mafai ona vaaia le malamalama o le la i le afiafi. E mafai ona e suʻeina le moli uila.

Feavega o le ea

O le maualuga o le vevela o le ea mo le tuputupu aʻe o le sulu i le taimi mafanafana o le 18 ° C, i le taumalulu - e tusa ma le 7-10 ° C. Mo ituaiga meaola e ola ae i le siosiomaga masani i latitu latū, o faailoga atonu e maualalo: 13-18 ° C i le taumafanafana ma le 5 ° C i le taumalulu.

Faʻasa

E manaomia le tele o le suāsusu i le laau, ae e le tatau ona faʻatagaina le suavai pe faʻagogo ile palapala. Aloese mai le maua o fualaʻau vai i luga o laʻau o le laau - e sili atu le faʻaaogaina o le suavai maualalo (tuʻu i luga o se fata lautele i vai).

Mo le faʻavaivai, faʻaaoga le timu poʻo le vai faʻafefe (tapuni vai, e oʻo lava i le vai, e mafai ona faʻaumatia le laau).

Faʻamamaga o le ea

E taua le faatumauina o le maualuga o le maualalo. E le mafai ona e fufuluina le laau (e mafai ona e faʻamamaina le ea i luga o le laau), tuʻu i luga o le paʻu ma le masi susu, faʻalautele le gaʻo po o pebbles, faʻaaoga vaʻalele faʻalelei faapitoa.

Laʻei pito sili

E le talafeagai le fafagaina o le laau na o ia, ae o nisi faifaatoaga e fautuaina i nisi taimi le "fafagaina" o le taufaaleaga ma pusi po o lago. I masina mafanafana, ave le la i fafo e maua ai se avanoa e maua mai ai faʻaleagaga masani.

Taimi e malolo ai

Mo le tele o ituaiga, e tupu i le taumalulu. O le tuputupu ae e lemu, e mafai ona mate laulaau. E tatau ona faʻaitiitia le vevela o le ea, faʻaitiitia le faʻamalosia (ia lava le susu i le mea e tasi i le vaiaso), e tatau ona tumau le susulu.

E faʻafefea ona faʻavasegaina se paʻu

E leai se manaʻoga e faʻapipiʻi le laau i le maeʻa ai o le faʻatau. Muamua, e tatau i le laau ona fetuutuunai ni nai vaiaso ile tulaga fou.

O le laau e totoina faʻatasi i le 2 tausaga. O le taimi aupito sili ona lelei o le tautotogo, pe a oso le la i le maeʻa o le malolo, ona faʻagaoioia lea o lona tuputupu ae. Mo le totoina, filifili se mea maualalo (pe tusa ma le 10 cm le maualuga) (e puipuia ai le pefu o le palapala) pusa e iai paipa eletise.

I totonu o le pusa e tasi se laau e tasi. Aveese ma le faaeteete mai le eleele tuai e ala i le uuina o laulaau. Lafoaina le palapala fou ma vai faʻafefe, faʻalauteleina ma toto. I ni nai aso talu ona totoina le "sau" i luga o laulaau, o le a toesea, lea e masani. Faʻafiafia le ufiufi, e mafai ona ufiufi i se pu e tausia ai se maualuga maualuga o le susu. 7 aso e lava mo fetuunaiga.

Totogi mai le fatu mai fatu

Lauina o fatu laau

E mafai ona e maua fatu laau e tusa lava pe iai i le fale - o le tele o ituaiga o flycatchers e mafai ona latou faʻafeusuaʻi. Ua tapunia le fugalaau e faatino ai lenei faagasologa.

Mea leaga mai fatu ata

E tele fatu, laʻitiiti, uli.

  • Ina ia tupu mai se paluga mai fatu, ave se pesini ma se meaʻai oneone, ia sosolo fatu ile luga, sulu le eleele (i le lumanai e faʻaaoga ai le faʻafeinu o le vai ina ia aua neʻi "malelemo" fatu laiti).
  • Ufiufi i luga o se afifi pe ufiufi i le tioata, tuʻuina le vevela (pe tusa o le 25 ° C) ma faʻasalalau le moli.
  • O le a foliga mai o le a tulaʻi i le 2-5 vaiaso.
  • Tausia le vevela i le va o le 22-25 ° C.
  • O le muamua o laulaʻau o le a manaia, pe a aliali mai lau 4, totoina i totonu o pusa eseese.
  • Ona fai lea o le tausiga o se tagata matua.

Faʻaleleia fua

E mafai ona faʻaopoopoina le faʻatulagaina o le totoina ma le vaevaeina o le vao. Ua vaevaeina le tina i ni vaega se lua, ua tuueseese foi ia laupepa teine ​​(pe afai ei ai). Nofoaga i ni koneteina eseese.

O le toe gaosia e ala i laʻau e mafai ona mafai. Otioti le laulaau, vaevaeina i ni vaega, aʻa i totonu o se masini fufulu. Luga ma se ata tifaga po o se tioata. Tuʻu tutusa aiaiga e pei o le totoina o fatu. O le a tupu mai i totonu o ni masina se lua - totoina i se isi ipu.

