O le togalaau

Brunner tele-taloina ma Siberia Totoina ma tausia ata o meaola ma ituaiga eseese

Brunner galo-au-e le o ata o fugalaau Faamatalaga o meaola ma ituaiga

O se mea masani Brunner e tusa ma le afa mita maualuga e tosina atu ai le mafaufau ma lau lapopoa ma le lanu moana lanumoana, e tutusa ma le galo-aʻu-nots. Mai le mea mulimuli e iloga ona tele lona telē, leai se manogi, o se paepae papaʻe i le ogatotonu o le fugalaau. O le mea lea, ua leva ona o mai tagata ma lona igoa - Forget-Me-Not. Mai le amataga o le tautotogo, ua uma ona i ai i le matagofie uma o lona matagofie. Fugalaau fugalaau e fuga mai i le maeʻa o le lanu malulu-siliva. Igoa Latina na tuuina atu e faʻaaloalogia ai le tagata malaga ma le tamaʻitaʻi Samuel Brunner mai Suiselani.

Manatua-e-le iloa mai talu mai aso anamua - o se laau toto. I totonu o togalaau teuteu e faʻaaogaina mo tuaoi ma vaega o togalaau. E avea o se nofoaga sili ona lelei mo laau laiti. Faʻafiafia ma le le faʻaleleia tele o laau tetele o le talaʻaga. O loʻo faia ai ni vaomatua matagofie, faʻalelei, matagofie, e tutū ai i le tauvaga leaga e aunoa ma se faʻaleagaga vaaia. O ie puipui e teuteuina i le taimi atoa.

Faʻamatalaga o Brunners poʻo Manatua-me-nots

Brunnera (Brunnera) - o se faʻailoa faʻamaualuga ma le maualuga o le 45-55 cm e patino i le aiga Burachnikov, o lona atunuʻu o vao vao, vaitafe ma vaitafe o Siberia ma Asia Minor. O le rhizome e mafiafia, umi faʻatasi ai ma nai fagu uamea. O laʻau lapopoa tetele o loʻo ola i luga o petioles umi. Fugalaau e aoina i mea e faʻaaogaina. O le fua o se kulimi mago, lea, pe a oʻo i le matua, malepe i ni vaega. Laititi, e toalaiti i le pito o le taumafanafana.

Totoina ma le tausiga

Brunner faʻatoʻaga laau tetele ma le tausiga o ata

I lalo o le natura masani, o Brunner e ola i vaomatua, o le mea lea, e faapaleni ai nofoaga malulu. O le malamalama i le la e mafai ona faatagaina mo na o se taimi puupuu, o le la susulu e mafua ai le taina ma le oti o le laau. E mafai ona tuʻu Brunner i se nofoaga avanoa i tafatafa ane o se vaituloto. I nofoaga vevela, o se ata tumau e sili ona lelei. O le tatala o le penumbra o fualaau aina e lelei tele mo le tuʻuina o ni brown brown.

  • O le eleele mo le totoina o le fafine lalaga Siberia e tatau ona avea ma ele, mamafa, susu.
  • Laʻau tele-felafolafoaʻi Brunner e fiafia i le tele o laufanua lafulemu. I se tasi nofoaga, e mafai ona tutupu ituaiga uma e lua e aunoa ma le toe gaoioi mo le silia ma le 15 tausaga ma le umi.
  • E sili ona fiafia i luga o laʻei ma fugalaʻau. Mo lenei, ua saunia se mullein infusion - ua fafagaina faʻatasi i le masina.
  • E mafai ona e totoina le laau humus i le tautoulu, o lea i le tautotogo, pe a liusua le kiona, o aʻa e lava meaʻai.

Rhizomes o laau e pipii i totonu o le palapala malulu ma taofia le totoina o isi laau i totonu ia i latou lava. O le mea lea, o le veleina e tatau ona naʻo le taimi o le gafa ma le toe gaosia, aʻo talavou talavou e leʻi maua le malosi.
O aʻa o Brunner e toetoe lava i luga o le fogaeleele, o le mea lea e le mafai ona faʻamalosiina ina ia aua le faʻaleagaina. O le totoina e tatau ona mulimulu ma humus ina ia teuina le susu i le palapala.