E mafai ona e aʻafia fugalaau fugalaau. E tatau ona vavaeina aʻo lei tupu le fugalaau. Oti faʻatalatalata i le faʻavae, aʻa e faʻamautinoa ai tulaga o le greenhouse.

Maʻi ma meaʻai

O le faafitauli ogaoga pe a tupu le sulu o le aʻa. E tupu lenei mea mai le suavai o le palapala ma le maualalo o le vevela. E vave lemu le laau, o le aʻa ma ua paʻu. O le tele o taimi, e mate ai le laau.

E mafai ona faʻaosoina botrytis (gutu pala). E manaʻomia se faʻalavelave faʻafuaseʻi. Aveese nofoaga ua afaina, togafitia ma le fungicide.

O meaola faalafua, e mafai e le aphids ona faalavelaveina - faia se togafitiga o iniseti.

Mea aoga o le fale

O le sua o le laau e faʻaaogaina i fafo e togafiti ai faʻataʻi. I totonu, ia avea o se diuretic ma le diaphoretic mo fiva. O le susu e faʻaaoga i le togafitiga o le perusisi, tale.

I luga o le suavai, o sauniuniga e faia mo le togafitia o le mumū o le mata.

O le laau o se elemene i le Italian Rosolio ava malosi.

Ituaiga faʻamalo ma ata ma vitio

Cape drode Drosera capensis

Dewdrop mafai Drosera capensis photo

O se tasi o ituaiga sili ona lalelei ma lauiloa. O le laau e tusa ma le 12 cm le maualuga. O loʻo faʻapipiʻiina i 'ie puipui-laulu paʻepaʻe, faatasi ai ma le fesoasoani e maua ai le vete. I le vaitau o le vavao, e aliali mai ai se mea e foliga mai e pei o le lauulu ma fuga papaʻe papaʻe.

Faʻafefete poʻo le laʻau masani Drosera rotundifolia

Mafaʻaiga solo-faʻafeiloaʻi pe faʻafefe ata Drosera rotundifolia ata

E i ai laulaʻau matala o se foliga lapotopoto, e ufiufi i ni manoa o se mumu mumu. O le fuga o le fugalaau e oʻo i le maualuga o le 20 cm. E fuga i le ogatotonu o le taumafanafana. O fugalaau e paʻepaʻe pe piniki. O igoa lauiloa o lenei meaola: Mata o le Tsarist, o mea leaga, o mea leaga, o le sun, o le sau a le Atua.

Faʻa-Peretania Dewdrop Drosera anglica

Faʻa-Peretania Dewdrop Drosera anglica photo

O laulaau lauolaola e le tusa ai ma le 10 cm le umi, faʻasolo i luga. O le maualuga o le fugalaau e 10-25 cm. E fuga mai i le ogatotonu o le taumafanafana, fugalaau papaʻe. O loʻo i ai faʻamaumauga faʻamalolo. I vailaau faʻaaogaina, o le vaega atoa ole eleele e faʻaaogaina. A maua e le laau se lanu uliuli, e toetoe o le paolo uliuli, e le mafai ona faʻaaogaina ona o le maualuga o le vevela.

Faʻasalaga filiform Drosera filifricis

Tetele filiform Drosera filiformis ata

Lisi laupepa e tulaʻi i luga pe tusa ma le afa mita, faʻafetai i le paʻu lamolemole glandular ma le shimmer.

E i ai faʻaitiitiga:

  • O le tele o ituaiga o feʻau tutusa (Drosera filiformis var. Filiformis) - maua i le natura masani ma le Iunaite Setete.
  • O se suiga o Trace (Drosera filiformis var. Tracyi) - e mafai ona maua i le talafatai o le Fagaloa o Mekisiko.

Aloaia Adela Drosera adelae

Rosyanka Adel Drosera adelae photo

O se laau maualalo ma laʻau faʻalanu o se mea e leai ni mea. Sili atu le tetee i le susulu o le la.

Faʻafefeteina o squirrel Drosera prolifera

Faʻafeiloaʻi sibling Drosera prolifera ata

O le lapoa o le laupepa e tusa ma le 6 cm, o laupepa e faʻapipii i le fatu i petioles umi. O lau lanu lanumeamata lanu enaena, lanu samasama pe a faʻaalia i le malamalama, ma i le malulu latou te uu se fuʻa mai le lanu moli ma le lanu viole. E vave ona tupu vave ma faigofie: o laau fou e aliali mai i nofoaga e maua mai ai le fugalaau fugalaau i le palapala. O loʻo i ai se auala faʻapitoa (mo le lūlū) - faʻatasi ai ma antennae, e tutusa lelei ma le strawberries.

Dewdrop Schisandra Drosera schizandra

Photo a Dewdrop Schisandra Drosera schizandra

Pepa pepa e talitutusa ma laumei ei ai se pito oval, o se tafaoga e alu i luga o le lau. Aʻo tuputupu aʻe, ia maitauina o laulaau e manifinifi, e vaivai, e faigofie ona faʻaleagaina. Tuʻuina le ufiufi, lelei le eleele aeration ma le maualuga maualuga.

Lafoaia Royal o Drosera regia

Lafoaia Royal o le Drosera regia photo

Se ituaiga o mea e le masani ai na maua i Aferika i Saute. E tele lau laʻau tele: mai le 60 cm i le 2 mita le umi. O fugalaau e lanu piniki.

Faʻasalaga vavalalata Drosera ole vaʻalele

Faʻafeiloaʻiga tau fesoʻotaiga vavalalata drosera Drosera

E taua o le tele o laau totō o loʻo faʻasalalau i le totoina ma le tausiga, e le manaʻomia se taimi umi. Laupepa o se mea e leai ni mea, faʻapipii, ona o le ufiufi mafiafia ma gland, o le lanu e foliga mai mumu. Ole maualuga e le sili atu ma le 8 cm. O le fuga e tupu i le taumafanafana, fugalaau paʻepaʻe.

Faʻaleaga lua-drosera Drosera binata

Faʻaleaga lua-Drosera binata photo

O le maualuga o le laau e oʻo atu i le 60 cm. E iloga e ala i le faʻamalo, faʻalaʻau, lau laititi. E leai se taimi e moe ai, e toetoe lava atoa le tausaga (fugalaau paʻepaʻe).

Alicia Dewdrop Drosera aliciae

Alicia rosyanka Drosera aliciae ata

Faʻasolo mai i vaega laiti o Aferika i Saute. O laupepa lapopoa e leai se aoga, faatulaga i ni isi itu, faia se mataitusi lautele. Le lanu o laulaau e lanumeamata-lanu samasama ma lanu mumu. Fugalaau lanumoana.

Burmese Dewdrop Drosera burmannii

Burmese rosyanka Drosera burmannii ata

O laulaau e foliga mai i le tina, e oʻo atu i le 10 cm le umi, e aoina i totonu o se ripal basal. O aʻafiaga faʻamalosi e aofia ai le 1-3 corollas o lanu paʻepaʻe. Faʻatoʻa faʻaleleia e fatu.

Faʻafiafia lauulu lauulu Drosera capillaris

Faʻalelei lauulu lauulu Drosera capillaris

O laulaau i le foliga o se sipuni o loʻo faia ai se kaseti mafiafia, o le maualuga o le laau e 2-4 cm, i lalo o tulaga lelei e oʻo i le maualuga o le 7 cm. O le fuga e tupu ia Aperila, fugalaau e lanu piniki.

Taunuuga o Glanduliger Drosera glanduligera

Faʻafitauli o Glanduliger Drosera glanduligera photo

O laulaʻau o le scapula e faʻapipiʻi i petiles o loʻo faʻalauteleina, e fai ai le roalette basal spherical. O le faiga o le pueina o iniseti e manaia: faatasi ai ma le fesoasoani o le faagasologa o laau, o le laau lava ia e "faapopoleina" le tagata manua i le ogatotonu o le laulaau.

Faʻaalia e Petiolate

Rosyanka petiolate photo

O le basal rosette o loʻo faia i le tele o laulaʻau. E tele, lanumoli lanumeamata, le pito i luga i se tino siliva, ua ufiufiina i sima. O le limite o le pusa e 5-30 cm, o le maualuga o le laau e oʻo atu i le 15 cm. E lagona lelei i le vevela o + 30-40 ° C.

Rosacea frangipani Drosera cistiflora

Rosacea frangipani Drosera cistiflora

O le igoa na maua ona o le tutusa o le faʻaleagaina ma sui o le aiga Ladannikovye. O se fugalaau sinasina-sinasina ma se lauulu lanumeamata. E mafai foi ona i ai se lanu susulu: lanu piniki, fugalaau, mumu, moli. O le maualuga o le ogaumu e tusa ma le 40 cm. O loo ufiufi i lau laʻau lauitiiti (2-5 cm le umi).

Hordewy Dewdrop Drosera ordensis

Dewyr ordensis Ordynsky ata

O le basal rosette e mafiafia, ma e iva le 8-30 cm. Petioles e umi, lautele, lauusiusi, e muta i se laulau lapisi lapotopoto ma faʻamaʻi. E fuga mai i le vaitaimi o Tesema-Aperila.

Faʻapitoa bulbous Drosera bulbosa

Faʻaalia ata bulbous Drosera bulbosa

O laʻau uma lava o loʻo i luga o le pito i luga ua salalau solo i se rosette e tasi le tolu ma le maualuga e oʻo i le 6 cm, o laʻau e latalata i le eleele. Fugalaau e tupu ia Aperila-Iuni.

I Siberia, o le Europa o Rusia, i Sasaʻe Sasae, e tolu ituaiga o laau: o le vavalalata laʻititi, o le taatele masani, ma le Igilisi. Latou te faia ni fatuga gaogao gaogao - e mafai ona teuina i totonu o se taga e le manava ma se vaega itiiti o moa sphagnum mo le 4-5 masina.