O Brunners e mafai ona faʻamaʻi

Brunner variegate brunnera macrophylla variegata distillation photo

  • Ina ia faia lenei mea, ia eli ese ma le faaeteete le rhizome ma se paluga o le eleele, ia sasaa i totonu o se fagu telē ma lua o alavai ua faatumulia i se fualaau oona.
  • Aʻo leʻi amataina le malulu o le tau, e mafai ona e tuua le laau i luga o le ea ina ia fetaui vave.
  • Ona tuʻuina lea i se potu malulu. O loʻo faʻamauina le eleele i se tulaga malulu, e puipuia ai le tafe.
  • Faatasi ai ma le malamalama lelei, e vave lava ona amata le tuputupu aʻe o le tagata faiva - e faʻavavevave fugālaʻau, e mafai ona aumai i totonu o se potu mafanafana.
  • Fugalaau fugalaau o le a faʻaalia i le ogatotonu o Tesema E ala i le suʻeina o le vevela o le anotusi, e mafai ona e ausia lau fugalaau mo le Tausaga Fou poʻo isi aso malolo.

Faʻatoʻa lelei mo paʻu fefiloi, tuaoi o se mea e lagolago ai. Brunner o se tagata lava ia i fualaau taʻitasi i luga o laʻau, moega fugalaau, tuaoi.

Faʻatoʻaina o ni tagata faipule

Tuputupu ae Brunners laʻau tetele ma le teuteuina o ata

Brunen e faʻalauteleina pe a uma ona faʻaumatia atoa. O aʻa e faʻamamaina mai le eleele ma vaevaeina i ni vaega. E tatau i atinaʻe taʻitasi ona iai se aʻa e lelei ona atiaʻe ma se fuga faʻafou. Lima faʻasolosolo i le eseesega o itu, fesoasoani ma le faʻaeteete i se manoa maamaa. O aʻa uma ua mamai ma faaleagaina e tatau ona vavaeina, togafitia i le gaʻo faʻafefeteina poʻo le efuefu, ma faʻamago le ea.

Brunner faalauiloa e ala i le vaevaeina o le rhizome

  • O le eleele mo le totoina ua saunia muamua - ua faatumulia vaʻaia uma i le humus, ua faʻaopoopoina le lima o le faʻalautele faʻalautele.
  • E faʻafefiloi lelei uma i le eleele, tuʻu le tufatufaga i totonu o le lua ma faʻamalosi aʻa i le taamilosaga.
  • Latou te faatumuina i le palapala ma faʻafefeteina lelei i le vai.
  • O le itu o le faafouga pe a uma ona totōina e tatau ona papaʻu mai luga o le eleele.
  • O le eleele o loo siomia ai le laau e tatau ona faʻapipiʻi ma le faʻaeteete ma faʻasasusu i le mulch e puipuia ai le faʻavaveina o le susu.

Le Auala e lulu ai Brunner ma Fatu i le taimi e toto ai

Fugalaau o le paʻu siliva siliva fulufulu fulufulu fugalaau faʻavae ma tausia ata tipi

Laʻau e lūlūina i luga o le moega i le tautoulu mo le vevela masani. O loʻo tuʻuina atu i totonu o togavao i se mamao e tusa ma le 10 cm, faʻamaligiina i le vai, ufiufi ile palapala, mulched i le compost poʻo le humus. I le tautotogo, o le a le tupu mai laau i le taimi e tasi - e na o le tausaga e sosoo ai. E tuua i latou i totonu o le togalaau seia oʻo i le pau, e masani ona fafaga ma fafaga.

I le amataga o le tautotogo, e mafai ona siitia atu laau toto i se nofoaga tumau. I le taimi muamua, vele ma le faʻaeteete ma masani ona toto vai fou. O laau totő e tupu mai fatu e le masani ona taʻu mai uiga lelei o matua, e pei o le fesuiaiga. O le a latou ola ae mo le 4 tausaga o le olaga.

Tuputupuina o laau

E faʻapefea ona tupu le palasi mai le fatu fatu laau

  • E mafai ona e taumafai e toto laau mo Brunner - mo lenei mea, ua totoina i totonu o papatusi poʻo ni koneteina ma le eleele eleelea ma tuu i totonu o se pusaaisa poʻo lalo o le kiona mo le 4 masina le faʻamalosi.
  • I le faaiuga o le taumalulu, o loʻo faʻaalia se pesini i luga o le windowsill.
  • O le a foliga mai i le lua vaiaso, ae le o uma i le taimi e tasi.
  • I le lūlūina o le suamalie, e le mafai ona suamalie, ae faʻamalosia le sasaaina o le palapala i totonu o se atigi fagu.
  • Ona latou tuputupu ae lea o ni fualaau masani, fafaga faalua i le masina faatasi ai ma fugalaau suavai.
  • O ia laau toto o le a saunia mo le totoina i luga o le moega ma le amataga o aso mafanafana. Latou te faʻafeiloaʻi le faʻaogaina o mea e aunoa ma se faʻaleaga

O le faʻasalaga faʻamalosi (vavae, vaevaeina o le vao) e sili ona taliaina ona o lona faigofie, faigofie, faigofie. E le gata i lea, e tumau lava ona tumau ona uiga masani. O le fatu e faʻaaogaina pe afai e le mafai ona faʻatau mea totō. O lea faʻaleleia e aoga e tusa lava pe e te faʻatauina se ato ma le paluga eseese a Brunner, o lea e mafai ai ona e maua ituaiga eseese ma lanu eseese i le taimi e tasi.

Maʻi ma meaʻai

  • O meaola faalafua, aphids ma whiteflies e matautia.
  • E mafai ona aloese mai lenei mea e ala i le faʻaleleia o faʻatoʻaga ma vai inu. Aisea e faʻafefiloi ma le faaeteete ai le pata e 5 o le kulimi i le 10 lita o le vai ma faʻafeinu i le pito i luga o le laau mai le faʻafeinu. O iniseti e le taliaina le manogi o le birch tar, aloese mai ia togavao.
  • Faatasi ai ma le tele o foliga o meaola faalafua, e aoga le togafitia i se iniseti.

Faʻamataʻu ile lanu enaena ile laulaʻau. Vailaʻau Varietal e aʻafia i paʻu palapala. Ina ia aloese mai lenei mea, e mafai ona e aveesea se vaega o laulaau pe afai o le togavao e matua mafiafia, lea o le a avea o se faʻalelei atili. I le tulaga o faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faʻaaoga le fungicide tatau.

O Brunners ei ai se mea ofoofogia - mo nisi mafuaaga, o ona rhizomes e tosina mai ai ia isumu. Latou te 'ai i aʻa o le laau ma feoti mai a latou mea oona. O le mea lea, i eria o loʻo toatele ai Brunes e ola ai, e leai lava ni mio.

Galo ia te au-ae le o le mamanu

Brunner i le ata tusi photo mixborder

Brunner e talafeagai mo le teuteuina o paolo, vai susu. Ua vave ona tuputupu ae ma e le manaomia ai ni tau faaletino pe tau tupe. I le taimi e tasi, i totonu o lotoa o le tele o faʻalapotopotoga, falemaʻi, aʻoga, matataʻitaʻi, e mafai ona e feiloaʻi ma le au faipule i le itu i matu o fale, i nofoaga malulu o nofoaga e le mafai ona ola ai isi laau i nei tulaga.

Brunner i le ata o le ata o le togalaau ma isi laau toto Brunnera 'Hadspen Cream' faatasi ma Hosta, ferns, Astilbe, Athyrium nipponicum var pictum

Ma o loo tuputupu aʻe Brunner, ma fiafia e faatumuina avanoa avanoa. Sa ia taulimaina lelei le galuega o le faaleleia o nofoaga le lelei i luga o le teritori ma e le manaomia ai se tausiga, tuputupu ae masani i le nofoaga sili ona talafeagai.

Brunner macrophile i le ata tusi ata

O ia laufanua e foliga matagofie ma matagofie, e le manaʻomia ai se gauai ma le tausiga.
Soo se mea lava e totō ai le au Brunners, e foliga matagofie ma matagofie i soo se mea. O se togalaau malulu faatasi ai ma ni tamaitai lanu e siomia e tagata talimalo, ferns, delphiniums e maua mai se mea e fiafia i ai, se tulaga faapitoa ma le matagofie.

Brunner faʻatasi ma Tiarella photo mixborder Tiarella & Brunnera

Ituaiga ma ituaiga o tamaitai lanu ma ata ma faʻamatalaga

Brunner macrophile poʻo lau laʻau Brunnera macrophylla

O le amataga mai le Caucasus, o se vaomatua e ola i le 40 cm. I Siamani, ua taʻua ai o le Caucasian ua galo ia te aʻu-ae le o lona amataga. Laʻau lapopoa i le foliga o le fatu o nisi taimi e ufitia i lanu paʻepaʻe, e faasino i le pito. Fugalaau lanumoana ma se paʻepaʻe paʻepaʻe e aoina i pala, fuga mai ia Me, fuga mo le tusa o le masina.

Brunner tele-taloina Brunnera macrophylla Sea Fatu fatu fatu ma ata tausi

I le autumn, e mafai ona maua se galu lona lua o le fugalaau i lalo o tulaga lelei o le tau ma le tausiga lelei. O laulaau fou e aliali mai i le gasologa o le vaitau - o le a leiloa lona malosi teuteuga i le vaitau tuputupu aʻe. O lenei ituaiga o meaola sili ona teuteu o isi mea uma - na avea ma faavae mo le galuega a le au faifaatoʻaga. O se taunuuga, e tele ituaiga ituaiga fou ua aliali mai. O le laau e le faʻaumatia lona foliga vaaia, e tosina manatu i le gasologa o le vaitau.

Brunner macrophile millennium zilbert photo

O le Millennium Zilbert o loʻo i ai se paʻu paʻepaʻe-paʻepaʻe i luga o laʻau lapoa tetele.

Brunner lapoʻaina Jack Frost totoina ma tausi Brunnera macrophylla 'Jack Frost' ata

Eseesega Frost Frost i le tele o lau paʻepaʻe ma se lanu lanumeamata i autafa o le pito, faʻatasi ai ma laititi lanu meamata i luga o le laulau.

O le fugalaau a Brunner fugalaau ese i le togalaau

Variegata ituaiga - o se laina lanu 'eseʻese lanu e tafe i pito o lenei ituaiga. O nisi o ituaiga o laʻau lanumeamata ma lanu paʻepaʻe. Pe a tulaʻi le laau i nofoaga la, o laulaau e foliga mai e papaʻe.

Vaʻaia Brunner Hudspen Crime faʻamalama ata samisi Ata toto ma tausi lelei

Betty Bowring - faʻatasi ai ma laumei lanu meamata ma laʻau papae-paʻepaʻe fugalaau.

Brunner macrophile bowing glass Brunnera macrophylla 'Vaai Vaʻai ata pue ma tausi

Langtriz - laʻau lanumeamata lanu uliuli ma polafolafola mafolafola i luga o le laʻau atoa.

Brunner Alexander's Gret po o le Maoaʻe o Alexander Brunnera macrophylla Alexander's Great photo

Brunner Siberian Brunnera sibirica

Brunner Siberian Brunnera totoina ma tausia ata o fugalaau i totonu o le togalaau

Muamua mai Altai, Western ma Eastern Siberia. O loʻo ola i vaomatua vao ma e sili ona malu-faapalepale o meaola uma. E tele atu lona maualuga ma tele atu nai lo ona aiga. E le o faia ni vao, o se vaomatua o laulaau. E televave ona tupu, faia ni pupuni matagofie. Mai le malosi, vave le tuputupu aʻe o le rhizome ua alu ese mai le tele o faagasologa e maua mai ai fatugaʻau ma le palasisi malachite.

O fugalaau lanumoana e pikiina e se pusa lapisi. Latou te tulaʻi i luga atu o pupuni mai ia Me ia Iuni. Faatasi ai ma le leai o se susu e mafai ona latou o ifo i lalo. A oʻo le fuʻa, e vave ona mate lau laʻau, ma ufiufi ile lanu enaena - e tatau ona aveeseina. I le amataga o Aokuso, ua foliga mai ai fou e pipii mau i le malulu. E le mafai e fua ona fuaina lenei ituaiga meaola e leai se taimi e fua ai. O le mea lea, e sili ona lelei le faʻaleleia o le vegetative mo ia.

Brunner East Brunnera orientalis

Brunner East Brunnera orientalis ata

Ua tupu i Turkey, Palestine, Iran, Lepanona. O ia o le pito sili ona puupuu o ituaiga uma. I le teuteuina o togalaau e masani lava ona le faaaogaina. E foliga mai o Brunner e tele lau laupepa. Faʻaleleia o mea e tusa ma le 10 cm le umi. E mafai ona fenumiai ma se galo galo-au-a leai.
O meaola e sili atu ona pala i le tulaga leaga o le tau nai lo varietal, o le mea lea latou te gauai atili atu ai e tausia o latou foliga vaaia.